TR Motor Kültüründe Neden Sadece Japon Merakı Var ?

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Aldık 9 yaşında Evropalıyı bir yıl oldu, gayet güzel biniyorum. 20-30 bin lira daha fazla verip aynı yaşta çift silindir 65 küsur beygir bir japon almaktansa daha uygun fiyata +1 silindir daha fazla, 30 beygir daha güçlü ve daha donanımlı bir motor alayım dedim benim de çekincelerim vardı fakat bir sene sonra iyiki de almışım diyorum. Elim anahtar tutuyor, Yağ, filtreler, bujiler, soğutma ve fren sıvıları, fren balataları gibi işleri kendim yaparım. Geri kalan amortisör yağı, debriyaj balatası vs. ağır işleri de yapan Ustalar var İzmir ve çevre illerde. Sıkıntı olursa bir şekilde çözeriz diye düşünüyorum.

Japonlar'dan Honda ve Yamaha popüler bizde çünkü ikiside yıllardır satış , servis vs distribütörsüz ilerliyor , insanlar yedek parça , garanti , yaygın servis , ikinci el değeri gibi konularda bu markalara güven duyuyor..

yoksa TR de de Ducati yi Harley i satın alıp kullanma hevesi vardır zira hem marka imajı hemde kullanırken verdiği keyif Japonlar'dan daha yüksektir..

Diğer Japonlar'da maalesef Honda , Yamaha kadar popüler değil , Kawasaki ve Suzuki kalite olarak ikisinden de üst seviyededir , eğer tercih sadece kalite olsa bunlarında popüler olması gerekirdi..

Gerisini bilmem ama, 90'lı ve 2 binli yılların başında, diğer coğrafyalardan pek giriş olmadı ülkeye, millet bir nevi mecbur kaldı Japon'a. Sonrasında yaşanan Çinli istilası ile, Japon hayranlığı daha da arttı, çünkü özellikle ilk gelen Çinliler resmen çöptü.

Biz de forumda ki, Japon sever kişilere höyküren, ''aaağğğbi siz marka fanatiğisiniz, Çinliler Japonu geçti'' diyen arkadaşları bir nebze haklı bularak, biraz da maddi durumlardan ötürü, uzun yıllar sonra Japondan vazgeçip gittim bir Çinli aldım, 10 bin km ancak sabredebildim, sattım. İnsan her sürüşten sonra, veya uzun sürüşten önce, inşallah arıza çıkarmaz diyerek gezer mi ya hiç.

Forumda her gün bir sürü konusu açılıyor, daha 5,10,20 bin km de saçma sapan arızalar veren çinli markalar ile alakalı. 1 sene sonra belki bir sinyalini bile bulamayacağınız marka güzellemeleri yapılıyor.

Param buna yetti, bunu aldım diyene eyvallah ta, sattıktan sonra ohh çekeceğiniz makinaların gereğinden fazla da övmeyin.

Ve evet, 0 çinli yerine 2. el Japon.

Motosikleti
Forza 250
Çünkü fakiriz,ne alaka diye sormayın bu tamamen fakirlikten japonların avantajı ne?Parça bolluğu(orijinaline muadil aksesuar),avrupalı alternatiflerine nazaran uygun bakım ücretleri,ve dayanıklı olmaları buna bağlı olarakta bir sorunda az masraf çıkarmaları.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benim şahsen cebimde 2 milyonum olsa ne Yamaha bayii’nin nede Honda bayiinin önünden geçerim.Gider paşalar gibi Borusana GS’imi alır 1.6 milyona hayatıma devam ederim

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Şu an nasıl pıtrak gibi her yerde Adv motorlar varsa, insanların yönelimi Adv tipli, çantalı, gagalı seyahat motorlarınaysa 20-30 sene önce de tam tersi super sport motorlara ilgi daha fazlaydı. Motor dendiğinde insanların aklına yarış motorları geliyordu. Yine o dönem 4 Japon da Türkiye pazarında yarış motorları kategorisinde daha yaygın, daha bilindik ve göz önündeydi. Bence Japon merakı buradan geliyor.

Devir değişti, zaman içinde Avrupalı üreticiler hem dizayn, hem kuvvet, hem de teknoloji anlamında müthiş motorlar yapmaya başladılar. Çinliler de gümbür gümbür geliyor.
devirle alakalı değil siz yaşlandınız sizin çevreniz de yaşlandı onlar advlere yöneldi yoksa benim yaş grubumda çevremde tek adv almak isteyen benim herkes ya supersporta ya da nakedlara ilgili ha bundan 10 sene sonra benim çevrem de advlere yönelir

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
devirle alakalı değil siz yaşlandınız sizin çevreniz de yaşlandı onlar advlere yöneldi yoksa benim yaş grubumda çevremde tek adv almak isteyen benim herkes ya supersporta ya da nakedlara ilgili ha bundan 10 sene sonra benim çevrem de advlere yönelir
Tommy yaşlanmadı daha, gagasız motora biniyor, çok da güzel sportouring motoru var.
Biz yaşlandık gagalı ADV tipli motorlarımızla mıcırlı stablize yollardan geçince offroad yaptık sanıyoruz eğleniyoruz. :)

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler
eskiden ucuzdu, fakiriz tamam, tercih et japonu, iyi motor bloğu, ..k gibi şasi geometrisi, eh işte kalite
bugün anlamı yok
bu memlekette mt9, 1000rs ten pahalı; e bu enayilik ama
mclaren 720s koy adamın önüne, toyota corolla der

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Düğündeki takıları bozdurdun bunu aldın. Hanımı da yanına oturttun. Kaynana ve çocuklar nereye binecek?
Bu zamanda Doğan, Şahin mi alcaaz. Elbette ki Toyota, elbette ki Corolla.🥱
mclaren.jpg

Merak, tutku, fanlık bunlar hep karışık şeyler.

Konu marka fanlığı ise Avrupalı motor sahiplerindeki fanlık seviyesi ender görülür. Ne manyaklar var. Japonlarda bu iş genellikle hasbelkader aldığı bir şeye sonradan methiyeler düzmekle ilgili oluyor. Gerçek anlamda sektöre kattıkları, parmaklarının olduğu teknolojiler/ürünler konusunda bunları okumuş araştırmış saygı duyan kaç tane Yamaha fanı gördünüz? MT dork mağinası minvalinde oluyor genelde bu işler.

Neden daha popüler Japonlar, neden pazarda daha baskınlar diye sorulacak olursa da, yanıt yine basit. Ya ne olacağdı?
Erişmesi kolay ve bakması uygun maliyetli motorlar. Böyle olunca çok satılıyor, çok satılınca bunların yanına parça erişebilirliği, aftermarket üretilen ürün seçeneği gibi alanlarda da makas açılıyor. Ama bu Türkiye'ye has bir şey de değil ki. Dünyanın her yerinde pazarı domine edenler Japon motosikletleri, daha doğrusu özellikle Honda ve Yamaha'dır.
Neden Ducati Türkiye'de Honda kadar satmıyor falan gibi sorular varsa kafanızda, bunları Ducati yönetimi bile sorgulamıyor.

Bugün artık biraz işin cılkı çıktı diyesim geliyor ama günün sonunda kişinin tercihidir önemli olan. Aldığı şeyler mutluysa gerisinin önemi yok.
Ha ekstra gümrük vergisine tabi olmayan Japon markalı motosikletler de sanki öyle bi vergi yüzünden pahalıymış kafasına ekstra kar marjı ile satılıyor. Daha iki sene önce motosiklet tedariği zorlaştığı zaman bu markaların nasıl satışlar yaptığını unutmayın. Bu da kapitalizm 101 işte.

Motosikleti
Forza 250
Yeni kasa Tracer 7’yi gördüm de benim bi kafam karışmadı değil bak,ben elendim galiba 😂

Motosikleti
Yamaha XSR700
Yanlış anlaşılmasın ama o 720s'i bana bedava verseler yürütme maliyetini karşılayamam. Sigortası, kaskosu, bakımı, vergisi derken durduğu yerde beni benden alır o araba. Zengin kesime mensup olmayan herkes ikisi arasında corolla seçer, seçmeli.

Motosikleti
Forza 250
Yanlış anlaşılmasın ama o 720s'i bana bedava verseler yürütme maliyetini karşılayamam. Sigortası, kaskosu, bakımı, vergisi derken durduğu yerde beni benden alır o araba. Zengin kesime mensup olmayan herkes ikisi arasında corolla seçer, seçmeli.
Yanlışın var hocam,bizim millet olmadığı biri gibi görünmeye bayılır.20 model Clio’ya binmektense 85 model bmw’ye biner,ortamlarda da gider bmw’m var der ama havası kaç model sorusu sorulana kadar sürer 🤣🤣

Motosikleti
Yamaha XSR700
Yanlışın var hocam,bizim millet olmadığı biri gibi görünmeye bayılır.20 model Clio’ya binmektense 85 model bmw’ye biner,ortamlarda da gider bmw’m var der ama havası kaç model sorusu sorulana kadar sürer 🤣🤣
Evet bak o konuda haklısın. Onu yapan da çok kişi var. Eski arabaya binerim ama marka olsun. Marka demek prestij demek falan gibi saçma düşünceler. İçinden çıkan adamın yüzüne bakmazsın normalde :D

Yine de bir çoğumuz 720s'i yürütemez muhtemelen. Zira sadece yıllık vergisi şu şekilde;

117.462,00 ₺​

Bunun daha sigortası, kaskosu, bakımı ve benzin masrafı var. Yıllık bu araba aşağı yukarı 500.000₺ götürüyordur yürütme maliyeti olarak.

Yine fakir düşüncelerim kafamda kavruluyor :D

F54

ben japon'da ağır bakım yok diye honda ya biniyorum
sağlamlığı da cabası bu güne kadar nereye gittiysem aklımda motor bozulur yolda kalırım gibi bir düşünce olmadı hararet yapmaz yağ yakmaz nereye gidersen git tamirini yapacak bir usta bulursun
benim arkadaş kazakistanda yolda kaldı BMW 1200 GS ile koca ülkede şaft keçesi yok şaftı sökmek için anahtar yok sanayide tornacıda anahtar yaptırmış motor ustası neyse bunu yapmışlar 3 gün sonra motor gene yolda kalmış bu sefer de şarz dinomosu cortlamış en son arkadaş uçağa koyup geldi
yanında afrika ,ile giden 2 defa orta asya turu yaptı 50000 km sıfır sıkıntı
şimdi sen olsan gider honda mı alırsın bmw mi

Ben iki yılda bir motosiklet değiştiriyorum o yüzden ikinci el satışımda piyasası olmalı hatta 3 ay içinde triumph honda sonra yamaha ya geçtim

Motosikleti
Ns200 15"
Bu konuda ben gibi istisnalarda var ama. :)

Ben şimdi gidip 2005 model Clio almaktansa gittim 1990 model 200E aldım paşalar gibi takılıyorum, arıza ıvır zıvır açsa bile çözüyorum. Hal böyle olunca problem kalmıyor.

Bir malı kullanıyor diye hakir görmek haddime düşmez ama 1990 model Mercedes’in verdiği hazzı 2958 model Clio gene veremez.

Bendeki amaçta haz almak ve klasik hissi yaşamak yoksa gündelik için kullanmaya saçma sapan araba.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yine de bir çoğumuz 720s'i yürütemez muhtemelen. Zira sadece yıllık vergisi şu şekilde;

117.462,00 ₺​

Yine fakir düşüncelerim kafamda kavruluyor :D
720 S alabilen pezevenk (Azerice iş insanı) zaten vergi ödemiyordur.
Sigorta ve bakım masraflarını da ödemediği vergiden düşüp devletten alacaklı oluyordur.🙄

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Çok güzel bir konu ve başlık..
Ben oldum olası o gemide olmayı istemedim. nedenlerini biliyorum tekrarlamaya gerek duymuyorum, sadece bir dönem sevdiğim için honda cub kullandım, yakıt ekonomisi ve yine etrafta fazla olmadığı ve cub sürüşünü sevdiğim için.. yani gidip cbf150 almadım.. ama hep italyan scooter tercih ettim ve etmeye devam ediyorum çünkü sürüşü, duruşu, performansı, tasarımı ve ergonomisi ile tüm italyan scooterler beni kendine bağımlı etmiştir, diğer ülkelerin scooterleri de güzeldir sağlamdır fakat ben kullanınca bana yavan gelmekte, bu benim düşüncem.. bir kez 2015 de honda sh300ie aldım, onun da bakım masrafı çok fazlaydı "bazı nedenlerden dolayı" ve kronik hararet sorunu nedeni ile sattım.. kısacası insanlar japon iki tekerleri ile mutludur saygı duyarım ama ben kızılay dağıtmış gibi aynı markalar modeller ile dolanmayı oldum olası sevmedim, bu bahsettiğim 20 seneyi geçkin bir süreci içermektedir. zaten buraya üye olalı olmuş 19 sene..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bu konuda ben gibi istisnalarda var ama. :)

Ben şimdi gidip 2005 model Clio almaktansa gittim 1990 model 200E aldım paşalar gibi takılıyorum, arıza ıvır zıvır açsa bile çözüyorum. Hal böyle olunca problem kalmıyor.

Bir malı kullanıyor diye hakir görmek haddime düşmez ama 1990 model Mercedes’in verdiği hazzı 2958 model Clio gene veremez.

Bendeki amaçta haz almak ve klasik hissi yaşamak yoksa gündelik için kullanmaya saçma sapan araba.
90 model mercedes de klasik sayılır, yani yukarıda denilen durumun dışındasın sen.
2020 model clio almak yerine 2005 model bmw alanlara demiş. 2005 model bmw de bir 10 yıl sonra belki klasik sayılabilir. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar