Motosikletlilerin, kendi güvenlikleri için hız sınırını aşmaları etik midir?

Motosikleti
Forza 250
Bazen radar ve kameraların olmadığı yollarda araçlar aşırı hız yapıyorlar. Mesela Kuzey Marmara otoyolu, ya da Ispartakule Mahmutbey otobanları... Araçlar bazen 180-200 ile gidiyorlar. Benim Megan 4 var. Paralı yolda yolu boş buldum mu 180'in altına ender düşerim mesela. Bu yollara motosikletle girdiğim zamanlarda kendimi güvende hissetmiyorum. Hıza ayak uydurmak zorunluluğu hissediyorum.

Sorum şu: Motorcunun kendi güvenliği için bulunduğu yoldaki en hızlı araçtan daha hızlı gitmesi etik açıdan doğru olur mu olmaz mı?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Kuzey Marmara'ya ben de çok çıktım ama ben orta ve sağ şeritte 180 ile giden araç görmedim. Muhtemelen ya sol şeridi işgal ediyorsunuz ya da olmamanız gereken bir şeritte yol alıyorsunuz.

Trafiğin kurallardan bağımsız bir akış hızı vardır, bu hızın altında yol almak da üstünde gitmek de kaza riskini arttırır.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Bazen radar ve kameraların olmadığı yollarda araçlar aşırı hız yapıyorlar. Mesela Kuzey Marmara otoyolu, ya da Ispartakule Mahmutbey otobanları... Araçlar bazen 180-200 ile gidiyorlar. Benim Megan 4 var. Paralı yolda yolu boş buldum mu 180'in altına ender düşerim mesela. Bu yollara motosikletle girdiğim zamanlarda kendimi güvende hissetmiyorum. Hıza ayak uydurmak zorunluluğu hissediyorum.

Sorum şu: Motorcunun kendi güvenliği için bulunduğu yoldaki en hızlı araçtan daha hızlı gitmesi etik açıdan doğru olur mu olmaz mı?
Trafik kurallarına uymak yada uymamak sizin tercihiniz. Fakat belirlenen hızın üstünde seyir ediyorsanız sorumluluğun size ait olduğunuda biliyorsunuzdur. Motosikletle otobanda kuralla göre degilde yüksek süratli araçların hızına göre ayarlıyosanız geçmiş olsun yakında icarus sendromuna düşüp patlarsanız demedi demeyin. kuralların üstünde hızlı seyir etmenin hiç bir bahanesi ve açıklaması yoktur ne araba ne motosiklet fark etmez.
sorunuz cevabı ; hızlı giden atın b*ku seyrek düşer.

Siz ve Sizin gibi kurallara uymayan sürücüler beni ailemi ve sevdiklerimin hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Daha ne diyeyim. Bir de kurallara uymadığınızı güzel bir şey yapıyormuş gibi insanlara aktarıyorsunuz.

Motosikleti
Voge 250RR
Şu muhabbet sıkmadı mı artık? Kendi güvenliğimiz için filtreleme yapıyoruz kendi güvenliğimiz için hızlı gidiyoruz. Kaç tane motorcu görüyorum araba gibi süren, ama hiç o şekilde seyir alan motorcuyu sıkıştıran araç göremedim? Bahsettiğiniz yolda 3 veya 3ten fazla şerit var hıza ayak uydurmam gerek falan demişsiniz. Sağ şeritteki orta şerittekiler enayi mi onlara niye ayak uyduramıyorsunuz?

Ben de hız kurallarını çok umursamıyorum ama gelip de bu şekilde konu açıp "kendi güvenliğim için yolun en hızlısı olmam etik oluyor mu acaba?" diye soru da sormuyorum. Kuralları çiğniyorsan çiğniyorsun motorcuların birçoğu zaten en az 1 trafik kuralını düzenli olarak umursamıyor, kimisi kırmızı ışıklarda sürekli geçiyor kimisi sürekli hız sınırlarının üstünde sürüyor.

Kaldı ki ülkemizde filtrelemenin yasal olmadığını da sayarsak zaten motorcuların neredeyse %90'ı kurallara uymuyor. Neymiş iki aracın ortasından geçmezse trafik bitmezmiş, hız sınırını aşmazsa güvende hissetmezmiş. Şu kendinize ve yaptıklarınıza kılıf uydurma çabanızı gerçekten anlayamıyorum ya. Bir de insanlar genel olarak "motorcu" tabiriyle düşünüyor ya, ilginç bir şekilde sen de motorcusun ben de motorcuyum, bu forumdaki diğer herkes de motorcu. Senle ben aynı saygıyı görüyoruz öyle mi :)

Motosikleti
Forza 250
Evet aynı saygıyı görüyoruz, hatta belki ben senden de fazla saygı görüyorum. Tecrübeli bir sürücüyüm. Çok uzun zamandır motosiklet kullanıyorum ve bir kez ortalama hızda taşa denk gelip yan yatmam dışında (onda da ayakta kalmayı başardım, yani çizik bile almadım) tek bir kazam yok. Ben sadece araçların hayatımı tehlikeye atacağı kadar hızlı gittiği yollarda, makasçılardan kurtulmak için hız yapıyorum, ancak eminim ki sen her türlü yolda kendinin ve başkalarının hayatını riske atacak şekilde hız yapıyorsundur. Muhtemelen senden daha fazla saygı görmeyi hak ediyorumdur.

Soruyu soruş amacım ise bambaşkaydı. Bakıyorum da tüm doğrucu Davut'lar buraya toplanmış. Halbuki kendi yaptığınız bir şey için başkanızı suçlamanız ne kadar ayıp.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Siz ve Sizin gibi kurallara uymayan sürücüler beni ailemi ve sevdiklerimin hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Daha ne diyeyim. Bir de kurallara uymadığınızı güzel bir şey yapıyormuş gibi insanlara aktarıyorsunuz.
Kimsenin hayatını riske atmıyorum. Hiç kazam da yok. Tek bir plakasız motor kullanma cezası dışında da cezam yok. Ki o motoru da bayiden çıkarmamla cezayı yemem bir olmuştu. Arabayla hız yaptığım yollar, devletin hız radarı koymadığı, dolayısıyla hız sınırını gayrı resmi olarak yukarı çektiği otobanlardır. Bir gün de bir soruya duyar kasan kural düşkünleri üşüşmese. Öyle yorumlar geliyor ki, kendi kendime "Ulan insanların yalancı olduğunu bilmesen, bir kuralsız p*tun sen olduğunu sanacaksın" diyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
megan 180 yapıyo mu ya?
Bende 2018 model clio4 var sanırım meganlarla aynı motor dizel 1.5 DCI motor var, ben de otobanda denediğimde 180 görmüştüm ama sürekli o hızda gitmiyorum hem çok yakıyor hem dandik araba 180'le sürekli gitmek için frenleri falan güvenmiyorum, otobanda hız sabitleyiciyi 140a ayarlayıp gidiyorum, orta şeritte önüme araba çıkarsa en sol şeride geçip sollamak için 160'a falan anca çıkıyorum. TEM otoyolunda hız sınırı 130, yani %10 hata payı ile 142'yi geçmemek yetiyor radara yakalanmamak için.

Aynı yolda motorla da 130-140 arası orta şeritten gidiyorum, orta şeritte daha yavaş arba karşıma çıkarsa anlık hızlanıp sollarken 160'ı geçtiğim oluyor ama sürekli 180'le gideyim şeklinde sürmüyorum, bir keresinde uzun süre 160-180 arası sürdüm o da yol çok bpştu deneyeyim dedim, ortalama yakıt tüketimi çok aşırı arttı ve yolun keyfi kalmadı diye bir daha denemedim. Zaten benim motorun konforlu hızı 140 civarı.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
puhajaha

dunyanın en komik sorusu.

"kilit olmus yolda beklemek yerine, kaldırıma çıkıp yurume hızında ozur dilerim ozur dilerim diyerek motosijlet kullanmak etik mi " falan diye sorsan ok diyecem de ..

etik değil.yapma

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Trafikte orman kuralları geçerli, etik metik tartışması yapılacak bir ortam değil. 180 ile giden arabanın önüne 90km ile çıkan motorcu, 90 ile giden arabanın önünde atlayan yayadan farksız. O hızda yavaşlayamayabilirler.

Kendinin ve çevrendekilerin can güvenliğini nasıl sağlıyorsan etik olan odur.

Asıl soru şu sanırım.
Hız sınırı 140 olan bir yerde 180 ile gitmek ne kadar Etik ?

Motosikleti
Dominar D250
Arabayla hız yaptığım yollar, devletin hız radarı koymadığı, dolayısıyla hız sınırını gayrı resmi olarak yukarı çektiği otobanlardır.
Hocam kusura bakmayın ama hız sınırını radar belirlemiyor, o yolda radar olsun olmasın hız sınırı 140’tır. Bu başlıkta takip ettiğim kadarıyla biraz kendi kendinize kural yazıyorsunuz gibi bir durum var.
Yanlışa yanlışla cevap vermek doğru sonuca ulaştırmaz, siz de kurala uyacaksınız diğer sürücülerde, uymayan kendi hesabını verecektir.

Evet aynı saygıyı görüyoruz, hatta belki ben senden de fazla saygı görüyorum. Tecrübeli bir sürücüyüm. Çok uzun zamandır motosiklet kullanıyorum ve bir kez ortalama hızda taşa denk gelip yan yatmam dışında (onda da ayakta kalmayı başardım, yani çizik bile almadım) tek bir kazam yok. Ben sadece araçların hayatımı tehlikeye atacağı kadar hızlı gittiği yollarda, makasçılardan kurtulmak için hız yapıyorum, ancak eminim ki sen her türlü yolda kendinin ve başkalarının hayatını riske atacak şekilde hız yapıyorsundur. Muhtemelen senden daha fazla saygı görmeyi hak ediyorumdur.

Soruyu soruş amacım ise bambaşkaydı. Bakıyorum da tüm doğrucu Davut'lar buraya toplanmış. Halbuki kendi yaptığınız bir şey için başkanızı suçlamanız ne kadar ayıp.

Kimsenin hayatını riske atmıyorum. Hiç kazam da yok. Tek bir plakasız motor kullanma cezası dışında da cezam yok. Ki o motoru da bayiden çıkarmamla cezayı yemem bir olmuştu. Arabayla hız yaptığım yollar, devletin hız radarı koymadığı, dolayısıyla hız sınırını gayrı resmi olarak yukarı çektiği otobanlardır. Bir gün de bir soruya duyar kasan kural düşkünleri üşüşmese. Öyle yorumlar geliyor ki, kendi kendime "Ulan insanların yalancı olduğunu bilmesen, bir kuralsız p*tun sen olduğunu sanacaksın" diyorum.
Kuzey Marmara Otoyolu'nda hız sınırı kaçtır? Kimse bilmesede Google Abi biliyor..

Otoyolun uzunluğu 426 km'dir. Bunun 384 km'si otoyol, 42 km'siyse bağlantı yoludur. Otoyolun önemli bir bölümünü İzmit körfezinin iki yakasını birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü oluşturur. Hız sınırı binek araçlar için azami 140 km/sa'dir.

Bu arada Ispartakule - Mahmutbey gişeleri arasında EDS var .. EDS hız limitide Maalesef 110 !!

Yani Hız yaptığınız yol Devletin Hız Radarı koymasada EDS koymuş olduğu yol :))

Yani Kafamdan birşey uydurmuyorum Sizin Beyanınıza göre durum tespiti yapıyorum. Güvenli sürüşler dilerim.

Motosikleti
Voge 250RR
California devletine, İngiltere'deki üniversitelere falan sor, onlar belki anlatabilir.
California'da değilsen boş beleş konuşma o zaman her kurala şu ülkede böyle bu ülkede böyle diye kılıf uyduralım. Bahsettiğin yer de ülke olsa eyalet yasalarından örnek veriyor ya

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ana konudan bağımsız bir şeye takıldım; "araba gibi motosiklet sürmek" gibi garip bir tabir kullanılmış. Yahu araba gibi süreceksek mal mıyız motosiklet sürüyoruz? Araba gibi süreceksek araba süreriz; klimalı ortamda rahat rahat yol yapmak varken deli mi "öptü" bizi de 45 derece sıcakta kelle koltukta motosiklete biniyoruz? (Bütçesi araba almaya yetmeyenler bu retorik sorunun kapsamı dışındadır...)

Filtreleme yapamayacaksam, lazım geldiğinde makul süratte emniyet şeridinde gidemeyeceksem, lanet olsun o motora da o kafayla motosiklete binene de. Kimse kusura bakmasın; saçma saçma tabirler kullanmayalım bir tarafımızdan element uydurmayalım lütfen. Manyak mısınız yahu? Realiteden bu kadar uzak olmak tehlikeli bir şey...

Motosikleti
Forza 250
puhajaha

dunyanın en komik sorusu.

"kilit olmus yolda beklemek yerine, kaldırıma çıkıp yurume hızında ozur dilerim ozur dilerim diyerek motosijlet kullanmak etik mi " falan diye sorsan ok diyecem de ..

etik değil.yapma

Trafikte orman kuralları geçerli, etik metik tartışması yapılacak bir ortam değil. 180 ile giden arabanın önüne 90km ile çıkan motorcu, 90 ile giden arabanın önünde atlayan yayadan farksız. O hızda yavaşlayamayabilirler.

Kendinin ve çevrendekilerin can güvenliğini nasıl sağlıyorsan etik olan odur.
Helal beee. Sonunda gerçekçi bir cevap

Hocam kusura bakmayın ama hız sınırını radar belirlemiyor, o yolda radar olsun olmasın hız sınırı 140’tır. Bu başlıkta takip ettiğim kadarıyla biraz kendi kendinize kural yazıyorsunuz gibi bir durum var.
Yanlışa yanlışla cevap vermek doğru sonuca ulaştırmaz, siz de kurala uyacaksınız diğer sürücülerde, uymayan kendi hesabını verecektir.
Radarın olmadığı boş yolda hız sınırını kim takacak Allah aşkına. Yani idealist olmakla gerçekçi olmak arasındaki çizgi çok kalın. Bunu görememeniz imkansız. Şimdi adam manyak gibi üzerime gelirken ben hata onda bana ne mi diyecem, yoksa kaçıp kurtulmanın yolunu mu arayacam. Soru bu. Yok herkes kurallara uysa böyle olur şöyle olur. Ben öyle olsa böyle olsayla meşgul olursam 2 günde tahtalı köyü boylarım. Şu anda böyle ben de bu durumda böyle yapıyorum diyorum.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda hız sınırı kaçtır? Kimse bilmesede Google Abi biliyor..

Otoyolun uzunluğu 426 km'dir. Bunun 384 km'si otoyol, 42 km'siyse bağlantı yoludur. Otoyolun önemli bir bölümünü İzmit körfezinin iki yakasını birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü oluşturur. Hız sınırı binek araçlar için azami 140 km/sa'dir.

Bu arada Ispartakule - Mahmutbey gişeleri arasında EDS var .. EDS hız limitide Maalesef 110 !!

Yani Hız yaptığınız yol Devletin Hız Radarı koymasada EDS koymuş olduğu yol :))

Yani Kafamdan birşey uydurmuyorum Sizin Beyanınıza göre durum tespiti yapıyorum. Güvenli sürüşler dilerim.
Hergün gittiğim yol hakkında bana verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ispartakule otobanındaki EDS'ler sadece güvenlik şeridi ihlallerini kontrol eder. Normal şeritlerde giden araçlar için hız kontrolü yapmaz. Ayrıca benim motosiklet zaten 145'in üzerine çıkamıyor. Taş patlasa 150 yapar.

Ana konudan bağımsız bir şeye takıldım; "araba gibi motosiklet sürmek" gibi garip bir tabir kullanılmış. Yahu araba gibi süreceksek mal mıyız motosiklet sürüyoruz? Araba gibi süreceksek araba süreriz; klimalı ortamda rahat rahat yol yapmak varken deli mi "öptü" bizi de 45 derece sıcakta kelle koltukta motosiklete biniyoruz? (Bütçesi araba almaya yetmeyenler bu retorik sorunun kapsamı dışındadır...)

Filtreleme yapamayacaksam, lazım geldiğinde makul süratte emniyet şeridinde gidemeyeceksem, lanet olsun o motora da o kafayla motosiklete binene de. Kimse kusura bakmasın; saçma saçma tabirler kullanmayalım bir tarafımızdan element uydurmayalım lütfen. Manyak mısınız yahu? Realiteden bu kadar uzak olmak tehlikeli bir şey...
Tabi ki senin de dediğin gibi, araba alacak bütçeyi bulamadığı için mecburen motosiklete binenleri kapsam dışında bırakıyoruz.

Bu durumda yüzde yüz haklısın kardeşim. Helal sana. Yani araba gibi motosiklet kullanan bir kurye düşünebiliyor musunuz? Girdiği her işten 2. günde kovulmaz mı? Duyar kasan bazıları da, kurallara uy uymayanları boş ver demiş. Yav adam kırmızı ışıkta üstüme geliyorsa, bana yeşil yanıyor deyip yola mı atlayayım yani. Kurala uymanın da bir adabı vardır. Realiteyi dikkate almazsan kurallar bile seni öldürebilir.

Ayrıca motosiklete binmenin avantajlarından faydalanmayacaksan, onca dezavantaja neden katlanasın.

Son düzenleme:
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
trafik kuralları motosikletler göz edilerek yapılmadığı sürece 2918de ne yazdığı pek de umrumda değil

Motosikleti
Dominar D250
Radarın olmadığı boş yolda hız sınırını kim takacak Allah aşkına. Yani idealist olmakla gerçekçi olmak arasındaki çizgi çok kalın. Bunu görememeniz imkansız. Şimdi adam manyak gibi üzerime gelirken ben hata onda bana ne mi diyecem, yoksa kaçıp kurtulmanın yolunu mu arayacam. Soru bu. Yok herkes kurallara uysa böyle olur şöyle olur. Ben öyle olsa böyle olsayla meşgul olursam 2 günde tahtalı köyü boylarım. Şu anda böyle ben de bu durumda böyle yapıyorum diyorum.
Kurala uygun şeridinizde giderseniz kimsenin önüne çıkmazsınız, hızlı gelen rotasını kendi çizer gider yada önündeki araca göre YAVAŞLAMAYA MAHKUMDUR.
Yazdıklarınızın ve bahanelerinizin hiçbir elle tutulur yanı yok.

Hergün gittiğim yol hakkında bana verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ispartakule otobanındaki EDS'ler sadece güvenlik şeridi ihlallerini kontrol eder. Normal şeritlerde giden araçlar için hız kontrolü yapmaz. Ayrıca benim motosiklet zaten 145'in üzerine çıkamıyor. Taş patlasa 150 yapar.
Mahmutbey-Ispartakule gişeler arası arkadaşım gişeden gişeye ort.hız cezası yedi bilginize..

Siz kendinize bir doğru(?) belirleyip bunu başkalarına empoze etmeye ve destek aramaya çalışıyorsunuz ancak sadece kendi isteğinize göre doğruyu şekillendiremezsiniz, kendi düşünceniz dışında bir şeyi de kabullenmediğinizi herkes görmüştür, başka bir yoruma gerek yok iyi gazlamalar👋

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar