1 yıldır rodaj bakımı yapılmayan motor

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Herkese selamlar, Tam 1 yıl önce aldığım bajaj pulsar ns125 motorum çeşitli sebeplerden dolayı (ehliyet alma sürecindeki sıkıntılar, kışın uzun geçmesi vb.) rodaj bakımına gitmedi. Bazı kişilerden duyduğuma göre motorun içinde kalan rodaj yağı zamanla oksitlenme yapabiliyormuş, doğruluğunu bilmediğimden dolayı buraya yazıp sormaya karar verdim yardımcı olursanız sevinir iyi günler dilerim.

- Bu arada motor mahallede 500km yaptı, çalışma saatine baktığımız zaman 20-25 saate denk geliyor (saat bakımından rodaj için yeterli bir süre sanırım) yani rodaj bakımına gidip gitmemekte kararsızım, bildiğim kadarıyla içindeki parçaların hareket halinde aşınması lazım.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ben xmax'ı sıfır aldığımda da ehliyeti alana kadar sürmemiştim, yetkili servis 6 ayı geçirme deyince 700km olmuşken rodaj bakımına sokmuştum.
sizin de bir yıl olmuş, daha geciktirmeyin bence.

Motosikleti
D400
Bakıma götürmen lazım, oksit vs. hepsini geçtim normal zamandan kaynaklı bakımı gelmiş.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Ben xmax'ı sıfır aldığımda da ehliyeti alana kadar sürmemiştim, yetkili servis 6 ayı geçirme deyince 700km olmuşken rodaj bakımına sokmuştum.
sizin de bir yıl olmuş, daha geciktirmeyin bence.
Evet, bayide 6 ay içinde gelmezseniz garantiden çıkar dediler ancak klasik bayi pazarlaması gibi geldiğinden çok umursamadım açıkçası, zaten 1 yıl doldu :) Cevabınız için teşekkür ederim iyi günleriniz olsun.
Bakıma götürmen lazım, oksit vs. hepsini geçtim normal zamandan kaynaklı bakımı gelmiş.
Bu haftasonu bir bakayım o zaman, cevabınız için sağolun iyi günler :)

Rodaj yağı denen şey, eğer olur da Bajaj bunu koyduysa daha kısa süre dayanımı olan çok büyük ihtimalle yarı sentetik bir yağdır. 500km çalışıp üstüne kış geçirdiyse asitlenme olmuştur mutlaka ama, senin sormak istediğin şey nedir tam olarak? =)

Muhtemelen de rodaj yağı yoktur motorunda normal kullanım yağı vardır. Bir miktar oksidasyon ve asitlenme olmuştur ama bu oturup eyvah motora bir şey oldu diye dertleneceğin bir konu da değil. rodaj bakımına gidip gitmemekte kararsız olmak ne demek mesela 5bin km'ye kadar böyle gideyim olan oldu mu diyorsun, gerçekten sormak istediğin nedir tam olarak onu anlamadığım için yazıyorum.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Ben de ehliyetsiz olduğum için ilk motorumda trafiğe çıkmamıştım. Markete fırına giderken sürdüğüm için 750km neredeyse 1 yılda yaptım. Rodaj zamanı gelmiş motorun götürün yağını yenilesinler ama endişelenecek bir şey yok zarar vermemiştir.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Rodaj yağı denen şey, eğer olur da Bajaj bunu koyduysa daha kısa süre dayanımı olan çok büyük ihtimalle yarı sentetik bir yağdır. 500km çalışıp üstüne kış geçirdiyse asitlenme olmuştur mutlaka ama, senin sormak istediğin şey nedir tam olarak? =)

Muhtemelen de rodaj yağı yoktur motorunda normal kullanım yağı vardır. Bir miktar oksidasyon ve asitlenme olmuştur ama bu oturup eyvah motora bir şey oldu diye dertleneceğin bir konu da değil. rodaj bakımına gidip gitmemekte kararsız olmak ne demek mesela 5bin km'ye kadar böyle gideyim olan oldu mu diyorsun, gerçekten sormak istediğin nedir tam olarak onu anlamadığım için yazıyorum.
Eğer bir problem çıkmayacaksa 1000km ye kadar sürmeyi düşünüyordum açıkçası. Bildiğim kadarıyla serviste putoline yağ koyuyorlar ancak rodaj yağımı normal yağ mı bilmiyorum
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben de ehliyetsiz olduğum için ilk motorumda trafiğe çıkmamıştım. Markete fırına giderken sürdüğüm için 750km neredeyse 1 yılda yaptım. Rodaj zamanı gelmiş motorun götürün yağını yenilesinler ama endişelenecek bir şey yok zarar vermemiştir.
Teşekkür ederim en yakın zamanda servise götürmeyi planlıyorum, iyi günler.

İlk dolumda veya sonra koyduğunuz yağ motorun içinde aşırı ısıya maruz kalır buda oksidasyona sebep olur..

Yağların içinde antioksidan katkılar var ama bir yıl sonra etkisini yitiriyor , üreticilerin bilgilendirmesidir..

Yani kilometre yapmasa bile bir yıl sonra değiştirin demekteler de onlar hep en kötü şartları düşünerek tavsiye verirler , bir yıl birbuçuk iki yıla uzayabilir..

Eğer bir problem çıkmayacaksa 1000km ye kadar sürmeyi düşünüyordum açıkçası. Bildiğim kadarıyla serviste putoline yağ koyuyorlar ancak rodaj yağımı normal yağ mı bilmiyorum

Teşekkür ederim en yakın zamanda servise götürmeyi planlıyorum, iyi günler.

Problemin büyük olanı bu bakım eksikiği nedeniyle garanti dışı kalması olur. Bir şey çıkmaz onun dışında, ama yağın değişmesi lazım artık yani =) o yüzden doğru karar servise git halletsinler.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Problemin büyük olanı bu bakım eksikiği nedeniyle garanti dışı kalması olur. Bir şey çıkmaz onun dışında, ama yağın değişmesi lazım artık yani =) o yüzden doğru karar servise git halletsinler.
Motorsikletin bildiğim kadarıyla garantisi 1 yıl oluyor, ancak zaten motoru alalı tam 1 yıl oldu :) garantisi 2 yıl ise o zaman büyük bir hata yapmışız demektir.

İlk dolumda veya sonra koyduğunuz yağ motorun içinde aşırı ısıya maruz kalır buda oksidasyona sebep olur..

Yağların içinde antioksidan katkılar var ama bir yıl sonra etkisini yitiriyor , üreticilerin bilgilendirmesidir..

Yani kilometre yapmasa bile bir yıl sonra değiştirin demekteler de onlar hep en kötü şartları düşünerek tavsiye verirler , bir yıl birbuçuk iki yıla uzayabilir..
Mesajınızı biraz geç gördüm kusuruma bakmayın. Teşekkür ederim hocam, bu durumda rodaj bakımı yakın zamanda kaçınılmaz oldu demek :)

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Motorsikletin bildiğim kadarıyla garantisi 1 yıl oluyor, ancak zaten motoru alalı tam 1 yıl oldu :) garantisi 2 yıl ise o zaman büyük bir hata yapmışız demektir.
Türkiyede kanunen satılan sanayi ürünleri 2 yıl garantili olmak zorundadır. Bu motosiklet de olabilir kahve makinesi de olabilir. 1 yılda garanti bitti diye bir şey olamaz.

çoğu üründe olduğu gibi motosikletlerde de garanti 2 yıldır aksi belirtilmedikçe, daha uzun süre garanti verenler de olabiliyor. ancak 6 aylık veya 12 aylık periyodik bakımları olur, buna uymazsanız motoru garanti dışı bırakabiliyorlar. zaten motorun bakımı için garantili olup olmaması da önemli değil, işçilik ve malzeme ücreti alınıyor. sadece ilk bakım istisna olabiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar