Motosikletlilerin, kendi güvenlikleri için hız sınırını aşmaları etik midir?

İstanbul araç kullanmaktan en fazla korktuğum yer olmuştur. Bu korkumun en büyük sebebi de motosiklet kullanıcılarıdır. Çok fazla usta motosiklet sürücüsü var. İki aracın arasına ya da çok büyük genellikle en sağ şeritte seyreden bir aracın sağına fırsat bulur bulmaz giriliyor. Ve o kadar usta sürücüler ki o denli süratli kullanıyor olmalarına rağmen neredeyse sağ ya da sol yan aynaya sıfır geçerek yollarına devam edebiliyolar. Benim korkma sebebim esasen bu. Yani insan bir şeritte seyahat ederken o şeritte sağa ya da sola hafif direksiyon kırabiliyor. Yerdeki bir çukurdan ya da yola düşmüş bir şeyden kaçmak için bunu yapmak gerekiyor. Yanımdan her bu şekil bir motosiklet vınnn... diye geçtiğinde aklım çıkıyor. Ben o esnada o şerit benim olduğu için o daracık yere birinin girmiş olabileceğini bir an düşünemeden sağa ya da sola hafif direksiyon kırmış olsam motosikletliye dokunabilirdim diye düşünüyorum. Ben bizim motosikletlilerin bu kadar büyük bir riski göze alabiliyor olmasını algılayamıyorum.

Motosikleti
Dominar 250
Bende 2018 model clio4 var sanırım meganlarla aynı motor dizel 1.5 DCI motor var, ben de otobanda denediğimde 180 görmüştüm ama sürekli o hızda gitmiyorum hem çok yakıyor hem dandik araba 180'le sürekli gitmek için frenleri falan güvenmiyorum, otobanda hız sabitleyiciyi 140a ayarlayıp gidiyorum, orta şeritte önüme araba çıkarsa en sol şeride geçip sollamak için 160'a falan anca çıkıyorum. TEM otoyolunda hız sınırı 130, yani %10 hata payı ile 142'yi geçmemek yetiyor radara yakalanmamak için.

Aynı yolda motorla da 130-140 arası orta şeritten gidiyorum, orta şeritte daha yavaş arba karşıma çıkarsa anlık hızlanıp sollarken 160'ı geçtiğim oluyor ama sürekli 180'le gideyim şeklinde sürmüyorum, bir keresinde uzun süre 160-180 arası sürdüm o da yol çok bpştu deneyeyim dedim, ortalama yakıt tüketimi çok aşırı arttı ve yolun keyfi kalmadı diye bir daha denemedim. Zaten benim motorun konforlu hızı 140 civarı.

Şu an Megane 4 1.5 Dci var bende de, bundan önce de 1.3 Tce vardı. Yolu güvenli bulduğum anlarda 1.3 Tce ile 200 altına düşmeden sürdüm, özellikle Sivrihisar tarafından Eskişehir'e gelirken. Merak edip denemek için basmıştım sonra basmadım. Kesinlikle bu hızların aracı değil.

1.5 Dci de sizin Clio ile benzer, kesinlikle beni 180 ile sürmeyin diyor. Çok yüksek devir çeviriyor, rüzgar, motor, yol sesi(pirelli lastik var) ne varsa alıyor. Gerçi ben yollarda bol bol eski Corolla, yumurta kasa Hyundai görüyorum bu hızlarda seyreden. :D

Konu dahilinde de şunu söyleyeyim, hem motor hem araba sık sık kullanıyorum. Motor sürerken zaten güvensiz hissetmek gerekiyor ki, hataya yer bırakmayalım. Tetikte oluyor insan. Fazla güven maalesef kötü sonuçlar doğurabiliyor.

İyi bir şoför, sağ aynasını da kontrol eder. Sürekli aynaları tarar. Dümdüz yola bakmak çok tehlikeli.

Motorlar da sağdan geçmeyi maharet sayıyor. Ben soldan gelen arabaya bakarken, sağdan ok gibi motor geçiyor, emniyet şeridi olsun, olmayan dar yerlerde bile geçiyorlar. Üstelik bir de kabahati karşıda arıyorlar sürekli.

Bu ikisi birleşince kazaların çoğu meydana geliyor. Hata karşılıklı genelde. Bir de motorcuların çoğu öküzün trene kitlendiği gibi kaza yapacağı arabaya kitleniyor. Halbuki bir motorcu bu konuda kendisini, gerekirse kendi imkanlarıyla eğitmeli, farkındalık oluşturmalı.

Bence çok kapsamlı bir yetişkin trafik eğitimi verilmeli ülkeye.

Son düzenleme:
Dünyanın hiç bir yerinde motoru senin dediğin gibi kullanan insan yoktur. Emniyet şeridine girmeyeceksin. Trafik durduğunda sen de duracaksın. Peh. Yani daha mantıklı savlarla gelsen neredeyse kendimden utanacaktım ha...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Bence de utanmalisin. BIlip bilmeden konustugun icin. Ben kendi gözlerimde görmedigim bir konuda bu kadar net bilgi vermem. Gördügümden söylüyorum. Yaklasik 7 senedir Almanya'da yasiyorum ve bu dedigim sekilde motosiklet kullanan yüzlerce insan gördüm ki neden filtreleme yapmadiklarini ben de ilk baslarda anlamamistim.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
etik metik ince düşünenlerrrr.. yallah norvec e.
burda ... var ...

Kaliforniya bir devlet mi? Hiç gülesim yoktu 🤣

Gülmek iyidir, stresi azaltır.
Ama üzgünüm, Kaliforniya bir devlet.

-

Bu arada filtreleme ile emniyet şeridi kullanımı tamamen farklı şeyler. Türkiye'de emniyet şeridine izin veriliyor olması pratik(?) yandan çarklı bir çözüm. Kanunu kenara bırakıp etik açıdan bakacak olursak, bir gereksinim olduğunda motosikletler emniyet şeridi çok hızlı şekilde boşaltabilir ve oradan gitmesi gereken araçlara yolu açabilirler. Ama keşke diğer trafik bileşenlerinde motosikletlere arayı açma / filtreleme yapma kültürü olsa da emniyete girmesek.

kalifornia devlet mi ?

ChatGPT said:
Kaliforniya, ABD'de bir eyalettir (state), yani bağımsız bir devlet değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçasıdır.

Ancak bazı önemli noktalar:

"State" kelimesi İngilizcede hem "eyalet" hem de "devlet" anlamına gelebilir. Bu yüzden bazen kafa karışıklığı olur. ABD'deki her eyalet, bazı açılardan kendi yasalarına sahip olsa da, federal hükümete bağlıdır.

Kaliforniya, ABD'nin en kalabalık ve ekonomik açıdan en güçlü eyaletidir. Ekonomisi o kadar büyüktür ki, bağımsız bir ülke olsaydı dünyanın en büyük ilk 5 ekonomisi arasında olurdu.

Bazı gruplar zaman zaman Kaliforniya'nın bağımsız olması gerektiğini savunsa da (örneğin "Calexit" hareketi), şu anda resmi olarak ABD'ye bağlı bir eyalettir ve bağımsız bir devlet değildir.

Kısaca cevap: Hayır, Kaliforniya bağımsız bir devlet değil, ABD'ye bağlı bir eyalettir.

konu kilit!!

madem kaliforna devlet, nerde bunun dışişleri bakanı ?

nerde bunun ordusu ?

nerde bunun para birimi ?

hey allahım yaaaaa neleri tartışıyolar

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
kalifornia devlet mi ?

ChatGPT said:
Kaliforniya, ABD'de bir eyalettir (state), yani bağımsız bir devlet değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçasıdır.

Ancak bazı önemli noktalar:

"State" kelimesi İngilizcede hem "eyalet" hem de "devlet" anlamına gelebilir. Bu yüzden bazen kafa karışıklığı olur. ABD'deki her eyalet, bazı açılardan kendi yasalarına sahip olsa da, federal hükümete bağlıdır.

Kaliforniya, ABD'nin en kalabalık ve ekonomik açıdan en güçlü eyaletidir. Ekonomisi o kadar büyüktür ki, bağımsız bir ülke olsaydı dünyanın en büyük ilk 5 ekonomisi arasında olurdu.

Bazı gruplar zaman zaman Kaliforniya'nın bağımsız olması gerektiğini savunsa da (örneğin "Calexit" hareketi), şu anda resmi olarak ABD'ye bağlı bir eyalettir ve bağımsız bir devlet değildir.

Kısaca cevap: Hayır, Kaliforniya bağımsız bir devlet değil, ABD'ye bağlı bir eyalettir.

konu kilit!!

nerde bunun ordusu ?

Yaa Burak, yarım yamalak İngilizcenle yol katilini alt edebileceğini mi sanıyorsun? Valla ezip geçecek seni, benden söylemesi. O devlet diyorsa, devlettir.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Motorlar da sağdan geçmeyi maharet sayıyor. Ben soldan gelen arabaya bakarken, sağdan ok gibi motor geçiyor, emniyet şeridi olsun, olmayan dar yerlerde bile geçiyorlar. Üstelik bir de kabahati karşıda arıyorlar sürekli.
Niye sağdan geçerler hiç anlamıyorum, ben arabalar görmmez de dönerler diye sağdan geçmeye korkuyorum. İzlediğim kaza videolarının 1/3 motorun yırtık delikten fırlar gibi sağdan çıkması sonucu arabanın görmeyip sağa kırmasıyla sonuçlanıyor. Trafikte sağımdan bazen motor bazne araba fırlıyor ikisi de ödümü koparıyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

nerde bunun ordusu ?

Sen bu savlarını bir daha tekrarlamadan önce ortamda Vatikan, San Marino, Monaco veya Andorra'lı falan var mı bir kontrol et bence. 🤣 💦

Konumuz bağlamında; kendi bağımsız trafik yasa ve yönetmelikleri varsa (var...) California bir devlettir evet. Yani bunu tartışmanın esas konuya faydası ne?

Sen bu savlarını bir daha tekrarlamadan önce ortamda Vatikan, San Marino, Monaco veya Andorra'lı falan var mı bir kontrol et bence. 🤣 💦

Konumuz bağlamında; kendi bağımsız trafik yasa ve yönetmelikleri varsa (var...) California bir devlettir evet. Yani bunu tartışmanın esas konuya faydası ne?

doğru, faydası yok aslında. yani killingin kaliforniya orneği vermesine karşı cıkılması bence de gereksiz.

ama yani bizim dilimizde buna karşılık gelen sozcuk eyalet yavv.

kasmaya, yırtınmaya gerek yok bence.

-ooo cyan abd de iş bulmuşun hangi devletin de ?

demiyoruz,...

hangi eyalettinde diyoruz...

yoksa en koylumuz bile biliyor artık bunların kendi yasaları oldugunu falan. ama yetmez.

edit:

şimdi kesin dersin ama neden amerika birleşik devletleri diyoruz.

oyle cevrilmiş abi, oyle demişiz.

mesela yapay zeka sağolsun baktım, ruscada bunlar eyalet olarak cevrilmiş.

yani amerika birleşik eyaletleri gibiii..

ulen abd yokken devlettin, abd çatısı altında artık devlet değil eyalet oldun işte.

sonuc: marjinal takılan insanlar bunlara hala devlet diyebilir.. sdadagghf

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
"...bağımsız bir devlet değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçasıdır."

Birliğin adı birleşik devletleri, üstelik Türkçe'si de birleşik DEVLETLER, İtalyanca'sı da birleşik DEVLETLER, ama bunu oluşturan parçalar devlet değil eyalet öyle mi? =)

Eline sağlık Kenan Evren.

"...bağımsız bir devlet değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçasıdır."

Birliğin adı birleşik devletleri, üstelik Türkçe'si de birleşik DEVLETLER, İtalyanca'sı da birleşik DEVLETLER, ama bunu oluşturan parçalar devlet değil eyalet öyle mi? =)

Eline sağlık Kenan Evren.

marjinal dostum,

o eyaletlere abd catısı altında toplanmadan once devlet diyebilirdik.

ama tek bir devlet altında birleştiklerinde devletin devlet olmasını sağlayan niteliklerinden bazılarını kaybettiler.o yuzden eyalet diyoruz.

ama boşver sen devlet demeye devam et, farklı oluyosun bir kere, havalı bişey.

marjinal dostum,

o eyaletlere abd catısı altında toplanmadan once devlet diyebilirdik.

ama tek bir devlet altında birleştiklerinde devletin devlet olmasını sağlayan niteliklerinden bazılarını kaybettiler.o yuzden eyalet diyoruz.

ama boşver sen devlet demeye devam et, farklı oluyosun bir kere, havalı bişey.

O devletler abd isimli federasyonun altında devlet olmaya devam eden yapılar. adamların kendi anayasaları var, state her yerde devlet anlamına geliyor, ama senin üstün akıl yürütmenle anlıyoruz ki niteliklerden bazılarını kaybetmişler shshshsh hangi niteliklermiş bunlar?a slhdgasagd çömez ya.. Senin eğitim sistemin sana eyalet diye bir kelime uydurttu, bak bakalım eyalet başka ne anlama geliyor dünyanın neresinde nasıl yerel yönetimlere eyalet deniyor. beyaz ev'e beyaz saray diyen yozgatlı dayı ya =))

Ayrıca lütfen biraz da yaratıcılık, biraz gelişim göster, motorun gibi bozuk plak edasıyla devam ediyorsun.
15 üyelik önce de ne diyeceğini bilmediğin zaman böyle çocukça laflar atardın. o kadar banlandın denedin yılmadın geri geldin, biraz ilerle artık?
balkon demiri sevdasından mı bunlar? çen kendini havalı mı çanıyosun. ben kendimi havalı sanmıyorum dingil, senin gibi hayatı örselenmekle geçmiş sanal dünya delikanlıları vırvır ediyor diye doğruyu yazmaktan vazeçmiyorum o kadar. şimdi üstün ilkokul mizahınla da bu doğruyu yazmaktan vazgeçmiyorum tabirini böyle asil bir direnişçi siyasetçi dava adamı tripleriyle yazdığımı anlat hadi :)

O devletler abd isimli federasyonun altında devlet olmaya devam eden yapılar. adamların kendi anayasaları var, state her yerde devlet anlamına geliyor, ama senin üstün akıl yürütmenle anlıyoruz ki niteliklerden bazılarını kaybetmişler shshshsh hangi niteliklermiş bunlar?a slhdgasagd çömez ya.. Senin eğitim sistemin sana eyalet diye bir kelime uydurttu, bak bakalım eyalet başka ne anlama geliyor dünyanın neresinde nasıl yerel yönetimlere eyalet deniyor. beyaz ev'e beyaz saray diyen yozgatlı dayı ya =))

Ayrıca lütfen biraz da yaratıcılık, biraz gelişim göster, motorun gibi bozuk plak edasıyla devam ediyorsun.
15 üyelik önce de ne diyeceğini bilmediğin zaman böyle çocukça laflar atardın. o kadar banlandın denedin yılmadın geri geldin, biraz ilerle artık?
balkon demiri sevdasından mı bunlar? çen kendini havalı mı çanıyosun. ben kendimi havalı sanmıyorum dingil, senin gibi hayatı örselenmekle geçmiş sanal dünya delikanlıları vırvır ediyor diye doğruyu yazmaktan vazeçmiyorum o kadar. şimdi üstün ilkokul mizahınla da bu doğruyu yazmaktan vazgeçmiyorum tabirini böyle asil bir direnişçi siyasetçi dava adamı tripleriyle yazdığımı anlat hadi :)

yeminle yazdığını iki cumleden sonrasını bıraktım.

sen adam olmazsın marjinal :d

ahahah bu sefer hiç yazacak bişey bulamamış. çömez ya =)
duygularını incittiysem gerçekten kusura bakma, eziklenerek büyümüş bireylere böyle davranmamak gerekir aslında, benim hatam.

ahahah bu sefer hiç yazacak bişey bulamamış. çömez ya =)
duygularını incittiysem gerçekten kusura bakma, eziklenerek büyümüş bireylere böyle davranmamak gerekir aslında, benim hatam.

:d

olm kiling bir seferde yanılmışım pardon haklısın de lan. amma uzatıyosun vıfı vıdı.

ya ben aslında onceden sana uyuz oluyodum ama şimdi o kadar itici gelmiyon yav.

seni eğlendirip guldurebildiysem ne mutlu bana.

neyse,yav ama kabul et marjinalsin :d

şimdi izninle bilgisine tamamen guvendiğim @Punctum a bu konuyu danışıyorum.

punctum, ben haklı değil miyim ?
durust cevap verebilirsin, doğrusunu öğrenmek isterim.

@ACT , senin de fikrini onemsiyorum. elit oldugun belli. dikkate alacağım

tesekkur

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar