Honda Nc 750x fren bakımı

Arkadaşlar bugün ön kaliperi söktüm. Balataları çıkardım. Balata spreyi ile temizledim ancak pistonların uç kısımlarındaki kalıntıları çıkaramadım. Sanırım balatanın içinde bakır yada sarı benzeri bir şeyler ısınıp kaliper pistonlarına yapışmış. Bende bezle temizleyip fren sıvısını değiştirdim. Arka kaliperin içine ve pistonlara dokunmadım. Yarın internetten kaliper contaları ve diğer malzemeleri sipariş edip komple bütün kaliperi dağıtıp tekrar toplayacağım. Bu arada oringleri vs.. her şeyi değiştireceğim.
Öncelikle bu işlemi yaparken tavsiye edeceğiniz bir şey var mıdır?
2. ci olarak piston başlarındaki kalıntıyı temizlemek için youtubda bulaşık teline benzer bir şey kullandılar. Siz ne tavsiye edersiniz. Normal bez bu kalıntıyı çıkarmadı.
yada başka önerileriniz var ise duymak isterim.

Pistonu çıkaracaksan tele tut beş dakikada cillop gibi olur ,
üzerinde temizleyeceksen bir matkabın ucuna küçük bir tel takarsan iş görür yada telli el fırçasıyla pistonu çevire çevire ince ince çalışacaksın biraz zaman alabilir ,
pistona hidrolik yağı sür 15 dk bekle temizlenmesi daha kolay olur ama balatalara ve etrafa hidrolik sıçramasın..

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Kaliper körükleri, piston contası gibi kauçuk/lastik malzemelere balata spreyi sıkma dostum. Malzemenin formunu bozuyor.

İnternetten baktım da oring satan yok. Daha doğrusu ölçüleri bilmiyorum. Hazır alabileceğim bir yer var mıdır?

İnternetten baktım da oring satan yok. Daha doğrusu ölçüleri bilmiyorum. Hazır alabileceğim bir yer var mıdır?
Oringler yağ sızdırmıyorsa hiç elleme , sanayi sitelerinde aynı ölçüde kare kenar oring bulabilirsin ama kalite olarak asla orjinalin yerini tutmaz , otomobillerde kaliper tamir takımı satılıyor ama motosiklette pek görmedim , komple kaliperle beraber satın alınabilir..

Oringler yağ sızdırmıyorsa hiç elleme , sanayi sitelerinde aynı ölçüde kare kenar oring bulabilirsin ama kalite olarak asla orjinalin yerini tutmaz , otomobillerde kaliper tamir takımı satılıyor ama motosiklette pek görmedim , komple kaliperle beraber satın alınabilir..

Bunu buldum ama 1500 fazla geldi. O halde pistonları söküp temizlememe gerek yok. Sadece arka frenin de sıvısını değiştirdim mi tamam olacak. İki fren de sağlıklı çalışıyor. Akan kokan bir yer yok.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Arkadaşlar bugün ön kaliperi söktüm. Balataları çıkardım. Balata spreyi ile temizledim ancak pistonların uç kısımlarındaki kalıntıları çıkaramadım. Sanırım balatanın içinde bakır yada sarı benzeri bir şeyler ısınıp kaliper pistonlarına yapışmış. Bende bezle temizleyip fren sıvısını değiştirdim. Arka kaliperin içine ve pistonlara dokunmadım. Yarın internetten kaliper contaları ve diğer malzemeleri sipariş edip komple bütün kaliperi dağıtıp tekrar toplayacağım. Bu arada oringleri vs.. her şeyi değiştireceğim.
Öncelikle bu işlemi yaparken tavsiye edeceğiniz bir şey var mıdır?
2. ci olarak piston başlarındaki kalıntıyı temizlemek için youtubda bulaşık teline benzer bir şey kullandılar. Siz ne tavsiye edersiniz. Normal bez bu kalıntıyı çıkarmadı.
yada başka önerileriniz var ise duymak isterim.
1. Pistonların uçlarında oluşan bakırımsı tabaka takılan balataların arkasındaki basıncı yayıp aşınma yüzeyi yaratsın diye kullanılan levhanın eseri, önemli bir iz değil, vakit kaybetmeye değmez, bakır dirençli bir metal değil baskıda hemen eziliyor şu anda zaten sırlanmış durumda. Kurumuş, kirli yağ-kaka-toz kalıntısından arındırmanız yeterli. Bunlar elektrostatik krom kaplı çok çizecek malzeme kullanmanızı önermem.

2. Fren sıvısı değiştiriyorsanız işi biliyorsunuzdur, havasını aldıktan sonra taze fren muazzam hissettiriyor. Tadını çıkarın.

3. Kaliper contasından kastınızı anlayamadım. O-ringleri etrafında kaçak yoksa açmayın. Yer yapmış durumda olacaktır zaten, bir kere açıldıktan sonra ömrü sıfırlansın diye değişiyor normalde. Bir kere ellediyseniz evet mantıklı, hiç dokunmadıysanız sadece su ile durulamak yeterli. Yağ yada temizleme spreyi canını okur.

4. Balataları takmadan önce +1000 grit üzeri bi zımpara ile 15-20 sn düz zemin üzerinde bastırmadan zımparalamanızı öneririm. Zımpalamadan önce baş-kıç hattında uçlardan kumpas ile ölçü alıp aşınma analizi yapmanız sizin sürüş emniyetiniz açısından fayda sağlayacaktır.

Kolaylıklar dilerim, iyi sürüşler.

Bunu buldum ama 1500 fazla geldi. O halde pistonları söküp temizlememe gerek yok. Sadece arka frenin de sıvısını değiştirdim mi tamam olacak. İki fren de sağlıklı çalışıyor. Akan kokan bir yer yok.
Düzenli yağ değişimi yapılmışsa kaliperin içi kir tutmaz , pistonun gözle görünen dış kısmını temizlemek yeterlidir , birde balataların çalıştığı pim ve yan yüzeyleri temizlersen şıkır şıkır çalışır , freni bırakınca balatalar sıkma yapmıyorsa teker elle rahat döndürülebiliyorsa ok dir..

Balatayı 2 parçaya ayırdım ve pinlerin çalıştığı yerleri temizleyip gresledim. Topladım. Teker çok rahat dönüyor. Yarın aynı işlemi arka teker için de yapacağım. Sadece ön kaliperi tutan civataları loctitelamadım. Onlarıda söküp loctite yapar sıkarım.

Sırada ön amortisör keçeleri olacak ama onları servise yaptıracağım. Motoru söküp dağıtacağım yerim yok şuan. Keçeler kaçırmaya başladı. Amortisöre ufak ufak yağ geliyor. Tedbir almam lazım.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Mübarek şu fren bakımını, kaliper temizliğini keşke videoya alsan ya da foto çekip bizimle paylaşsan ne güzel olurdu.

Motosikleti
Ns200 15"
Fren pistonun etrafındaki contayı değiştirecekseniz frencilerde bulma ihtimaliniz var. Oto frencilere giderken elinizdeki eski contadan ziyade kaliper pistonunu söküp götürmeniz daha doğru olacaktır aksi halde sizdeki conta şişmişse doğru conta seçiminde yanlışlık olabilir.

Fakat frenlerde sıkma ve kaçak yoksa değiştirmeye pek gerek yoktur.

Fren pistonlarında kir veya pas varsa çok aşırı çizmeyen zımpara ile zımparalanıp temizlenmesi iç conta sağlığı açısından iyi olacaktır.

Pistonları iterken WD-40 ile itip kaliper pimlerinide fren gresi ile yağladığınızda pamuk gibi frenler olur.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Sırada ön amortisör keçeleri olacak ama onları servise yaptıracağım. Motoru söküp dağıtacağım yerim yok şuan. Keçeler kaçırmaya başladı. Amortisöre ufak ufak yağ geliyor. Tedbir almam lazım.
Umarım 1. Bu işlemi yapmak isteyen ve 2. Düzgün yapabilecek bir servis bulursunuz. O kadar az yapılan bir işlem ki basit olmasına rağmen düzgün yapacak yer bulmak zor oluyor.

Umarım 1. Bu işlemi yapmak isteyen ve 2. Düzgün yapabilecek bir servis bulursunuz. O kadar az yapılan bir işlem ki basit olmasına rağmen düzgün yapacak yer bulmak zor oluyor.
Dün gaz telleri vs debriyaj tellerini değiştirmek için motoru bir inceledim. Gaz telleri radyatörün arkasında kalıyor. Gaz kelebeğine bağlanan tellerin uçlarında korozyon başlamış. Ben değiştirmesem rahat edemem. Debriyaj teli değişmese de olur ama el vurmuşken onu da değiştiririm.
Radyatörü ve grenajları sökmem istemiyorum çünkü 1 günde bitiremem. Sitenin bahçesinde de dağınık bırakamam. Bu durumda servise vereceğim.
Manisa'da Honda yetkili servisinde hem amortisör bakımını hem de gaz ve debriyaj tellerini değiştiririm diye tahmin ediyorum.. Zaten ondan sonra değişecek bir şey kalmıyor. Her şeyi değiştirmiş oluyorum. Buna akü da dahil. Hatta sis farı kontrol düğmesini bile değiştirdim. :D
İzmir'de Pıtır özel servisi amortisör değişimi için 3000 tl işçilik verdi. Yarın yetkili servisi arayıp fiyat isteyeceğim. Bakalım kaç para diyecekler.
Sonrasında karar veririm.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Dün gaz telleri vs debriyaj tellerini değiştirmek için motoru bir inceledim. Gaz telleri radyatörün arkasında kalıyor. Gaz kelebeğine bağlanan tellerin uçlarında korozyon başlamış. Ben değiştirmesem rahat edemem. Debriyaj teli değişmese de olur ama el vurmuşken onu da değiştiririm.
Radyatörü ve grenajları sökmem istemiyorum çünkü 1 günde bitiremem. Sitenin bahçesinde de dağınık bırakamam. Bu durumda servise vereceğim.
Manisa'da Honda yetkili servisinde hem amortisör bakımını hem de gaz ve debriyaj tellerini değiştiririm diye tahmin ediyorum.. Zaten ondan sonra değişecek bir şey kalmıyor. Her şeyi değiştirmiş oluyorum. Buna akü da dahil. Hatta sis farı kontrol düğmesini bile değiştirdim. :D
İzmir'de Pıtır özel servisi amortisör değişimi için 3000 tl işçilik verdi. Yarın yetkili servisi arayıp fiyat isteyeceğim. Bakalım kaç para diyecekler.
Sonrasında karar veririm.
Manisa Yetkili servisi, gaz teli itme ,çekme, debriyaj teli, Amortisör keçeleri ve yağ için 9315 tl malzeme parası çıkardı. İşçilikle beraber 15 ya da 16 bin tl bulur dediler.

Bu durumda ne yapıyoruz?

Keçeleri ve yağı sipariş ettim. Servis manuelini komple indirdim. Amortisörler ile ilgili olan bütün kısımları ezberledim. Tork değerlerini çıkardım. Pazar sabahı operasyona başlıyorum.

Bu arada mesele 16bin tl meselesi değil. Mesele 16 bin tl verip de karşılığını alamamak. Tork anahtarı bile kullanmayan servislere bu parayı vermeği doğru bulmuyorum.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar