Scooter kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Olağanüstü bir durum olmazsa birkaç gün içinde DTX250 Scooter ile uzun bir aradan sonra kendi motorumu sürmeye başlayacağım. Öncelikle DTX250 nin tercih edilmemesi için ciddi bir sebep var mı? Normalde Voge SR3 alacaktım ama hem servisi bize çok uzak hem az bir fiyat farkı ile Kymco almak mantıklı geldi ama biraz ani bir karar olduğu için atladığım bir detay var mı sormak istedim.

Ek olarak motoru alınca dikkat etmem gereken neler var? Hangi devir aralığında sürmeliyim hangi hızı geçmemeliyim veya başka nelere dikkat etmeliyim? Diğer motorlarımda rodaja falan pek dikkat etmedim buna daha özenli davranmak istiyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Cf Cl-x 250 / Tvs Jupiter125
Fotoğraflara baktığımda gördüğüm ilk şey lastiklerdeki kocaman cst yazısı oldu imkanın varsa direkt değiştirmen can ve mal güvenliği açısından yararı olacak. Bunun haricinde kymconun kaliteli olduğunu bilmeyen yoktur ama bu dtx modelini yolda görsem tanımam.

Fotoğraflara baktığımda gördüğüm ilk şey lastiklerdeki kocaman cst yazısı oldu imkanın varsa direkt değiştirmen can ve mal güvenliği açısından yararı olacak. Bunun haricinde kymconun kaliteli olduğunu bilmeyen yoktur ama bu dtx modelini yolda görsem tanımam.
Kuru yolda iyi tutunur ıslak yolda biraz kötü deniyor sanırım lastik için. Yazın değiştirmem sanırım ama kışa doğru lastik değişimi yaparım.

Motorun ülkede gördüğüm en eski versiyonu 2023 model, motor biraz yeni sayılır. Aynı kasanın 320cc motorlu hali DTX360 2021 den beri varmış o daha çok biliniyor, ama ikisi de Downtown kadar bilinir değil sanırım.

Ilk 100-200 km lastikler asla tutmaz, frenlerin de var ama yok gibi düşün. Çok dikkatli ol bu konuda. Rodajda ise ani olan her şeyden kaçın. Tatlı ve yumuşak sür, seyir halinde 10k devir ceviriyorsa motor, sen 5-6k bandında takıl.

Motosikleti
Cf Cl-x 250 / Tvs Jupiter125
Kuru yolda iyi tutunur ıslak yolda biraz kötü deniyor sanırım lastik için. Yazın değiştirmem sanırım ama kışa doğru lastik değişimi yaparım.

Motorun ülkede gördüğüm en eski versiyonu 2023 model, motor biraz yeni sayılır. Aynı kasanın 320cc motorlu hali DTX360 2021 den beri varmış o daha çok biliniyor, ama ikisi de Downtown kadar bilinir değil sanırım.
Lastiği sadece viraj dönme odaklı düşünme gaz açmayı geçtim fren yaparken absyi saçma sapan çalıştırdığını bizzat deneyimledim. Cst nin tutması için lastiğin ısınması, asfaltın kuru olması, asfaltın kaliteli olması gibi gibi bir kaç olasılığın aynı anda olması lazım. Yola akan su bile büyük risk. Kullanıp kullanmamak tercihe bağlı ama bence alınabilecek bir risk asla değil.
Motorun olduğu gibi lastiğin ve freninde rodajı var. Genel olarak ani hareketler yapma motoru sıkıştırmadan gaza asılıp gereksiz devir çekinmekten kaçın rodaj süresinde 2kişi binmemeye özen göster bunun haricinde 5000-6000 devirlerde kullan kmsi dolunca geciktirmeden bakımı yaptır.

Modelin devamlılığı kullanım amacına bağlı ama bu segmentte xmax ve forza gibi 2 gerçek var.

Motosikleti
ARORA MAX PRO
Bende daha yeni arora max pro aldım. İlk fırsatta lastikleri değiştirmek istiyorum.Sizce hangi marka ve model almalıyım.

Motosikleti
Honda Forza
Durabileceğin kadar hızlanmaya ve '100 babadan doğma' olanlara.

Lastiği sadece viraj dönme odaklı düşünme gaz açmayı geçtim fren yaparken absyi saçma sapan çalıştırdığını bizzat deneyimledim. Cst nin tutması için lastiğin ısınması, asfaltın kuru olması, asfaltın kaliteli olması gibi gibi bir kaç olasılığın aynı anda olması lazım. Yola akan su bile büyük risk. Kullanıp kullanmamak tercihe bağlı ama bence alınabilecek bir risk asla değil.
Motorun olduğu gibi lastiğin ve freninde rodajı var. Genel olarak ani hareketler yapma motoru sıkıştırmadan gaza asılıp gereksiz devir çekinmekten kaçın rodaj süresinde 2kişi binmemeye özen göster bunun haricinde 5000-6000 devirlerde kullan kmsi dolunca geciktirmeden bakımı yaptır.

Modelin devamlılığı kullanım amacına bağlı ama bu segmentte xmax ve forza gibi 2 gerçek var.
Büyük ihtimalle kalan bütçeyi ekipmana yatırıp lastiği biraz ertelerim ama o da çok uzun sürmez diye düşünüyorum.

Xmax ve Forza cidden çok iyi motorlar ama şuanki fiyatları gereksiz yüksek geliyor. Özellikle Xmax fiyatları gereksiz uçuk sıfırına nakitte 420 bin istiyorlar ciddi ciddi. Kymco dan beklentim Japonun bir tık altında kalsa da fiyatına göre güzel iş çıkarması. Onu da yapar sanırım.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Dandik lastik isterse Mersin sıcağında olsun yolda ıslaklık affetmiyor. Su birikintisi üzerinden geçtikten en az 50 metre boyunca sakin sürmek motoru yatırmamak lazım.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Eğitim şart, eğitimi ihmal etmeyin.
Ekipman konusunu da scooter modasına uymayın, GS süren abiler gözlemey yemeye giderken ne kadar ekipman giyiyorsa sizin de en az o kadar ekipman giymeniz şart. giymezseniz canınız yanar, üzülürsünüz.

Motosikleti
Voge 250RR

Kuru yolda iyi tutunur ıslak yolda biraz kötü diyenler gidiş konusunu düşünenlerdir, duruş konusunda o lastiğin seni pişman etme ihtimali var ve bu ihtimal o kadar yüksek ki. Özellikle ıslak zeminde cst lastiklerle ani durma gibi planın varsa hiç öyle hayallere kapılma, o ani freni anca kuru asfaltta yaparsın. Birçok şehrimiz 30 dereceye kafa tutmuş durumda özellikle ülkemizin asfaltının kalitesizliğinin de üstüne bir de cayır cayır yanması da eklenince "kuru zemin" diyip geçemiyoruz maalesef.

Dediğiniz gibi bu yaz değişmenize gerek yok kışa doğru değil eylüle doğru yavaştan yeni lastik almanızı öneririm. Scooter rodajında devire dikkat etmenize çok da gerek yok cvt şanzımanda gaz açıp açmamanızın devir üstünde pek bir etkisi olmuyor. Ani gazlamalar, ani frenlemelerden kaçının rodaj boyu her şeyiniz nazik olsun, o motorda mümkün mü bilmiyorum ama sabit devirde uzun süre gitmeyin. Ayrıca tek seferde uzun sürmektense kısa aralıklarla motorun soğumasına izin vermeniz de çok iyi olacaktır.

Allah kaza bela vermesin, hayırlı olsun.

Kuru yolda iyi tutunur ıslak yolda biraz kötü diyenler gidiş konusunu düşünenlerdir, duruş konusunda o lastiğin seni pişman etme ihtimali var ve bu ihtimal o kadar yüksek ki. Özellikle ıslak zeminde cst lastiklerle ani durma gibi planın varsa hiç öyle hayallere kapılma, o ani freni anca kuru asfaltta yaparsın. Birçok şehrimiz 30 dereceye kafa tutmuş durumda özellikle ülkemizin asfaltının kalitesizliğinin de üstüne bir de cayır cayır yanması da eklenince "kuru zemin" diyip geçemiyoruz maalesef.

Dediğiniz gibi bu yaz değişmenize gerek yok kışa doğru değil eylüle doğru yavaştan yeni lastik almanızı öneririm. Scooter rodajında devire dikkat etmenize çok da gerek yok cvt şanzımanda gaz açıp açmamanızın devir üstünde pek bir etkisi olmuyor. Ani gazlamalar, ani frenlemelerden kaçının rodaj boyu her şeyiniz nazik olsun, o motorda mümkün mü bilmiyorum ama sabit devirde uzun süre gitmeyin. Ayrıca tek seferde uzun sürmektense kısa aralıklarla motorun soğumasına izin vermeniz de çok iyi olacaktır.

Allah kaza bela vermesin, hayırlı olsun.
Teşekkür ederim, ani durma gibi bir planım olmaz çünkü motoru zaten agrasif kullanmam ama beklenmedik durumlar için motor o konuda iyi olsa fena olmaz tabi. Motoru kullanmaya başlayım duruma göre dediğiniz gibi eylül gibi lastik masrafına da gireriz.

Teşekkür ederim, ani durma gibi bir planım olmaz çünkü motoru zaten agrasif kullanmam ama beklenmedik durumlar için motor o konuda iyi olsa fena olmaz tabi. Motoru kullanmaya başlayım duruma göre dediğiniz gibi eylül gibi lastik masrafına da gireriz.
Ani duruş planlanarak yapılmaz. Beklenmedik olaylar olursa uygulanır. Ha ben çok iyiyim, her olası problemi önceden görürüm diyorsanız buna itirazım yok. Ama henüz bunu yapabilen bir kişi görmesim.

Motosikleti
Voge 250RR
O zaman özellikle ilk 200km çok dikkat et lastiklerin üstünde mum olacak istesen de duramayabilirsin. Ondan sonra pek sıkıntı yapmaz ama yağmur yağmaya başladığı zaman yeni lastik almanı öneririm yağmurda sıkıntı çıkarabilir.

Cst ler yazın kuru havada o kadar vahim değil ben sukuterde de viteslide de kullandım , sukuterde ön arka abs var diye bir kışda kullandım anormal bir durum yaşamadım tabi akıllı uslu sürdüm , satma niyetim olmasa Anlas takardım..

Dtx 360 ı kullandım gayet konforlu bir sukuter idi , güzel uzuyordu 250 lik de aynı kasa konfor vs aynıdır , şehir içi fazlasıyla yeterde uzun yolda iki kişi ile rampalarda biraz sıkabilir..

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Kimsenin ani fren planı olmuyor zaten. Anlık gelişen durum olduğu için fren yapmayı bilsen bile anlık azıcık fazla sıkarsan yeri öpüyorsun.

ABS yok bari tekerler kaliteli olsun ki hatalarını birazcık telafi etsin.

Cst ler yazın kuru havada o kadar vahim değil ben sukuterde de viteslide de kullandım , sukuterde ön arka abs var diye bir kışda kullandım anormal bir durum yaşamadım tabi akıllı uslu sürdüm , satma niyetim olmasa Anlas takardım..

Dtx 360 ı kullandım gayet konforlu bir sukuter idi , güzel uzuyordu 250 lik de aynı kasa konfor vs aynıdır , şehir içi fazlasıyla yeterde uzun yolda iki kişi ile rampalarda biraz sıkabilir..
Uzun yolu tek kişi yaparım büyük ihtimalle, şehir içi bazen 2 kişi olabilir. Yurtdışında şu motorun 125cc ve 320cc (DTX 360) versiyonu var aradaki fiyat farkı 400€ falan. 125cc olan sırf A1 ehliyet için yapılmış. Bizde ise işin içine vergi girince fiyat uçuyor o yüzden 250cc yi aşmayan motorlara baktım mecburen :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kimsenin ani fren planı olmuyor zaten. Anlık gelişen durum olduğu için fren yapmayı bilsen bile anlık azıcık fazla sıkarsan yeri öpüyorsun.

ABS yok bari tekerler kaliteli olsun ki hatalarını birazcık telafi etsin.
Ön arka ABS ve TCS var motorda.

Son düzenleme:
Motosikleti
Voge 250RR
Öyleyse çok daha iyi. Yine de ıslakta ABS'ye rağmen düşürebilir yeni lastik alana kadar temkinli sürersiniz.
ABSli motorda zemin ıslak da olsa motor düzken düşmek imkansız.

Buradaki sorun durmaya çalışırken düşmek değil geç durmak veya henüz duramadan kaza yapmak. Lastik istediği kadar kalitesiz olsun abs varsa yaşanacak en kötü senaryo motorun durmaması olur, bizim de korktuğumuz bu zaten. Hatta şöyle söyleyeyim cst lastik ile yağmurlu da olsa ekstrem sürmüyorsa ve şans eseri ekstrem bir senaryoyla karşılaşmayacaksa yerler ıslakken de sorun olmayacağını düşünüyorum, ama sonuçta kaliteli lastiğin bir zararı yok. Bende de cst var çifti 15k olduğu için ben de yağmur sezonunda değişeceğim, bir sorun yaşatmıyor, yeri geldi 100den 0a düşmem de gerekti.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar