TRACER 9 - MT 09 AKÜ PROBLEMİ.

Son 2 aydır üçüncü kez teslim ettiğim motosikletimin aküsünün bitmiş olduğunu bana üçüncü teslim edişimde belirttiler. Nasıl olurda çok fazla yatmayan bir motosiklet aküsünü bu kadar çabuk bitirebilir? 3 4 günde bir olmasa bile, en kötü haftada bir kere sürdüğüm motosikletimin. Aküsü bitmiş ve bayi bunu bana üçüncü teslim edişimde ve ısrarlı bir şekilde sonucu söylediler.

Ben ısrarla akünün şarj olmadığını ya da motosikletimin aküyü şarj etmediğini belirtmeme rağmen bütün kontroller tamamdır. Motosikletinizi teslim alabilirsiniz deyip, yaklaşık 10 saat sonra motosikleti kullanmama rağmen park ettikten 2 dakika sonra motosikletimi çalıştıramıyordum. Bu sorunu yaşayanlar var mıdır? Sebebi nedir?

Sözde en kaliteli akü markası olan aküyü kullanan bu motosikletlerde bu sorun normal midir? Tek yaşayan ben değilim. Az önce izlediğim YouTube videosunda aynı şekilde. Ve ne tesadüftür? üçüncü kez o da benim gibi acı sorunu yaşamış. yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı?

Kontrollerde motosikletin aküyü şarj edip etmediğini nasıl anlıyorsunuz dediğimde sadece voltajı ölçer. Aletle kutup başlarından kontak kapalıyken 12 küsür değerlerde kontak açtıktan sonra 14 küsür değerlerde gösterilen voltajlı ha günü şarj ettiğini herhangi bir sorun olmadığını belirttiler. Ve ilk seferinde sadece açı şarjı için benden yaklaşık 1600 ₺ para aldılar. Kesinlikle doğru bulmuyorum. Evet, bayisiniz bunu yapabilirsiniz. Ama bana böyle bir işlemi yapmadan önce bilgi verilmesi gerekmiyor muydu? Neyse, bu da problem değil. ama akünü şarj ettik, herhangi bir sorun görünmüyor demeleri çok saçma.
(Tavirlar bizden iyi mi biliyorsun, biliyorsan sen söyle sorunu diyorlar. Şeklinde, )

Üçüncü götürdüğünde, abi senin akün ölmüş dediler komik biçimde.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Akünüz eskimişse doğaldır bunlar. Akünüzü yenilediğinizde sorununuz kuvvetle muhtemel ortadan kalkacaktır.

Eski ve yıpranmış aküyle sürmek zaman içinde statörünüzü de bozacaktır.

Hocam 2023 model. Motosiklet ekim ayı çıkışlı.
Evet akü ölmüş olabilir ama sorun yok deyip gondermeleri normal mi? Ya da bu sorunu 3. Kez götürdüğümde anlamaları ya da sorun aküde değilse şüpheleri doğuyor. Henüz teslim de almadım hala yeni aküyü bekliyorum. Motosiklet bayii de

Bu aküler şarj edilmeyip voltajı düşüp tekrar şarj edildiği zaman sürekli kullanılan akülere göre ömrü daha çabuk azalıyor. Diye biliyorum...

Daha fazla süre yatırdığım motosiklette bile böyle bir sorun yaşamamak üzüyor insanı ve bütün kontroller tamam deyip teslim aldığım motosiklet 10 saat sonra ayni sorunu yaşatınca ben de ne yapacağımı bilemedim artık.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocam 2023 model. Motosiklet ekim ayı çıkışlı.
Evet akü ölmüş olabilir ama sorun yok deyip gondermeleri normal mi? Ya da bu sorunu 3. Kez götürdüğümde anlamaları ya da sorun aküde değilse şüpheleri doğuyor. Henüz teslim de almadım hala yeni aküyü bekliyorum. Motosiklet bayii de
Yamaha servisi de olsa herkesin mal olma, ebleh olma hakkı var. Sanayide oto elektrikçiye gitseydiniz daha yararlı olurdu.

Motosikleti
cbf 150
2022 vespam var aküsüne birşey olmadı ama rutin binerim en kötü 3 4 haftada bir kullanırım. bu yeniler sanırım lityum çok fazla donanımda var motorlarda. resmini falan atsana

Yamaha servisi de olsa herkesin mal olma, ebleh olma hakkı var. Sanayide oto elektrikçiye gitseydiniz daha yararlı olurdu.
 Kesinlikle haklısınız. Yani ısrarla sorunumun bir kaç yönünü araştıra öğrenerek anlattım. Bundan bundan bundan olabilir diye birkaç farklı problemden söz ettim.
(Abi sen söyle o zaman sorun neymis diye cevap aldım şaka gibi, asla üslubumu ve davranışımı bozma taraftarı olan bir kişi değilim. her şey olumlu yaklaşmak ve problemimi çözmek için oradaydım, sonuçta)

Bence kesinlikle profesyonel değiller, Uzman oldukları tek şey bence yağ değiştir, yağ filtresini değiştir. bundan ibaret olduğunu düşünüyorum artık, geri kalanı deneme yanılma yöntemiyle ya da Yamaha kitapçıklarını inceleyerek tamir etmek. Asla güven vermiyorlar.

Puig marka sis farlarım vardi bu aküyü yiyor olabilir dediler, çiçek gibi sis farlarimı söktüm ama nafile sorun devam ediyor.

Bu arada sis farlarımı tekrar takmak istiyorum. Bu tür konularda uzman bir özel servis var mı tavsiye edebileceğiniz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

2022 vespam var aküsüne birşey olmadı ama rutin binerim en kötü 3 4 haftada bir kullanırım. bu yeniler sanırım lityum çok fazla donanımda var motorlarda. resmini falan atsana
Hocam minimum 150 km yol yaptığım motosikletten ve sözde en iyi marka olan Yuasa akuleri bana bunu yaşatıyor şaka gibi .

Doldurup vermek yerine çoğu akü sarj cihazlarında olan onarım modu ile yapsalardı bence bu sorun ortadan ilk gün kalkmıştı zaten.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Yorumları güzelmiş, motorum çalışırsa😅 bir çay icmeye gideceğim 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 tavsiye için teşekkür ederim size.
İstanbuldaysanız Yamaha yetkili servisi olarak Hasanpaşa'da Ersoy Moto'yu tavsiye ederim. Diğer yamaha bayi/yetkili servislerindeki gibi motor stajyerler eline düşmüyor, küçük bir servis zaten, servisin sahibi Gökhan kendi bizzat ilgilenip uğraşıyor haliyle düzgün iş çıkıyor, fiyatları da diğer yamaha yetkili servisleri ile aynı. Yeri daha önce Kızıltoprak'taydı ama geçen zamanlarda taşındı. Benim xmax'ı her bakımda oraya götürüyordum, kardeşim de Tracer 9'unu oraya götürüyor bakım için.

Eğer yetkili servis olmasın diyorsanız da yine yalnızca honda-yamaha motosikletlere bakan ve ille de orjinal parça kullanan bir usta var Maslak oto sanayide, google haritalardan "işleyen motor" diye arayınca çıkıyor, oranın hakkında da iyi şeyler duydum.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
İstanbuldaysanız Yamaha yetkili servisi olarak Hasanpaşa'da Ersoy Moto'yu tavsiye ederim. Diğer yamaha bayi/yetkili servislerindeki gibi motor stajyerler eline düşmüyor, küçük bir servis zaten, servisin sahibi Gökhan kendi bizzat ilgilenip uğraşıyor haliyle düzgün iş çıkıyor, fiyatları da diğer yamaha yetkili servisleri ile aynı.

Gökhan'ın Yamaha'nın tüm Dünya servislerinden belli kriterlerle davet ettiği teknisyen yarışmasında dereceleri var. Onlar olmasa bile insanlığı yeter...

Bu arada maalesef bu yeni nesil saçma sapan jel aküler bir kez kimyasal olarak çökünce geri gelmiyor. Ben çözümü aküyü motordan ayırıp şarjda kış modunda bağlı tutarak çözüyorum.

Gökhan'ın Yamaha'nın tüm Dünya servislerinden belli kriterlerle davet ettiği teknisyen yarışmasında dereceleri var. Onlar olmasa bile insanlığı yeter...

Bu arada maalesef bu yeni nesil saçma sapan jel aküler bir kez kimyasal olarak çökünce geri gelmiyor. Ben çözümü aküyü motordan ayırıp şarjda kış modunda bağlı tutarak çözüyorum.

Bu arada internette bir sürü "vay ben aküyü geri döndürdüm, of ne çalıştı be" videolarına inanmayın; gözümün önünde duran ve bu şekilde çöp olan 2 akü var ofiste. Yüksüzken 13.2V veriyor ama bağlıyorsun marşta tık yok...

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Bu arada internette bir sürü "vay ben aküyü geri döndürdüm, of ne çalıştı be" videolarına inanmayın; gözümün önünde duran ve bu şekilde çöp olan 2 akü var ofiste. Yüksüzken 13.2V veriyor ama bağlıyorsun marşta tık yok...

Bu yeni nesil jel akülerden aynı sorunu ben de yaşadım.
Geçen sene vstrom'u alınca 2 yıl yatmış motor aküsü zayıf, yeni akü alayım deyip LP marka jel akü almıştım. Bir iki sefer evde park yerinde şarj aletine takmayı unuttum, bir iki sefer de zincir yağlarken kontağı açık unutup aküyü bitirdim, tekrar şarj edip devam ettim ama hep bir dandiklik vardı, kışın son 3 ayında sürekli şarj cihazı bağlı olan akü bahar gelip ilk defa yola çıkayım dediğimde park yerinden çıkardım ve marş basmadı, tekrar parkettim. Yani 3 ay boyunca şarj cihazı bağlı, voltajo normal görünen akü ölmüştü, bu sefer jel akü almayacağım deyip içine asit eklenen yuasa akülerden aldım, kargodan gelen aküyü kullanma klavucundaki talimatlara uygun şekilde asidini ekleyip evde bir gün şarj edip motora öyle taktım, umarım bununla sorun yaşamam bir daha.
xmax'ın aküsü de kendi orjinal aküsü kışın 6 ay tattığında bile marşa basınca akü düşük uyarısı vermesine rağmen marş basıyordu, o akü ömrünü tamamlayıp yerine jel akü almıştım, geçen sene xmax'ı istanbulda kapalı otoparkta bıraktım, 6 ay sonrasında akü ölmüş marş basmaz olmuştu, şimdi ona da yeni akü alacağım. Jel akü olmuyor, bildik klasik tarz aküden vazgeçmeyeceğim artık.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Jel akü olmuyor, bildik klasik tarz aküden vazgeçmeyeceğim artık.

Maalesef piyasada kurşun plaka direk asitle çalışan akü yok - üretilmiyor. O içine asit döküp kullandığımız aküler de jel yapıda. Komik bir anı; benim CBF150 üzerindeki orjinal Yuasa aküyü sürekli yüksek devir kullanınca sıvı eksiltmiş - soğuk bir kış akşamı ürik asit takviyesi ile yolda kalmaktan kurtulmuştum. Keşke aküler eskiye dönse.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Maalesef piyasada kurşun plaka direk asitle çalışan akü yok - üretilmiyor. O içine asit döküp kullandığımız aküler de jel yapıda. Komik bir anı; benim CBF150 üzerindeki orjinal Yuasa aküyü sürekli yüksek devir kullanınca sıvı eksiltmiş - soğuk bir kış akşamı ürik asit takviyesi ile yolda kalmaktan kurtulmuştum. Keşke aküler eskiye dönse.
İçine asit solüsyonu dökülen aküler AGM yapısında aslında. GEL aküler fabrikadan mühürlenmiş ve şarjlı olarak gönderiliyor ve (yine şarjlı gönderilen mühürlü AGM aküler gibi) satılana kadar 3-4 ayda bir bakım şarjı yapılmasını gerektirir. Buna hangi akücü dikkat ediyordur tahminini size bırakıyorum. (Yani burada esas sorun malla ilgili değil, tedarik zinciri sorunu bu...)

Dolayısıyla ben de bir daha akü aldığımda asit eklenen AGM akülerden alacağım çünkü onların üretim sonrası stokta satış beklerken deşarj olma diye bir durumları yok, kafa rahat. Yalnız her motosiklet böyle akü desteklemiyor, asiti ilk kullanım öncesi kullanıcı tarafından eklenen aküler sadece dik konumda kullanılabiliyor, motosiklet aküyü yatık konumda tutmanızı gerektiriyorsa fabrika mühürlü AGM veya GEL (veya LiPOFe) akü almanız şart. (DL650'de akü dik durduğu için sıkıntım yok. Eski motorum CB500F'te akü yatık duruyordu, mecbur fabrika mühürlü akü kullanmak zorundaydım...)

Super Moderator
Alternatif bakış olarak; motosiklete ekstra eklenmiş bir donanım akünün boşalmasına sebebiyet veriyor olabilir mi? Mesela Spy alarm kullanırken, hareket sensörü 3-5 günde bir aküyü bitirebiliyordu, haricen eklenmiş lambalar, veya şarj soketleri vb. donanımlar bu durumlara sebebiyet verebilir. (Akünün şarj olduğunu, alternatörün çalıştığını varsayarak yorumluyorum.)

Alternatif bakış olarak; motosiklete ekstra eklenmiş bir donanım akünün boşalmasına sebebiyet veriyor olabilir mi? Mesela Spy alarm kullanırken, hareket sensörü 3-5 günde bir aküyü bitirebiliyordu, haricen eklenmiş lambalar, veya şarj soketleri vb. donanımlar bu durumlara sebebiyet verebilir. (Akünün şarj olduğunu, alternatörün çalıştığını varsayarak yorumluyorum.)
Hocam sadece sisler vardi ama kontak kapalı gece sürdüğüm motosiklet sabah marş basmıyordu, bu sorunu birkac arkadaş daha yaşamış, hatta sıfır akü de dahi yasamış, 2024 2023 üretimli akulerde sorun varmış ve normalde garanti kapsamında olmaması gereken akü garantiden degişmiş.

yav abi gidip eli yüzü düzgün bi akü alsana?

5-6 ay yatırıp sonrasında tek marşta motoru çalıştırıyorum ben. haftada, ayda akü nasıl biter?

Hocam sadece sisler vardi ama kontak kapalı gece sürdüğüm motosiklet sabah marş basmıyordu, bu sorunu birkac arkadaş daha yaşamış, hatta sıfır akü de dahi yasamış, 2024 2023 üretimli akulerde sorun varmış ve normalde garanti kapsamında olmaması gereken akü garantiden degişmiş.
Bildiğim kadarıyla bayiden akü garanti kapsamına girmiyor tabi bu zamanında apaçilerin CBR250R'ların içinden geçip Honda'nın prestiji için egzantriğin ücretsiz değişimiyle aynı şeyden dolayı değiştirebilirler. Sis farlarının tesisatına bir baktırmanı tavsiye ederim ayriyetten eski ve düzgün çalışmayan akü de zamanla statörün bozulmasına sebep olur.

F54

ben afrikanın orj aküyü 6 yıl kullandım yani 2 yıl dolmadan akü boşalıyorsa ya akü arızalı yada motosiklet şarj etmiyor aküyü

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar