Ab Otobanlarında Motosikletler İçin Vignette Olayı

Merhaba. Romanya,Slovakya, Polonya,Baltık ülkeleri ve Norveç dışındaki iskandinav ülkelerinde motosikletler için bu zorunlu mu? Özellikle Romanya için bazı kanyaklarda zorunlu bazılarında değil diyor. Sadece bu ülkelerde motosiklet ile gidip bunu deneyimleyenler kalem kalem yazarsa pek bir makbule geçer.

Bu ülkelerin hepsine motosiklet ile gittim kimse bana bir şey sormadı.

Bir tek Yunanistan da otoyol ücreti ödedim o da yolun ortasında gişeler var nakit alıyorlar.

Romanya ya çok gittim, hiç vignet gibi şeyler görmedim, belki bana denk gelmedi.

Romanyada gişelerde motorsiklet için fiyat bilgisi bile yok. Zaten bizim ülke gibi çok otoban yok ama olan da ücretsiz.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Fik Fiki Pedia diyor ki:🥱

Vinyet (yol vergisi)​

Bazı araçların vinyet gerektirdiğini gösteren Çek yol işareti
Vinyet, genellikle zorunlu yol vergisine ek olarak, kat edilen mesafeye dayalı yol geçiş ücretleri yerine, aracın yolu kullanabileceği süreye dayalı olarak araçlara uygulanan bir yol fiyatlandırma şeklidir. Vinyetler şu anda birçok Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır. Terim 1950'lerde Fransa'da ortaya çıktı, ancak oradaki vinyetler otoyol kullanımıyla bağlantılı değildi ve artık mevcut değildi; şu anda Orta Avrupa'da ve İtalya'da kullanılmaktadır (vinyet).
Vinyetler Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İsviçre'de kullanılmaktadır. Bu ülkelerin çoğunda bir aracın ön camına küçük, renkli bir çıkartma yapıştırılmıştır, ancak Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Slovakya ve 2021'den beri Slovenya'da bunların yerini elektronik vinyetler almıştır. Moldova'da vinyetler herhangi bir yolun kullanımı için gerekliyken, Bulgaristan ve Romanya'da kentsel alanların dışındaki herhangi bir yolun kullanımı için gereklidir. Diğer ülkelerde, vinyetler yalnızca otoyolların ve otoyolların kullanımı için gereklidir.
Binek otomobiller için yıllık vinyet fiyatları, ülkeye bağlı olarak 30 € ile 150 € arasında değişmektedir. İsviçre dışındaki tüm ülkelerde, ziyaret veya transit geçiş yapan araçlar için kısa süreli vinyetler satılmaktadır. İsviçre'de, ziyaret eden yabancı sürücüler, ülkenin otoyollarını kullanmak için yıllık bir vinyet satın almalıdır. Vinyetler genellikle sınır geçişlerinde, benzin istasyonlarında ve diğer satış noktalarında elde edilebilir. Yanlış kullanılan veya kaybolan vinyetler genellikle iade edilmez. [1]
Vinyet çıkartmaları genellikle, birden fazla araçta kullanılamamalarını sağlamak için, tahrip edilmeden sökülüp yeniden takılması imkansız olacak şekilde yapılır. Karayolu trafiği genellikle yol kenarındaki kameralar tarafından izlenir ve vinyetler, sınır muhafızları ve ulusal polis gibi devlet yetkilileri tarafından doğrulanır. Geçerli ve uygun şekilde yapıştırılmış bir vinyet olmadan halka açık yolları kullanan yolculardan genellikle yüksek nakit para cezaları alınır. Genellikle belirli otoyol tünellerinden ve köprülerinden geçmek için ek geçiş ücretleri alınır. [2] Avusturya'da özel geçiş ücretine (de:Sondermautstrecke) tabi bir tünel veya köprü teorik olarak vinyet zorunluluğundan muaftır, ancak pratikte bu genellikle tartışmalı bir konudur, çünkü bunların çoğuna erişim sadece otoyol üzerinden yapılmaktadır.

Ülkelere göre vinyet zorunluluğu​

Avrupa Birliği​

Avrupa Birliği'nde 1993 yılında yürürlüğe giren Eurovignette Direktifi, en az 12 metrik tonluk kamyonlar için karayolu geçiş ücretlerini düzenlemektedir. [3][4] 1994 yılında Belçika, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda tarafından imzalanan Eurovignette Direktifi'nin 8. maddesine dayanan uluslararası bir anlaşma, Eurovignette çerçevesi içinde ortak bir vinyet sistemi oluşturmuştur. [5] İsveç, 1997 yılında anlaşmaya katılmak için bir protokol imzalamıştır. [6] Almanya, 2019'da Belçika ve 2024'te Danimarka gibi 2017'de de anlaşmayı kınamıştır. [5]

Avusturya​

Avusturya vinyet, 4 Nisan 2011'den itibaren 10 gün boyunca geçerlidir.
1997'den bu yana, federal yönetim altında otoyollarda ve otoyollarda (A ve S harfleri ile ön ekli) sürüş yapan 3,5 tona kadar olan tüm araçlar için vinyet gereklidir. Vinyetler, federal otoyol idaresinin polis ve geçiş ücreti şerifi çalışanları tarafından denetlenir. Geçerli bir vinyeti olmayan yolculardan 240 € para cezası ve ek bir yedek geçiş ücreti ödenmesi ve ödenmeyen para cezaları 300 € ile 3.000 € arasında cezalara yol açar. Ayrıca, cezanın ödenmesini garanti altına almak için araca yabancılardan el konulabilir.
Geçiş ücretleri ve görüntülü ücretlendirme sistemlerinin kurulu olduğu belirli otoyol bölümleri için ek geçiş ücretleri alınmaktadır. Bazı bölümler, sürücülerin elektronik ücretli geçiş kartları satın almasını gerektirir. 1 Ocak 2004 tarihinde, ağırlığı 3,5 tondan fazla olan araçlar için vinyetler, elektronik mesafeye dayalı otoyol geçiş ücreti GO Box'ları ile değiştirildi. [2] 2019'dan bu yana, geleneksel çıkartmalara ek olarak elektronik vinyetler de kullanıma sunulmuştur.
Avusturya dijital vinyetlerini satın almak için resmi web sitesi shop.asfinag.at'dir.

Bulgaristan​

Bulgaristan'da bir vinyet makinesi

Şehirler, kasabalar ve köylerdeki sokaklar hariç olmak üzere, tüm halka açık yollarda giden tüm (motosikletler hariç) araçlar için vinyet gereklidir. Vinyetler genellikle satın alındıkları andan itibaren geçerlidir, bazı türler ise gelecekteki bir tarihten başlayacak şekilde işaretlenebilir. Bulgaristan'da çoğu benzin istasyonunda, sınır geçişlerinde veya kredi kartı kullanılarak çevrimiçi olarak temin edilebilirler. [7] Geçerli bir vinyeti olmayan sürücülerden 150 € ile 1.500 € arasında nakit para cezaları alınır. [8] Vinyet etiketi, 1 Ocak 2019'da e-vinyet ile değiştirildi ve Ağustos 2019'da 3,5 tondan daha ağır araçlar için bir e-geçiş ücreti sistemi tanıtılacak. [9]
Bulgar e-vinyet satın almak için resmi web sitesi bgtoll.bg'dir.

Çek Cumhuriyeti​

Çek Cumhuriyeti'ndeki R-46 otoyolunda bir arabanın ön camına yapıştırılmış vinyet.
Vinyetler, otoyolların ve otoyolların 3,5 tona kadar olan tüm araçlar tarafından kullanımı için gereklidir. Bir arabanın ön camına yapıştırılmış geçerli bir vinyet göstermemek için para cezaları 80 € ile 200 € arasında değişmektedir. Daha ağır araçlar için vinyetler, 2007 yılında elektronik ücret toplama ile değiştirildi. 1 Ocak 2021'e kadar vinyet çıkartmalarının yerini dijital vinyetler aldı. [10]
Çek elektronik vinyet satın almak için resmi web sitesi edalnice.cz'dir.

Almanya​

Otoyollar ve otoyollar, tüm hafif araçlar için ücretsiz bir yol ağıdır. Kamyonlar için Eurovignette sistemi Ağustos 2003'te kaldırıldı. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, Toll Collect şirketi tarafından işletilen 12 tonun üzerindeki araçlar için mesafeye dayalı bir geçiş ücreti uygulanmaya başlanmıştır.
1 Mart 2007 tarihinden itibaren, tüm sürücülerin çeşitli şehirlerde ve belediyelerde düşük emisyon bölgelerinden geçerken bir emisyon etiketi satın almaları gerekmektedir. Bazı "yeşil bölgeler", daha yüksek partikül emisyonuna sahip araçlara ("sarı" ve "kırmızı" gruplar) girişe tamamen izin vermemiştir. Bu bölgelerden çıkartma olmadan geçen yolculardan 100 € para cezası alınır.

Macaristan​

Macaristan'da otoyol işareti. Elektronik vinyetler yol kenarı kameraları tarafından kontrol edilir.
Otoyollardaki ve otoyollardaki tüm araçlar için vinyet gereklidir. 1 Ocak 2008'de fiziksel geçiş ücreti etiketleri, elektronik vinyetler ve video geçiş ücretleri ile değiştirildi, alıcının aldığı tek fiziksel ürün bir kontrol kuponudur. Otoyol kullanım yetkisi, plaka numaralarına göre yol kenarı kameraları tarafından doğrulanır ve geçerli bir vinyet olmadan 3,5 tona kadar olan araçların sürücüleri 50 € ile 200 € arasında nakit para cezası ile ücretlendirilir.
Macar e-taşıt pulları satın almak için resmi web sitesi nemzetiutdij.hu.

Moldova​

Vinyetler, yurtdışında kayıtlı, kamuya açık yollarda kullanılan kişisel motorlu taşıtlar için zorunludur ve sınır gümrük noktalarından ve ofislerinden satın alınabilir. Geçerli bir vinyeti olmayan yabancı sürücülerden 125 € ile 375 € arasında nakit para cezası uygulanır. Daha ağır araçlar, ticari araç sürücülerinin tek giriş vergisi ve mesafeye dayalı bir ücret ödediği mevcut vergi oranlarını kullanır.
Moldova e-vinyetleri satın almak için resmi web sitesi evinieta.gov.md'dir.

Karadağ​

Ekolojik vergi vinyetleri 31 Aralık 2011 tarihinde kaldırılmıştır. Halka açık yollarda araç kullanmak, belirli tünellerden ve köprülerden geçmek dışında, genellikle ücretsizdir.

Romanya​

Elektronik Vinyet Romanya 2017
Motosikletler hariç, tüm ulusal yollarda ve otoyollarda giden tüm araçlar için vinyet gereklidir. 1 Ekim 2010'dan bu yana fiziksel vinyetler elektronik olanlarla değiştirilmiştir. [15] Çoğu benzin istasyonunda, sınır geçişlerinde veya kredi kartı kullanılarak çevrimiçi olarak elde edilebilirler. Geçerli bir vinyeti olmayan sürücüler 100 € veya daha fazla para cezasına çarptırılır. Para cezaları, bir şehirden çıkarken arabanın plakasını tarayan otomatik sistemler tarafından verilir. [2]
Romen vinyetleri satın almak için resmi web sitesi roviniete.ro'dir.

Slovakya​

Slovak otoyollarında kullanılan 3,5 tona kadar olan tüm araçlar için vinyet zorunludur. Geçerli bir vinyeti olmayan sürücülerden 100 € ile 500 € arasında nakit para cezası uygulanır. Daha ağır araçlar için vinyetler, 2010 yılından bu yana yürürlükte olan uzaktan kumandalı ücretli geçiş kutusu kullanılarak mesafeye dayalı elektronik ücret toplama ile değiştirildi. Motosiklet sürücüleri tarafından özel düzenlemeler aranmalıdır. [2]
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Slovakça vinyetler satın alınmakta ve çıkartmasız olarak eZnamka.sk üzerinden elektronik olarak kontrol edilmektedir.

Slovenya​

1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Slovenya otoyollarında kullanılan ve ağırlığı 3,5 tona kadar olan tüm araçlar için vinyet zorunludur. Geçerli bir vinyeti olmayan sürücülerden 300 € ile 800 € arasında nakit para cezası uygulanır. 1.4.2018 tarihinde Slovenya, izin verilen maksimum ağırlığı 3,5 tonu aşan araçlar için elektronik ücretlendirme uygulamasını uygulamaya koydu.
1 Aralık 2021'den itibaren Slovenya vinyetleri elektronik olarak evinjeta.dars.si etiketsiz olarak satın alınır ve kontrol edilir.

İsviçre​

Otoyolları ve otoyolları kullanan tüm yolcuların yıllık vinyet satın almaları gerekmektedir. Vinyetler, İsviçre içinde ve dışında, sınır komşusu ülkelerde benzin istasyonlarında ve etiketli noktalarda elde edilebilir. Otoyol ağlarının geçerli bir vinyet olmadan kullanılması, Karayolları Kanunu'na karşı bir suçtur ve yıllık vinyet satın alma zorunluluğuna ek olarak 200 CHF nakit para cezası ile cezalandırılır. [1] Daha ağır araçlar, performansla ilgili ağır vasıta ücreti olarak adlandırılan her türlü yolda, mesafeye dayalı bir vergi oranı kullanır [de; fr].
İsviçre, yalnızca bir yıl boyunca (bir önceki yılın Aralık ayından bir sonraki yılın Ocak ayına kadar) 40 CHF (yaklaşık 43 EUR) karşılığında geçerli bir vinyet sunmaktadır. Bu nedenle, vinyeti, binek otomobilleri transit geçiş yapmak ve ziyaret etmek için Avrupa'daki en pahalı olanıdır. Diğer ülkeler, toplu taşımayı veya ziyareti İsviçre'dekinden daha ucuz hale getiren kısa süreli vinyetler sunar. [16][17][1]
İsviçre e-taşıt pulları satın almak için resmi web sitesi e-vignette.ch'dir[18].

Diğer AB ülkeleri​

Diğer Avrupa ülkelerinin resmi e-taşıt pulları mağazaları veya bunlarla ilgili bilgiler tolls.eu'da bulunabilir.

Amerika Birleşik Devletleri​

ABD'deki birçok eyalette, arka plakaya "etiket" olarak da adlandırılan bir doğrulama etiketi eklenmelidir.

Son düzenleme:
Romanya'da ve Bulgaristan'da motosikletlere ücretsiz. Hatta Rusçuk'tan karşıya geçerken köprü de normalde ücretli, motosikletlere ücretsiz. Macaristan ve Slovakya'da vignette gerekiyor. Kalanı hatırlamıyorum bakmıştım ben de bir ara, ama Google'dan kolayca bulabilirsin.
Yalnız ben geçen sene Macaristan'a doğudan giriş yapıp dümdüz devam edip batıdan Avusturya'ya geçtim, ertesi gün Avustruya'da hatırladım vignette almadığımı, bişey de olmadı. Ama buna bakıp da riske girmem cücük bir para için.

Sanırım başlıktaki çoğu bilgi güncel değil.
Neyse Nordkapp rotası için Bulgaristan gerekli değil, Romanya gerekli değil, Macaristan gerekli, Slovakya gerekli değil,Polonya gerekli
Vintrica diye bir aplikasyon var bunu kullanan var mı güven mi? Normal gişe yada kiosklardan alırsak burdan daha mı ucuza geliyor

Sanırım başlıktaki çoğu bilgi güncel değil.
Neyse Nordkapp rotası için Bulgaristan gerekli değil, Romanya gerekli değil, Macaristan gerekli, Slovakya gerekli değil,Polonya gerekli
Vintrica diye bir aplikasyon var bunu kullanan var mı güven mi? Normal gişe yada kiosklardan alırsak burdan daha mı ucuza geliyor
Nordkapp'a giderken Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya, Litvanya, Estonya, Letonya, Finlandiya, Norveç ten geçtim.

Hiç bir yerde yolla ilgili bir ödeme yapmadım. Kimsede bir şey sormadı.

Nordkapp'a giderken Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya, Litvanya, Estonya, Letonya, Finlandiya, Norveç ten geçtim.

Hiç bir yerde yolla ilgili bir ödeme yapmadım. Kimsede bir şey sormadı.
Abi sen hiç otobana girmedin mi yada yola çıkmadan önce hiç bir plan vs yapmadın mı bilmiyorum ama durum bu
Belkide en doğrusu böyle spontane takılmak,misal günlerdir rota üzerinde çalışıyorum benzincilere kadar farklı anternatifli ugraşıyorum (belki kapanmıştır vs diye ) sanki böyle yapınca işin büyüsü biraz kaçıyo gibi ama ne yapim tedbirli adamım.
Eğer zamanın olursa pratik bilinmedik ipuçları varsa bu yola ilişkin öğrenmek isteriz,yanlış görmediysem Nordkapp heykelinin o alanda kamp yaptın mesela biraz bundan bahsetsene bu serbest mi sende başka o alanda kamp yapanlar varmı, hava sıkıntı yaratmadımı vs vs

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Abi sen hiç otobana girmedin mi yada yola çıkmadan önce hiç bir plan vs yapmadın mı bilmiyorum ama durum bu
Belkide en doğrusu böyle spontane takılmak,misal günlerdir rota üzerinde çalışıyorum benzincilere kadar farklı anternatifli ugraşıyorum (belki kapanmıştır vs diye ) sanki böyle yapınca işin büyüsü biraz kaçıyo gibi ama ne yapim tedbirli adamım.
Eğer zamanın olursa pratik bilinmedik ipuçları varsa bu yola ilişkin öğrenmek isteriz,yanlış görmediysem Nordkapp heykelinin o alanda kamp yaptın mesela biraz bundan bahsetsene bu serbest mi sende başka o alanda kamp yapanlar varmı, hava sıkıntı yaratmadımı vs vs
Ahahaha...

Hocam bunlara hiç gerek yok. Yanına dua kitabını alıyorsun, besmeleni çekip yola çıkıyorsun :) Plan, program yapsan mesela, başına kaza gelmeyecek mi? Kasko/sağlık sigortası yaptırsan, arkadan koca otobüsün sana çarpma ihtimalini sıfırlamış mı oluyorsun....?

Ahhh azizim, büyüklerinizi hiç dinlemiyorsunuz :)

Ben Nordkapp'ı fethetmeye gitmedim. İlla Nordkapp'a ulaşacağım diye bir hedefimde olmadı. İstikametim Nordkapp olarak gezmeye gittim.

Fazla plan, program yapmak işi büyüsünü kaçırır. Tahmini olarak gideceğim rotayı çizdim, yolda duruma göre bazı ufak değişikler yaptım.

Motosikletim bir depo ile 550 kilometre yol gidiyordu, 400 kilometreyi geçtikten sonra duruma göre ilk benzinciye giriyordum. Finlandiya'nın Norveç sınırına yaklaştıktan sonra artık istasyonlar azaldığı için her gördüğümden benzin alıyordum.

Konaklamayı da hava kararmaya başlamak üzereyken ilk uygun gördüğüm yerde yapıyordum.

En son noktaya ben vardığımda mesai bitmişti, çalışan kimse ortalıkta yoktu, o yüzden kimseye sormadan en son noktaya çadırımı kurdum. Benden başka da kamp yapan yoktu, serbest mi değil mi bilmiyorum. Bir sonra ki mesai bitiminde otopark görevlisi oradan çadırımı kaldırmamı söyledi, zaten toplanıyordum.

Polonya'dan sonra benzini kredi kartı ile alıyorsun, her kredi kartı ( bende kredi kartı yok, banka kartı var ) her yerde geçmiyor. Benim ki Halkbank tı bir çok yerde geçmedi, eşimin kartı yapıkredi'ydi her yerde geçti.

Not: Şişelerin efendisinin dediği gibi çek besmeleyi çık yola.

Almadığın zaman bir şey olmuyor olabilir tabii, yukarıda ben de yazdım ya Macaristan'a girerken almadım mesela, unuttum, bişey de olmadı. Ama gereksiz risk yani onun için elin adamına laf mı anlatıcan? :)

Planlama iyidir ama benzincisine kadar planlamana gerek yok bence. Ben genelde gün başı ve gün sonu nerede bitecek, nerede otel var, o civarda otellerin fiyatları neler, görmek gereken yer var mı gibi basit bir kaç şeyi belirliyorum. Ki bunlar da yolda değişebiliyor, Viyana'dan İtalyan alplerine geçerken molada yol değiştirdik mesela.

Vignette için bu aracı app'lerin çok sapladığını anlatan bir dayı vardı Avrupalı, hiç ne kanal adı ne video adı hatırlamıyorum.

Motosikleti
Honda Vfr800xCrossrunner
alınması gereken yerlerde al bir canını yakarlar şaşırırsın :)
Zaten istemeyen yerleri yazmışlar
Ben isviçre de almıştım 1 gün için mebcuri 40 frank ödemiştim. Hala çıkartmadım motorun ön camından :) 40 frank a sticker aldım :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar