Motorsiklet dalginliga gelmez...

Geçtiğimiz hafta ölümden döndüm kızım hastalandı annesi aradı hastaneye yatırdık diye.. bi telaş apartopar motora bindim yola çıktım geçtiğimiz hafta bayağı rüzgar vardı istanbulda, bunu bildiğim için motora binerken bunu aklıma kazıdım... hastane ye gelmek üzereyken gidisli gelisli bir yola girdim sağda tırlar park etmiş hızım 70-80 lerde tirlarin yanında geçiyorum oldukça fazla tir var. navigasyon dan bir ses 300 metre sonra sağa dönün...gözümü yoldan ayırıp navigasyon a baktım o sırada park etmiş tırlar sonuna gelmişim kafamı kaldırdım sinyali verdim sağa doğru yatarken son tirin yanından geçmemle rüzgar bir vurdu bana beni birden 40 50 cm sola atti o sırada da arkadan gelen tir korna sesi ve bir sutme sesinden sonra tir yanımdan bir geçti solda ki bariyere surtetek ruhumu teslim ettim orada tirci indir söve söve bana geliyor saga sinyal veriyorsun sola dönüyorsun caninami susadın aptalmisin sövüyor bana abi dedim bak rüzgar attı beni sen kimi kandiyorsun ole bisi olabilirmi salakmıyim ben masrafı ödeyeceksin dedi bende tamam abi bana inanmıyorsan kamerayı açıp bakalım dedim ne kamerası dedi bende motorda kamera var dedim neyse tabi kameradan rüzgarın beni attığı çok belli oluyor ama mevzu o değil bu abi bana tampon yapmış geliyor kardes dedi hakkını helal et ben yaptığımın farkında bile değilmişim dedi helallestik gittik ben videoyu tekrar tekrar izledim 1cm daha sola kaysam dorsenin yanında ki alet kutusu beni bicecekmis daha sonra videoyu sildim dayanamadım daha anca kendime geldim motora bugün bine bildim bu rüzgarın yanda çarpa durumunda surucu olarak ne yapmak lazım???

Motosikleti
Yamaha XSR700
Güvenlik balonunu korumaktan başka çaremiz yok. Rüzgar çarpar, seni saptırır, kontra ile toparlarsın. Düşük vites yüksek devir gitmenin de faydalı olduğunu söylüyorlar hep ama sonuç olarak her durumda rüzgar çarpınca yolundan saptırıyor. Daha fazla yapabileceğimiz bir şey olduğunu düşünmüyorum. Eğitmen abiler daha net ve doğru bilgi verir.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Geçtiğimiz hafta ölümden döndüm kızım hastalandı annesi aradı hastaneye yatırdık diye.. bi telaş apartopar motora bindim yola çıktım geçtiğimiz hafta bayağı rüzgar vardı istanbulda, bunu bildiğim için motora binerken bunu aklıma kazıdım... hastane ye gelmek üzereyken gidisli gelisli bir yola girdim sağda tırlar park etmiş hızım 70-80 lerde tirlarin yanında geçiyorum oldukça fazla tir var. navigasyon dan bir ses 300 metre sonra sağa dönün...gözümü yoldan ayırıp navigasyon a baktım o sırada park etmiş tırlar sonuna gelmişim kafamı kaldırdım sinyali verdim sağa doğru yatarken son tirin yanından geçmemle rüzgar bir vurdu bana beni birden 40 50 cm sola atti o sırada da arkadan gelen tir korna sesi ve bir sutme sesinden sonra tir yanımdan bir geçti solda ki bariyere surtetek ruhumu teslim ettim orada tirci indir söve söve bana geliyor saga sinyal veriyorsun sola dönüyorsun caninami susadın aptalmisin sövüyor bana abi dedim bak rüzgar attı beni sen kimi kandiyorsun ole bisi olabilirmi salakmıyim ben masrafı ödeyeceksin dedi bende tamam abi bana inanmıyorsan kamerayı açıp bakalım dedim ne kamerası dedi bende motorda kamera var dedim neyse tabi kameradan rüzgarın beni attığı çok belli oluyor ama mevzu o değil bu abi bana tampon yapmış geliyor kardes dedi hakkını helal et ben yaptığımın farkında bile değilmişim dedi helallestik gittik ben videoyu tekrar tekrar izledim 1cm daha sola kaysam dorsenin yanında ki alet kutusu beni bicecekmis daha sonra videoyu sildim dayanamadım daha anca kendime geldim motora bugün bine bildim bu rüzgarın yanda çarpa durumunda surucu olarak ne yapmak lazım???
Geçmiş olsun. Scooter, enduro, cross ya da koca bagajlı cins hiçbir motor kurtaramaz. Tavsiyeler boş ğstüne deneyeceğin her şey daha büyük kazaya neden olabilir. Rüzgar bildiğin kontra veriyor. Yol geniş ve müsaitse dikleştirip ters kontra ile yola girersin ama devam eder yol boyu Hatta düz yolda bir tarafa yatık ilerlemek zorunda kalırsın. Yer ıslaksa zaten düşürür.
Chopper, racing, cruiser motorlarla otobüs ve tenteli kamyonları sallayan fırtınada bile gidiyorsun. İnanılmaz bir şey fizik. Tanker şoförüydüm aynı zamanda. Kamyonları sallayan hatta karda kaymasına neden olan fırtınalarda chopper tarzı motorlarla çok rahat geziyordum. Ama özellikle maxi scooterlar araba gibi kaportalı yapısı nedeniyle hafif rüzgarda bile gidiyor.
Ben de şu an scooterdayım. Scooter=Uçurtma
İster 50cc ister 600cc olsun.

Hem sana hemde kızınıza geçmiş olsun , orada rüzgarı tahmin edemezdin ama o kadar yakından seni takip eden ağır vasıtayı fark etmeliydin , yani o dönüşe gelmeden önce ondan uzaklaşman gerekirdi , rüzgar seni savurmasa bile o da dönüş yapabilir di ki büyük ihtimal kör noktasında kalacaktın , takip mesafesini korumadığı için asli suçlu tırcı elbette..

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
abi kontra falan yani bunlar yetersiz söylemler... rüzgarın şiddetine göre alınan önlemler değişken olduğu için her şeyden önce sakatlanma ve ölme risklerini yok edin.

2017 li yıllarda bizim iş yerine yakın bir yerde rüzgarlı bir günü hatırlıyorum, öyle bir rüzgar vardı ki ben D100 gibi bir yolda motoru durdurup motorla beraber yere yattım rüzgar uçurmasın diye. bildiğin hortum çıkmış gibiydi ve ileride otobüs durağında da millet yere yatmış pozisyondaydı ve o gün duyduğumuz kadarıyla iş yerimize yakın bir benzinlikte bir ford fiesta aracı rüzgar nedeniyle kıç atmış, yani rüzgar bir anda öyle bir gelmiş ki arabanın arka tarafı kaymış, artık o esnada teker mazgallara gelip de aracın arkası hafif olduğu için mi oldu nedir bilmem ama durum buydu..

yani kontrayı bırak senin tekerini yerden kesiyor rüzgar. eğer çok şiddetli ve tekerinizi kaydıracak derecede bir rüzgar olduğunu düşünüyorsanız duracaksınız, yol boşaldığı an gideceksiniz.

yani 150 kg 200 kg civarı ve rüzgarı araba kadar alacak boyutta makinelere biniyoruz, rüzgar bize çarptığında şerit değiştirmeyi mi dert ediyorsunuz siz? tekerinizi kaydırır o rüzgarlar.

edit: zaten büyük araçları sollarken çok güçlü bir rüzgara kapılmaya alıştık ve bunun bilincinde olduğumuz için büyük araçları sollarken solumuzun boş olması gerekiyor, solumuz boş değilken büyük araçları sollamıyoruz, ben sollamıyorum yani.

ve düşük vites yüksek devir olayını bazen yapıyorum, belki psikolojik ama işe yarıyor.

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Kardeşim çok büyük geçmişler olsun öncelikle.
Evladı olmayan o paniği ve aceleciliği anlayamaz asla. Bir baba olarak ben de benzer telaşı yaşamıştım, seni anlıyorum.
Motorla alakalı söylenecek bir kaç şey varsa o da asla emniyetli sürüşten vazgeçmemek ve asla büyük riskler almamaktır sanırım.
Yaşayacak günlerimiz bol olsun.

,
Dün Biraz dolanayım dedim .. Balkona çıktım havayı görmek için , Biraz kuvvetlice rüzgar vardı , tam da sizin yaşadığınız olay aklıma geldi ,

'' ya Arkadaş zaten acemisin bu rüzgar ummadık bir anda seni savurur - toparlayamassın '' diye düşündüm ve geziyi iptal ettim.

Geçmiş olsun , Ben Sizin olayı bir iki ay önce Aliağa taraflarında otobanda yaşadım . Rüzgarlı bir havada Koskoca Reno Master otobanda savruldu , bilmeyene hikaye gibi gelir. Verilmiş sadakanız varmış , bu paylaşımda hepimize ders nitelikte.

Hem sana hemde kızınıza geçmiş olsun , orada rüzgarı tahmin edemezdin ama o kadar yakından seni takip eden ağır vasıtayı fark etmeliydin , yani o dönüşe gelmeden önce ondan uzaklaşman gerekirdi , rüzgar seni savurmasa bile o da dönüş yapabilir di ki büyük ihtimal kör noktasında kalacaktın , takip mesafesini korumadığı için asli suçlu tırcı elbette..
Kesinlikle tiri fark etmeliydim o kaça tir ne zaman geldi hiç bilmiyorum belki navigasyona bakmasam fark ederim açıkçası neden baktım onuda bilmiyorum çünkü tek bir tane dönüş vardı gozum bir an ekrana gitti işte
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kardeşim çok büyük geçmişler olsun öncelikle.
Evladı olmayan o paniği ve aceleciliği anlayamaz asla. Bir baba olarak ben de benzer telaşı yaşamıştım, seni anlıyorum.
Motorla alakalı söylenecek bir kaç şey varsa o da asla emniyetli sürüşten vazgeçmemek ve asla büyük riskler almamaktır sanırım.
Yaşayacak günlerimiz bol olsun.
Hepimizin yasayacak gunleri bol olsun .. kesinlikle evlat söz konusu olunca insan bazen ne yapacağını şaşırıyor acikcasi
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Geçmiş olsun. Scooter, enduro, cross ya da koca bagajlı cins hiçbir motor kurtaramaz. Tavsiyeler boş ğstüne deneyeceğin her şey daha büyük kazaya neden olabilir. Rüzgar bildiğin kontra veriyor. Yol geniş ve müsaitse dikleştirip ters kontra ile yola girersin ama devam eder yol boyu Hatta düz yolda bir tarafa yatık ilerlemek zorunda kalırsın. Yer ıslaksa zaten düşürür.
Chopper, racing, cruiser motorlarla otobüs ve tenteli kamyonları sallayan fırtınada bile gidiyorsun. İnanılmaz bir şey fizik. Tanker şoförüydüm aynı zamanda. Kamyonları sallayan hatta karda kaymasına neden olan fırtınalarda chopper tarzı motorlarla çok rahat geziyordum. Ama özellikle maxi scooterlar araba gibi kaportalı yapısı nedeniyle hafif rüzgarda bile gidiyor.
Ben de şu an scooterdayım. Scooter=Uçurtma
İster 50cc ister 600cc olsun.
Bende de cruiser var ama o an ne olduğunu anlayamadım saliseler içinde saga yatarken birden kendimi solda buldum. Videoda izlerken şunu fark ettim saga yatisim devam ediyor sanki motor difteri yapar gibi sağa yatmaya devam ederken sola doğru yatık pozisyonda kayıyor çünkü sağ yatisim bitmiyor motor kayıyor resmen aklıma lastik geliyor ama fazlası ile ısınmısti tekerler ıslakta değil zemin anlayamadım ne olduğunu...

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Size de prensese de geçmiş olsun.

Dün kız arkadaşımla Kadıköy sokaklarında yürürken park etmiş bir Nc gördük, motorun sahibi buradaysa selam olsun, öndeki bagaj kapağına oğlunun stickerini yaptırmış, altına "Yiğithan" yazdırmış. Ben motor kullanıyorum diye haliyle algıda seçicilik gereği sevgilim de motorlar hakkında bir şeyler merak etmeye başladı ve o stickerı sordu, bilmediği için komik karşıladı. Ben de ona adam ne zaman basıp yardırıp riskli bir şey yapacak olsa önde oğlu Yiğithan'ı görüp onu babasız bırakmamak adına yavaşlayacağını, risk almayacağını anlattım.

Velhasıl evlat olayı bir başka

Bugün Kısık ta ışıklara yaklaşıyorum .. Işık Kırmızıda arabalar konvoy , En sağ taraf emniyet şeridi .. Motor geçişine uygun olduğu için sakin sakin ışığın yanına kadar gidiyorum. Aklımdan da Zafer Akçay'ın '' Çıkarmı çıkar '' sözü geçiyor.. Bekleyen arabaları gözlüyorum içimden diyorum '' her an biri beklemekten sıkılacak ve kendini emniyet şeridine atacak..aman dikkat !! ve düşündüğüm oluyor az ileride arabanın biri sağ dikiz aynasına bakmadan lap diye önüme çıkıyor.. neyse az bir fren ile durumu idare ediyorum.. ama aynı zamanda aragazı vererek VTwin motorun homurtusu ile kızdığımı belli ediyorum.. daha 10 metre gitmedim'ki o an beklemediğim bir şey oluyor , hemen solumdaki arabada sanki beni hiç görmüyor-duymuyor.. burnunu lap diye önüme kırıverdi.. zaten fren yapacak imkan yok gerçi hızım yavaş , refleks olarak kontra verdim ben sağa kaçtım o beni gördü durdu kurtardık..

Kros motor ile kıyaslarsam Chopper da daha biraz adam yerine koyduklarını farkediyorum. Yol verenler çoğunlukta. Bugün ışıklarda beklerken biri sordu.. Kaç cc diye.. Bayanın birisi ( sanırım motorcuydu ) ara gazı versene diye seslendi.. Her turlayışta daha çok sevmeye başladım.
Gidonu biraz yükselteceğim.. Sissy bar ( sürücü destek ayarlı olandan ) şart.. Rodajda olduğum için en fazla 90 gördüm.. Maşallah diyeyim , Lastikler timsun mu neydi.. naylon denilen.. şu ana kadar hiç problem yaşatmadı. Ama tedirginim..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar