Motor freni hakkındaki rivayetler

Motosikleti
Çin Malı Skuter
Bir takım kitle diyor ki motor freni sağlıklı, bir takım kitle diyor ki ne zararlı ne yararlı, bir takım kitle diyor ki motor freni zararlı. Zararlı diyenler de debriyaja basınca egzantrik zinciri yavaşlıyor tekrar bırakınca bir anda zincir yüke bindiği için vurup parçalama ihtimali varmış. Birisi böyle dedi yani bana. Bana çok mantıksız geldi doğrusu, akabinde vites değiştirirken de o zincir yavaşlıyor/duruyor artık her neyse sonuç olarak onda da debriyaja basıp motoru şanzımandan ayırıyoruz? Ben gerekli devir aralığında, motoru bir anda vınnnn diye öne aşırı derece yığdırmadan, debriyaj kaçırmadan veya aşırı aşırı yüksek devirlerde bi anda debriyajı pat diye bırakmadan yapıldığı sürece zararlı olmadığını savunanlardanım. Bu konuda tecrübesi, deneyimi olanlar yorum yapabilir mi? Arkadaşın teki de şu videoyu attı, "ben bidaha motor freni kullanmam balatam bitsin motor freni yapmam" dedi. Tek bir videoya göre böyle bir yargıya varmasına da ayar oldum :D

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
her şey gibi bunun da yeri zamanı dozajı var bokunu çıkarırsan tabiki zararlıdır ben bu sene başına kadar düşük devirde süremiyordum güvende hissetmediğim için gazı bıraktığımda o yığılma olmadığı için götüm yemiyordu ha bunu attım üstünden artık götüm yiyor bence her gaz kesişte motor freninin devreye giriyor olması daha büyük sıkıntı olması gerektiğinden çok daha yüksek devirdesin demek
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ha benim hiçbir bilgim cartım curtum yok sadece motorumun verdiği feedbacke göre mantıklı bişi olmadığına kanaat getirdim bıraktım ben de o yüzden kullanmayı yarışmıyorsan gündelik sürücüyü bağlayan bir şey değil

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bir takım kitle diyor ki motor freni sağlıklı, bir takım kitle diyor ki ne zararlı ne yararlı, bir takım kitle diyor ki motor freni zararlı. Zararlı diyenler de debriyaja basınca egzantrik zinciri yavaşlıyor tekrar bırakınca bir anda zincir yüke bindiği için vurup parçalama ihtimali varmış. Birisi böyle dedi yani bana. Bana çok mantıksız geldi doğrusu, akabinde vites değiştirirken de o zincir yavaşlıyor/duruyor artık her neyse sonuç olarak onda da debriyaja basıp motoru şanzımandan ayırıyoruz? Ben gerekli devir aralığında, motoru bir anda vınnnn diye öne aşırı derece yığdırmadan, debriyaj kaçırmadan veya aşırı aşırı yüksek devirlerde bi anda debriyajı pat diye bırakmadan yapıldığı sürece zararlı olmadığını savunanlardanım. Bu konuda tecrübesi, deneyimi olanlar yorum yapabilir mi? Arkadaşın teki de şu videoyu attı, "ben bidaha motor freni kullanmam balatam bitsin motor freni yapmam" dedi. Tek bir videoya göre böyle bir yargıya varmasına da ayar oldum :D
Kamyon, tırcı, otobüsçü bile zararlı olduğunu söylüyor. Vites düşürme, şaft freni, şanzıman freni, motor freni, gazdan çekip kompresöre bindirme hepsi çok pahalı aktarma organlarını yıpratır.
Tüm vasıtalarda en ucuz parça balata.Sürücüsü kendisi bile alıp değiştirebiliyor. Artık abssiz araç yok. Bas frene.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Zincirinize bakım yapın ya da yapmayın fark etmiyor; hart hurt gaz açmalarda ya da sürekli kompresyona bindirerek yavaşlamalarda zinciriniz erken ölüyor.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Video tam anlami ile sacma . Her zamanki gibi hit almak icin sacmalanmis.

1. Egzantrik zinciri üzerinde sübap yaylarindan baska yük yok ve bu yaylarin sertligi bozuk degiller ise degismez. Aksine kompresyonda silindir icerisinde negatif basinc olustugu icin vakum etkisi ile sübablarin acilmasi daha rahat hale gelir.

2. Özellikle güclü motorlarda gazi actiginizda egzantrik zinciri üzerine binen yük kapattiginizdaki yükten kat kat fazladir. Bozulsa gaz acinca bozulurdu.

3. Egzantrik zinciri gergisi tam da bu yüklenmeleri karsilayarak zincir üzerindeki gerginligi azaltmak icin var. Düzgün ayarli ise zincirde herhangi bir deformasyon olmaz.

4. Egzantrik zincirinin en büyük düsmani vuruntulu calismadir ki bunun sebebi atesleme düzensizligi , yakit kalitesi vb dir.

Sosyal medyada gördügünüz her videoyu dogru kabul etmeyin arkadaslar. Biraz emek ve zaman harcayarak internet üzerinden dogru cevaplara ulasabilirsiniz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
"Motor freni yapmak" diye saçma bir şey yoktur zaten; doğru viteste olmak diye bir şey var ama. (Mânâsı derindir...)

Askerde Burunlu Mercedes kullanırdım 35 mm lik çift namlu Oerlikon Uçaksavar topu çekerdim... tatbikatlardan dönerken ( Erzincan'ın yol yordam olmayan dağlarından ) hem top çekerdim hemde Kasada yük olurdu , gaz pedalının yanında alt tarafta Motor freni düğmesi vardı. Rampa inerken arada ona basardık.. ne güzel motor freni yapardı :)) Yada düz yolda kaptırmış gidiyorsun ileride yavaşlaman yada durman gerek.. bas motor frenine o ses.. o öne yığılma.. hala özlerim.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
sonuçta motor freni yaptığımızda ters yönde bir atalet zorlaması yapılıyor ve bir yerlerde bazı metallere yük bindiriliyor olmalı değil mi? yağlama bunu en aza indirgeyip, aşınmayı minimumda tutmak için var tabi. yine de bir miktar kötü etkisi olmalı.
ancak bence en etkili fren yöntemi de motor freniyle birlikte freni kullanmak. debriyaja hemen basılmamalı
ha, şoförlüğün nirvanası, freni az kullanmaktır tabi

akıcı bir tempoda yaptığın müddetçe motosikletteki hiçbir mekanik süreç zararlı değil.

elinin ayarı yoksa peynir dilimlerken kendini de doğrayabilirsin; ama işte o tamamen senin dingilin teki olmandan.

Motosikleti
Ns200 15"

1. Egzantrik zinciri üzerinde sübap yaylarindan baska yük yok ve bu yaylarin sertligi bozuk degiller ise degismez. Aksine kompresyonda silindir icerisinde negatif basinc olustugu icin vakum etkisi ile sübablarin acilmasi daha rahat hale gelir.

2. Özellikle güclü motorlarda gazi actiginizda egzantrik zinciri üzerine binen yük kapattiginizdaki yükten kat kat fazladir. Bozulsa gaz acinca bozulurdu.

3. Egzantrik zinciri gergisi tam da bu yüklenmeleri karsilayarak zincir üzerindeki gerginligi azaltmak icin var. Düzgün ayarli ise zincirde herhangi bir deformasyon olmaz.

4. Egzantrik zincirinin en büyük düsmani vuruntulu calismadir ki bunun sebebi atesleme düzensizligi , yakit kalitesi vb dir.

Sosyal medyada gördügünüz her videoyu dogru kabul etmeyin arkadaslar. Biraz emek ve zaman harcayarak internet üzerinden dogru cevaplara ulasabilirsiniz.
Hocam ufak bir ekleme yapmak istedim.

Egzantrik zincirin ömürünü motor yağıda etkilemektededir, eğer o modelde zincir problemi yoksa (mesela ilk nesil n47 motorları) çokta dert edilecek bir konu değildir.

Her işin başı yağdan geçer.

Motosikleti
cbf 150

Bu bmwci arkadaşla aynı fikirde buluşmak beni üzüyor. Hurafelere inanmayın, motor freni hayat kurtarır kimi zaman. Tahrik zincirini yorabilir ama zaten uç kuruşluk şey

yine gereksiz tartışmalara gebe bir konu.
durmanız gerektiği mesafede durduktan sonra nasıl fren yaptığınızın önemi yok. önemli olan zamanında durabiliyor olmanız. isterse motor perte çıksın sizin canınıza bişi olmasın.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Frenlerken disk balata nasıl aşınıyorsa motor da hafif hafif aşınıyor motor freninde. Ben motor bloğunun ömrünü frenleyerek değil gazlayarak bitirmeyi tercih ederim.

F54

yol neyi gerektiriyorsa ona göre kullanıyorum motor mu eskir egzantrik mi eskir balata mı biter ne olursa olsun umrumda değil benimle yaşayacak hali yok
bu kadar kafaya takacak bir durum yok benim için

Motosikleti
cbf 150
Bunlar hep paraıszlık fakirlikden. Millet bunları düşünür oldu ulen eskiden biz zzr 1100 lerle basardık düşerdik kalkdırdık parçalardık motoru yaptırdık şimdi millet fren yapmaya korkuyor hale bak

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Motor freni durmanın zor olacağı zaman frenlere destek amacıyla yapılan bir eylem. Eski kampanalı araçlarda biraz mecburiyet gibiydi. Şimdi ise daha çok bir istek. Zararı varmıdır? Sanmam milyon devirdiğim araçlarda hiçbir zaman motor sıkıntısı yaşamadım. Ama yüksek devir çeviren araçlarda mantıken zincir uzaması yapabilir gibi geliyor. Ama bu yapılmaz anlamına gelmez, lazım olduğu yer olur.

Motosikleti
cbf 150
Motorun servis kitabını açın, eğer orda motor freni yapmayın diyorsa yapmayın. Bazı firmalar 5 sene motor garantisi veri sınırsız hiçbiride ywzmıyor motor frenş yaparsanız bozulur motorunuz diye cahil cahil konuşmayın

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben de bunu yazacaktım. Hızlanırken bozulmuyor da yavaşlarken mi bozulacak cidden?
Kamyon, tırcı, otobüsçü bile zararlı olduğunu söylüyor. Vites düşürme, şaft freni, şanzıman freni, motor freni, gazdan çekip kompresöre bindirme hepsi çok pahalı aktarma organlarını yıpratır.
Retarder de bir çeşit motor freni ve aktarma organları üzerinden yavaşlatıyor araçları. Yani bunu söyleyen kamyoncular, tırcılar, otobüsçüler neye dayanarak öyle demiş? Hiç biri frene basarak yavaşlamıyor çünkü.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ben de bunu yazacaktım. Hızlanırken bozulmuyor da yavaşlarken mi bozulacak cidden?

Retarder de bir çeşit motor freni ve aktarma organları üzerinden yavaşlatıyor araçları. Yani bunu söyleyen kamyoncular, tırcılar, otobüsçüler neye dayanarak öyle demiş? Hiç biri frene basarak yavaşlamıyor çünkü.
Hocam retarder ve proretarder şaft ve şanzıman frenleridir. Motor değil. Motor freni ayrı. Motor freni motoru yanma odalarını kapatarak boğar. Motorda kurumlanmaya ve yağ eksiltmeye neden olur. Şafta ve şanzıman frenini kullanıyorlar çünkü tam yüklü iken rampa aşağı balata frenleri yetmez. Ancak şaft ve şanzımanı durduran kavramalar da fren balatalarına göre çok çok pahalı parçalardır. Ayrıca frenlerde abs gibi emniyet sistemi varken retarder, motor freni gibi sistemlerde bu yok. Ayrıca retarder, motor freni gibi sistemler sadece çeker aksı yavaşlatır. El freni çekmek gibi.
Araçlarda vites düşürmeye gelince sanzımana ve ekzantriğe yük bindirir. Gaz açıp vites değiştirirken yük biniyor denilmiş ama binmiyor. Kademeli devirli yük biniyor. Vitesi 5ten 4e aniden çektiğinizde daha çok yük biniyor.

Motorun servis kitabını açın, eğer orda motor freni yapmayın diyorsa yapmayın. Bazı firmalar 5 sene motor garantisi veri sınırsız hiçbiride ywzmıyor motor frenş yaparsanız bozulur motorunuz diye cahil cahil konuşmayın
Kitapçıklarda "kaldırımlara çıkmayın jantınız yamulur", "3 kişi binmeyin", "motosikletle araba çekmeye çalışmayın" diye de bir uyarı yok. Öncelikle motor freninin ne olduğunu öğrenin. Motor freni yanma odalarını, ekzost çıkışını kapatarak motoru boğarak devrini düşürür. Ağır vasıtalarda vardır ve motorda ciddi kurumlanmaya neden olur. Ama amaç ağır vasıtayı birden fazla frenle durdurmaktır. Kurumlanma kazayı önlüyor.
Sizin kastettiğiniz vites düşürerek şanzımana ve ekzqntriğe ani şok darbesi yapmak. Bir anda üstünde olmaması geren baslıyı yapmak. Yani şanzıman freni olan proretarder da değil bu. Onda sanzımanı bir balata durdurur yine. Yine retarder şaft freninde de şaftı balatalar durdurur. Öncelikle hepsinin ortak özelliği el freni çekmek gibi çeker aksı durdurmaktır. Zaten emniyetsiz bir duruştur. Ayrıca bu frenlerde abs gibi bir emniyet de olmaz. En doğrusu tırlarda bile debriyaj frendir. Bu motor frenleri yüzünden ülkemizde saçma sapan, olmaması gereken kazalar oluyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha XSR700
Hocam retarder ve proretarder şaft ve şanzıman frenleridir. Motor değil. Motor freni ayrı. Motor freni motoru yanma odalarını kapatarak boğar. Motorda kurumlanmaya ve yağ eksiltmeye neden olur. Şafta ve şanzıman frenini kullanıyorlar çünkü tam yüklü iken rampa aşağı balata frenleri yetmez. Ancak şaft ve şanzımanı durduran kavramalar da fren balatalarına göre çok çok pahalı parçalardır. Ayrıca frenlerde abs gibi emniyet sistemi varken retarder, motor freni gibi sistemlerde bu yok. Ayrıca retarder, motor freni gibi sistemler sadece çeker aksı yavaşlatır. El freni çekmek gibi.
Araçlarda vites düşürmeye gelince sanzımana ve ekzantriğe yük bindirir. Gaz açıp vites değiştirirken yük biniyor denilmiş ama binmiyor. Kademeli devirli yük biniyor. Vitesi 5ten 4e aniden çektiğinizde daha çok yük biniyor.

Kitapçıklarda "kaldırımlara çıkmayın jantınız yamulur", "3 kişi binmeyin", "motosikletle araba çekmeye çalışmayın" diye de bir uyarı yok. Öncelikle motor freninin ne olduğunu öğrenin. Motor freni yanma odalarını, ekzost çıkışını kapatarak motoru boğarak devrini düşürür. Ağır vasıtalarda vardır ve motorda ciddi kurumlanmaya neden olur. Ama amaç ağır vasıtayı birden fazla frenle durdurmaktır. Kurumlanma kazayı önlüyor.
Sizin kastettiğiniz vites düşürerek şanzımana ve ekzqntriğe ani şok darbesi yapmak. Bir anda üstünde olmaması geren baslıyı yapmak. Yani şanzıman freni olan proretarder da değil bu. Onda sanzımanı bir balata durdurur yine. Yine retarder şaft freninde de şaftı balatalar durdurur. Öncelikle hepsinin ortak özelliği el freni çekmek gibi çeker aksı durdurmaktır. Zaten emniyetsiz bir duruştur. Ayrıca bu frenlerde abs gibi bir emniyet de olmaz. En doğrusu tırlarda bile debriyaj frendir. Bu motor frenleri yüzünden ülkemizde saçma sapan, olmaması gereken kazalar oluyor.
bildiğim kadarıyla retarder boş viteste kullanılmıyor. Yani aynı zamanda şanzıman, şaft ve difransiyel ile yavaşlama sağlıyor. O yüzden bir çeşit motor freni dedim. Sadece motor burada işlem dışı kalıyor. Ki aslında şanzıman da motoru çevirdiği için yine devir rölantiden yüksek olacak. Yanlışım varsa düzeltin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar