Sıfır Motosiklet Aldığımızda Yasal Haklarımız Nelerdir ?

Motosikleti
Ns200 15"
Böyle bakarsak, onarım yapılan motosiklette aynı yerin veya farklı bir yerin yine arıza verme olasığı da var. Böyle mantık yürütme mi olur?
Abi yasal haklardan ayrı olarak bir görüşüm var. Fabrikadan gelen o partide kullanılan supaplarda bir sıkıntı olmuşmuş olabilir ve yeni gelen motosikletinde o partide olma olasılığı hatalı üretilmiş yedek parçadan çok daha yüksek.

Onarımı yapan tecrübeli biriyle her türlü çözülür hatta sıfırdan hiç bir farkı olmaz fakat kafamıza yerleşen sök tak algısı yüzünden derin düşünceler içindeyiz, bunun üstünede ekonomi rezalet ötesi olunca temelli işler karışıyor.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Çok faydalı bilgiler için teşekkür ederim fakat bana tamir mi edelim başka bir hakkınızı mı kullancaksınız diye soru dahi sorulmadı. Bırakın yazılı bir kağıdı sözlü dahi sorulmadı. Şuan motorun her parçası bambaşka yerde depo grenajı falan yerde duruyor şaka gibi
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bir şey daha aktarmak istiyorum herkese. Bu olay Cf Moto markasında sadece Bandırmada 1 motosiklette ve benim motorda görülmüş. Biraz bedevilik var sanırım bende.
Sorulmayacak tabii, yukarıda bahsettim. Siz talep edeceksiniz. "Bu motor garanti kapsamında ve ben bunun ayıpsız olanı ile değiştirilmesini talep ediyorum, kesinlikle tamir istemiyorum" diyecektiniz. Zorluk çıkardıkları durumda da, noterden ihtarname çekecektiniz.

Size yazıyorum gibi algılamayın, tüm okuyan forum içi/forum dışı tüketicilere yazıyorum.

6502'yi öğrenin. Haklarınızı kullanın. Satıcı, servis veya distribütörün laflarına kanmayın.

Abi yasal haklardan ayrı olarak bir görüşüm var. Fabrikadan gelen o partide kullanılan supaplarda bir sıkıntı olmuşmuş olabilir ve yeni gelen motosikletinde o partide olma olasılığı hatalı üretilmiş yedek parçadan çok daha yüksek.

Onarımı yapan tecrübeli biriyle her türlü çözülür hatta sıfırdan hiç bir farkı olmaz fakat kafamıza yerleşen sök tak algısı yüzünden derin düşünceler içindeyiz, bunun üstünede ekonomi rezalet ötesi olunca temelli işler karışıyor.
Bu sizin temenniniz. Öyle olma olasılığı çok düşük. Olsa bile, yine sıfır bir üründe 6502'deki haklarınız baki olur. Ancak tamir seçeneğini seçip sonuç alamazsanız uğraşır durursunuz. Değişim hakkını da kaybetmiş olursunuz. Ne gerek var?

Böyle bakarsak, onarım yapılan motosiklette aynı yerin veya farklı bir yerin yine arıza verme olasığı da var. Böyle mantık yürütme mi olur?

Şimdi genele yazıyorum;

Lütfen yasal haklarınızı öğrenin ve yine lütfen bunları kullanmaktan çekinmeyin. Siz yasal haklarınızı öğrenip peşinde koşmadıkça, kimse size bunu altın tabakta sunmayacaktır.
Yaşın kaç bilmiyorum ama böyle üslup mu olur.Sen niye beni aşağılar gibi konuşuyorsun ki.Tanımadığın insanlardan daha zeki olduğunu mu düşünüyorsun.Adam zaten yasal haklarını kullanıyor tamir ediliyor motoru.Benim demek istediğim şuydu gitti motosikletini sıfır bir motosiklette değişimini yaptırdı sıfır mı motosiklette ne SORUNLAR olacağını bilemezler ama şu an motor tamir görürken farklı noktaları da kontrol edilir ben adama kalkıpta yasal hakkını kullanma demiyorum ki!

Motosikleti
Yaşın kaç bilmiyorum ama böyle üslup mu olur.Sen niye beni aşağılar gibi konuşuyorsun ki.Tanımadığın insanlardan daha zeki olduğunu mu düşünüyorsun.Adam zaten yasal haklarını kullanıyor tamir ediliyor motoru.Benim demek istediğim şuydu gitti motosikletini sıfır bir motosiklette değişimini yaptırdı sıfır mı motosiklette ne SORUNLAR olacağını bilemezler ama şu an motor tamir görürken farklı noktaları da kontrol edilir ben adama kalkıpta yasal hakkını kullanma demiyorum ki!
Yaşım 56. Ve argümanın hala sakat.

Basitçe diyorsun ki, sıfır alacağına tamir ettir, sıfırda yine sorun çıkabilir. Ben de hala diyorum ki, böyle mantık yürütme mi olur?

Böyle söyleyince neden aşağılanmış hissediyorsun ki? Yürüttüğün mantık hem yanlış, hem de yasal olarak hak kaybı diyorum. Çünkü tamir seçeneği seçilirse, değişim seçeneği hakkından feragat edilmiş oluyor. Bu sana veya bana göre yorumlanacak bir mesele değil ki, doğrusu ne diye tartışalım. Veya zeka yarıştırmıyoruz ki. Yasa böyle...

Forumda da millette bir alınganlık, bir alınganlık.

Alındım dostum.Yüzyüze bana bu şekilde hitap etsen aynı tepkiyi alırdın.Hem saygısızlık yapıp hemde bunu savunup aman herkes alıngan olmuş diyerek yaptığın saygısızlığı kabullendirmeye çalışıyorsun ki 56 yaşındasın.
56 yaşında bir abim olarak yaşadığımız ülkenin gerçeklerini ya kabul etmek istemiyorsunuz, polyanacılık oynuyorsunuz yada hiç böyle bir gerçekle yüzleşmediğiniz için konuyu sadece yüzeysel dışarıdan bir göz olarak yorumluyorsunuz.
Sıfır değişim talebinde bulunsun arkadaş süreç ne kadar uzayacak görelim.Ve siz eğer değişim yapıldığında değişimi yapılan ayıplı malın imha edileceği gibi komik bir düşünceye sahipseniz o iş öyle olmuyor.Sizde alınan ayıplı mal tamiri yapılıp örneğin engine Promlemi var marka hangi probleme göre ya engine değişimi yapılır ayda tamirat yapılır yeni bir müşteriye satılır.Hak mahrumiyeti konusuda şöyle söyleyeyim arkadaşlar Yasal süreçler hepinizin bildiği gibi uzun sürebiliyor.Ve çıkan sonuç her zaman tatmin edici olmayabiliyor.Değişim istersiniz süreç atıyorum 1 yıl sürer sonunda ücret iadesi alırsınız ama mağduriyet için birşey almak isterseniz ayrı bir dava açmanızı isterler.Yine aynı şekilde süreç başlar.Tüketici hakları evet bu ülkede iyi işlediği zamanlar oluyor ama ben bugün memnuniyetsizliğimi bildirdim ertesi gün dönüş aldım ertesi gün sorunum çözüldü diyebilen kaç kişi var.

Motosikleti
Alındım dostum.Yüzyüze bana bu şekilde hitap etsen aynı tepkiyi alırdın.Hem saygısızlık yapıp hemde bunu savunup aman herkes alıngan olmuş diyerek yaptığın saygısızlığı kabullendirmeye çalışıyorsun ki 56 yaşındasın.
56 yaşında bir abim olarak yaşadığımız ülkenin gerçeklerini ya kabul etmek istemiyorsunuz, polyanacılık oynuyorsunuz yada hiç böyle bir gerçekle yüzleşmediğiniz için konuyu sadece yüzeysel dışarıdan bir göz olarak yorumluyorsunuz.
Sıfır değişim talebinde bulunsun arkadaş süreç ne kadar uzayacak görelim.Ve siz eğer değişim yapıldığında değişimi yapılan ayıplı malın imha edileceği gibi komik bir düşünceye sahipseniz o iş öyle olmuyor.Sizde alınan ayıplı mal tamiri yapılıp örneğin engine Promlemi var marka hangi probleme göre ya engine değişimi yapılır ayda tamirat yapılır yeni bir müşteriye satılır.Hak mahrumiyeti konusuda şöyle söyleyeyim arkadaşlar Yasal süreçler hepinizin bildiği gibi uzun sürebiliyor.Ve çıkan sonuç her zaman tatmin edici olmayabiliyor.Değişim istersiniz süreç atıyorum 1 yıl sürer sonunda ücret iadesi alırsınız ama mağduriyet için birşey almak isterseniz ayrı bir dava açmanızı isterler.Yine aynı şekilde süreç başlar.Tüketici hakları evet bu ülkede iyi işlediği zamanlar oluyor ama ben bugün memnuniyetsizliğimi bildirdim ertesi gün dönüş aldım ertesi gün sorunum çözüldü diyebilen kaç kişi var.
Saygısızlık yapmadım. Sadece tespitte bulundum. Kişisel karakteriniz alıngan olabilir, bir şey diyemem, üzdü isem özür dilerim ama gerçekten amacım sizi aşağılamak veya ezmek falan değildi. Biraz düz yazıyorum, özellikle net konularda. Bazılarına ters geliyor demek ki.

Bu arada sıfır otomobil dahil birçok ürün değiştirdim yasaya dayanarak. Hem de tüketici açısından daha problemli olan 4077 yürürlükte iken. İşkembeden sallamıyorum veya yüzeysel yazmıyorum yani. Mahkemeden ve davadan da korkmam. e-imzam da var. Az buçuk okumuşluğum da. Uğraşırım biraz yani, inatçı bir yapım var.

Ben ayıplı ürünümü sıfırı ile değiştirdikten sonra onun üzerinde ne tür işlem yapılacağı ile ilgilenmiyorum. Bana yeni verilen ürün de sıfır olarak teslim ediliyorsa, onun üzerinde de aynı haklara sahip olmak yeterli oluyor. Sonuçta merdiven altından mal almıyoruz. Belli sertifikasyonlar, kalite kontrol sistemleri, idari kontroller, denetimler yapılıyor. O kadar kolay değil yani o işler.

Şu konuda size katılabilirim; bu topraklarda hak aramak uzun ve zahmetli olabiliyor. Ama böyle diye diye, haklarımızdan vaz mı geçelim diyoruz? Ayrıca Türkiye'de en hızlı sonuçlanan davalar Tüketici Davalarıdır. Harçtan ve her türlü ücretten de muaftır. Biraz zaman ayırırsanız, sonuç da alırsınız. Ayrıca her değişim talebi davalık olacak diye bir kural yok. Belli standartlara sahip kurumlardan aldığınız ürünlerde, talep halinde sizi üzmeden değişim de yapıyorlar. Kimseyi karamsarlığa ve çözümsüzlüğe sürüklemeyelim. Benim derdim bu. Bu mesele ne zaman gündeme gelse, mutlaka sizin gibi biri çıkıp, sürecin zorluğundan dem vurup, kolay yolu seçmemizi öneriyor. Ama insanlar sonunda hak kaybına uğruyor işte. Ayrıca görünen o ki, konuyu açanın da öyle büyük bir mağduriyeti yok. Bekleme lüksü de var anladığım kadarıyla. Ama işte haklarını bilmediğinden servisin insafına kalmış. Öyle ki burada çözüm arıyor. Bizim amacımız, insanları kişilerin/kurumların insafına terk etmeden haklarını öğrenmelerini ve bunu kullanmalarını öncelemeleri.

Fena mı yapıyoruz yani?

Son düzenleme:
Tamam hocam bende bir iç denetçi ve Türkiyede ki bir motosiklet fabrikasında kys bölüm sorumluluğu yapmış biri olarak konuşuyorum.Aslında sizin şuan savunduklarınızı en çok savunan ve savunması gereken kişi benim.Lakin ben süreçlerin birebir içinde olduğum için olaya realist bakıyorum.Kimse bu süreçlerinde haklarından vazgeçmesin vazgeçmemeli.Ama içine gireceğiniz sürecin ne olduğunu bilmek gerekiyor.”Tamir seçeneği seçilirse, değişim seçeneği hakkından feragat edilmiş oluyor.”demiştiniz yasal olarak doğru ama konu yasa uygulamaya geldiğinde insan faktörü giriyor işin içine.Ama son yazdığınız mesajda haklısınız.Bence de herkes yasal değişim hakkını kullansın.Tamir edilmesi de yasal hakkınızı kullanmaktır ama herkes bu süreçleri bir kere de olsa yaşayıp bilinçlenmeli.Daha sonra bu sürecin içine girip girmemeye kendileri karar vermeli.

Motosikleti
Anlaşıyoruz yavaş yavaş. Ben de İSG denetçiliği yapıyorum arada. Kalite Yönetim Sistemlerinde de sertifikasyonlar veriyoruz falan :)

Neyse, konuda yeteri kadar detay verdik. Olumlu olumsuz, farklı fikirler de yazıldı/çizildi. Umarım kimse zorunda kalmaz ama böyle bir durumla karşılaşınca herkes ne yapması gerektiğini artık biliyordur diye düşünüyorum.

Anlaşıyoruz yavaş yavaş. Ben de İSG denetçiliği yapıyorum arada. Kalite Yönetim Sistemlerinde de sertifikasyonlar veriyoruz falan :)

Neyse, konuda yeteri kadar detay verdik. Olumlu olumsuz, farklı fikirler de yazıldı/çizildi. Umarım kimse zorunda kalmaz ama böyle bir durumla karşılaşınca herkes ne yapması gerektiğini artık biliyordur diye düşünüyorum.
çok teşekkürler bilgilendirme için tekrardan. Tamir süreci bittikten sonrasını bende merak ediyorum. Süreçle ilgili gelişmeleri yazıcam bende İSG uzmanıyım bu arada :)

Motosiklette sübaplar değişmesine rağmen 110 u geçmediği servis tarafından tespit edildi. Yani sorun devam ediyor. Yarın fabrikaya gönderilecek inceleme başlayacak değişim yapılmazsa tüketici mahkemesine başvuru yapacağım.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar