Piyasası olmayan motosikleti ikinci el olarak almak?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Bir motosiklet hakkındaki yorumları okurken, dinlerken ve izlerken "her şey güzel de ikinci el piyasası yok" diye yorumlarla karşılaşıyorum. Tam olarak aynı kategoride sayılırlar mı bilmiyorum ama benzer durumdaki Trident 660'lar ile XSR700'ler arasında 70-80 bin TL fiyat farkı görüyorum. Şu an XSR'ın sıfır fiyatını göremiyorum ama yakındır diye tahmin ediyorum. Benzer bir fiyat düşüşü hintli motosikletlerde de var.

Bu tarz motosikletler bir Honda-Yamaha olmasa da sahibini üzmeyecek kaliteyi veriyorlar. Peki arada ciddi fiyat farkı varken ucuza temiz ikinci el almak dururken bu motosikletler satılmayı bekliyor? Sonra tekrar satılacak olduğunda harcanan miktarın biraz daha altına koyularak hızlıca satılabilir ve yapılan zarar Japon'a harcanan ekstra para ile belki de eşdeğer olur. Cepten daha az para harcayarak Japon'un sunduğunun belki de %90'ını sunan bu motosikletler neden alıcı bulmuyor?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bir motosiklet hakkındaki yorumları okurken, dinlerken ve izlerken "her şey güzel de ikinci el piyasası yok" diye yorumlarla karşılaşıyorum. Tam olarak aynı kategoride sayılırlar mı bilmiyorum ama benzer durumdaki Trident 660'lar ile XSR700'ler arasında 70-80 bin TL fiyat farkı görüyorum. Şu an XSR'ın sıfır fiyatını göremiyorum ama yakındır diye tahmin ediyorum. Benzer bir fiyat düşüşü hintli motosikletlerde de var.

Bu tarz motosikletler bir Honda-Yamaha olmasa da sahibini üzmeyecek kaliteyi veriyorlar. Peki arada ciddi fiyat farkı varken ucuza temiz ikinci el almak dururken bu motosikletler satılmayı bekliyor? Sonra tekrar satılacak olduğunda harcanan miktarın biraz daha altına koyularak hızlıca satılabilir ve yapılan zarar Japon'a harcanan ekstra para ile belki de eşdeğer olur. Cepten daha az para harcayarak Japon'un sunduğunun belki de %90'ını sunan bu motosikletler neden alıcı bulmuyor?
Ucuza alınan ucuza satılabilir, ucuza alınan kaliteli ürün ucuza satıldığında üzmez ve arada kaliteli bir ürün kullanma keyfini verir. Dolayısıyla ikinci el alırken bu bir dezavantaj değil avantaj.

Motosikleti
Ucuza alınan ucuza satılabilir, ucuza alınan kaliteli ürün ucuza satıldığında üzmez ve arada kaliteli bir ürün kullanma keyfini verir. Dolayısıyla ikinci el alırken bu bir dezavantaj değil avantaj.
Ben de benzer bir düşüncedeyim. Fakat kimseden böyle bir yorum duyamıyorum: "Motosiklet güzel, ancak ikinci eli ölü. Sıfır almayın, ikinci el alın". Kimseden ikinci el önerisi gelmiyor.

Vade farksız taksit seçenekleri elinde nakit olmayan insanlar için mantıklı. Ancak durum her zaman böyle değil sonuçta.

Kimseden böyle bir öneri duymayınca acaba bu işte bir iş mi var diye düşünmeye başladım. Sonraki motosikletimi ikinci el alma düşüncesi var aklımda.

Motosikleti
Ben de benzer bir düşüncedeyim. Fakat kimseden böyle bir yorum duyamıyorum: "Motosiklet güzel, ancak ikinci eli ölü. Sıfır almayın, ikinci el alın". Kimseden ikinci el önerisi gelmiyor.

Vade farksız taksit seçenekleri elinde nakit olmayan insanlar için mantıklı. Ancak durum her zaman böyle değil sonuçta.

Kimseden böyle bir öneri duymayınca acaba bu işte bir iş mi var diye düşünmeye başladım. Sonraki motosikletimi ikinci el alma düşüncesi var aklımda.
Bizim milletin aklına güvenerek yola çıkmayın bence; sonuçta halimiz meydanda. Hep milletin iradesinin sonuçlarını yaşıyoruz.

Siz paranızı nasıl harcamak istiyorsanız öyle harcayın bence. Uygun fiyata alınmış Trident'i uygun fiyata satarsınız. Eğer satış hızı birinci önceliğiniz ise o zaman daha piyasa işi olan modelleri alırsınız ama orada da daha kalitesiz bir ürünü daha pahalıya almış olacaksınız. İki kararın da avantaj ve dezavantajları var.

Ayrıca Triumph ile Japon markaları Triumph sanki bir Çinli veya Hintliymiş gibi karşılaştırmak da yanlış. Triumph her türlü öper, aman diyeyim bir algı sorunu var sanki?

Motosikleti
Bizim milletin aklına güvenerek yola çıkmayın bence; sonuçta halimiz meydanda. Hep milletin iradesinin sonuçlarını yaşıyoruz.

Siz paranızı nasıl harcamak istiyorsanız öyle harcayın bence. Uygun fiyata alınmış Trident'i uygun fiyata satarsınız. Eğer satış hızı birinci önceliğiniz ise o zaman daha piyasa işi olan modelleri alırsınız ama orada da daha kalitesiz bir ürünü daha pahalıya almış olacaksınız. İki kararın da avantaj ve dezavantajları var.

Ayrıca Triumph ile Japon markaları Triumph sanki bir Çinli veya Hintliymiş gibi karşılaştırmak da yanlış. Triumph her türlü öper, aman diyeyim bir algı sorunu var sanki?
Yok, orada ben kendimi tam ifade edemedim galiba. Hintli motosikletleri karşılaştırma olarak oraya koymadım. Demek istediğim Hintli motosikletler de verilen paranın karşılığını yeterince veriyor benim gözümde. 20k km'ye gelince arıza durumu vs. ortaya çıkmıyor ama fiyatlar hurda motosiklet fiyatı kadar düşmüş oluyor. Aynı fiyata ikinci el 125cc Mondial satılıyor ve arada kalite/özellik olarak uçurum var mesela. Zamanında motosikletimi alırken ikinci elindeki fiyatlarla sıfırları arasında fark olmadığından taksitle aldım. Şu an bu piyasada gider belki de sadece 3k km sürülmüş tertemiz motosikleti sıfırının %60'ına gidip alırım. O yüzden küçük bir serzenişte bulundum sadece.

Başkalarını dinlememe konusunda da acaba bu bir fırsat mı yoksa piyasadaki tek zeki ben miyim arasında gidip geliyorum. Şu an kendi motosikletimin ikinci eli bence bir fırsat ama gidip de her ikinci eli ölü olan motosiklet için bu geçerli mi emin olamıyorum. Tabi her ürün gibi piyasalar her an değişebilir. Herkes bu motosikletin ikinci eli hem ucuz ve hem de motosikletin kendisi iyi bunu gidip alayım derse ucuzluk diye bir şey kalmayabilir.

Motosikleti
...

Başkalarını dinlememe konusunda da acaba bu bir fırsat mı yoksa piyasadaki tek zeki ben miyim arasında gidip geliyorum. Şu an kendi motosikletimin ikinci eli bence bir fırsat ama gidip de her ikinci eli ölü olan motosiklet için bu geçerli mi emin olamıyorum. Tabi her ürün gibi piyasalar her an değişebilir. Herkes bu motosikletin ikinci eli hem ucuz ve hem de motosikletin kendisi iyi bunu gidip alayım derse ucuzluk diye bir şey kalmayabilir.
Bu biraz keyif işi, insan bütçesi yettiğince keyfini sürmeli bence. Fani dünya...

Tork anahtarı nedir bilmese de her şehirde servisi olsun fetişin yoksa Triumph 3 tane Honda 2 Yamaha eder.Yani Triumh , Hondanın Yamahanın % 90'ının değil % 120 sini verir.

15 sene bu boş beleş yanılğı ile Japon Motoruna bindim.Sonra Triumph ve Bmw'de kalite ve karakter nedir onu gördüm.Arkadaşlarımın kullandığı Ktm , Ducati , Aprilla ve Moto Guzzileri de gördükten sonra bir daha Japona hele bu fiyatlarla dönüp bakmam.

Bu makinalarda Japona göre servis maliyetin biraz yüksek olur.Aldığın keyifle bu maliyeti tartarsan pek de umursamazsın..

Özetle piyasasına bakma beğendiğini al.Hayat kısa.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bir ducati monster 937 alacaksam asla 0 km bayiden almam 2. elleri böyleyken moto guzzi ve çoğu avrupalı egzotik marka için geçerli aprilialar da dahildi buna ama bu sene ne olduysa onların fiyatları hakettiği yerlere çıktı

Motosikleti
tüccar mantığıyla hareket edersen hayatta hiçbir boktan keyif alamazsın.
Zar zor kazandığım parayla aynı ürünün biri tarafından temiz kullanılmışının neden çok ucuz olduğunu sorgulamam nasıl tüccarlık oluyor? Gidip bu işte bir iş var diyip aynı veya benzer kalitedeki ürüne 100 binlerce TL daha fazla mı vermem lazım keyif almak için?

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
hocam triumph dedigin motosikletin atasi. bizim ulkemizde tutulmama sebebi evet zamaninda servis agi idi ama suan japonlara gelen vergilerle avrupa motorlar efsane fiyatlarla karsimizda. daha fazla avrupa gorecegimizden eminim. ayrica bugun buyuksehirlerde bu firmalarin subeleri var. yani ben avrupa disinda motor kullandim ama avrupada aldigim kaliteyi hicbirinde alamadim. bu bazen parca kalitesi oldu, bazen surus kalitesi. Trident kullandim, simdide strs kullaniyorum. bugun bmw s1000 xr sordum bayiye, 1.3 m dedi. japonlarin sport turlari da bu fiyata. burada avrupa mi tercih edelim japonda japon diye tutturalimmi? eger paket servis vs icin kullanmiyorsan benim tavsiyem ustune otur, gaza bas ve birak motor sana goremi degilmi karar versin. motor tamamen keyif ve haz alma isi.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx

Ben hiç o işlere kulak asmadım asmam da. Beğendiysem alır geçerim, öyle de yaptım. Mesela cbf 150 yerine Tvs apache rtr150, Suzuki inazuma yerine Sym Wolf 250 aldım ve 1/3 tasarruf ettim. Artan paralarla ne güzel gezdim. Geçen sene de 330-340 bin verip V-strom 650 ya da Kawasaki Versys 650 almak yerine 310 bine aynı model aynı km'lerde Triumph Tiger 800XRx aldım.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sorun motorlarda değil... Motoru ithal eden firmaların satış sonrası alıcıların arkasında sağlam durmamaları, yedek parça ve servis sıkıntıları..
Haliyle alıcılar servisi ve yedek parçası bol zahmetsiz olan motorlara yöneliyor.. Diğer motorların piyasası otomatik olarak düşüyor..
Sonuna kadar da haklılar..

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Sorun motorlarda değil... Motoru ithal eden firmaların satış sonrası alıcıların arkasında sağlam durmamaları, yedek parça ve servis sıkıntıları..
Haliyle alıcılar servisi ve yedek parçası bol zahmetsiz olan motorlara yöneliyor.. Diğer motorların piyasası otomatik olarak düşüyor..
Sonuna kadar da haklılar..
O iş biraz eskide kaldı gibi, malum ekonomik koşullar sebebiyle artık hemen her marka küçük skuter ve commuter motorların parçaları hariç pek stok tutmuyor. Bekleme süreleri ve parça maliyetleri aşağı yukarı eşitledi.

Motosikleti
sym jet 14 125cc
Bende 2. el piyasası ölü bir scooter (SYM Jet 14 125cc) var. 4 yıldır yollardayım, 33.000 km'yi geçtim. Şu ana kadar sadece bir arızası oldu: Egzantrik gergisi. O da 3 yıl önceydi, çıkma orijinal CBF parçası takarak sorunu hallettim. :)
Scooter'ı alma hikâyem belki saçma, mantıksız ya da acemice gelebilir. Pişman mıyım, bilmiyorum. Ara ara sorguluyorum. Ama çok keyifli yolculuklar yaptım. Zorlu yollardan tek başıma geçtim ve küçük bir scooter olmasına rağmen hiç "gık" demedi.
Lafın kısası, düğünden kalan son iki adet bileziği — toplam 39 gram altını — bozdurup vekâlet vererek Aydın’dan bir abimiz aldı, pikapla getirdi. Şimdi satsam 60, zorlasam 70 anca eder. Altın uçtu, gitti. Belki Japon bir motor alsaydım, biraz daha az zarar ederdim.
Şu an eşim dâhil kimseye derdimi anlatamıyorum. "Bindiğime, gezdiğime saydım," deyip geçiştiriyorum.
Ne yapacağımı bilmiyorum. Şimdilik binmeye devam ediyorum.

Motosikleti
Bende 2. el piyasası ölü bir scooter (SYM Jet 14 125cc) var. 4 yıldır yollardayım, 33.000 km'yi geçtim. Şu ana kadar sadece bir arızası oldu: Egzantrik gergisi. O da 3 yıl önceydi, çıkma orijinal CBF parçası takarak sorunu hallettim. :)
Scooter'ı alma hikâyem belki saçma, mantıksız ya da acemice gelebilir. Pişman mıyım, bilmiyorum. Ara ara sorguluyorum. Ama çok keyifli yolculuklar yaptım. Zorlu yollardan tek başıma geçtim ve küçük bir scooter olmasına rağmen hiç "gık" demedi.
Lafın kısası, düğünden kalan son iki adet bileziği — toplam 39 gram altını — bozdurup vekâlet vererek Aydın’dan bir abimiz aldı, pikapla getirdi. Şimdi satsam 60, zorlasam 70 anca eder. Altın uçtu, gitti. Belki Japon bir motor alsaydım, biraz daha az zarar ederdim.
Şu an eşim dâhil kimseye derdimi anlatamıyorum. "Bindiğime, gezdiğime saydım," deyip geçiştiriyorum.
Altın ile neyi karşılaştırsanız (borsa, fon, eurobond hatta bitcoin vs. vs.) şu anda küllüm zarar zaten, çok doğru bir karşılaştırma olmaz. Kendi kendinizi baltalamayın :)

Motosikleti
O motosikleti aldiginizda benzer sinifta japon hangi scooter'lar vardi? O scooter'larin fiyatlari neydi, simdi ne karsilastiralim.

Altinin ucup gitmesi de gayet normal, motosiklet yatirim araci degil sonucta.

Motosikleti
sym jet 14 125cc
doğru söylüyorsun galiba motoru alırken "motoru sağlam olsun uzun ömürlü binerim" cümlem benimle bir süre daha devam edecek :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

O motosikleti aldiginizda benzer sinifta japon hangi scooter'lar vardi? O scooter'larin fiyatlari neydi, simdi ne karsilastiralim.

Altinin ucup gitmesi de gayet normal, motosiklet yatirim araci degil sonucta.
tek hatırladığım sıfır dio 29 bin tlydi ben 20 bin tlye alıp 2000 tl vekalet nakliyat için vermiştim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu işler ekonomi işleri, bütçe işleri. Piyasası olmayan motoru 2. elde çok uygun fiyata alma şansı var. Ben 2019 sonunda 2008 model 49.300 km'de Er6F'i 17.000 TL'ye almıştım. O dönem Nc 750'nin 2. eli 24.000 , ilanda Mt07 Moto Cage vardı o da 28.000 TL idi. O dönem bile benim motorun piyasası yoktu, zaten yatak sarmasıyla ünlüydü. Velhasıl 5,5 senede 150.000 km'yi geçtim. Şimdi satmaya kalksam doğruya doğru para etmeyecek, kimse almaya yanaşmayacak. Biniciyseniz, alıp sürecekseniz alabilirsiniz ama alıp da aklınız 1-2 seneye satmaktaysa o zaman büyük indirim yapmak ve beklemek dışında elinizden bir şey gelmez. Yine de her malın bir alıcısı olduğuna inanıyorum.

Motosikleti
sym jet 14 125cc
Bu işler ekonomi işleri, bütçe işleri. Piyasası olmayan motoru 2. elde çok uygun fiyata alma şansı var. Ben 2019 sonunda 2008 model 49.300 km'de Er6F'i 17.000 TL'ye almıştım. O dönem Nc 750'nin 2. eli 24.000 , ilanda Mt07 Moto Cage vardı o da 28.000 TL idi. O dönem bile benim motorun piyasası yoktu, zaten yatak sarmasıyla ünlüydü. Velhasıl 5,5 senede 150.000 km'yi geçtim. Şimdi satmaya kalksam doğruya doğru para etmeyecek, kimse almaya yanaşmayacak. Biniciyseniz, alıp sürecekseniz alabilirsiniz ama alıp da aklınız 1-2 seneye satmaksa o zaman büyük indirim yapmak ve beklemek dışında elinizden bir şey gelmez. Yine de her malın bir alıcısı olduğuna inanıyorum.
maşallah iyi yol yaptın abi takip ediyorum seni allah kaza bela vermesin muhtemelen bende ya birine başlangıç motoru olarak yok paraya verip geçecem yada dediğin gibi satmaya niyetlendiğimde bir alıcı elbet olur diyerek bekleyeceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar