Piyasası olmayan motosikleti ikinci el olarak almak?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
doğru söylüyorsun galiba motoru alırken "motoru sağlam olsun uzun ömürlü binerim" cümlem benimle bir süre daha devam edecek :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

tek hatırladığım sıfır dio 29 bin tlydi ben 20 bin tlye alıp 2000 tl vekalet nakliyat için vermiştim.
2021 model 33k km'de kurye cikmasi gibi gozukmeyen (https://www.sahibinden.com/ilan/vas...ider-kazasiz-belasiz.acillll-1242928767/detay) Dio 51000 tl'den ilana koyulmus. Bana ucuz motosikleti alarak kar etmissiniz gibi geldi.

Motosikleti
sym jet 14 125cc
bu şekilde bakmamıştım sıfırla karşılaştırmıştım hep dediğinizde olabilir:) ama bu dio sym den daha hızlı elden çıkar diye düşünüyorum. Ankara da benim motordan bir ilan var yada yok araba için bir iki kere ilana koydum 2 3 ay durdu mesela bir elin parmaklarını geçmedi mesaj sayısı o ara parayı biriktirdim motorda satılmadı diye çekmiştim ilandan :)

Zar zor kazandığım parayla aynı ürünün biri tarafından temiz kullanılmışının neden çok ucuz olduğunu sorgulamam nasıl tüccarlık oluyor? Gidip bu işte bir iş var diyip aynı veya benzer kalitedeki ürüne 100 binlerce TL daha fazla mı vermem lazım keyif almak için?
benim dediğimden bunu mı anladın?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
O iş biraz eskide kaldı gibi, malum ekonomik koşullar sebebiyle artık hemen her marka küçük skuter ve commuter motorların parçaları hariç pek stok tutmuyor. Bekleme süreleri ve parça maliyetleri aşağı yukarı eşitledi.
Eskiden de parça stokları yoktu.. Sarf gider parçalar dışında stok yapmıyorlardı...
Şimdilerde büyük reklamlarla satışa sunulan motorların üretildiği ülkede bile parçası yok.. Bulursanız muadillerini alıyorsunuz.. 10 yıl parçasını tedarik etme yükümlülüğü sanırım kısaltıldı..Şu an hondanın parça için bekleme süresi 30-45 gün arası... Piyasası olmayan modeller için düşünemiyorum bile.. Bulan 6 aya razı gelir..

Motosikleti
benim dediğimden bunu mı anladın?
Evet, onu anladim. Yanlis anlasildiginizi dusunuyorsaniz kendinizi aciklayabilirsiniz. Benim anlatmak istedigimi de anlamadiysaniz soru sorarak konuyu acmami isteyebilirsiniz eger yardimci olmak veya tartismak istiyorsaniz.

Ayrica konuyla alakasiz bir hayat gorusu tavsiyesi vermenizin de kimseye yarari yok.

Bir motosiklet hakkındaki yorumları okurken, dinlerken ve izlerken "her şey güzel de ikinci el piyasası yok" diye yorumlarla karşılaşıyorum. Tam olarak aynı kategoride sayılırlar mı bilmiyorum ama benzer durumdaki Trident 660'lar ile XSR700'ler arasında 70-80 bin TL fiyat farkı görüyorum. Şu an XSR'ın sıfır fiyatını göremiyorum ama yakındır diye tahmin ediyorum. Benzer bir fiyat düşüşü hintli motosikletlerde de var.

Bu tarz motosikletler bir Honda-Yamaha olmasa da sahibini üzmeyecek kaliteyi veriyorlar. Peki arada ciddi fiyat farkı varken ucuza temiz ikinci el almak dururken bu motosikletler satılmayı bekliyor? Sonra tekrar satılacak olduğunda harcanan miktarın biraz daha altına koyularak hızlıca satılabilir ve yapılan zarar Japon'a harcanan ekstra para ile belki de eşdeğer olur. Cepten daha az para harcayarak Japon'un sunduğunun belki de %90'ını sunan bu motosikletler neden alıcı bulmuyor?
Japon hem en kötü ihtimalle bile aldığın fiyata satılıyor, hem daha hızlı alıcı bulunuyor. Bu açıdan çokça öneriliyor.

Şöyle denebilir sanırım, aradaki fiyat farkı verilebiliyorsa Japon ekonomik olarak daha mantıklı ama bütçe Japon’a yetmiyorsa diğer seçenekler de kullanıcı için mantıklı. Çünkü piyasası olmadığı için ikinci elde çok fiyat düşürüyorlar böylece ederi daha yüksek olan motoru ucuza alma imkanı oluyor.

Ben mt7 satıp trident aldım kalite teknoloji bakımından japonlardan daha kaliteli hevesimi aldım ve bayağı ucuza sattım zevkli motor idi evet piyasası kötü servisi iyiydi (sinyallere su giriyordu 9 ay parça gelmedi onu saymazsak yamaha da öyle gerçi 3 ay sürdü bir koruma demiri gelmesi) lakin ben keyfime bakarım hevesimi alınca da satıp karakterime yaşam tarzıma uygun motosikleti yani tenereyi aldım geçtim
Tridenti ucuz koymama rağmen bayağı zot sattım yani ben her sene motosiklet değiştirdiğim için bana sıkıntı yarattı o konuda
Tenere ile uzun yıllar beni bekler artık

Evet, onu anladim. Yanlis anlasildiginizi dusunuyorsaniz kendinizi aciklayabilirsiniz. Benim anlatmak istedigimi de anlamadiysaniz soru sorarak konuyu acmami isteyebilirsiniz eger yardimci olmak veya tartismak istiyorsaniz.

Ayrica konuyla alakasiz bir hayat gorusu tavsiyesi vermenizin de kimseye yarari yok.
sen ne cevval bi şey çıktın ya?

madem o kadar çok biliyorsun ne diye burda konu açıyorsun?

gına geldi bu kendini bi halt sanan ergen bozmalarından da iyice...

Motosikleti
sen ne cevval bi şey çıktın ya?

madem o kadar çok biliyorsun ne diye burda konu açıyorsun?

gına geldi bu kendini bi halt sanan ergen bozmalarından da iyice...
Konuya katki saglamadan hayatimla alakali atip tutup ustune ergen damgasi koydunuz. Tesekkur etmemi bekliyorsunuz herhalde? Herkes davranislarinda ozgur ama gidip de manasiz yorumlarda bulunursaniz boyle cevaplar alirsiniz.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben Voge 300 Rally aldım, 2. elden bana 150 bin gibi bir paraya geldi 2022'de. 6-7 ay sonra 155 bine sattım ve ücretsiz ilan süresi içinde satıldı. Biraz şans meselesi bu işler. Mesela arkadaşım 1 yıldan fazladır cf 250sr satmaya çalışıyor. Diğeri 3-4 aydır xmax satmaya çalışıyor(biraz yüksek kmli)

• Beğen
Tepkiler: F54
Bende 2. el piyasası ölü bir scooter (SYM Jet 14 125cc) var. 4 yıldır yollardayım, 33.000 km'yi geçtim. Şu ana kadar sadece bir arızası oldu: Egzantrik gergisi. O da 3 yıl önceydi, çıkma orijinal CBF parçası takarak sorunu hallettim. :)
Scooter'ı alma hikâyem belki saçma, mantıksız ya da acemice gelebilir. Pişman mıyım, bilmiyorum. Ara ara sorguluyorum. Ama çok keyifli yolculuklar yaptım. Zorlu yollardan tek başıma geçtim ve küçük bir scooter olmasına rağmen hiç "gık" demedi.
Lafın kısası, düğünden kalan son iki adet bileziği — toplam 39 gram altını — bozdurup vekâlet vererek Aydın’dan bir abimiz aldı, pikapla getirdi. Şimdi satsam 60, zorlasam 70 anca eder. Altın uçtu, gitti. Belki Japon bir motor alsaydım, biraz daha az zarar ederdim.
Şu an eşim dâhil kimseye derdimi anlatamıyorum. "Bindiğime, gezdiğime saydım," deyip geçiştiriyorum.
Ne yapacağımı bilmiyorum. Şimdilik binmeye devam ediyorum.
Altınların güncel değeri yaklaşık 160 bin, SYM nin aynı segment sıfır Scooterleri ortalama 150 bin liraya satılıyor. Şuana kadar para altında kalsa da şimdi motor alınsa değişen çok bir şey olmazmış bence.

4 yıl kullanıp 33 bin kilometre yapılan bir motor için de değer kaybı önemsenmez bence, evet motor ikinci elde yarı yarıya değer kaybeder de bunun hesabını yapıp her yere toplu taşıma ile mi gidelim yani 😀

Bir motosiklet hakkındaki yorumları okurken, dinlerken ve izlerken "her şey güzel de ikinci el piyasası yok" diye yorumlarla karşılaşıyorum. Tam olarak aynı kategoride sayılırlar mı bilmiyorum ama benzer durumdaki Trident 660'lar ile XSR700'ler arasında 70-80 bin TL fiyat farkı görüyorum. Şu an XSR'ın sıfır fiyatını göremiyorum ama yakındır diye tahmin ediyorum. Benzer bir fiyat düşüşü hintli motosikletlerde de var.

Bu tarz motosikletler bir Honda-Yamaha olmasa da sahibini üzmeyecek kaliteyi veriyorlar. Peki arada ciddi fiyat farkı varken ucuza temiz ikinci el almak dururken bu motosikletler satılmayı bekliyor? Sonra tekrar satılacak olduğunda harcanan miktarın biraz daha altına koyularak hızlıca satılabilir ve yapılan zarar Japon'a harcanan ekstra para ile belki de eşdeğer olur. Cepten daha az para harcayarak Japon'un sunduğunun belki de %90'ını sunan bu motosikletler neden alıcı bulmuyor?
Yaw ne takmışsın al bin işte biz tüccarımıyız.
Keyifçisiyiz,hevesini alınca al sat yapan birine başka makine karşılığı takasa gir,gitsin bitsin.

Motosikleti
sym jet 14 125cc
Altınların güncel değeri yaklaşık 160 bin, SYM nin aynı segment sıfır Scooterleri ortalama 150 bin liraya satılıyor. Şuana kadar para altında kalsa da şimdi motor alınsa değişen çok bir şey olmazmış bence.

4 yıl kullanıp 33 bin kilometre yapılan bir motor için de değer kaybı önemsenmez bence, evet motor ikinci elde yarı yarıya değer kaybeder de bunun hesabını yapıp her yere toplu taşıma ile mi gidelim yani 😀
Zaten en büyük problemim, Pursaklar Saray’dan Kızılay’a gelmekti. Sıcak havalarda arabayla gitmek gerçekten zor oluyordu. Bizim Bestekâr - Tunus Caddesi’ni bilen bilir; park yeri büyük bir problem. Otobüsle gelmek de yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.
Skuteri aldıktan sonra arabayı yazları neredeyse hiç kullanmadım. Benim için büyük bir rahatlama oldu. O dönem araba eşime kalınca oda acemiliğini atmıştı aslında, tüm bunları göz önüne aldığımda, benim için maddiyatın çok önemi yok amaa satmaya kalktığımda yada her altın yükselişinde gözler hep üstümde :)

F54

bende sürekli japon aldım kullandım evet iyi güzel bozulmuyor vs vs ama değişik birşeyler denemek istiyorum
bir arkadaş afrikayı satalım sana şundan alalım dedi
gerçekten çok güzel bir motor ben dedim bundan sonra sandık açtırmadan motor değiştirmem dedim
ok dedi sen afrikayı sat benden sana 50k hibe + korlas ben seni götüreceğim sandığı beraber açacağız maserifler benden aklım karışmadı değil hem motorlar güzel hem 50k ucuz hiçte fena fikir değil
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...triumph-tigerr-900-rally-pro-1233728960/detay

Trump trident alacaksan önce motorun üzerinde fotoğrafını çektir, boyut olarak küçük denebilecek bir motordur. Ama blok olarak üzmez. Bende cb 650f var honda. Arkadaşın triump stresten triple 765rs motorunu sürünce kendi motorumu bayağı gömdüm. Adamlar harbiden motor yapıyor.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
İkinci el değerini belirleyen faktörler şunlar olabilir;
Kalite, sorunsuzluk ve satış sonrası hizmetler ve alım koşulları.

Kalitesi düşük motorun ikinci eli deüşük oluyor. Sorun çıkarma ihtimali daha yüksek oluyor.
Kronik arızaları bulunan modellerin ikinci eli daha düşük oluyor. Bazı "Kaliteli" markaların bazı modellerinde kronik sorunlar var. Haliyle ikinci eli düşük oluyor.

Satış sonrası hizmetler çok önemli. Alırken hepsi sorunsuz ama bir arıza ya da kaza durumunda parça bulabiliyor musunuz? Ne kadar sürede elinize ulaşıyor? Servis size yakın mı? İlgili mi?

Bu konuda iki örnek vereceğim. Benim tercihlerim arasında olmasa da, olmayacak olsa da 2 BMW kullanan arkadaşımın başına gelen. Birinin amortisörlerinin üzerinde boya soyuldu diye çalışan amortisörü ücretsiz değiştirdiler. Hatırladığım kadarıyla motor o an 6 yıllıktı. Bir diğeri yine aynı markadan, geçen yaz ve 2016 model olması lazım. Yunanistan'da şaft kırdı. Motoru orada eskiden BMW servisi olan bir tamirciye bıraktılar. Yazışmalar vs sonucunda BMW şaft konusu kronik dedi ve şaftı ücretsiz gönderdi Yunanistan'a. Servis sadece işçilik ücreti aldı. Şimdi bu marka ikinci elde para etmesin mi? Adam parça sorunu çekmiyor. Garantiye girer mi diye düşünmüyor. Garanti dışı olan bile ücretsiz yapılabiliyor. Ben tercih etmem gerçi ama tercih edenlerin -bir kısmını en azından-
anlıyorum. Premium sınıfta Avrupa motosiklet kullanan başka bir arkadaşım. 2019 model motoruna ne yan ayak ne koruma demiri bulabildi mesela. Bir tanesini kendi imkanları ile Belçika'dan getirtti.

Son olarak 0 km satılan motosiklet taksitle satılıyorsa ikinci eli çok değer kaybediyor, net.

Bunun dışında kalitesi düşük, bilinen bazı kronik sorunları da olan ancak fiyat performansı yüksek motorlar da -genelde Hint yapımı- çok satılıyor. Alan bilerek alıyor. Kimileri mutlu mesut sorunsuz gezerken, kimilerinde de sorunlar çıkıyor. Bunlar bakım kalitesi ve sıklığından bağımsız farklı oranlarda sorun çıkarabiliyor.

Motosikleti
Yaw ne takmışsın al bin işte biz tüccarımıyız.
Keyifçisiyiz,hevesini alınca al sat yapan birine başka makine karşılığı takasa gir,gitsin bitsin.
Konuyu yanlis anliyorsunuz galiba. Benim anlattigim sey su: Bu motosikletler buradan bakinca guzel gozukuyor evet ama aynisinin Japon'u ile aralarindaki ciddi fiyat ve alici sayisi farki aklimi kurcaliyor. Sorum da su: Millet enayi de mi gidip kaliteli mali ucuza alip ucuza satmak dururken ayni malin Japon'una bir ton para veriyorlar? Sunu anlayip farkli acilardan cevap veren insanlar var onlara tesekkur ediyorum.

Gidip de ya bu ne guzelmis hem de ucuz diye o motosikletleri aldiktan sonra motosikletin elinde patlamasini (belki kronikli, belki servisi yok vs.) hangimiz istiyoruz? Burada aldigim motosikletten nasil kar ederimi kimse tartismiyor.

Motosikleti
K 1600 GTL
Konuyu yanlis anliyorsunuz galiba. Benim anlattigim sey su: Bu motosikletler buradan bakinca guzel gozukuyor evet ama aynisinin Japon'u ile aralarindaki ciddi fiyat ve alici sayisi farki aklimi kurcaliyor. Sorum da su: Millet enayi de mi gidip kaliteli mali ucuza alip ucuza satmak dururken ayni malin Japon'una bir ton para veriyorlar? Sunu anlayip farkli acilardan cevap veren insanlar var onlara tesekkur ediyorum.

Gidip de ya bu ne guzelmis hem de ucuz diye o motosikletleri aldiktan sonra motosikletin elinde patlamasini (belki kronikli, belki servisi yok vs.) hangimiz istiyoruz? Burada aldigim motosikletten nasil kar ederimi kimse tartismiyor.
Ne yazık ki bazı önyargıları kırmak kolay olmuyor zaman içerisinde bu japon, avrupa algısıda değişecek. Tabi yıllar içinde piyasaya hakim olan Japon motorları fiyat performans olarak cazipmiş. Şuan bu cazibesini kaybetse de oluşan algının değişimi biraz zaman alacak.

Motosikleti
cbf 150
Trident alabilirsin sorunsuz motor, hintlğ evet ama sorunsuz. Ve triumph ben uzun yıllar speed triple a bindim cumhurbaşkanın korumasından almıştım demirel yani :) unutulmaz bir motordu. Bir kez olsuj triumpha binin. Ama şunuda unutmayın japon öper :))) japon sorunsuzdır 40 sene sonrada çalışır

Bütün Dünya'da Honda ve Yamaha'nın "geçerliliği" tüm markalardan yukarıdadır. Çok satarlar, çok sattıkları için parçaları daha kolay bulunur, servis ağları bu satışı destekleyecek şekilde daha geniştir. Bunların hepsi de elbette bir motosikletin ikinci el hareketliliğine etki eder.

Ancak Türkiye'deki durum artık üniversitelerde okutulacak bir hastalığa dönüşmüş durumda. 10 yaşında ve hemen her açıdan daha az gelişmiş olan bir Japon motorunu yeni ve her açıdan üstün herhangi bir marka motora daha yüksek fiyatla yazmaya kalkıyorlar. Bu yazılan fiyatlar da kartopu gibi birbirini tetikliyor, herkes aynı gemiye atlamaya çalışıyor. Ondan sonra da bu tatavayı yaratan insanlar bir bakıyorsun "Yamaha'nın fiyatları ne böyle" diye isyan ediyor. Ne olacaktı ya sen yaptın bunu? Adam Fransa üretimi motorunu "gümrük vergisi var" diyerek normalde kendisinden pahalı olan rakibinden daha pahalıya satıyor, sen de tuzlukla koşuyorsun. Zaten ticaret nedir, serbest piyasa nedir hazmedememiş bir milletiz..

Tabii ki sıfır alındıktan 3 sene sonra bir Japon motorun ikinci el fiyatı rakibi Avrupalı'dan yüksekte kalabilir - belirli bir oranda. Ancak bizde işin rengi farklı. Bir de insanlar kendilerine de samimi değiller, akıl verirken çok yüksek perdeden esiyorlar. En güzel örneklerden biri benim eskiden kullandığım XJ6 Diversion F. Bu kadar lafta tapılan ama pek piyasası olmayan başka motor görmedim. Bir de yani yok 600bin km gitmiş, yok 55 sene çalışmış. Kaç kişi var aramızda bir motorla 100bin km yapan? Sorunsuzluk güzel şeydir de, samimiyetsizce sorunsuzluğa yürümek komik. Herkes öyle diyor diye herkes kazanan tarafta kalma psikolojisiyle konuşuyor.

Canınız neyi çekiyorsa ona binin geçin gidin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar