Sıfır Motorun Radyatör Suyu ve Antifrizi Kaliteli Bir Marka İle Değiştirilir Mi ?

Arkadaşlar selam,

Havalar sıcak motorum 4000 km'de trafikte falan bu aralar fan açıp kapatıyor. Bu aslında çok anormal değil biliyorum ancak bir yerde şunu yapanları gördüm: Adam sıfır aldığı motosikletin stok radyatör suyu ve antifirizini tamamen boşaltıp baya kaliteli bir versiyonu ile değiştirip sık fan açma olayında cidden fark yarattığını söylüyor. Yani motorlarda stok gelen(özellikle Çinli markalarda) soğutma suyu ve antifirizin dandik olmasından kaynaklı sık fan açma yaşıyorsunuz yorumunda bulunuyor diyebilirim. Düşününce bana mantıklı geldi.
Bu tip bir yöntem motorun yaz aylarında cidden avantajı ve çıkarına olabilir mi ?

Motosikleti
Cf Cl-x 250 / Tvs Jupiter125
Antifriz değiştirmemek için japon almak lazımmış yeni bir bilgi

Motosikleti
Ns200 15"
Aşırı elzem bir durum değil, belki bahsedilen sistemde hava vardı ve sıvı değişimi yapıldığı için o hava gittiyse fan açması azalmış olabilir.

Sistem içinde hava olduğu zaman hararet saçmalar ve iç sıcaklık düzgün olmaz, bunu kendi arabamda çok iyi gözlemleyebiliyorum. Arabam eski model olduğu için yeni arabalar gibi sensörlere sahip değil anlık olarak hararet derecesini hassas bir şekilde gösterebiliyor, ve hava olduğu zaman anlık yükselip anlık inebiliyor.

Ek bilgi olarak termostatı açık kalan motorlarda sürekli fan açma olayı daha sık görülür, iç basınçta termostatın ciddi etkisi vardır ve bu sayede sistem basıncını sağlıklı hale getirerek daha verimli soğutma sağlanır, bu olayıda termostatı arızalanmış bir aracın termostatını değiştirerek tecrübe ettim.

Kafanın rahat etmesi için yapılır ve bence yapılmalıdır da. Kim bilir ne kadar süre o su radyatörde devir daim yapmadan durdu. Motosikletin kitapçığında belirtilen özelliklerde antifiriz ile yine kitapçıkta yazan karıştırma oranıyla suyu hazırlayabilirsin. Değişimi mümkün mertebe kendin yapmaya çalış, bilmiyorsan youtube'a bakabilirsin türkçe veya yabancı olarak videolar mevcut. Değişimi yaparken arada motoru çalıştırıp(5 dakika kadar), radyatöre giden lastik hortumu farklı yerlerden elinle sıkarak hava yapmasını engelleyebilirsin. Fokurtu seslerini duyarsın zaten sıkınca.

Adam sıfır aldığı motosikletin stok radyatör suyu ve antifirizini tamamen boşaltıp baya kaliteli bir versiyonu ile değiştirip sık fan açma olayında cidden fark yarattığını söylüyor.
Bu tip bir yöntem motorun yaz aylarında cidden avantajı ve çıkarına olabilir mi ?
Ya sabır. ..............

Kafanın rahat etmesi için yapılır ve bence yapılmalıdır da. Kim bilir ne kadar süre o su radyatörde devir daim yapmadan durdu...
4000 km diyor 🙂
Antifiriz popüler bir marka olmasa bile bu kadar kısa sürede iş göremez hale gelmez..

Sık sık fan açmasının hirbir sakıncası yok , tersine hiç fan açmaması bir sorun belirtisidir hararet kritik yere gelir..

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Arkadaşlar selam,

Havalar sıcak motorum 4000 km'de trafikte falan bu aralar fan açıp kapatıyor. Bu aslında çok anormal değil biliyorum ancak bir yerde şunu yapanları gördüm: Adam sıfır aldığı motosikletin stok radyatör suyu ve antifirizini tamamen boşaltıp baya kaliteli bir versiyonu ile değiştirip sık fan açma olayında cidden fark yarattığını söylüyor. Yani motorlarda stok gelen(özellikle Çinli markalarda) soğutma suyu ve antifirizin dandik olmasından kaynaklı sık fan açma yaşıyorsunuz yorumunda bulunuyor diyebilirim. Düşününce bana mantıklı geldi.
2-3 yılda bir sıvıyı komple yenileyin yeterli. Kaliteli markalardan(shell, castrol, total gibi)ve tavsiye edilen özelliklerde antifiriz kullanın. Şimdiye kadar okuduğum birçok araç ve motosiklet bakım kitapçığında hep yarı yarıya saf su- antifiriz karışımı önerisi gördüm. Yaklaşık 21 yıldır arabalarımda, 7 yıldır da motosikletlerimde aynı taktiği uygularım soğutma sistemi elemanları arızası ve hararet vb. ile ilgili hiç sorun yaşamadım.

Motosikleti
Ns200 15"
2-3 yılda bir sıvıyı komple yenileyin yeterli. Kaliteli markalardan(shell, castrol, total gibi)ve tavsiye edilen özelliklerde antifiriz kullanın. Şimdiye kadar okuduğum birçok araç ve motosiklet bakım kitapçığında hep yarı yarıya saf su- antifiriz karışımı önerisi gördüm. Yaklaşık 21 yıldır arabalarımda, 7 yıldır da motosikletlerimde aynı taktiği uygularım soğutma sistemi elemanları arızası ve hararet vb. ile ilgili hiç sorun yaşamadım.
Bütün sistemi mahveden aslında değiştirilmeyen sıvı ve çeşme suları, düzenli değiştirildiğin su pompasını hariç tutarsak bir çoğu malzeme kolay kolay değiştirilcek malzemeler değiller. Özellikle arabalarda bakımsız sıvı sistemi kalorifer peteğini ciddi derecede zarar veriyor, kalorifer peteğinin değişiminede hiç girmek istemem. :)

Çekilin ben geldim. 1 hafta içinde 3 kere antifiriz değiştirmek zorunda kalan birisi olarak sorularınızı cevaplayayım. Öncelikle antifriz su donmasın diye katılan bir alkol türevidir. Tek başına antifriz kullanmak pek tevsiye edilmemektedir. Temelde 2 çeşidi vardır. Organik ve inorganik. İnorganik olanlarda silikat gibi korozyon önleyici malzemeler vardır ancak zamanla bunlar çöktüğü ve motor içerinde biriktiği için honda yamaha gibi üreticiler organik olanları tavsiye ederler. Bunlarda silikat vs bulunmaz. Daha uzun ömürlüdürler ve daha az bakım gerektirirler. Ancak hangi antifirizi kullanırsanız kullanın motorun soğutma kapasitesi üzerinde bir etkisi olmaz zaten kendisi 76 derece de kaynar. O sebeple radyatörünüz dolu olsun. Yarı yarıya antifiriz doldurun. Ben castrol radicool kullanıyorum. Hiç bir sıkıntı olmaz. Km ve süresi dolunca da değiştirniz. Bu kadar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca radyatörde motoseverin dediği gibi saf su kullanılır. Musluk suyu yada içme suyu ile olmaz o işler.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Bütün sistemi mahveden aslında değiştirilmeyen sıvı ve çeşme suları, düzenli değiştirildiğin su pompasını hariç tutarsak bir çoğu malzeme kolay kolay değiştirilcek malzemeler değiller. Özellikle arabalarda bakımsız sıvı sistemi kalorifer peteğini ciddi derecede zarar veriyor, kalorifer peteğinin değişiminede hiç girmek istemem. :)
Aynen öyle, çeşme ya da içme suyu sistemin katili denilebilir ve tabiki okumaktan, araştırmaktan aciz milletim insanı😄

4000 km diyor 🙂
Antifiriz popüler bir marka olmasa bile bu kadar kısa sürede iş göremez hale gelmez..

Sık sık fan açmasının hirbir sakıncası yok , tersine hiç fan açmaması bir sorun belirtisidir hararet kritik yere gelir..
Soğutma sisteminde sıkıntı yok ise motorun ısınması ve fan açması konusunda pek bir değişiklik olmaz zaten. Değiştirmene gerek yok desek de kafası takılacak. O yüzden değiştirmesi en iyisi. 4000km'nin ne kadar sürede yapıldığı da önemli. Ben her sene değiştiriyorum valla. Maksat kafam rahat olsun.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Tam pp yapmalık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar