2 parmak ı 4 parmakmı son nokta

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bence bu olay tamamen gidon tutuşuyla alakalı. 2 parmak ile tepki süresi 4 parmağa göre bazı durumlarda daha kısa olabilir.

Şöyle anlatayım; ns200 kullanırken gidon tutuşumun daha uçtan olması nedeniyle 2 parmak ile kolayca fren yapıyordum.

D400'e geçince daha içten tutuyorum; bu nedenle 2 parmak ile fren yapmaya çalıştığımda daha dibe yakın oldugum için (dip dediğim iç kısıma) sıkma olayı daha zor ve etkin olmuyor. Çünkü basit fizik, kaldırac noktasının dibine yaklaştıkça istenilen güç artıyor.
O 2 parmak hep manetin üzerinde ise tepki süresi 2 parmakta her zaman daha kısa olacaktır. Zaten 2 parmak kullanmanın sebebi de o; tepki süresini - dolayısıyla fren yapılmadığı sırada alınan mesafeyi - azaltmak. Parmaklar fren hariç hep elcik üzerinde duracaksa frenin de 4 parmakla yapılması gerekir.

Kaldıraç konusu doğru. Ancak etkili fren yapmanın ilk koşulu frenin ilk anlarında gücü daha yumuşak ve kontrollü bir şekilde artırabilmek (ki amortisörler kapanmaya vakit bulsun, ön tekerdeki tutuş frenin etkili olması için artsın. Bu acil fren durumlarında da geçerli; o yüzden alıştırması / çalışması yapılıyor...), bunu ise dört parmakla manete hart diye asılarak yapamayız, iki parmakla (doğal olarak) yapabiliriz. İlk anda o kadar yüksek bir güç uygulamaya ihtiyacımız çünkü frenlemeye daha erken başlıyoruz (dilimde tüy bitti...) + ön tekerlekteki tutuş az olduğu anda çok kuvvet uygulamak tekerleklerin kilitlenmesine sebep olacağı için bizim için iyi bir şey değil zaten...

Ellerin elcikteki konumu da buna göre ayarlanmalı ve daha dıştan ve biraz açılı olmalı. (Dümdüz tutunca bazı gidon açılarında gazı kapatamıyorsunuz, gazı kapatamadığınız durumda manete de ulaşamadığınız için fren yapamazsınız, öyle bir detay da var...) Eğer eller elcikte kaldıraç etkisinin daha fazla olduğu dışa doğru konumlandığında manete yetişmekte sıkıntı yaşanıyorsa bu durumda manetlerin ayarlanması gerekir. (Motosiklette ayarlı manet yoksa mümkün değil tabi, bu durumda ayarlı manet takmakta fayda olur - özellikle elleri ufak tarafta olanlar işin şart gibi bir şey...)

Frenleme odaklı bir video değil ama madem maneti tutmakla ilgili bir alt-konu açıldı, yeri gelmişken şu videoyu da paylaşayım:

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İstanbul trafiği gibi yerlerde iki parmağım ön frende hazır oluyor ama bir yandan da çok sıkışıp trafikte yavaş hızda dur kalk dar dönüş vb. gerektiren durumlarda zaten ön fren sıkmamam lazım, sol elim debriyajda sağ ayağım arka frende şeklinde ilerliyorum o zaman parmağım ön frende olmuyor ama bu 20-25km hızlara kadar geçerli.

Normal sürüşlerimde ise elim frende olmuyor, fren yapacağım zaman 4 parmakla sıkıyorum.

Motosikleti
Voge 250RR
Benim ön fren manetim tam kapanmıyor hatta çektiğimde bana doğru çok az geliyor, güç uygulamam gerekmiyor yani. Sadece serçe parmağımla da istediğim gücü uygulayabilirim. Elim çok büyük değil o yüzden zaten diğer iki parmağım manete yetişmiyor ben de bu yüzden 2 parmak kullanırım daima.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Şöyle bir hesap yaptım:
  • Tipik bir frenleme ivmesini -1G olarak kabul edersek; 100km/s süretten durana kadar 39,3m mesafe katediliyor.
  • Dört parmağın elcikten manete hareket edip frenleme yapması için 500ms/0,5sn verirsek bu süre zarfında motosiklet 13,9m yol alıyor. (F1 pilotlarının tepki sürelerinin 200-300ms civarında olduğuna dikkat çekip bu sürenin aşırı iyimser olduğunu ifade etmek isterim. Yine de böyle kalsın...)
  • Bu durumda 2 parmakla fren yapmaya karar verdiğimiz andan itibaren duracağımız noktanın 4 parmakla fren yapmaya karar verdiğimiz andan itibaren duracağımız nokta ile aynı olabilmesi için 2 parmakla fren yaptığımızda 39,3 (-1G ile 4 parmak fren) + 13,9 (tepki süresinde kat edilen mesafe) = 53,2m'de durabilmemiz yeterli olacaktır.
  • 53,2m'lik duruş mesafesi sağlayan negatif frenleme ivmesi -0,74G'dir.
Yani; aynı fren yapmaya karar verme anı durumunda, 2 parmakla "4 parmakla yapabildiğimizin sadece %74'ü bir ivme ile" fren yaptığımızda bire-bir aynı noktada durmuş oluyoruz.

Matematik böyle söylüyor, bundan sonrası herkesin kendi öznel yorum, tercih ve doğrusudur...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar