- Konu Yazar
4000 kilometrede şuan ve subap ayarı yapmak istiyorum kaça kaç yapmam lazım ve yapması zormu sentilim var
Hocam tarifi biliyorumda hiç yapmadım daha önce mesela , arkadaşta 1 yanlışın yatak sardırır 20 binlik olursun diyorMotorun solunda 2 adet kapak var onları söküo biri ile volanı çevireceksiniz diğerinden krankın ne konumda olduğunu göreceksiniz.
Volanın T olduğu konuma geldiğini gördüğünüzde motorunuz sentededir ve supap ayarını kontrol edebilirsiniz. Her 2 supapın ayarını 0.05mm olarak ayarlardım.
Bir önemli konuda motorun tamamen soğuk olması gerekmektedir, bunun için geceden sabaha kalması en uygunu olacaktır.
Yatak olmayan motorda yatak sardırmak pekte imkanı olmasa. Supap ayarı ile kranka falan hasar vermezsiniz, vereceğiniz en büyük hasar supaplara olur oda sıkı ayar yaparsanız, haddinen fazla gevşek ayar yaparsanızda horozlara zarar verisiniz.Hocam tarifi biliyorumda hiç yapmadım daha önce mesela , arkadaşta 1 yanlışın yatak sardırır 20 binlik olursun diyor
Teşekkür ederim hocam sağolun , ayarı bazıları 5 diyor bazıları 5 e 8 diyor bazısı 10 a 15 diyor da araştırcam artıkYatak olmayan motorda yatak sardırmak pekte imkanı olmasa. Supap ayarı ile kranka falan hasar vermezsiniz, vereceğiniz en büyük hasar supaplara olur oda sıkı ayar yaparsanız, haddinen fazla gevşek ayar yaparsanızda horozlara zarar verisiniz.
Zaten fazla gevşek olduğunda supap sesinden rahatsız olursunuz, aşırı sıkı ayardanda gidişinden ve geç çalışmasından rahatsız olursunuz. Senteyi dediğim gibi ayarlayın ardından 0.05mm (yinede ekstra araştırın sizin CG'de farklı olabilir) horoz ile supapın arasında ortam sıcaklığındaki tereyağı bıçak ile keser gibi sıkılıkta ayarlayın.
El ayarına göre değişir sentil tatlı sıkı olacak derler kime göre neye göre onun için 0,01 v.s değişir yaptığın ayar. Çin motorların net bir aralığı yok, 0.08 emme 0.10 egzoz o motor ideal.Teşekkür ederim hocam sağolun , ayarı bazıları 5 diyor bazıları 5 e 8 diyor bazısı 10 a 15 diyor da araştırcam artık
Burada sentede kafa karışılıklığı olabilir, volan her T işaretine geldiğinde sente de olmayabilir 2 turda 1 denk gelir onuda subaplar boşa çıktığında ancak anlaşılabilir.Motorun solunda 2 adet kapak var onları söküo biri ile volanı çevireceksiniz diğerinden krankın ne konumda olduğunu göreceksiniz.
Volanın T olduğu konuma geldiğini gördüğünüzde motorunuz sentededir ve supap ayarını kontrol edebilirsiniz. Her 2 supapın ayarını 0.05mm olarak ayarlardım.
Bir önemli konuda motorun tamamen soğuk olması gerekmektedir, bunun için geceden sabaha kalması en uygunu olacaktır.
Bu detayı söylemeyi hep atlıyorum.El ayarına göre değişir sentil tatlı sıkı olacak derler kime göre neye göre onun için 0,01 v.s değişir yaptığın ayar. Çin motorların net bir aralığı yok, 0.08 emme 0.10 egzoz o motor ideal.
Burada sentede kafa karışılıklığı olabilir, volan her T işaretine geldiğinde sente de olmayabilir 2 turda 1 denk gelir onuda subaplar boşa çıktığında ancak anlaşılabilir.
En doğrusu o subaplar sıkı olabilir senteye gelsede boşa çıkmayabilir, en düzgünü sizin yaptınız gibi alt üst sente işaretlerine getirip yapmak.Bu detayı söylemeyi hep atlıyorum.
Kendim ayar yaparken sadece külbütördeki işaretlere bakarak yapıyorum. Haliyle insan öyle yapınca unutuyor.
Hatırlatmanız için teşekkürler.