Bunun Doğrusu Ne?

Motosiklet camiasında en çok kafa karıştıran konulardan biri de bence viraja yatış tekniği.

Kimisi diyor ki "Virajda asla ön fren yapılmaz!", bir diğeri "Arka frenle destekle, gerekirse önle hafif dokunabilirsin." diyor. Hatta bazıları virajın ortasında gaz ver diyor, bazıları ise gazı sabit tut geç diyor. Vücut pozisyonu konusunda da aynı kafa karışıklığı var: *"Motoru yatır, vücudu dik tut" mu doğru, yoksa "Vücutla birlikte motoru yatır" mı?

Her kafadan bir ses çıkıyor. Eğitim almış olan da başka söylüyor, pist tecrübesi olan da, yılların sokak sürücüsü de. Ama özellikle yeni başlayan biri için bu kadar farklı görüş arasında doğruyu ayırt etmek çok zor.

Artık bu konuya netlik getirelim.

Sizin uyguladığınız viraj tekniği nedir?
Viraja girmeden önce fren yapıyor musunuz?
Viraj içinde frenlemeyi hiç kullanıyor musunuz?
Vücut pozisyonunuz nasıl oluyor?

Viraj konusu sadece bilgi değil biraz da his, denge ve alışkanlık meselesi gibi geliyor bana

motosiklete nasıl daha iyi hakimiyet sağlıyorsanız sizin için en doğrusu odur. kesinlikle şöyle yap böyle yap diyenlere kulak asmayın hocam.
ben virajda hızlı isem fren yapmak yerine gaz kesiyorum genellikle, çoğu zaman frene gerek kalmıyor. viraja girmeden önce hızımı ayarlamaya çalışıyorum, çıkışı görene kadar genellikle sabit gazla gidiyorum. kullandığım motosiklet naked olduğu için vücudu sağa sola çok yatırmıyorum, motosikletle aynı hizada kalıyorum genellikle ancak supersport varken biraz sarktığım oluyordu.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Bu konularda gördüğüm veya duyduğum bir fikir ayrılığı yok açıkçası. MEB tarafından onaylanmış eğitmenler farklı şeyler söylemiyorlar. Fizikle de bu yorumlar açıklanabilir.

Virajda motoru değil de kendinizi yatırırsanız en iyi tutuşu yakalarsınız. Çünkü viraj dışına doğru olan eylemsizliğe ağırlığınızla karşı kuvvet üretiyorsunuz. Ayrıca lastik de düz olmaya daha yakın olduğundan tutuşu daha iyi oluyor. Ancak bunu yapmak için belirli bir hızın üstünde olmanız gerekiyor. Kendiniz yere dikken motoru yatırmak ise ani menevra yapmanızı kolaylaştırır ancak yüksek süratta yapmanız tehlikelidir. Motorla aynı açıda yatmak da arada kalıyor.

Ön frenı sıkmak motoru dikleştirirken arka freni sıkmak böyle bir etki yaratmıyor. Ancak viraj içinde arkadaki tutuş daha az olduğundan ayarını iyi tutturmak gerekiyor. Aynı durum gaz kolu için de geçerli.

Ani tepkiler (fren, gaz, yatmak vs) hem arabada hem motorda aracın dengesini bozar. Eğer sınırlarda sürüyorsanız tehlikeli durumlara sebep olabilir.

Bence bilindik ve doğru kabul edilen kitapları okuyarak veya bir eğitim alarak bu sorulara kolayca cevap bulabilirsiniz. Çoğumuzun yanlış yaptığı şeyler var fakat hiçbirimiz motorlarımızın sınırlarında sürmediğimiz için yaptığımız yanlışlar bize sorun yaşatmıyor.

Mesela ben bazen viraj içinde ön fren kullanıyorum ve şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Ama bu virajdan kastım sokak arasında hızım 20-30'ken belki en fazla %5 sıktığımda sorun yaşamıyorum çünkü motorun sınırlarından çok uzağım. Motor hatalarımı affediyor. Birine gidip bu ikinci cümleyi kurmadan virajda ön fren kullanıyorum hiç de sorun yaşamıyorum ya, bu eğitmenler hep boş sıkıyor desem bu beni ne yapar? Birinden eğitim almamış (30 yıllık motorcu olsa da) veya deneyimi olmayan insanlardan teorik tavsiye alınmamalı.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Virajlarla ilgili bir kaç hususu kendimce dile getirmem gerekirse, her şeyden önce iyi bir eğitim işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Bazı virajlar vardır sabit hızla geçersiniz, bazı virajlar vardır mutlaka içe kaymamak için destek gazı açmanız gereklidir. Eğitmeniniz bunları ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Kendi verdiğim eğitimlerde bazı noktalara mutlaka temas ederim,

Öğrencime gözlemli sürüş eğitimi sonrası yazmış olduğum eğitim değerlendirme raporumun virajlarla ilgili olan kısmını paylaşmak istedim. Genel bilgiler olsa da isim belirtmediğim için eğitim verdiğim kişiye özel bilgiler içerdiğinden " virajlara şu şekilde girilir-çıkılır bilgisinde ziyade virajlarla ilgili bazı hatırlatmalar olarak kabul edilmesi daha doğru olur.

Eğitmeniniz virajlara girip, çıkarken hatalarınızı görüp size özel bir değerlendirme mutlaka yapacaktır.

Kişiye özel bilgiler de olsa faydalı olur amacı ile paylaştım. Kabul eden eder, etmeyen de kendi bildiğini uygular, herkese saygım sonsuz. Keyifli sürüşler...

VİRAJLAR; Öncesinden Kafa çevir!!!...Bunu yaparken yolun diğer taraflarından kopma, hala gözle tarama

yapıyor ol. (Hem geniş hem dar virajlar için de geçerlidir).

* Zemin görüşünün olmadığı yerlere daha da yavaşlayarak yaklaşmayı unutma…bilgi gelinceye kadar yavaşlamaya devam etmeliyiz... Viraja hızı taşımamaya dikkat!

*Virajdaki konumlanma hattımız GÖRÜŞ ÇİZGİSİDİR…Görüş'e göre konum alıyoruz.

Görüşü açacak bir konum al….ve bir sonraki potansiyel tehlikenin konumunu görünceye kadar bekle…gördüğünde

de yumuşakça hemen yeni konuma geç…(gereksiz beklememek-görüşü kovalamak).

Sabit bir açı içermeyen virajlarda, gazı kısarak konuma geçmeyi geliştirilmeli.

*Gazı kısarak hatta kalmak ve sonra gaz açmak dahil...

Virajlarda LİMİT NOKTASI okumayı otomatik hale getirmeliyiz…Virajın keskinliğini başka türlü ölçemeyiz…

(Durma-Yürüme-Uzaklaşma) ... Yürütecek hızı viraja girmeden önce ayarlamış olmaya dikkat (hatırlatmadır).

*Önce erken konum al…hızı limit noktasını yürütecek şekle getir…vitesi düşün...sonra viraja gir…(K-H-V)

Geç konum almak ve limit noktasını yürütmeden viraja girmek, devamında aşırı yatırmaya ve hatta dışa

çıkmaya sebep olacaktır…Dikkat!!

* Duble yollarda (çift gidiş), limit noktası olarak orta tretuarı takip etmek daha kolay bilgi verir…

Viraj çıkışlarında İVMELENME safhasını unutma…Stabilite için, motor freni oluşturmak için, arkadaki araçlardan uzaklaşmak için ve sonrasında yavaşlarken bizi rahatsız edecek şekilde yakın kalmalarını önlemek için…

* İvmelenme öncesi, yönlendirme yapmayı unutmamalıyız…Yeni konuma doğru motoru çevir, sonra ivmelen. (Bilinçli kontra ile…) (İvmelenme düzlüğün maksimum yarısında bitmeli (2'ye bölmek).

*Viraj çıkışlarında
ve devamında, İvmelenmeyi bitirirken ve/veya yavaşladıktan sonra ve/veya hızı arttırırken;

Mutlaka
sabitleme gazın ı uygulamayı unutmamalıyız. Önce sabitle sonra arttır!...Önce sabitle, sonra yavaşlamaya başla!…

*''İvmelenme'' illa değil…şartlar uygun ise…Hiçbir şeyi yapmış olmak adına yapmıyoruz.

Virajı planlar iken, mutlak devamını da düşünmeli, aramalı. Bu düz yolda giderken de geçerli ''İleriyi

Planlamak''. Zihnimizin en az 3 saniye ileride olmadığı yere motorumuz gitmemeli.
(Doğru bakmadan bunu

yapamayız..) (Kendine hep sor ve ara; Devamında ne var?)

Viraja girerken Gaz kapalı kaldı isek önce boşluğu alıp sabitle sonra gerekeni yapmayı unutma…(Öncesinden

sabitleyip girmedi isek…) Hızı önce sabitlemeye dikkat…arttırma!!! Zaman bırak….

*Hatırlatma: Virajlarda gaz kullanımı ile ilgili 2 teknik;

1- Girmeden evvel limit noktasına göre hızı ayarlayıp (öncesinden yürüt) sabitle…motosiklet yanağa indikten

sonra gerektiği kadar destek gazı ver…çıkışta ivmelen…

2- Girmeden evvel gazı kapat….ağırlık öne gitsin…limit noktasını en az emekleme durumuna getir (hala viraja

girmedik, motosiklet dik durumda…), viraja girdiğinde, içerde, gaz kapalı kalmaya devam et…iyicene konforlu

hale geldiğinde, gazı açmadan önce hızı sabitle…ve devamında gerektiği kadar aç…çıkışta ivmelen.

*Bu 2 teknikte de çıkıştaki ivmelenme, virajın devamındaki düzlüğün maksimum yarısında bitmelidir. Aksi

halde, hızı diğer viraja taşırız dikkat!!!

*HANGİ TEKNİK? YOL SÖYLEMELİ (BİLGİ'YE GÖRE)

Uygulama yapabilecek şekilde, zamanımız olacak şekilde, hızlarımızı ayarlamamız mutlak şarttır. Üzerine

sonradan hız her zaman ekleyebiliriz…Virajların doğru formülü Yavaş gir-Hızlı çıktır…Çalışma yapmak adına

motosiklete binmeyi unutmamalıyız ve bunu yaparken de hızlarımızı mutlaka geri çekmeliyiz ki gelişebilelim!

Sürüşlerimizde sürati değil, her zaman akıcı ve tutarlı olmayı, görünmeyi hedeflemeliyiz…

*Araç sürücüleri ile iyi iletişimde olmayı da unutmamalıyız…

*Eforsuz, tutarlı ve kararlı gözüken pürüzsüz bir sürüşü hedeflemeliyiz. Bakan, seyretmeye doyamasın:)

*Yapmış olmak adına hiçbir şey yapmamalı!, düşünüp, kararlar vererek uygulama yapmalıyız.

Motosikleti
CBR 1000RR
1- Konum
2- Hız
3- Vites
(İleriye bakmaktan bahsetmiyorum bile çünkü o her zaman olması gereken bir şey...)

Ben şahsen viraja girmeden önce bunları en iyi şekilde ayarlayıp virajı almaya özen gösteriyorum çünkü viraj içerisinde motosikletin doğası gereği bunlara çok müdahale etme şansımız olmuyor ha oluyor diyen varsa ya çok çok yavaş viraj dönüyordur ya da virajda gittiğini sanıp aslında düz yol gidiyordur :) Vücut pozisyonu da bence sürat ve motor tipine göre değişir. Kazasız belasız sürüşler dilerim...

çene hizamız ne olursa olsun virajın çıkışına doğru bakmalı değil mi?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bazı virajlar vardır sabit hızla geçersiniz, bazı virajlar vardır mutlaka içe kaymamak için destek gazı açmanız gereklidir. Eğitmeniniz bunları ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Bazı virajlarda, özellikle sağa olan virajlarda bazen yavaş girmekten dolayı içe kaydığım oluyor, destek gazı versem düzeliyor farkındayım ama biraz içe kayayım zaten devamında dola viraj var şeridin soluna geçeceğim, yolun iç kısmında da bir sorun/tehlike yok deyip içe kaymasına izin veriyorum, bu hata mıdır yoksa böyle devam etsem olur mu?

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Bazı virajlarda, özellikle sağa olan virajlarda bazen yavaş girmekten dolayı içe kaydığım oluyor, destek gazı versem düzeliyor farkındayım ama biraz içe kayayım zaten devamında dola viraj var şeridin soluna geçeceğim, yolun iç kısmında da bir sorun/tehlike yok deyip içe kaymasına izin veriyorum, bu hata mıdır yoksa böyle devam etsem olur mu?
Viraj ve yol takibi budur işte. Bir viraj bitmeden/bitmesine yakın bakış diğer viraja çevrilmeli, (devamlı virajlarda) bu bakışla birlikte konumda ona göre değişecek zaten.

Konum alırken önce güvenlik, sonra tutuş ve sonra da görüş almamız gerekiyor. Güvenli değilse sol virajda sağa değil istersen ortaya da konumlanabilirsin ya da sağ virajda yol tutuşu yoksa (yolda siyahlık, kum, çakıl vs.) sola değil sağa veya en güvenli pozisyona gerekli hıza inerek geçebilmen gerekli.

Yolda yağ gibi akan, sürekli virajları süzülerek ve doğru konumlanarak geçen sürücülere hayran hayran bakarız. Bunun sırrı erken konumlanmak, erken konumlanmanın sırrı ise trafiği okumaktır. Önceden, viraj biterken bakışımız diğer viraja çevrilecek, bilgiyi alacağız, aldığımız o bilgiye göre konumlanmamızı yapacağız. Yapmış olmak için değil ama. Gerekli olduğu için, gerekli olduğu zaman...

Bu nedenle destek gazı vermen gerekiyorsa vermelisin, yine virajı takip edip konumlanmana engel değil. Örnek verdiğin sağ virajda destek gazın olmadığı için içe kayman diğer sol viraja seni pozisyon olarak hazırlıyor olabilir fakat yeterli itiş gücün olmayacak şekilde yavaşlaman sonucu kayma meydana gelebilir. Tabiki görmek lazım, ama o derece yavaşladığını zannetmiyorum. Tekerin düz bassın.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Viraj ve yol takibi budur işte. Bir viraj bitmeden/bitmesine yakın bakış diğer viraja çevrilmeli, (devamlı virajlarda) bu bakışla birlikte konumda ona göre değişecek zaten.

Konum alırken önce güvenlik, sonra tutuş ve sonra da görüş almamız gerekiyor. Güvenli değilse sol virajda sağa değil istersen ortaya da konumlanabilirsin ya da sağ virajda yol tutuşu yoksa (yolda siyahlık, kum, çakıl vs.) sola değil sağa veya en güvenli pozisyona gerekli hıza inerek geçebilmen gerekli.

Yolda yağ gibi akan, sürekli virajları süzülerek ve doğru konumlanarak geçen sürücülere hayran hayran bakarız. Bunun sırrı erken konumlanmak, erken konumlanmanın sırrı ise trafiği okumaktır. Önceden, viraj biterken bakışımız diğer viraja çevrilecek, bilgiyi alacağız, aldığımız o bilgiye göre konumlanmamızı yapacağız. Yapmış olmak için değil ama. Gerekli olduğu için, gerekli olduğu zaman...

Bu nedenle destek gazı vermen gerekiyorsa vermelisin, yine virajı takip edip konumlanmana engel değil. Örnek verdiğin sağ virajda destek gazın olmadığı için içe kayman diğer sol viraja seni pozisyon olarak hazırlıyor olabilir fakat yeterli itiş gücün olmayacak şekilde yavaşlaman sonucu kayma meydana gelebilir. Tabiki görmek lazım, ama o derece yavaşladığını zannetmiyorum. Tekerin düz bassın.
Yok, tabi ki kayacak kadar da yavaşlamıyorum ama hafif içeri kaydığımı hissedince dur azıcık daha destek gazı vereyim çizgimi koruyayım da demiyorum, biraz içeri kaymayı kabulleniyorum sadece.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
çene hizamız ne olursa olsun virajın çıkışına doğru bakmalı değil mi?
Çenemiz virajın çıkışını gösterecek fakat gözlerimiz sürekli yolu ileriden geriye doğru tarayacak. Bu tarama sadece virajda değil sürekli olacak, bilgi anlık olarak bile değişebiliyor.

Virajdan önce limit noktası takibi yaparken de tarayacaksın, limit noktası viraja gireceğimiz hızı belirleyen çok önemli bir etmendir. Tabiki tek başına yeterli değil coğrafi koşullar, yer yüzü şekilleri (dağlar, yol kenarı aydınlatma ışıkları vb) virajın keskinliğini anlamamıza faydalı etmenler.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yok, tabi ki kayacak kadar da yavaşlamıyorum ama hafif içeri kaydığımı hissedince dur azıcık daha destek gazı vereyim çizgimi koruyayım da demiyorum, biraz içeri kaymayı kabulleniyorum sadece.
Zaten çizgini koruyana kadar diğer viraj geliyor ve yeni konumuna geçmen gerekiyor. Bu nedenle yazılanlar kadarıyla sorun göremiyorum. Ama daha teknik inceleme için gözlemli bir sürüş yapmak daha net bir cevap için faydalı olur. Mutlaka bir gün bir yerlerde karşılaşacağımıza eminim. Sonuçta senin olduğun taraflara yılda bir defa da olsa gidiyorum. Gelirsem arayacağım seni inşallah. O zaman mutlaka sürüş yaparız.

Her virajın gereksinimi farklıdır. Böyle ezberlerden kopmak lazım artık o yapılır bu yapılmaz diye. Vöröjdö ön förön yöpölmöz dendiği zaman artık çayımı da ödemeden kalkıyorum.

Kimisine süzülerek / nötr girerim, kimisine ön frene oturmuş şekilde, kiminde freni devrilmeden önceden tamamlarım kimisinde neredeyse çıkışı görene dek ön frene devam ederim. Kimisinde daha devrilirken gaz açıyorum.. Bunun bir tane cevabı asla olmayacak. Kimi virajda motordan sarktığım, kimi virajda inadına dik durup motoru yatırdığım gibi..

İlla kural diye göreceğim bir şey varsa, o da virajda bilhassa motoru kaydırmak veya asfaltı denemek durumları dışında arka frene pek dokumamaya çalışmak.

Viraj hem bilgi, hem his, hem denge hem de alışkanlık meselesi. Onlarca şey söyleniyor olduğuna takılma, kimsenin söylediğini dinleme. İşin arkasındaki fiziği öğrenmeye anlamaya çalış, ondan sonra kim ne derse desin bunu fizikle tart, biç, alacağını al. Bu yol daha uzun ve zahmetli, düşünmek isimli bir eylemi gerektiriyor. o yüzden pek tercih edilmiyor, hap gibi formüller isteniyor.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Her virajın gereksinimi farklıdır. Böyle ezberlerden kopmak lazım artık o yapılır bu yapılmaz diye. Vöröjdö ön förön yöpölmöz dendiği zaman artık çayımı da ödemeden kalkıyorum.

Kimisine süzülerek / nötr girerim, kimisine ön frene oturmuş şekilde, kiminde freni devrilmeden önceden tamamlarım kimisinde neredeyse çıkışı görene dek ön frene devam ederim. Kimisinde daha devrilirken gaz açıyorum.. Bunun bir tane cevabı asla olmayacak. Kimi virajda motordan sarktığım, kimi virajda inadına dik durup motoru yatırdığım gibi..

İlla kural diye göreceğim bir şey varsa, o da virajda bilhassa motoru kaydırmak veya asfaltı denemek durumları dışında arka frene pek dokumamaya çalışmak.

Viraj hem bilgi, hem his, hem denge hem de alışkanlık meselesi. Onlarca şey söyleniyor olduğuna takılma, kimsenin söylediğini dinleme. İşin arkasındaki fiziği öğrenmeye anlamaya çalış, ondan sonra kim ne derse desin bunu fizikle tart, biç, alacağını al. Bu yol daha uzun ve zahmetli, düşünmek isimli bir eylemi gerektiriyor. o yüzden pek tercih edilmiyor, hap gibi formüller isteniyor.
Tek bir kuralı olmaması konusunda haklısınız, kişiden kişiye, tecrübeden tecrübeye, eğitmenden eğitmene değişiyor. Temel bazı kurallar olduğu da bir gerçek.

Kimsenin söylediğini dinleme yerine herkesin söylediğini dinleme diyebiliriz. Aynı bir matematik formülü gibi net kuralı iyi bir öğretici öğretir. Sonrasında sürücü kendini geliştirir, sınırlarını açar ve temeli öğreten öğreticinden daha iyisini yapar. Ama bir yerde hayatta tutacak, deneme yanılmayla öğrenilmeyecek/öğrenilmemesi gereken dinamikleri almak en mantıklısı. Sonrası zaten herkes için uzun bir süreç ve sonu gelmemesi gereken bir süreç.

Bazen motorla virajın içine sarkarım bazen kullandığım yüksek ve yüklü motordan dolayı tersine sarkarım , virajın içinde frende yaparım vitesde küçültürüm , nasıl yapıyorsun diyene anlatamam 😬
öyle yapma şöyle yap diyeni de dinleyemem 😅

Viraja hızlı girdiğimi , açılacağımı düşündüğümde paniklemem , bugüne kadar tek parça kaldıysam sebebi bu olabilir , yani söyleyebileceğim tek şey sakin olun , sert müdahalelerden kaçının ,
eğitmen değilim kendi tecrübemi aktardım..

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Bazen motorla virajın içine sarkarım bazen kullandığım yüksek ve yüklü motordan dolayı tersine sarkarım , virajın içinde frende yaparım vitesde küçültürüm , nasıl yapıyorsun diyene anlatamam 😬
öyle yapma şöyle yap diyeni de dinleyemem 😅

Viraja hızlı girdiğimi , açılacağımı düşündüğümde paniklemem , bugüne kadar tek parça kaldıysam sebebi bu olabilir , yani söyleyebileceğim tek şey sakin olun , sert müdahalelerden kaçının ,
eğitmen değilim kendi tecrübemi aktardım..
Bakış kaçtı diyelim, bariyere doğru hafif açmaya başladı, bu defa sürücü nereye gidiyorum diye bakışı daha çok bariyere kilitliyor.

Bu noktada paniklemeyip, bakışı çevirse kurtaracak. Panik dediğiniz gibi büyük sıkıntı.

yaklaşık 4 yıldır motor kullanıyorum..kendi kendime öğrendim..youtube dan da cok faydalandım, motocontrol, motojitsu, fortnine, canyonchasers gibi kanalların çok faydası oldu....izmirdeyim sürekli virajlı yollardayım ve kontrollü bir şekilde virajlarda ön freni çok sık kullanırım..zaten amerikada bu işi profesyonelce yapan ve eğitim veren birçok kişi de virajda ön frenin gerektiğinde yapılmasını söylüyor..ben de ilk başlarken çok kararsızdım herkafadan bir ses çıkıyor diye ama sonrasında nekadar önemli olduğunu pratikde de görüyorum..eski foça ve yeni foça arası oldukça virajlıdır sık kullandığım bi rota ve cok sık ön fren yaparım

...eski foça ve yeni foça arası oldukça virajlıdır sık kullandığım bi rota...
Eski Foça'ya gelince İngiliz Burnu'na bir uğra favori kamp alanımdır , siyah Kymco sukuteriyle Doğan abi tüm sezon oradadır , muhabbeti sever yakaladığını rakı içirmeden bırakmaz bak şimdiden ikaz edeyim 😅 bende hersene iki üç defa kamp atarım , 34 plaka mavi bmw görürsen selam vermeden geçme ;)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bakış kaçtı diyelim, bariyere doğru hafif açmaya başladı, bu defa sürücü nereye gidiyorum diye bakışı daha çok bariyere kilitliyor.

Bu noktada paniklemeyip, bakışı çevirse kurtaracak. Panik dediğiniz gibi büyük sıkıntı.
Çeneyi yere paralel tutarak viraj içine doğru bakmak motosikletin denge ve yönünü otomatik ve doğal olarak düzeltiyor. Kontrolde olduğunuzu hissettirerek endişe / korku duygularını bastırıyor. (Acemilik dönemi hariç!) Motorun tam olarak hangi konumda olduğunu ve ne yaptığını hissettiğiniz / anladığınız durumda yapmanız gereken hareketleri zaten yapıyor oluyorsunuz. Bakışın kaçması motorun tam olarak ne yaptığı konusundaki nirengi noktanızı bozduğu için her şey dağılıyor; hatanın ne olduğunun farkında olamayınca doğal olarak düzeltmesi de mümkün olmuyor. Korku ve panik hissini veren de aslında "şu anda tam olarak ne oluyor" bilgi ve hissinin kaybedilerek belirsizliğe düşüşten. İnsan zihni belirsizliği hiç ama hiç sevmez. (Yan tepsit olarak: Araziye ilk giren binicinin çok yaşadığı bir his diye tahmin ediyorum; motor / lastik sürekli kayıp duruyor başı kıçı atıyor vs. Bundan etkilenmemek için maruz kala kala zamanla alışmak lazım herhalde?)

Bu arada İngilizcesi olanlar için Canyon Chasers videolarını özellikle öneririm.

Eski Foça'ya gelince İngiliz Burnu'na bir uğra favori kamp alanımdır , siyah Kymco sukuteriyle Doğan abi tüm sezon oradadır , muhabbeti sever yakaladığını rakı içirmeden bırakmaz bak şimdiden ikaz edeyim 😅 bende hersene iki üç defa kamp atarım , 34 plaka mavi bmw görürsen selam vermeden geçme ;)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

efsane bi yer...bu aralar cok kalabalık..kış veya baharda mukemmel...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar