Hocam örnek verdiğiniz Fuzul'ün sahiplerinden biri arkadaşım (Faruk Akbal) Tabii görüşümüz hep ayrı olduğu, ben kendi görüşümde çok sivrildiğim, o kendi tarafında çok sivrildiği için senelerdir görüşmedim. Ama gerçekten severim kendisini. Beraber Tunus'a gitmiş o vesileyle tanışmıştık hatta. Neyse Kendi adıma sevmiyorum diye karalama, işkembeden sallama durumu olmadığını anlayın diye yazdım.
İlk sorguladığım şey "Devlet güvencesi var mı?" oldu, cevabı geldi zaten. BDDK'ya tabii imiş. Ama şöyle bir bakıyorum BDDK'ya tabii edilsede bir güvence yok. Sistem denetleniyor sadece. (Papara'da denetleniyordu) Bir dönem bu tarz firmalar çok mağdur bıraktı. Görüşten bağımsız olarak kim olursa olsun sorgularım. Dünyanın her yerinde sistem farklı çalışıyorken bu sistemin sürdürülebilirliği hala çok aklıma yatmıyor. Bu konu açıldıktan sonra tekrar baktım 5. ayda kesin araç vaad ediyorlar başka bir firmada. 36 kişilik bir grup oluşturup 5. ayda hepsine araç alıyor. Ama finansman yükü yok mu? Yıllık faizin %60'larda olduğu bir ortamda şirket içi organizasyon maliyeti finansman yükünü aşmıyor mu? Bu yük nasıl aşılıyor. (
Tahminen sisteme yeni katılanlar ile yani sistemin sürekli büyümesi gerekir. Yoksa kendini bitirir.)
Şimdi şöyle bi gözden geçiriyorum bu organizasyonlar hakkında bilgilerimi. Yanlışım varsa söyleyin:
- Bildiğim kadarıyla teminat yok yani paranı yatırıyorsun karşılıklı bir güvene dayanan sistemde paranı biriktiriyor, yatırdığın paraya karşılık bir senet, ipotek vermiyor. Sadece ticari olarak alacaklı konumdasın. Şirket batar konkordato ilan eder vb (Daha önce olduğu üzere) kapısında paranı almak için bekleyebilirsin.
- Tommygun'ın söylediği gibi kredisi olmayan adam da sistemde alabiliyor. Sistemde ödeme yapanların aksatması durumunda ne oluyor? Benim 5. ayda alacağım araç gecikecek mi? Bunu garantimi ediyor yoksa vaad mi ediyor?
- Erken çıkmak istersem paramı ne kadar zamanda geri alacağım?
- Bddk denetliyor ama Bankalar gibi mevduat güvence altına alıyor mu? (sanırım bankacılık sisteminde her banka için 950k devlet güvencesinde)