Yokuş yukarı durma kalkma vitesler ve vites düşürme

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Yokuş yukarı her zaman ihtiyaçtan 1 vites aşağıdan ilerle. Devir yüksek kalsın.
Oldu da yokuşta kaldın: Önce vitesi düşür, sonra gaz ile devir yükselt yavaşça debriyajı bırakırken harekete geçtiğinde frenleri serbest bırak. En temiz bu olur. Ben bunu yapıyorum. Başkaları farklı bir sistem uygulayabilir. Sen kendine makineyi yormayacak bir yöntem bulabilirsin.

Yokuşun yönüne ve eğimine göre farklı frene de geçebilirsin. Ön arka kombine olmak iyidir.
Benim cubla vitesi düşürmeyi unutup yokuşta kalmıştım, vites düşürünce kaydı zor tuttum altımda, debriyaj yok geçişi yumuşatamadım tabi. O olaydan sonra cublarda devir eşleme muhabbetini çözmüştüm yokuşta vites düşürürkenki deviri eşliyordum daha yumuşak vites düşürüyordum. Onu çözene kadar düşük vites yüksek devirle motoru anırta anırta çıkıyordum.

Ben de sürekli devire uygun vitese düşürerek dururum. Ama yine de birkaç kez rampada 2 den bire düşüremeden durmak zorunda kaldığım oldu. Ön freni kullanarak ön tekerin durumunu kontrol ederim. Kaymıyorsa sorun yok vitesi rahatça düşürürüm. Ama rampa çok dik ve ön frene rağmen kayma olacak gibiyse yukarıda birisinin de bahsettiği şekilde biraz akrobatik davranmak durumunda kalıyorum. Motorun durduğu yerde anlık dengesini kullanarak vitesi düşürmeye çalışıyorum. Şimdiye dek bunda başarılı oldum çok şükür. Eski sporcu olmanın sanırım hala bu yaşlarda katkısı oluyor. Küçükken de bisikletle yavaş yarışı yapardık zaten. Sanırım refleksler halen işe yarıyor.

Motosikleti
Motoru satıldı...
1- Ön freni sıkıp arkayı bırakıp vitesimi düzeltip yine tam tersi frenleri transfer ederek kalkarım. (Bir defa başıma geldi, yine olsa yine aynını yaparım pişman değilim :) )
2- Vites düşürmenin el alışkanlığı ile pürüzsüz hale geleceği kanısındayım, ilk kullanmaya başladığımda sarsıntılı oluyordu, ama her hassas konuda olduğu gibi o konuda da doğru noktayı tecrübe ile bulabiliyorsun. Şimdi çok daha rahat bir nevi kas hafızası gibi..

Ustalar iyisini bilir yardımcı olacaklardır, benim fikrim bu şekilde..
Kesinlikle hocam, bir yerden sonra vites muhabbeti kas hafızası oluyor, motoru ilk aldığım zamanlardan beri artçılı kullanırım önceden artçının bana çarptığını hem vites yükseltirken hem düşürürken hissederdim ve artçılı motor sürmekten çekinirdim şuanda arkama binen her artçıya bunu sorduğumda (Tecrübeli tecrübesiz) vites geçişlerinde kafasını vurmadıklarını yada çok sarsılmadıklarını söylüyorlar.

Yokuşta yüksek vitesdemi durdun hemen stop et iki ayağını yere koy frene gerek yok , 4,5 veya 6 da durmak zorunda kaldıysan ve yokuş çok dikse kompresyon motoru tutamaz hafifçe ön freni sık ama öyle bir yokuşuda 4-5-6 ile çıkmazsın zaten..

Sonra debriyajı çekip bırakırken vitesi tek tek düşür , motor santim santim geri gelebilir vede stop eden motorda rahatça vites değişebilmek için bir iki santimlik bu hareket gereklidir..
1 e düşürünce arka frene bas çalıştır devam et..

F54

bu kadar acemi iseniz yola çıkmayın yani 50 mt 100 mt sonra ne olacağınız kestiremiyorsanız trafikte şansa yaşıyorsunuz
motosiklet öyle sanıldığı kadar kullanımı kolay bir alet değil 2 teker üzerindesiniz mecburen dengede tutabilmeniz gerekiyor

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Sen şimdilik yokuşu bırak, önce düzde durup kalkmayı öğren. Sıkıntı büyük ihtimalle orada.
Düzde durduğunda da durmadan önce kalkış yapacağın vitese düşürmen gerekir ki kolay kalkış yapasın.

Sanırım asıl sorununuz planlı duruş yapmamanızla ilgili. Özellikle yokuş yukarı yollarda hep daha ileriyi gözlemlerseniz duruşunuzda planlı olacaktır. Haliyle durmadan önce rahatlıkla olması gerektiği viteste olacaksınız zaten

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
bu kadar acemi iseniz yola çıkmayın yani 50 mt 100 mt sonra ne olacağınız kestiremiyorsanız trafikte şansa yaşıyorsunuz
motosiklet öyle sanıldığı kadar kullanımı kolay bir alet değil 2 teker üzerindesiniz mecburen dengede tutabilmeniz gerekiyor
Yorumunuza katılmıyorum Hocam; arkadaş zaten antrenman yapıyorum demiş, büyük ihtimalle yeni bir sürücü, acemilik herkesin başına ilk gelen durum değil mi? Ülkemizde 50 mt 100 mt sonra başınıza ne geleceğini veya önünüze ne çıkacağını gerçekten kestirebilen var mı? ne olacağımızı kestiremeyiz ama olmaması gereken bir şeyle karşılaşınca durumla başa çıkma yeteneğini kazanabiliriz.

Eğitime kesinlikle çok önem veriyorum imkanı olan sürüş eğitimi mutlaka almalı, o konu da diyecek bir şeyim yok ama yine ülkemizde sürücü kurslarının eğitim mantalitesi, ve özel akademilerin fiyat politikası belli. Ulaşılabilirlik zor, hayatımız için değmez mi? kesinlikle değer ama imkan yaratmakta oldukça zor. Forum zaten birbiri ile yardımlaşma ve akıl danışma için bir platform değil mi?

Motosiklet kullanmak oldukça zor haklısınız, Fakat tecrübesi bol, usta sürücüler bu ustalığını ve yeteneğini tecrübe ile kazanmadı mı? Değerli bilgi birikiminiz ve tecrübeleriniz ile yeni, acemi, motosiklete gönül vermiş arkadaşlara acemiysen sürme yerine akılcı nasihatler gerekmez mi?

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Yorumunuza katılmıyorum Hocam; arkadaş zaten antrenman yapıyorum demiş, büyük ihtimalle yeni bir sürücü, acemilik herkesin başına ilk gelen durum değil mi? Ülkemizde 50 mt 100 mt sonra başınıza ne geleceğini veya önünüze ne çıkacağını gerçekten kestirebilen var mı? ne olacağımızı kestiremeyiz ama olmaması gereken bir şeyle karşılaşınca durumla başa çıkma yeteneğini kazanabiliriz.

Eğitime kesinlikle çok önem veriyorum imkanı olan sürüş eğitimi mutlaka almalı, o konu da diyecek bir şeyim yok ama yine ülkemizde sürücü kurslarının eğitim mantalitesi, ve özel akademilerin fiyat politikası belli. Ulaşılabilirlik zor, hayatımız için değmez mi? kesinlikle değer ama imkan yaratmakta oldukça zor. Forum zaten birbiri ile yardımlaşma ve akıl danışma için bir platform değil mi?

Motosiklet kullanmak oldukça zor haklısınız, Fakat tecrübesi bol, usta sürücüler bu ustalığını ve yeteneğini tecrübe ile kazanmadı mı? Değerli bilgi birikiminiz ve tecrübeleriniz ile yeni, acemi, motosiklete gönül vermiş arkadaşlara acemiysen sürme yerine akılcı nasihatler gerekmez mi?
Aklımdan geçenleri güzelce kaleme dökmüşsünüz teşekkürler. Acemiliği hata yaparak tecrübe etme, kendi kendine öğrenme ısrarı yerine eğitim ile çok daha çabuk ve güvenli bir şekilde acemilik zamanının kısaltılması en akıllıca hareket olacağı açık.

Fakat acemi olanların trafiğe çıkmaması hayatın normal akışına ters bir durum. Arkadaşta muhtemelen bu kadar acemi isen kendi başına değil de eğitim alarak bilinçli çık demek istedi.

Konuyu açan arkadaşın yaşadığı sıkıntı aslında sadece acemi olanların değil bir çok acemiliğini atlatmış sürücülerinde başına gelen veya zorlandıkları bir husus.

Zamanla sürekli uygun viteste gitmeyi, trafiği ve yol şartlarını okuyup önceden hız ve vitesi ayarlayabilecek düzeye gelmeyi öğrenecektir arkadaş. eğitimle bu süreyi çok kısaltır o ayrı...

Motosikleti
Dominar D250
Cumartesi günü hayatımdaki ilk motorumu teslim aldım ve sıfır tecrübeyle geze geze eve dönüyorum, ana caddeye çıkan dik bir yokuşta durmak zorunda kaldım, buraya gelene kadar zaten birkaç ışıktan kalkışta da stop etmiştim çünkü debriyajın tutunma noktası çok küçük, ya kavrıyor ya kavramıyor, yeterince gaz vermezsen stop ediyor, arabadaki gibi geniş bir kavrama mesafesi yokmuş.

yokuşta durdum sağ ayak arka frende, kalkmaya çalışırken bazen freni bırakmayı unutuyorum, bazen kavrama tutmadan freni bırakınca motor geri kaçıyor falan, zaten 3-5 sefer stop etti bir yandan motorla cebelleşirken bir yandan da bisikletli bir çocuk geldi abi gaz veriyim diyor, oğlum yok motor rodajda diyorum rodaj ne anlamıyor, belki 8-10 sefer stop edip çalıştırarak artık gaza iyice yüklenip motoru hoplatarak yola fırladım öyle devam ettim.
debriyaja bir ayar yaptırmam lazım muhtemelen, yarım debriyaj yapılmıyor.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Debriyajında herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen yeterli gazı vermediğinden kavrama yapmadan stop ediyor. Trafiğe kapalı bir alanda motora alışman-çalışman gerekiyor, duruş kalkış antrenmanı yapabilirsin veya yetkin bir yerden eğitim alabilirsin. Bu anlattığın şekilde akan trafikte olman çok tehlikeli, istemediğin durumlarda kalabilirsin, devrilebilirsin daha kötüsü bir kazaya sebebiyet verebilirsin. Allah korusun, motorunda yeniymiş hayırlı olsun kazasız belasız. :)

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Sen şimdilik yokuşu bırak, önce düzde durup kalkmayı öğren. Sıkıntı büyük ihtimalle orada.
Düzde durduğunda da durmadan önce kalkış yapacağın vitese düşürmen gerekir ki kolay kalkış yapasın.
Bayılıyorsunuz anlamadan üstten üstten konuşmaya tabii ki trafiğe çıkmadan araştırdım öğrendim yokuşların kaçıncı viteste nasıl çıkılacağını nasıl durulacağını boş bir yokuşta denemeler yaptım ayrıca durma kalkmalarımda da sıkıntı yok neyse ben hazırlıksız kaldığımız bir durumda ne yapılır onu merak ettim bilmediğimiz bir şehre gittik bilmediğimiz bir yoldayız köşeyi döndük veya virajı döndük yokuşa denk geldik vitesimiz de yukarıda durmamız gerekti o senaryoyu merak ettiğim için sordum.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bayılıyorsunuz anlamadan üstten üstten konuşmaya tabii ki trafiğe çıkmadan araştırdım öğrendim yokuşların kaçıncı viteste nasıl çıkılacağını nasıl durulacağını boş bir yokuşta denemeler yaptım ayrıca durma kalkmalarımda da sıkıntı yok neyse ben hazırlıksız kaldığımız bir durumda ne yapılır onu merak ettim bilmediğimiz bir şehre gittik bilmediğimiz bir yoldayız köşeyi döndük veya virajı döndük yokuşa denk geldik vitesimiz de yukarıda durmamız gerekti o senaryoyu merak ettiğim için sordum.
Merak etme. Bu kafayla oraya varamadan attaya gidersin zaten. Trafik, sürücülük araştırılarak öğrenilmez, yaşayarak öğrenilir.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Al bak bunu bir seyret.

O duruma düşecek kadar dik bi yokuşu 3. viteste çıkmaya çalışmanız yanlış olur cc ne olursa olsun. Önceliğiniz kendinizi o duruma düşürmemeye çalışmak olsun. Hasbelkader ön frenin dahi motoru tutamayıp kaydığı kadar dik yokuşta 3. viteste kaldıysanız motor vitesteyken inin, elle hafif hafif ileri ittirerek 1. vitese düşürün, sonra motora binip arka fren basılıyken kalkış yapıp ilerleyin.

Boşuna celalleniyorsun. Osman emmi vites konusunda yeterli pratiğin varsa bu duruma düşmezsin, hasbel kader düşsen bile sorun olmaz diyor.

Kendince sorunun nerede olduğunu ve çözümünü söylüyor. Hak verirsin vermezsin ayrı konu.

önce düzde durup kalkmayı öğren. Sıkıntı büyük ihtimalle orada.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
O duruma düşecek kadar dik bi yokuşu 3. viteste çıkmaya çalışmanız yanlış olur cc ne olursa olsun. Önceliğiniz kendinizi o duruma düşürmemeye çalışmak olsun. Hasbelkader ön frenin dahi motoru tutamayıp kaydığı kadar dik yokuşta 3. viteste kaldıysanız motor vitesteyken inin, elle hafif hafif ileri ittirerek 1. vitese düşürün, sonra motora binip arka fren basılıyken kalkış yapıp ilerleyin.
Benim 230 kilo motor hele yan çantaları da taktıysam 250 kilo oluyor, dik yokuşu bırak düzde bile elle itilmiyor? Yapamam öyle. :)
El freni olaymış işimiz kolay olacakmış. :)

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Benim 230 kilo motor hele yan çantaları da taktıysam 250 kilo oluyor,
Arkadaşın motoru da hafif sayılmaz, f250 bakmadım ama 180-190 kg vardır herhalde, dik bir yokuşta yukarı ittirebilen babayiğitle tanışmak isterim :)

Osman'a da boşuna çıkışmışsın, adam pratik yap demiş :) haklı; kolaydan zora doğru gitmek gerek bence de, düzde kavramayı durup kalkmayı mükemmelleştir, zaten yokuşta da kalsan bir çaresini o anda bulursun, gördüğün üzere herkesin farklı bir yöntemi var, sen de seninkini o anda bir şekilde buluyorsun.. Haydi kazasız belasız..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Arkadaşın motoru da hafif sayılmaz, f250 bakmadım ama 180-190 kg vardır herhalde, dik bir yokuşta yukarı ittirebilen babayiğitle tanışmak isterim :)
Benim xmax 250 de 185 kilo, eskiden ağır scooter derdim buna ama vstromdan sonra şehir içinde xmax kullanınca bisiklet gibi gelmeye başladı. yine de dik yokuşta elle itilmez.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Osman'a da boşuna çıkışmışsın, adam pratik yap demiş :) haklı; kolaydan zora doğru gitmek gerek bence de, düzde kavramayı durup kalkmayı mükemmelleştir, zaten yokuşta da kalsan bir çaresini o anda bulursun, gördüğün üzere herkesin farklı bir yöntemi var, sen de seninkini o anda bir şekilde buluyorsun.. Haydi kazasız belasız..

Düzde pratik yapmak çok işe yarıyor. Bir gün kapalı alan hakimiyet eğitimde öğrenip rahat yapana kadar hocalar dar dönüş yavaş dönüş kısmında benimle uğraşmışlardı, yarım debriyaj ve arka fren kontrolu ve bakış ile becerebilene kadar uğraştılar ama çok işime yaradı, sonradan da plastik kuka seti satın alıp boş alanda aynı parkurdaki ölçülerde onları dizip kendim çalışmıştım bir kaç kez.
Şimdi dik yokuş yukarı dar dönüşlü, her an önüme araba çıkabilecek eski şehir merkezi yerlerde hemen aklımdan o eğitimleri geçiriyorum, 1. viteste dikkatli dikkatli gidince zaten pratiğim var sıkıntı yaşamadım, hele artçı ve yan çantalar varken ilk başta tırsmıştım ama neyse ki bir şey olmadı.

Dik yokuş yukarı 1. vitesten yukarı çıkmayınca sorun olmuyor, aniden durmak gerekirse de 1. viteste durunca tekrar kalkmak da sorun olmuyor, sağ ayak arka frende dengeleyip kalkış yapmak kolay, tek sorun panikle ön freni sıkmamak, bunun için sağ elimle gidonu parmaklarımla iyice sarıp tutuyorum ve parmakları açıp freni yakalamak yok yok diye kendime telkin ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar