Sıfırdan Bir Motor Almanın Masrafları - Rehber

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Merhaba Arkadaşlar,

Ocak ayında motor almak için fiyat araştırması yapmaya başladım fakat derdim sadece bir motor edinmek değil aynı zamanda ehliyet vs. de almak olduğu için sıfırdan motora başlayacak bir kişinin aşağı yukarı her masrafının ne kadar olacağını gösteren bir rehber bulamadım. Ben de bundan sonra motor alacak arkadaşlar için bir maliyet çıkarmak ve detaylı bir rehber hazırlamak istedim.

Öncelikle ehliyeti olmayan arkadaşlar için (ki benim yoktu);

2025 Mayıs ayında A sınıfı ehliyet için sürücü kursuna - 14.000 TL

Ehliyet Sınav Ücreti - 1850 TL

Ehliyet sınavını geçtiğiniz taktirde sırasıyla ehliyet için sınıf yükseltme/güncelleme ücretleri - Değerli Kağıt Bedeli 1420 TL + Ehliyet Harcı 1883,1 + Polis vakfı 420 = 3643,10 TL

Toplam Ehliyet Masrafınız= 19.493,10

Şimdi gelelim motor masraflarına,

Ben Bajaj Pulsar N250 satın aldım,

%50 Peşin %50 12 vade farksız taksitli kredi kartı olarak toplam - 192.300 TL

Zorunlu Trafik Sigortası - 7144 TL

Ruhsat Basım Ücreti (sıfır motor) - 1633 TL

Plaka Basım Ücreti - 340 TL

Motor Masrafları Toplam = 201.417 TL

Ekipman vs. Masrafları,

Kask HJC Rpha71 tercih ettim ve şu ana kadar gayet memnunum - 22.400 TL

Mont Revit Control Air H2O tercih ettim içi astarlı dışı fileli istediğiniz zaman iç astarını söküp yazlık olarak kullanabiliyorsunuz. - 17.780 TL

KNmaster TT860 Telefon Tutucu - 1169,10 TL

Eğer motorunuzun çalınacağı bir semtte veya her ihtimale karşı ben motorumu park edip kafam rahat uyumak istiyorum diyenler için;

Zintaş HEX13 Zincir ve Kilit (kilidi aynı zamanda disk kilidi olarak da kullanabilirsiniz.) - 3.390 TL

Master Lock 1489EURDAT (Zinciri duvara sabitlemek için aldığım çelik dübelli aparat bunu duvara takıp 3 arkadaş asıldık sökülmüyor. tabi sağlam bir duvara sabitlemeniz gerek ben garajdaki kolona sabitledim.) - 987 TL

Ekipman vs. Masrafları Toplam = 29.726.10

Ekipman masraflarına eldiven ve aksiyon kamerası da eklemek istiyorum fakat henüz onları satın almadım bundan dolayı listeye eklemedim. Fiyatlar bildiğiniz üzere zamlar, vergiler ve ekipman tercihleri ile değişebilecek şeyler ben sadece güncel olarak aldığım fiyatları ileri tarihte araştıracak olan arkadaşlar için bir aşağı yukarı bir hesaplama yapmaları için referans olarak paylaşmak istedim.

Eldiven ve kamera tavsiyeleriniz varsa, ayrıca yeni motor kullanmaya başlayan birisi için vereceğiniz tavsiyelerinizi dinlemek isterim.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
eldiveni denemeden, yarım saate yakın elinde tutmadan ve taktıktan sonra gidonu tutmadan alma.
bedenleri, parmak uzunlukları vs. çok fark ediyor.
Hocam satın almadan yarım saate yakın elimde tutup sürüş yapabileceğimi pek düşünmüyorum ya, dediğiniz gibi montumu ve kaskımı da önce bir mağazaya gidip deneyip daha sonrasında sipariş vermiştim markaya göre bedenler değişiyor bazı markalarda M oluyor bazılarında L

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Önce koruma ekipmanlarınızı tamamlayın ondan sonra kamera, interkom gibi opsiyonel ekipmanlara bütçe ayırırsınız.
Eldiven dışında korumalı pantalon ve korumalı bot yazmamışsınız, en önemli ekipmanlardan biri onlar da.

Ekipman konusunda bu videoyu gönderiyorum hep.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hocam satın almadan yarım saate yakın elimde tutup sürüş yapabileceğimi pek düşünmüyorum ya, dediğiniz gibi montumu ve kaskımı da önce bir mağazaya gidip deneyip daha sonrasında sipariş vermiştim markaya göre bedenler değişiyor bazı markalarda M oluyor bazılarında L
Eldiven mesela aynı marka bile olsa farkediyor.
Geçen yaz sonu mağazada deneyip bir eldiven almıştım, çok memnun kaldım, koruması falan çok iyiydi, aynı markanın yazlık olanını alayım dedim, önceden aldığım L beden elime çok iyi uymuştu yine L beden sipariş ettim, marka aynı ama model farklı, az önce kargodan geldi, L beden elime olmadı, iade edip bir beden büyüğünü alacağım.

Önce hayırlısı olsun, kazasız, belasız sürüşler dilerim.

Kusur bulmak gibi olmasın ama konu madem yapılan masraflar, ekipman masrafının toplamında bir hata var gibi me geldi.

22.400 + 17.780 + 1.169,1 + 3.390 + 987 = 45.726,1

Bu kadar ödenen paranın içinde beni tek rahatsız eden şu 420 lira oldu. Sinek misali.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Önce koruma ekipmanlarınızı tamamlayın ondan sonra kamera, interkom gibi opsiyonel ekipmanlara bütçe ayırırsınız.
Eldiven dışında korumalı pantalon ve korumalı bot yazmamışsınız, en önemli ekipmanlardan biri onlar da.

Geçen yaz sonu mağazada deneyip bir eldiven almıştım, çok memnun kaldım, koruması falan çok iyiydi, aynı markanın yazlık olanını alayım dedim, önceden aldığım L beden elime çok iyi uymuştu yine L beden sipariş ettim, marka aynı ama model farklı, az önce kargodan geldi, L beden elime olmadı, iade edip bir beden büyüğünü alacağım.
Teşekkürler hocam.
Evet dediğiniz gibi bot ve pantolona da önem vermek gerekiyor önceliğimi eldiven bot ve pantolon olarak değiştirmeliyim.

Beden konusunda da söylediğiniz gibi gerçekten denemeden almamak gerekiyor. Ekipman kısmı mutlaka bir mağazaya gidip denenip öyle satın alınmalı.

Önce hayırlısı olsun, kazasız, belasız sürüşler dilerim.

Kusur bulmak gibi olmasın ama konu madem yapılan masraflar, ekipman masrafının toplamında bir hata var gibi me geldi.

22.400 + 17.780 + 1.169,1 + 3.390 + 987 = 45.726,1

Bu kadar ödenen paranın içinde beni tek rahatsız eden şu 420 lira oldu. Sinek misali.
Çok teşekkür ederim.

Haklısınız konuyu bir yandan çalışırken açmıştım sanırım toplarken hata yapmışım şuanda da düzenleyemiyorum maalesef dediğiniz gibi ekipman kısmı 45.726,1 TL tutuyor.

Beni de o 420 rahatsız etti ama şu kadar masraftan sonra göz görmüyor onu ya (zaten hep böyle diye diye havaya para veriyoruz.)

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150

Parası olana pantolon ve bot aldırır ama parası olmayan daha dikkatli sürmeliyim deyip dua edip geçer.

Motosikleti
D400
bunu okuyunca aklıma ilk gelen "sıfır motoru aldıgında başta ruhsat plaka falan cok para cıkıyor" diyip ikinci elini sıfır fiyatına kakalamaya calısan adamlar geldi :D

Motosikleti
Parası olana pantolon ve bot aldırır ama parası olmayan daha dikkatli sürmeliyim deyip dua edip geçer.
Pantalon ve bot çok pahalı şeyler değil ki.
diğer ekipmanların pahalılarını almak yerine bütçeyi dengeli dağıtmak önemli.
yani 20bin liralık kask yerine 10bin liralık kask alıp yanında bot da alınabilir.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Pantalon ve bot çok pahalı şeyler değil ki.
diğer ekipmanların pahalılarını almak yerine bütçeyi dengeli dağıtmak önemli.
yani 20bin liralık kask yerine 10bin liralık kask alıp yanında bot da alınabilir.
Katılıyorum, ben bütçemi bildiğim için LS2 kask alıp geçtim. Sertifikalı sonuçta. Sırada diğer ekipmanlar var.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
"Sirkeyi sarımsağı hesap eden paçayı içemez." - Atasözü
category_kelle-paca-corbasi_63cfa0dec938b.webp

Yannış düşünüyorsunuz.
Motociklette en önemli ekipman cant şeridi ve sitikırdır. Olmazsa motor garantiden düşer. Beygirler küser.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Hayırlı olsun.

Eldiveni ekipman listesinin başlarına ekleseydiniz keşke.
Teşekkürler.

Hocam motoru Temmuz'un 3 ünde satın aldım fakat ehliyet için yaşı vs. beklediğim için sınavım daha dün yapıldı onu da geçtim hayırlısıyla.

Ehliyeti almadan da motorun üstüne pek binmedim evin etrafında 3-5 km sadece foruma da üyeliğimi 26 temmuzda yapmıştım fakat daha dün onaylandı.

Kısaca başlığı yeni açabildim bugün ehliyeti çıkarttırmaya giderken eldiven de alacağım o yüzden tavsiye istemiştim açıkçası.

Motosikleti
"Sirkeyi sarımsağı hesap eden paçayı içemez." - Atasözü
category_kelle-paca-corbasi_63cfa0dec938b.webp

Yannış düşünüyorsunuz.
Motociklette en önemli ekipman cant şeridi ve sitikırdır. Olmazsa motor garantiden düşer. Beygirler küser.

Kuzenimin oğlu geçen sene A1 ehliyeti aldı, aman haa ekipmanını eksik etmeyin demiştim ama genç işte dinlemedi, yoksa çok para sorunları da yok yani babası istanbula götürüp hasanpaşadaki mağazaları gezdirip baştan aşağı giydirecek maddi gücü vardı ama o kendi gibi genç arkadaşlarına uydu, havalı görünen dandik bir kask aldı sadece, yapma etme desek de dinlemedi, geçenlerde kaza yapmış diye duydum, asfalt yanığı olmuş. altı üstü 125cc motosiklet sürüyorum, şehir içinde yavaş gidiyorum zaten falan diyordu. Umarım akıllanır.

Teşekkürler.

Hocam motoru Temmuz'un 3 ünde satın aldım fakat ehliyet için yaşı vs. beklediğim için sınavım daha dün yapıldı onu da geçtim hayırlısıyla.

Ehliyeti almadan da motorun üstüne pek binmedim evin etrafında 3-5 km sadece foruma da üyeliğimi 26 temmuzda yapmıştım fakat daha dün onaylandı.

Kısaca başlığı yeni açabildim bugün ehliyeti çıkarttırmaya giderken eldiven de alacağım o yüzden tavsiye istemiştim açıkçası.
Eldiven için bütçe varsa Knox markasının ürünlerini tavsiye ederim. Avuç içinde hem darbe emen hem de yolda takılmayıp kaydıran slider parçaları var. Geçen gün bu eldivenle sağ elimi çok sert şekilde yere vurdum hiç hissetmedim bile, dandik yazlık eldivenimi giymiş olsaydım bileğim zarar görebilecekti. Aynı markanın yazlık olan modelini de sipariş ettim. Eldivende korumaya da dikkat edin, hem darbe konusunda iş görsün hem de yerde sürüklenirken takılmasın kaysın ki darbe bileği zorlamasın, bilekler kırılmasa bile ağrısı aylarca sürüyor. 3 yıl önceki kazamda gidon avuç içime çarpmıştı, sağ bileğim aylarca az da olsa ağrıyıp rahatsız hissettirmişti.

Motosikleti
DUKE 250

sürüş yapmana izin vermezler ama, en azından mağazadayken giy, kalsın elinde biraz.
birde gidonu mutlaka tutup, gazı, debriyajı dene. ona da kimse birşey demez.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Eldiven için bütçe varsa Knox markasının ürünlerini tavsiye ederim. Avuç içinde hem darbe emen hem de yolda takılmayıp kaydıran slider parçaları var. Geçen gün bu eldivenle sağ elimi çok sert şekilde yere vurdum hiç hissetmedim bile, dandik yazlık eldivenimi giymiş olsaydım bileğim zarar görebilecekti. Aynı markanın yazlık olan modelini de sipariş ettim. Eldivende korumaya da dikkat edin, hem darbe konusunda iş görsün hem de yerde sürüklenirken takılmasın kaysın ki darbe bileği zorlamasın, bilekler kırılmasa bile ağrısı aylarca sürüyor. 3 yıl önceki kazamda gidon avuç içime çarpmıştı, sağ bileğim aylarca az da olsa ağrıyıp rahatsız hissettirmişti.
Söylediğiniz markaya şimdi baktım gerçekten çok iyi istediğim korumaya sahip bir eldiven ama halihazırda çok fazla harcama yaptığım için o kadar bütçem yok maalesef :(

sürüş yapmana izin vermezler ama, en azından mağazadayken giy, kalsın elinde biraz.
birde gidonu mutlaka tutup, gazı, debriyajı dene. ona da kimse birşey demez.
Tavsiye için teşekkür ederim. O şekilde deneyerek alacağım.

Motosikleti
Söylediğiniz markaya şimdi baktım gerçekten çok iyi istediğim korumaya sahip bir eldiven ama halihazırda çok fazla harcama yaptığım için o kadar bütçem yok maalesef :(
Bu işler bütçeyi dengeleme meselesi.
Ben de ilk aldığımda eldiven için fazla bütçem kalmamıştı, bulabildiğim en ucuz eldiveni almıştım, yıllar sonra eskiyince ancak bütçe ayırabildim.
Bir ekipmanın en kötüsü bile olsa hiç olmamasından iyidir, bu yüzden ekipman bütçesini dengeleyin, her ekipmandan en azından olsun. Mesela motosiklet için üretilmiş korumalı botların en kötüsü bile spor ayakkabı ile sürmektan daha fazla korur.

Video için teşekkürler. Gerçekten beni çok etkiledi.
Benim ekipmanım tam. Eldivenden bota tam giyinmeden motosiklet binmiyorum. Ancak aşırı sıcaklardan dolayı özellikle mont giymek istemiyorum. Bu sebeple ancak akşam ve sabah motosiklet biner oldum. Şu sıcaklar geçse de doya doya motosiklet binebilsek.

Motosikleti
Kesinlikle eldivenlerin avuç içinde koruma olanlarından al. Dilerim düşmezsin ama insan düşerken olanca kuvvetinle yere şaplak atıyor.
Geçen sağa düştüm, elimi o kadar hızlı yere şaplak attım ki eyvah gitti elim, sıcak diye eski dandik ama yazlık eldivenleri çekmeceden çıkarmıştım ama evden çıkarken almayı unuttum, düzgün korumalı yeni ama tam yazlık olmayan eldivenlerim motorun arka çantasındaydı, sıcak falan bunları giyeyim deyip yola çıktım daha apartmanın bahçesinden çıkmadan kaldırımla yol arasındaki hendeği geçerken sağa devrildim, o zaman tam anladım. O eski eldivenleri çocukları gezdirirken onlara giydiriyordum ama artık onlar için de düzgün eldiven siparişi verdim. eldiven de önemli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar