Bir senkron ayarı uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor

Hocam öncelikle geçmiş olsun. İstanbul dan ARN motor ile iletişime geçtin mi? Servis olarak baya büyükler.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sakın alma Dayıcım, bi de seninle uğraşmayalım🤣🤣

yok almam zaten sıkıntıya gelebilecek bir yapım yok benim :d

10k da olan motorumum hava filtresini değiştirmişti korlas.

neden değiştirdiniz dedim ? "Turkiye şartları!"

2015 mayıs ayında 750 tl odemiştim. kol gibiydi. o an soğudum.

zaten servisin içiine de sokmuyolar.. naptıkları belli değil dsfash

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocam öncelikle geçmiş olsun. İstanbul dan ARN motor ile iletişime geçtin mi? Servis olarak baya büyükler.
İzmir'de yaşamakta olduğum için İstanbul ile pek temasa geçmedim. İstanbul'a gitsem orada da çevrem var, yaptırırım bir şekilde.

Motosikleti
1190 ADV
Uğraşmak isteyenler için en tutarlı yöntemi yazıyorum.

Aliexpresten bir tane arduino nano işlemci alın. 75-100 lira arasında fiyatı var.

Aliexpresten silindir sayısı kadar işlemciye bağlanabilir vakum basınç sensörü alın. Tanesi 25 lira.

Chatgpt'yi açıp 4 tane vakum basınç sensörünü ardunoi'ya bağlayıp basınç değerlerini karşılaştıracağım bir kod yaz deyin.

// Analog pin tanımları
const int sensorPins[4] = {A0, A1, A2, A3};
int sensorValues[4];

void setup() {
Serial.begin(9600);
for (int i = 0; i < 4; i++) {
pinMode(sensorPins, INPUT);
}
}

void loop() {
// Tüm sensörleri oku
sensorValues = analogRead(sensorPins);
}

// Seri porta yazdır
Serial.println("---- Basınç Değerleri ----");
Serial.print("Sensör ");
Serial.print(i + 1);
Serial.print(": ");
Serial.println(sensorValues);
}

// Karşılaştırma (örnek: en yüksek ve en düşük basıncı bulma)
int maxVal = sensorValues[0];
int minVal = sensorValues[0];
int maxIndex = 0;
int minIndex = 0;

for (int i = 1; i < 4; i++) {
if (sensorValues > maxVal) {
maxVal = sensorValues;
maxIndex = i;
}
if (sensorValues < minVal) {
minVal = sensorValues;
minIndex = i;
}
}

Serial.print("En yüksek basınç: Sensör ");
Serial.print(maxIndex + 1);
Serial.print(" (");
Serial.print(maxVal);
Serial.println(")");

Serial.print("En düşük basınç: Sensör ");
Serial.print(minIndex + 1);
Serial.print(" (");
Serial.print(minVal);
Serial.println(")");

delay(1000); // 1 saniye bekle
}

Sensörleri gaz kelebeklerine uygun şekilde bağlayın.

Bir laptop ile uygun şekilde ayarları yapın.

İşin bokunu çıkarmak isteyenler küçük bir lcd ekran ve birkaç devre ekipmanı alıp, motorda senkron ayarırını sürekli gösterir bir sistem bile kurabilir.

Toplam masraf 1000 lirayı bulmaz.

Hadi kolay gelsin :)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Aliexpresten bir tane arduino nano işlemci alın. 75-100 lira arasında fiyatı var.

Aliexpresten silindir sayısı kadar işlemciye bağlanabilir vakum basınç sensörü alın. Tanesi 25 lira.

Chatgpt'yi açıp 4 tane vakum basınç sensörünü ardunoi'ya bağlayıp basınç değerlerini karşılaştıracağım bir kod yaz deyin.

// Analog pin tanımları
int sensorValues[4];

void setup() {
Serial.begin(9600);
}
}

void loop() {
// Tüm sensörleri oku
}

// Seri porta yazdır
Serial.print("Sensör ");
Serial.print(i + 1);
}

int maxIndex = 0;
int minIndex = 0;

maxVal = sensorValues;
maxIndex = i;
}
minVal = sensorValues;
minIndex = i;
}
}

Serial.print(" (");
Serial.print(maxVal);
Serial.println(")");

Serial.print(" (");
Serial.print(minVal);
Serial.println(")");

}

İşin bokunu çıkarmak isteyenler küçük bir lcd ekran ve birkaç devre ekipmanı alıp, motorda senkron ayarırını sürekli gösterir bir sistem bile kurabilir.

Elimde bir kaç tane raspberry-pi 3 var. Bu sensörleri ona bağlayabilirsem kodu python ile yazmak kolayıma gelir, raspberry pi'ye takılan minik lcd ekran da var elimde, powerbank ile çalıştırabiliyorum zaten rapi cihazını. Bu vakum sensrörlerini alıp deneyeyim. Arduino pinleri 5V, raspberry-pi pinleri 3.3V, araya logic-converter koymam gerekebilir emin değilim.
Olmadı çocuklarda da bir kaç tane arduino var, onlardaki bir tanesine el koyarım, kodu da onlara yazdırırım, arduino kodu yazmayı benden iyi biliyorlar, ben hiç öğrenmedim arduino.

Bu arduino ve cihazı yaparım da ne şekilde ne tip hortumları nereden alacağım ve motorun neresine bağlayacağım o tarafı bilmiyorum, öğrenirim bir şekilde. :)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
"Aliexpress'ten alınmış" sensörlerin kalibrasyonu? Bu çözüm sensörlerin birbirlerine %100 uyumlu bir şekilde kalibre edilmiş olduğunu varsayıyor. (Düşük ihtimal...)

Şahsen hortumlu çözümü daha makul buldum...

Not: Bu arada Loop'lardaki "i" ne işe yarıyor? Array Index değil mi o? Hiç kullanılmamış; her iterasyonda Array'in hangi Element'ine refere ettiğimizi nasıl gösteriyoruz?

Motosikleti
1190 ADV
Elimde bir kaç tane raspberry-pi 3 var. Bu sensörleri ona bağlayabilirsem kodu python ile yazmak kolayıma gelir, raspberry pi'ye takılan minik lcd ekran da var elimde, powerbank ile çalıştırabiliyorum zaten rapi cihazını. Bu vakum sensrörlerini alıp deneyeyim. Arduino pinleri 5V, raspberry-pi pinleri 3.3V, araya logic-converter koymam gerekebilir emin değilim.
Olmadı çocuklarda da bir kaç tane arduino var, onlardaki bir tanesine el koyarım, kodu da onlara yazdırırım, arduino kodu yazmayı benden iyi biliyorlar, ben hiç öğrenmedim arduino.

Bu arduino ve cihazı yaparım da ne şekilde ne tip hortumları nereden alacağım ve motorun neresine bağlayacağım o tarafı bilmiyorum, öğrenirim bir şekilde. :)

Klon arduino'lar çok çok ucuz, Türkiye'de satan bir sürü yer var zaten. C++ dilinde kod yazılıyor, çok zor değil aslında. Ben başka bir proje için birazcık öğrenmiştim. Takıldığınız yerde yapay zekadan yardım alırsınız.

Sensörlerin bağlantısı için, gaz kelebekleri üzerinde plastik tapalı yerler var. benzer bir şekilde tapaya delik açıp sensörleri hava kaçırmayacak şekilde yapıştırabilirsiniz. Hortum olması şart değil yani.

Hatta işlemciye kodunu yazabilirseniz ekranda her basınç değerini ekolayzer çubuğu gibi gösterir yapabilirsiniz. Sayı değeri ayar için iyi olur ama.

İlginç bir proje olur tamamlarsanız paylaşın :)

Motosikleti
Klon arduino'lar çok çok ucuz, Türkiye'de satan bir sürü yer var zaten. C++ dilinde kod yazılıyor, çok zor değil aslında. Ben başka bir proje için birazcık öğrenmiştim. Takıldığınız yerde yapay zekadan yardım alırsınız.

Sensörlerin bağlantısı için, gaz kelebekleri üzerinde plastik tapalı yerler var. benzer bir şekilde tapaya delik açıp sensörleri hava kaçırmayacak şekilde yapıştırabilirsiniz. Hortum olması şart değil yani.

Hatta işlemciye kodunu yazabilirseniz ekranda her basınç değerini ekolayzer çubuğu gibi gösterir yapabilirsiniz. Sayı değeri ayar için iyi olur ama.

İlginç bir proje olur tamamlarsanız paylaşın :)
klon arduino ucuz, evde 3-4 tane var zaten ama onları çocuklar kurcalıyor, bana raspberry pi daha kolay geldi elimde ondan da 3-4 tane var, hem python ile yazmayı daha çok seviyorum. :) Bir de arduino için ekran yok ama raspi cihaz için ekran hazırda var, yani sensörler dışında bir şey almamış olacağım.
C ve C++ ile kod yazmayalı 30 yıl olmuştur, en son 90'lı yılların başında fatura kesip muhasebe kayıtlarına işleyen program yazmıştım sonrasında unuttum. :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

"Aliexpress'ten alınmış" sensörlerin kalibrasyonu? Bu çözüm sensörlerin birbirlerine %100 uyumlu bir şekilde kalibre edilmiş olduğunu varsayıyor. (Düşük ihtimal...)
Genellikle buralardan alınmış bu tip sensörler yeterince kalibre edilmiş çıkıyor, yani iki tane sensör alsam ikisinin de aynı değerleri vermesi büyük ihtimal. Yine de kontrol etmek lazım tabi.

Motosikleti
klon arduino ucuz, evde 3-4 tane var zaten ama onları çocuklar kurcalıyor, bana raspberry pi daha kolay geldi elimde ondan da 3-4 tane var, hem python ile yazmayı daha çok seviyorum. :) Bir de arduino için ekran yok ama raspi cihaz için ekran hazırda var, yani sensörler dışında bir şey almamış olacağım.
C ve C++ ile kod yazmayalı 30 yıl olmuştur, en son 90'lı yılların başında fatura kesip muhasebe kayıtlarına işleyen program yazmıştım sonrasında unuttum. :)
Ben de en son 1997'de RF terminal cihazıyla Unix'te, Oracle Pro*C kitaplığıyla çalışan depo mal kabul, transfer, mal çıkış ve üretim giriş programları yazmıştım C ile. Hey gidi günler; o zaman doğru düzgün kaynak yok, UI için kullanacağım Ncurses kütüphanesini header dosyalarını okuya okuya çözmüştüm. Öyle bir kütüphanenin varlığını bile header dosyalarında bulmuştum. (Ne sebat varmış? Şimdi olsa 2 saat sonra "eeh, eytere breah" deyip bırakırım...)

Motosikleti
cbf 150

// Analog pin tanımları
int sensorValues[4];

void setup() {
Serial.begin(9600);
}
}

void loop() {
// Tüm sensörleri oku
}

// Seri porta yazdır
Serial.print("Sensör ");
Serial.print(i + 1);
}

int maxIndex = 0;
int minIndex = 0;

maxVal = sensorValues;
maxIndex = i;
}
minVal = sensorValues;
minIndex = i;
}
}

Serial.print(" (");
Serial.print(maxVal);
Serial.println(")");

Serial.print(" (");
Serial.print(minVal);
Serial.println(")");

}

Ben bunu benim ekibe yaptırırım bunun çin ayrı konu açsana kardeş ekibin başınada seni geçirim. bu pazarı olan bir ürün.

Motosikleti
1190 ADV

Şahsen hortumlu çözümü daha makul buldum...

Not: Bu arada Loop'lardaki "i" ne işe yarıyor? Array Index değil mi o? Hiç kullanılmamış; her iterasyonda Array'in hangi Element'ine refere ettiğimizi nasıl gösteriyoruz?

Basınç değerine çevirmemize gerek yok.
Bize 0-1024 aralığında değer verecek ki bence çözünürlük olarak fazlasıyla yeterli. Aynı marka aynı yerde üretilmiş sensörler olacağı için birbiri arasında da fark olmaz. Sonuçta gerilim ölçecek.

Çinliye motor bloğu üretiminde çok güvenme tamam da, elektronik sensör vs işlerinde adamların dünyanın 1 numarası şuanda.

for ( int i = şeklinde döngü yazılıyor, sensörlerin sürekli okuma yapması için, i tek başına ne anlam taşıyor bilmiyorum açıkcası. Bayağıdır uğraşmıyorum bende kodlama ile unutmuşum birçok kalıbı.

Motosikleti
Basınç değerine çevirmemize gerek yok.
Bize 0-1024 aralığında değer verecek ki bence çözünürlük olarak fazlasıyla yeterli. Aynı marka aynı yerde üretilmiş sensörler olacağı için birbiri arasında da fark olmaz. Sonuçta gerilim ölçecek.

Çinliye motor bloğu üretiminde çok güvenme tamam da, elektronik sensör vs işlerinde adamların dünyanın 1 numarası şuanda.

for ( int i = şeklinde döngü yazılıyor, sensörlerin sürekli okuma yapması için, i tek başına ne anlam taşıyor bilmiyorum açıkcası. Bayağıdır uğraşmıyorum bende kodlama ile unutmuşum birçok kalıbı.
Sonradan sabit vakum veren bir hatta tek tek bağlanıp aradaki farklar programın içine gömülebilir diye düşündüm. Çok büyük dert değil evet.

O kod şu anki haliyle çalışmaz. ChatGPT'ye yakıştıramadım. (Belki de kasten bir müdahale olmadan çalışacak kod vermiyor; açılabilecek zarar / ziyan davalarının önüne geçmek için? Böyle düşününce mantıklı geldi...) Örnek kodda gerekli / yeterli bilgi var, çalışır hale getirilir.

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+

Yapay zekanın yazdığı kod bu kadar oluyor işte :)
Min/Max değerleri bulmak istemiş ama array'deki değerlere erişmemiş.

Ayarlarken pinMode(sensorPins, INPUT)...
Okurken sensorValues = analogRead ...
Min/Max bulurken sensorValues > maxVal (ve minimum için de tersi) olması gerekiyor.

Ekleme: Forumda indis operatörleri gözükmüyormuş. ChatGPT'den özür diliyorum, yapay zeka efendilerimize selamlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV
Sonradan sabit vakum veren bir hatta tek tek bağlanıp aradaki farklar programın içine gömülebilir diye düşündüm. Çok büyük dert değil evet.

O kod şu anki haliyle çalışmaz. ChatGPT'ye yakıştıramadım. (Belki de kasten bir müdahale olmadan çalışacak kod vermiyor; açılabilecek zarar / ziyan davalarının önüne geçmek için? Böyle düşününce mantıklı geldi...) Örnek kodda gerekli / yeterli bilgi var, çalışır hale getirilir.

Chatgpt'ye çok az bilgi verdiğim için öyle kabaca kodlama yaptı. Birde 4 sensör (4 silindir) için düşünmüşüm, motorlar çift silindir ise sensör sayısıda düşecek. Chatgpt'ye sensörlerin hangi pinlere bağlandığı vs bilgileri düzgün şekilde verilirse, daha iyi kodlama yapacağını düşünüyorum.

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
Yapay zekanın yazdığı kod bu kadar oluyor işte :)
Min/Max değerleri bulmak istemiş ama array'deki değerlere erişmemiş.

Ayarlarken pinMode(sensorPins, INPUT)...
Okurken sensorValues = analogRead ...
Min/Max bulurken sensorValues > maxVal (ve minimum için de tersi) olması gerekiyor.
Abov. ChatGPT bizden akıllıymış, forum altyapısı salakmış.
İndis/dizi operatörleri çıkmıyormuş burada.

Motosikleti
Chatgpt'ye çok az bilgi verdiğim için öyle kabaca kodlama yaptı. Birde 4 sensör (4 silindir) için düşünmüşüm, motorlar çift silindir ise sensör sayısıda düşecek. Chatgpt'ye sensörlerin hangi pinlere bağlandığı vs bilgileri düzgün şekilde verilirse, daha iyi kodlama yapacağını düşünüyorum.
bunları chatgpt'ye vermek yerine kendim yazsam daha kısa sürer. :)
Her şeyi yapay zekaya yaptırmamak lazım, sonra organik zekamız köreliyor.

Dün benzer konu oldu, işyerinde genç arkadaşlar bir konuda chatgpt ile bir saat muhabbet etmişler, çözememişler, ben 1 dakikalık google araması ile sorunun çözümünü bulmuştum. :)

Hortum için ; Fındıkzade Karagül Han. Tıbbi malzemenin merkezi orasıdır.
Fındıkzade Karagül Han Linki

@tommygun ,

Sanada geçmiş olsun . kolay gelsin

Motosikleti
Abov. ChatGPT bizden akıllıymış, forum altyapısı salakmış.
İndis/dizi operatörleri çıkmıyormuş burada.
Anlamadım valla; bir i loop'u ve array varsa array(i) (bbcode olarak algılandığı için köşeli parantez kullanamadım...) şeklinde bir kullanım beklerim şahsen :) Konu çok dağıldı bu arada :D

Dün benzer konu oldu, işyerinde genç arkadaşlar bir konuda chatgpt ile bir saat muhabbet etmişler, çözememişler, ben 1 dakikalık google araması ile sorunun çözümünü bulmuştum. :)
Aynen, sorup ipucu alarak sonrasında kendi araştırmalarında devam etmek verimli olabilir yine de.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV

Ben hiç kodlama bilmeyenler için Chatgpt örneği verdim. Yapay zekaya bana balık verme balık tutmayı öğret dersen ona da tamam der. Artık kim nasıl istiyorsa öyle kullansın.

Anlamadım valla; bir i loop'u ve array varsa array(i) (bbcode olarak algılandığı için köşeli parantez kullanamadım...) şeklinde bir kullanım beklerim şahsen :) Konu çok dağıldı bu arada :D

Aynen, sorup ipucu alarak sonrasında kendi araştırmalarında devam etmek verimli olabilir yine de.

Temel Görev:​

Bir kod bloğunu belirli sayıda tekrar çalıştırır.

📦 Yapısı:​

cpp
CopyEdit
for (int i = 0; i < 10; i++) {
// Bu blok 10 kere çalışır: i = 0, 1, ..., 9
}

Bölümleri:​

cpp
CopyEdit
for (başlatma; koşul; artırma) {
// döngü gövdesi
}

KısımAçıklama
int i = 0Sayacı başlatır (başlangıç değeri)
i < 10Koşul: Bu sağlandığı sürece döngü devam eder
i++Döngü sonunda sayacı artırır (i = i + 1)

🔁 Örnek Kullanımlar:​

1. LED'leri sırayla yakma:​

cpp
CopyEdit
for (int i = 2; i < 6; i++) {
digitalWrite(i, HIGH); // LED'i yak
delay(500);
digitalWrite(i, LOW); // LED'i söndür
}

2. Sensörlerden veri okuma:​

cpp
CopyEdit
int sensorPins[4] = {A0, A1, A2, A3};
int value = analogRead(sensorPins);
Serial.println(value);
}

3. Dizi (Array) üzerinden geçmek:​

cpp
CopyEdit
int sayilar[] = {10, 20, 30, 40, 50};
for (int i = 0; i < 5; i++) {
Serial.println(sayilar);
}

✅ Ne Zaman Kullanılır?​

• Belirli sayıda işlem yapılacaksa
  • Diziler üzerinde işlem yapılacaksa
  • Tekrarlı işlemler (örneğin sensör oku, LED kontrol et)

🎯 İpucu:​

• i genellikle index (sıra numarası) anlamına gelir.
  • i++, i += 1, veya i = i + 1 aynı işlemi yapar.
  • for döngüsü yerine bazı durumlarda while veya do...while da kullanılabilir — ama for, sayma temelli döngüler için en uygun olanıdır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar