Vergiler düşünüldüğünde en mantıklı motosiklet markaları?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Yani çok detaylandırılabilir o hesaplar falan girmeyeceğim oralara.

Basit bakıyorum; bir naked'a 30k USD verip de bakım ve yakıt düşünen ve/veya seçimlerini buna göre yapan insan "değişik"/nevrotiktir bence. Kaygı sorunları vardır.

Dayanamadım bir miktar hesaba girdim:

Sikimsonik DL650'nin 12.000 bakımı bana 10k bedele maloldu, 6.000'de bir bakım var 12.000 katlarındakiler biraz daha pahalı. Ucuz bakıma 5k diyelim, bu hesapta motosikletin her 12.000'de toplam 15k bakım maliyeti var. (1.250₺/1.000km)

İyi lastikler bir takım kaç para? 20k. Onları da tepe tepe 20.000 kullandık diyelim. (1.000₺/1.000km)

Ort. 4,5l/100km'den yakıt kaç para? (2.300₺/1.000km) (Yakıta bakmak biri 115-120hp diğeri 170-175hp motor karşılaştırırken saçma esasen.)

Kasko sigorta MTV kaç para? (Yılda yaklaşık 18.500₺) (Yılda 10.000km kullanım öngörüsüyle 1.850₺/1.000km)

Toplasak ne ediyor? (6.400₺/1.000km)

Yani bu senaryoda bakım maliyeti 2 katına çıksa ne yazar? İşletme giderini sadece %20 artırır. (Ki hesaplamadığımız başka masraflar da var...)

Özet: Chatgpt b.k yemiş afedersin. Bana şu AI saçmalıklarıyla gelmeyin lütfen; birkaç arkadaşım kod yazdırdı falan öyle dandik kod yazan sistemlerin mantık yürütmelerine falan güvenemem ben... :D
Ben de aynı hesabı kendi motoruma yapayım (Bajaj Pulsar N250):

Bakımlar ortalama 3k. Fiyatlar yavaştan artıyor muhtemelen ama şu anlık böyle.
3000/5000 = 600TL/1000km

En son lastiklerimi 7k'ya aldım. Ömürleri 20k'yı rahat bulacak gibi.
7/20=350TL/1000km

Ortalama 3.3/100km yakıt.
3.3*10*50 = 1650TL/1000km

MTV yılda yaklaşık 900TL ve şimdilik yılda ortalama 20k km yapıyorum.
900/20 = 45TL/1000km

Zincir dişli 20k km'de bir değişiyor.
6500/20 = 325TL/1000km

Üstüne zincir bakım malzemeleri var. Tahmini 5k km'de bir yenilerini alıyorum.
1000/5 = 200TL/1000km

HGS var ve her gün köprüden geçiyorum ama onu saymayalım.

Toplam 3170TL/1000km. Km'de 3.17 TL harcıyor. Bana yılda ortalama 63400TL'ye mal oluyor demek. Şu an kazalı olan motorumun bu fiyattan bile alıcısını zor bulurum gibi. Aldığımda motor 130000TL idi. 😶

Konuyla bağlantısı çok olmasa da ucuz motorun da işletmesinin çok ucuz olmadığını göstermiş oluyor sanırım bu veriler.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

Konuyla bağlantısı çok olmasa da ucuz motorun da işletmesinin çok ucuz olmadığını göstermiş oluyor sanırım bu veriler.
Değil maalesef.

Burada veya başka bir konuda yazmıştım kısa bir süre önce; esnaf kurye değilseniz veya tek ulaşım aracınız değilse motosiklet bir lükstür/hobidir/keyiftir, bunlar için ufak hesaplar yapmamak lazım.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
valla arkadaslar işletme gideri konusunda yazdıklarınıza katılmıyorum.
Ben mt 09 sp alsam yeminle işe gidip gelirim hatta o işi en zevkli hale getiten alet o olabilir.

Yani 10 sene 150.000 KM neden kullanılmasın ki ?

siz işletme giderleri konusunu cok basite alıyorsunuz bence.
almanya/ingiletere/Fransa/italya da kişi başı ortalama gelir kaçtır 45.000 usd diyelim.bakın

yahu adamlar mt09 u z900 leblebi gibi alırken 2000 3000 usd fazla verip, mt09 sp nın anasını belleyecek s1000R/tuono V4 neden almıyor ? kendinize bu soruyu hiç sordunuz mu ?

bugun 100.000-150.000 TL alan bir beyaz yakalıyı dusunelim.Bu adamın 1.1-1.2 milyon birikmiş parası var ve motor bakıyor.
Bu adam diyor ki, ben oyle bir motor alacam ki bunu 10-15 yıl kullanacam guclu kuvvetli bişey olsun.

Bununla gundelik kullanımı da yapacak gazlayacak da, tura da cıkacak.Ama nakedci bu adam adv lerden hoşlaşmıyor.:)

Şimdi bu adam mt09 sp mi almalı bmw s10000R mı ,?

Konu kilit!

yaaa

2000'de gelmiş motor kimin umrunda? Bunların faydalı ömrü 10 yıldır diye yazıyor kullanım kitaplarında. Sıfır alıp kullanan insanın ehemmiyet vereceği konular değil. Alırsın 5 yıl güzel güzel bakar kullanır değiştirirsin. Belki o zamanlar veya daha eskilerde vardı ama alındıktan 20 yıl sonra halen kullanılmak istenecek motor üretilmiyor artık. (Belki parmakla gösterilecek 3-5 istisna vardır ancak o kadar...)

Yaw don't feed the troll mu diyelim kabuklu yemiş atmayınız mı diyelim =))

Motosikleti
cbf 150
10 sene tabiri bütün kitaplarda kullanılır, bu tamamen yedek parça ie alakalı çünkü belli bir noktadan sonra bu parçaların üretilmesi fizibıl değil.

Bu motorunuzun yada arabanızın ömrünün 10 yıl olacagı anlamına gelmez. Zaten 10 yıllık ömrü olan bir arabada alınmaz en az 4 sahip değiştiricek ve milyon km yapacak diye hesaplanır üreticiler tarafından siz o noktalara kafayı yormayın mekanik anlamda hepsi bizi mezara gömer.

Daha ğüretim teknolojilerinin gelişmediği 1950 lerden kalma motorlar yollarda gidiyor gavuristanda. Metal ve plastik sizi gömer organik kardeşler.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
10 sene tabiri bütün kitaplarda kullanılır, bu tamamen yedek parça ie alakalı çünkü belli bir noktadan sonra bu parçaların üretilmesi fizibıl değil.

Bu motorunuzun yada arabanızın ömrünün 10 yıl olacagı anlamına gelmez. Zaten 10 yıllık ömrü olan bir arabada alınmaz en az 4 sahip değiştiricek ve milyon km yapacak diye hesaplanır üreticiler tarafından siz o noktalara kafayı yormayın mekanik anlamda hepsi bizi mezara gömer.

Daha ğüretim teknolojilerinin gelişmediği 1950 lerden kalma motorlar yollarda gidiyor gavuristanda. Metal ve plastik sizi gömer organik kardeşler.
Benim motoru 9 yaşında almıştım, bu sene haziranda 10. yaşını ağır bakım yaptırarak kutladık, hala da sanki sıfır motormuş gibi sorunsuz keyifle biniyorum. Böyle 10 yıl konuları okuyunca hafif ürküyorum ama yurtdışına çıktığımda benim motorun daha eski kasası olan modelleirni yollarda bir sürü görünce, onların yanında tdm 900'leri, eski varaderoları, eski AT'leri görünce ürkmem geçiyor. Daha en az 5 yıl kullanmak niyetindeyim çünkü değiştirince alabileceğim daha konforlu motor yok.

Motosikleti

Yahu biz malzeme dayanımı anlamında mı ettik o lafı? (Ki ben 25 yıllık bir motorun kauçuk fren veya soğutma borularının, deposunun, radyatörünün durumu nasıldır hayal bile etmek istemedim...) Faydalı ömür kavramı pek çok unsuru birden içeriyor. Motosiklet başka araba da başka, ona bakarsak halen işleyen 120 yıllık buharlı lokomotifler var, arabalar çöp o durumda? :ROFLMAO: 💦
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benim motoru 9 yaşında almıştım, bu sene haziranda 10. yaşını ağır bakım yaptırarak kutladık, hala da sanki sıfır motormuş gibi sorunsuz keyifle biniyorum. Böyle 10 yıl konuları okuyunca hafif ürküyorum ama yurtdışına çıktığımda benim motorun daha eski kasası olan modelleirni yollarda bir sürü görünce, onların yanında tdm 900'leri, eski varaderoları, eski AT'leri görünce ürkmem geçiyor. Daha en az 5 yıl kullanmak niyetindeyim çünkü değiştirince alabileceğim daha konforlu motor yok.
Senin motor 30k kilometrede ve 20 yıldan uzun süre üretilmiş bir model; 2000 model bir Aprilia ile karşılaştıramayız tabi. Ama 10 yıldan sonra motosiklet de araba da sat beni değiştir der, bu bir gerçek. Özel bir şey değilse derdini çekmeye gerek yok.

Son düzenleme:
Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Yahu biz malzeme dayanımı anlamında ettik o lafı? (Ki ben 25 yıllık bir motorun kauçuk fren veya soğutma borularının, deposunun, radyatörünün durumu nasıldır hayal bile etmek istemedim...) Faydalı ömür kavramı pek çok unsuru birden içeriyor. Motosiklet başka araba da başka, ona bakarsak halen işleyen 120 yıllık buharlı lokomotifler var, arabalar çöp o durumda? :ROFLMAO: 💦

Senin motor 30k kilometrede ve 20 yıldan uzun süre üretilmiş bir model; 2000 model bir Aprilia ile karşılaştıramayız tabi. Ama 10 yıldan sonra motosiklet de araba da sat beni değiştir der, bu bir gerçek. Özel bir şey değilse derdini çekmeye gerek yok.
Şu motoru/arabayı 10 yıldan fazla kullananların durumlarını hep merak ediyorum. Ömürlük diye tabir edilen bazı araçlar bu kadar uzun süreden sonra ekonomik veya mental açıdan mantıklı oluyor mu gerçekten? Aklımda eski mi eski Tenere'ler veya Transalp'lar almak da var ancak gözüm korkuyor.

Şu motoru/arabayı 10 yıldan fazla kullananların durumlarını hep merak ediyorum. Ömürlük diye tabir edilen bazı araçlar bu kadar uzun süreden sonra ekonomik veya mental açıdan mantıklı oluyor mu gerçekten? Aklımda eski mi eski Tenere'ler veya Transalp'lar almak da var ancak gözüm korkuyor.

Genelde hiç bunlara sahip olmayanların övmesinden bir çıkarım yapabilirsin. :D

Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250

Motosiklet için değil de, araba için yazabilirim. 2004 model Honda Accord kullanıcısıyım ve ilk sahibiyim. Saat gibi sorunsuz çalışır, tüm fonksiyonları aktif. Aracı iyi tanıyan bir ustam var, büyük işçilik isteyen şeylerde kendisinden destek alıyorum. Diğer ufak tefek tamirlik işleri kendim hallediyorum. Kendisinin hakim olmadığı tamirlik işlerde ben onu yönlendiriyorum. Kronik sorunlarına hakimim ve buna göre önlemlerim var. Yürütme ve bakım maliyetleri sınıfındaki yeni model araçlara göre elbette daha uygun. MTV avantajını zaten biliyorsunuz. Çoğu kaporta ve motor malzemesi yan sanayi de olsa bulunabiliyor. Başıma gelmedi ama eğer bulamazsam çıkma olarak piyasada bulabileceğim yerleri biliyorum. Satsam para etmeyecek, anca Clio alabilirim. D segment bir Japon'dan inip de Fransız'a binmek istemiyorum, o yüzden gittiği yere kadar devam.

Motosikleti
cbf 150
Yahu biz malzeme dayanımı anlamında mı ettik o lafı? (Ki ben 25 yıllık bir motorun kauçuk fren veya soğutma borularının, deposunun, radyatörünün durumu nasıldır hayal bile etmek istemedim...) Faydalı ömür kavramı pek çok unsuru birden içeriyor. Motosiklet başka araba da başka, ona bakarsak halen işleyen 120 yıllık buharlı lokomotifler var, arabalar çöp o durumda? :ROFLMAO: 💦

her 5-10 senede bir otomotiv dünyasında regulasonlar ve malzeme seçim kriterleri dğeişir. Bu yüzden 25 yıllık motora düzenli binildiyse ve bakıldıysa sorun teşkil etmez. Malzeme seçimleri doğru yapıldıysa otomotiv standardları göz önünde tutuldysa malzeme ömürleri oem antlaşmasına göre 10 yıldır ama üretic tarafından 40 yıl baz alınarak üretilir. Çoğunlukla eski motorların problemi kullanıcı ve yetersiz servisdir bunun dışında malzemeden birşey aramamak lazım na<dirde olsa problemler yok değildir mesela BMW 1150 yada 1100 lerdeki pompa problemi gibi plastik doğru seçilmediği için parçalanıyor ama aynı üretim yılına air bir suzukinin parçalarında sorun yok aynı pompada.

Motosikleti
...

Bununla gundelik kullanımı da yapacak gazlayacak da, tura da cıkacak.Ama nakedci bu adam adv lerden hoşlaşmıyor.:)

Şimdi bu adam mt09 sp mi almalı bmw s10000R mı ,?

Konu kilit!

yaaa
Bu konuyu çok yukarıda kapatmıştım şahsen, "değişik" diye nitelendirdim geçtim. Zaten kilit konu.

Bence 170hp makine kullanmaya g.tü yemiyordur aynı paraya Yamaha alanın; nedense esas sebebe gelmedik hep yanından dolaştık... MT-09 SP de on yıl boyunca günlük kullanım için çok uygun bir seçenek değil yani.

Ayrıca kararlarımı da "çoğunluk ne yapıyor" göre veren bir insan olmadığımı da yazmıştım daha öncelerde...

Motosikleti
cbf 150
Motosiklet için değil de, araba için yazabilirim. 2004 model Honda Accord kullanıcısıyım ve ilk sahibiyim. Saat gibi sorunsuz çalışır, tüm fonksiyonları aktif. Aracı iyi tanıyan bir ustam var, büyük işçilik isteyen şeylerde kendisinden destek alıyorum. Diğer ufak tefek tamirlik işleri kendim hallediyorum. Kendisinin hakim olmadığı tamirlik işlerde ben onu yönlendiriyorum. Kronik sorunlarına hakimim ve buna göre önlemlerim var. Yürütme ve bakım maliyetleri sınıfındaki yeni model araçlara göre elbette daha uygun. MTV avantajını zaten biliyorsunuz. Çoğu kaporta ve motor malzemesi yan sanayi de olsa bulunabiliyor. Başıma gelmedi ama eğer bulamazsam çıkma olarak piyasada bulabileceğim yerleri biliyorum. Satsam para etmeyecek, anca Clio alabilirim. D segment bir Japon'dan inip de Fransız'a binmek istemiyorum, o yüzden gittiği yere kadar devam.
o araç zaten reklamındada vardı saat gibi çalışır güzel araç tır.

"Motosiklet keyif işi. İkinci elini, yedek parçasını vs. düşünürsek zevk almayız bu mantıklı değil."

Bu tarz düşüncelere kesinlikle karşıyım. Bir mal alacaksam özelliklerine, ihtiyaçlarıma ve ücretini göz önüne alıp bütün araştırmamı yaparım. Bunu yapmam benim aldığım üründen zevk almadığımı veya ürünü hemen satmak için aldığımı göstermez. Sadece paramı sıkı yönettiğimi ve ürün kalitesi olarak hedeflediğim bir minimumun olduğunu gösterir.

Şu anki motorumu alırken "Yahu ne bu kadar düşünüyorsun al bi tanesini zaten ilk motorun keyfine bak" diyen birini dinleseydim gider çinli bir motor alırdım. Ancak ben 1.5 yıl önce piyasası olmayan, sıfırı yeni yeni satılmaya başlanan ancak kullanıcılarının çok memnun olduğunu okuduğum motorumu aldım. Şu an ki gerçekliğimde arıza yaşamamam, düşük yürütme maliyetim, kaza yaptıktan sonra bile hızlıca motoru toplayabilmem ve 24000 km'deki motorum ile birkaç gün önceki 1000 km'lik tatil planımı aklımda motorla alakalı en ufak bir şüphe olmadan yapmam var. Eğer ki "CFMoto çok havalı gözüküyor abi ne olacaksa olsun alıyorum" desem belki de arıza ücretleri ile uğraşacaktım veya motorum serviste aylarca yatacaktı. Öncesinde zaman ayırıp yaptığım araştırmalar sonucunda motora başladığım ilk yıl çok keyifli, dertsiz ve tasasız geçiyor.

Bu soru aslında geleceğe olan yatırımla alakalı. Yatırımdan kastım ise alacağım motorun bana uzun yıllarca hizmet etmesi, beni yarı yolda bırakmaması ve yardıma ihtiyacım olduğunda muhatap bulabilmek. Bazı insanlar için bu tarz şeyler hiç önemli olmayabilir ancak benim için önemli. Motorumun bir gün bile kullanılamaz olması benim için kabul edilemez. Kısacası kullanım zevki önemli, ancak güvenilir bir motor/markaya sahip olmak daha önemli benim için. Bu çıkarım da ancak yıllarca farklı markalarla deneyimi olan insanların deneyimlerini fiyatlarla sentezleyerek yapılabilir.
ötv arttı diyorlar

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

işte, 10 yaşına gelmiş motor, hala sorunsuz, sat beni değiştir beni diyene kadar bineceğim, bu da en az 5 yıl sürer 100bin km olduğunu görürüm diye tahmin ediyorum.

Bu konuyu çok yukarıda kapatmıştım şahsen, "değişik" diye nitelendirdim geçtim. Zaten kilit konu.

Bence 170hp makine kullanmaya g.tü yemiyordur aynı paraya Yamaha alanın; nedense esas sebebe gelmedik hep yanından dolaştık... MT-09 SP de on yıl boyunca günlük kullanım için çok uygun bir seçenek değil yani.

Ayrıca kararlarımı da "çoğunluk ne yapıyor" göre veren bir insan olmadığımı da yazmıştım daha öncelerde...

ohooo olmuyor cyan.

siz mt09sp alan adama salak aptal diyip ondan sonra ben cogunluk tercihine bakmıyorum diyerek ortadan sıyrılamazsınız yok oyle :)

"gtü yemiyodur" senden cıkmış değil de adeta sampsonte falan yazmış gibi dfgdsgf, yakışmadı pek.

2016 yılında AT yerine mesela Tiger 1200, BMW daha da kotusu ducati multi 1200S alsaydım şimdi ocağıma incir ağacı dikilmiş,
oturmuş ağlıyodum.

1.73 boyunda olsam mt09 alır keyifle nice kilometreler yapardım,gayette 10 yıl kullanılır.
Aslında yıl olayını vermek sacmaydı amacım yılda 10/15K kullanann insalar demekti., 2 yıl kullanıp motorları yenilesen işletme giderlerinden kurtulmuyosun,yeni motorda da devam ediyor.

sizin sorununuz insanların terchilerini sert sekilde eleştirip, kendi tercihlerinizin cook mantıklı oldugunu dusunmeniz. burada yaşadığımız tam olarak bu aslında.

2000 usd az verip mt09sp/z900 se tercih eden insanlardan cok daha iyi terchiler yaptığınızı düşünmeye devam edebilirsiniz ama.zaten beynimiz boyle calışır.

lombardo ya git sor iyiki nc700 aldım der.
memcos48 aklımı seveyim tiger 800 aldım der.
killing motorun kraliı aldım der,
espresso vstrom un gozunu sevim ne motor aldım ya der,
Punctum hornet en iyi f/p nakedinı aldım der,

bu boyle gider..

Son düzenleme:
Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Punctum hornet en iyi f/p nakedinı aldım der,

Olum bana niye sardın? Büyük düşünmüyorsun dedim diye mi? :)

Dur diğer konuda yazdığımı buraya da kopyalayım. Çok güzel yazdım yaaa...

"Valla milletin başını yakacaklar bu forumda :)

Allahtan kendileri çalıp kendileri oynuyor da, insanlar yine doğruyu buluyor. Az üyeli, mütevazi forumun faydaları" :)

Olum bana niye sardın? Büyük düşünmüyorsun dedim diye mi? :)

Dur diğer konuda yazdığımı buraya da kopyalayım. Çok güzel yazdım yaaa...

"Valla milletin başını yakacaklar bu forumda :)

Allahtan kendileri çalıp kendileri oynuyor da, insanlar yine doğruyu buluyor. Az üyeli, mütevazi forumun faydaları" :)

ajshaha

abartma ya vstrom alan insanın bası yanar mı ?

ölümsüz zaten.

ktm890/790 ovseler ok derdim.
gerci sana bişey diyim mi ?

motoru patlssa bile insan hata yaptık demez.
benim amerikalı bir arkadasım vardı 1000 km 1290 super duke un motor komple havaya uctu.

pişman mısın aldığına dedim ?

yooo dedi..garantiden değişti hersey. cok zevkli cok zevkli diye biniyodu en son.

beynimiz cok ilginc bir organ yaaa

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
ajshaha

abartma ya vstrom alan insanın bası yanar mı ?

ölümsüz zaten.

ktm890/790 ovseler ok derdim.
gerci sana bişey diyim mi ?

motoru patlssa bile insan hata yaptık demez.
benim amerikalı bir arkadasım vardı 1000 km 1290 super duke un motor komple havaya uctu.

pişman mısın aldığına dedim ?

yooo dedi..garantiden değişti hersey. cok zevkli cok zevkli diye biniyodu en son.

beynimiz cok ilginc bir organ yaaa
Beynimizden daha ilginç organlarla karar veriyor gibiyiz. Hele Amerika'da olunca :ROFLMAO:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar