Fc-Moto Mağazadan Alışveriş Tecrübesi ve TaxFree

Katılım
24 Mar 2019
Mesajlar
473
Motosikleti
MSX-125 & X-Pulse 200 & Hornet 750
İki ay önce Almanya'ya gittim. Fc-moto'nun Würselen'deki mağazasından alışveriş yaptım. Tecrübelerimi paylaşayım dedim.

FC-Moto'nun Würselende bir mağazası var. Würselen, Aachen şehrinin yakınlarında küçük bir ilçe. Belçika ve Hollanda sınırına yakın. Ancak çok büyük bir mağaza değil. Sitelerinde olduğu gibi aşırı bir ürün gamı beklemeyin. Websitesinde zaten hangi ürünler mağazada var, hangisi yok görebiliyorsunuz. İstediğiniz belli ürünler varsa, bedeniniz biraz sıra dışı bir bedense, mağazaya gitmeden ürünleri isteyebilirsiniz. Bunu fc-moto'nun sitesi üzerinden yapabiliyorsunuz. Web sitesinden normal sipariş verir gibi ürünleri sepetinize ekliyorsunuz. Sepeti onaylayıp, teslimat noktası olarak mağazayı seçiyorsunuz. Bu aşamada para ödemiyorsunuz. Ürünler mağazaya gidiyor, mağazaya gittiği zaman bildirim geliyor. Mağazaya gidip, almak istediğiniz ürünleri beğenip, ödemesini yapıp alıyorsunuz. Bu şekilde 10 tane ürünü mağazaya istemenize izin veriyor sistem. Yalnız mağazadan teslimat seçeneğinin çıkması için "fatura adresini" Almanya'da bir adres olması gerekiyor. Ben mağazanın adresini yazdım, kabul etti. Zaten önemi yok, bu aşamada fatura vs oluşturulmuyor.

Ürünlerin hazırlanıp mağazaya gitmesi bir hafta kadar sürebiliyor. Sitede söylediğine göre ürünleri sizin için 14 gün bekletiyorlar. Gideceğiniz gün belliyse, vaktiniz darsa, en az bir hafta 10 gün öncesinden siparişinizi verin. Gecikmeler olabiliyor. Oraya gittiğinizde ürünler gelmemiş olabilir. Benim siparişimde geciken bir ürün oldu, araya tatil günü girdi derken biraz aksaklık yaşadım. Biraz iletişim problemi de var. Bana mail attılar ürünleriniz yarın alabilirsiniz diye ama gittiğimde ürünler gelmemişti, öğleden sonra gelecek dediler saat 16'da gel. 4 saat Würselen'i dolanmak zorunda kaldım. Küçücük bir ilçe görecek bir şey de yok.

Mağazada ürünleri baktım ettim, beğendim aldım. Gelelim tax free konusuna. Fc-Moto tax free işlemlerini kendisi yapıyor, Globalblue gibi aracı firmalarla çalışmıyor. Ürünleri alırken tam parasını ödüyorsunuz. Havalimanından çıkarken ürünlerinizi gösterip, tax free formunu onaylatıyorsunuz. Daha sonra posta ile fc-moto'ya mühürlenmiş tax free formlarını gönderiyorsunuz. Fc-Moto'da size KDV'sini iade ediyor. Gelelim detaylara.

Ödemeyi yaparken çalışanlara, Tax free formu istediğinizi söyleyin. Fatura için Türkiye'deki adresinizi vermeniz gerekiyor. Doğrusu bana üstünde adresim olan bir fatura vermediler, basit fiş verdiler. Bunun yanında "tax free formu" almanız gerekiyor. Dikkat edin formda sadece 5 adet satır var. Eğer daha fazla ürün aldıysanız bir sayfa daha isteyin, kendiniz fotokopi de çekebilirsiniz. Bu forma adres ve pasaport bilgilerinizi ve aldığınız ürünleri isimleri ve değerlerini yazıyorsunuz. Ürünlerin Almanca genel ismini yazmanız yeterli, "motosiklet montu, motosiklet kaskı" gibi. Diğer alanların doldurulmasına gerek yok.

Havalimanından çıkarken gümrük ofisine gidip tax free formunu onaylatmanız gerekiyor. Ürünleri göstermeniz gerektiğini unutmayın. Mümkünse ürünlerin etiketlerini ve kutularını atmayın. Gümrük memurlarının keyfine göre çok detaylı bakabilirler, ürünlerin yeni ve sıfır oldukları belli olsun. Almanya'daki bütün havalimanları böyle mi bilmiyorum. Ancak Düsseldorf'ta gümrük işlemini şöyle yapıyorsunuz. Eğer ürünleri uçak altı bagaja verecekseniz, gümrük ofisine gitmeden önce check-in işlemi yapın. Ürünlerinizin olduğu bavulu uçak altı bagaja gidecek gibi check'in işleminden geçirin, yalnız bavulunuzu teslim etmek yerine geri isteyin. Bavulunuzu hemen gümrük ofisine götürün. Orada bavulunuzu açıp ürünlere tek tek bakacaklar ve tax free formunu mühürleyecekler. Bavulunuzu size geri vermeyecekler, gümrük ofisinin bandından uçağa gidecek. Eğer ürünleri yanınıza alacaksanız, bu gümrük ofisinden işlem yapmıyorlar, gümrük işlemi yapılan bir kapı var direkt oraya gidiyorsunuz, o kısmı bilmiyorum.

Fc-Moto aracı firmalarla çalışmadığı için havalimanındaki tax-free gişelerinden paranızı alamıyorsunuz. Gümrükten onaylattığınız formları fc-moto'nun mağaza adresine posta ile göndermeniz gerekiyor. Fc-moto'da kdv'yi banka hesabınıza iade ediyor. Yalnız benim tavsiyem alternatif ödeme yöntemlerini araştırmanız. Benim IBAN'ıma, ismimi yanlış yazdıkları için parayı gönderemediler. Geri dönen işleme 50 euro masraf ödemişler. Bunu benden düşmediler. Ama tekrar banka hesabına gönderme yapamayız dediler. Ya bize Avrupadan bir hesap numarası ya da paypal verin dediler. Ben de mecbur bir tanıdığın hesap numarasını bulup verdim. Ona gönderim yaptılar. Eğer Avrupa'da bir banka hesabınız yoksa, size tavsiyem böyle yapmanız. Türkiyeye isterseniz 100euro gibi bir kesintiyi göze alın. KDV aslında %19 ancak bazı kesintiler vs var galiba, bana ödediğim rakamın %16'sını iade ettiler.

Umarım faydalı olmuştur.

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:43 ----------

Gümrükten onaylattığınız formları fc-moto'nun mağaza adresine posta ile göndermeniz gerekiyor

Ekleme: Gümrük formu ile birlikte faturayı da göndermeniz gerekiyor.
 
Katılım
11 Kas 2020
Mesajlar
277
Uzun zaman sonra forumda gerçek forumsal bir yazı :) Bilgilendirici, teşekkür ederiz
 
Katılım
2 Eki 2023
Mesajlar
2,201
Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Düsseldorf'taki gümrük işleyişini ilk defa duyuyorum. Bavulla, satın alınan ürünler arasında ne ilgi var anlamadım. Normal işleyişte, satın alınan ürünler ve faturaları ile gümrük ofisine gidilir (veya global blue ofisi) orada işlemler tamamlanınca siz ürünlerinizi alır, ister uçak altı bavulunuza ister kabin bagajınıza koyar, gidip check in yaptırırsınız.

Ben hep Global Blue ile işlem yaptığım için FC Moto'nun işleyişini bilmiyorum. Siz aracı firma olmadan işlem yaptığınızdan doğrudan gümrük ofisine yönlendirilmiş olabilirsiniz.
 
Katılım
24 Mar 2019
Mesajlar
473
Motosikleti
MSX-125 & X-Pulse 200 & Hornet 750
Düsseldorf'taki gümrük işleyişini ilk defa duyuyorum. Bavulla, satın alınan ürünler arasında ne ilgi var anlamadım. Normal işleyişte, satın alınan ürünler ve faturaları ile gümrük ofisine gidilir (veya global blue ofisi) orada işlemler tamamlanınca siz ürünlerinizi alır, ister uçak altı bavulunuza ister kabin bagajınıza koyar, gidip check in yaptırırsınız.

Ben hep Global Blue ile işlem yaptığım için FC Moto'nun işleyişini bilmiyorum. Siz aracı firma olmadan işlem yaptığınızdan doğrudan gümrük ofisine yönlendirilmiş olabilirsiniz.

Bunu ürünlerin yurtdışına çıkacağını garanti etmek için yapıyorlar. Belliki insanlar oradaki yakınlarına bir şeyler alıp KDVsini geri alıyorlar 😉 Bence Düsseldorf havalimanının yaptığı mantıklı.

Paranızı globalblue'dan da alacaksanız prosedür aynı.
 
Katılım
21 Kas 2016
Mesajlar
5,660
Havalimanından çıkarken gümrük ofisine gidip tax free formunu onaylatmanız gerekiyor. Ürünleri göstermeniz gerektiğini unutmayın. Mümkünse ürünlerin etiketlerini ve kutularını atmayın. Gümrük memurlarının keyfine göre çok detaylı bakabilirler, ürünlerin yeni ve sıfır oldukları belli olsun.

Mümkünseden ziyade aslında bu bir zorunluluk. Kimi durumlarda keyfi olarak müsamaha gösterilebiliyor ama yapılmaması gerekir. En son yeni aldığı iPhone'unu kullanmaya başlayan bir vatandaşımıza sağlam bir zılgıt atıldığını izlemiştim :D

Aracı firmayla anlaşılmayan durumda işte biraz angarya oluşuyor. Aracı firma pata pata bunları halledip kredi kartına ödeme yapabiliyor, kendi ekmeğini de alıyor aradan tabi. Yoksa söylediğin gibi check-in kontuarındayken bavulu işletip sonra TaxFree yapacağını söylediğinde geri alıp gümrüğe gösteriyorsun. Onlar da ürünlerin işlem onayı bittikten sonra bagajı kendileri uçağa gönderiyor - genelde zaten oversize bagaj teslim noktası gümrüğün dibinde oluyor oradan gönderiyorlar. Bir de sonra o firmaya tekrar gidip nakit almak veya senin yaşadığın gibi TR hesabına para gönerilmesi gibi sancılı bir iş oluyor.

Bu angarya işlere üşenip bir de bazı küçük esnafın çok TaxFree bilmemesinden (bilmiyor ayağı yapmasından) ötürü bu sene İtalyan ve Yonan hükümetlerine güzel paralar bıraktım. Emeklilerine bişeyler ısmarlasınlar napak artık :D
 
Katılım
9 Haz 2020
Mesajlar
154
Evet Würselendeki mağaza çok küçük. Ama sadece fc moto satmıyor ekipmanları.
Louis var polo var.
Oradan Jüchen e gitseydin orda polo mağazası vardı.
Hem outlet hemde regular mağazası yanyana.
Aklında bulunsun bi dahaki sefere kısmet olursa orayı da unutma.
👍
 
Katılım
4 Kas 2024
Mesajlar
100
ben Web’ten alışveriş yaptım ama oradaki arkadaş teslim alıp getirecek.
KDV iadesi alabilir miyim?
 
Katılım
30 Ağu 2014
Mesajlar
5,463
ismin yanlış yazılması orada çalışanın hatası, sürekli böyle olacağını sanmıyorum. aslında firmanın kendi ödeme yapıyor olması daha güzel, çünkü global blue denen garabet kesinti üzerine kesinti yapıyor, alacağınız iade kuşa dönüyor. italyada decathlondan birkaç ürün almıştım, normalde kdv oranı %22, ancak bana iade ettikleri tutar %11 civarındaydı. normalde euro hesabım var ancak adamlar eurodan dolara çevirip o şekilde karta iade etmişler bir de kur farkı kesmişler. yine geçenlerde viyanadan airpods aldığımda 179 euro luk ürüne 14 dolar iade yaptılar. viyanada kdv oranı %20, tam iade yapmış olsalar 29 euro iade etmeleri lazımdı. ayrıca havalimanında bu iadeyi nakit olarak almak istediğimde 7 euro kesinti olacağını söylediler, o yüzden kredi kartına iade istedim ve yine italyada olduğu gibi dolara çevirip karta iade ettikleri için ordan da kesinti yaptılar :)
yunanistanda plaisio diye bir teknoloji mağazası var, onlar da iadeleri kendileri yapıyor ve kuruşu kuruşuna iadenizi alıyorsunuz. en iyisi mağazanın iadesini kendisi yapması bence.
 
Katılım
8 Nis 2025
Mesajlar
2
İki ay önce Almanya'ya gittim. Fc-moto'nun Würselen'deki mağazasından alışveriş yaptım. Tecrübelerimi paylaşayım dedim.

FC-Moto'nun Würselende bir mağazası var. Würselen, Aachen şehrinin yakınlarında küçük bir ilçe. Belçika ve Hollanda sınırına yakın. Ancak çok büyük bir mağaza değil. Sitelerinde olduğu gibi aşırı bir ürün gamı beklemeyin. Websitesinde zaten hangi ürünler mağazada var, hangisi yok görebiliyorsunuz. İstediğiniz belli ürünler varsa, bedeniniz biraz sıra dışı bir bedense, mağazaya gitmeden ürünleri isteyebilirsiniz. Bunu fc-moto'nun sitesi üzerinden yapabiliyorsunuz. Web sitesinden normal sipariş verir gibi ürünleri sepetinize ekliyorsunuz. Sepeti onaylayıp, teslimat noktası olarak mağazayı seçiyorsunuz. Bu aşamada para ödemiyorsunuz. Ürünler mağazaya gidiyor, mağazaya gittiği zaman bildirim geliyor. Mağazaya gidip, almak istediğiniz ürünleri beğenip, ödemesini yapıp alıyorsunuz. Bu şekilde 10 tane ürünü mağazaya istemenize izin veriyor sistem. Yalnız mağazadan teslimat seçeneğinin çıkması için "fatura adresini" Almanya'da bir adres olması gerekiyor. Ben mağazanın adresini yazdım, kabul etti. Zaten önemi yok, bu aşamada fatura vs oluşturulmuyor.

Ürünlerin hazırlanıp mağazaya gitmesi bir hafta kadar sürebiliyor. Sitede söylediğine göre ürünleri sizin için 14 gün bekletiyorlar. Gideceğiniz gün belliyse, vaktiniz darsa, en az bir hafta 10 gün öncesinden siparişinizi verin. Gecikmeler olabiliyor. Oraya gittiğinizde ürünler gelmemiş olabilir. Benim siparişimde geciken bir ürün oldu, araya tatil günü girdi derken biraz aksaklık yaşadım. Biraz iletişim problemi de var. Bana mail attılar ürünleriniz yarın alabilirsiniz diye ama gittiğimde ürünler gelmemişti, öğleden sonra gelecek dediler saat 16'da gel. 4 saat Würselen'i dolanmak zorunda kaldım. Küçücük bir ilçe görecek bir şey de yok.

Mağazada ürünleri baktım ettim, beğendim aldım. Gelelim tax free konusuna. Fc-Moto tax free işlemlerini kendisi yapıyor, Globalblue gibi aracı firmalarla çalışmıyor. Ürünleri alırken tam parasını ödüyorsunuz. Havalimanından çıkarken ürünlerinizi gösterip, tax free formunu onaylatıyorsunuz. Daha sonra posta ile fc-moto'ya mühürlenmiş tax free formlarını gönderiyorsunuz. Fc-Moto'da size KDV'sini iade ediyor. Gelelim detaylara.

Ödemeyi yaparken çalışanlara, Tax free formu istediğinizi söyleyin. Fatura için Türkiye'deki adresinizi vermeniz gerekiyor. Doğrusu bana üstünde adresim olan bir fatura vermediler, basit fiş verdiler. Bunun yanında "tax free formu" almanız gerekiyor. Dikkat edin formda sadece 5 adet satır var. Eğer daha fazla ürün aldıysanız bir sayfa daha isteyin, kendiniz fotokopi de çekebilirsiniz. Bu forma adres ve pasaport bilgilerinizi ve aldığınız ürünleri isimleri ve değerlerini yazıyorsunuz. Ürünlerin Almanca genel ismini yazmanız yeterli, "motosiklet montu, motosiklet kaskı" gibi. Diğer alanların doldurulmasına gerek yok.

Havalimanından çıkarken gümrük ofisine gidip tax free formunu onaylatmanız gerekiyor. Ürünleri göstermeniz gerektiğini unutmayın. Mümkünse ürünlerin etiketlerini ve kutularını atmayın. Gümrük memurlarının keyfine göre çok detaylı bakabilirler, ürünlerin yeni ve sıfır oldukları belli olsun. Almanya'daki bütün havalimanları böyle mi bilmiyorum. Ancak Düsseldorf'ta gümrük işlemini şöyle yapıyorsunuz. Eğer ürünleri uçak altı bagaja verecekseniz, gümrük ofisine gitmeden önce check-in işlemi yapın. Ürünlerinizin olduğu bavulu uçak altı bagaja gidecek gibi check'in işleminden geçirin, yalnız bavulunuzu teslim etmek yerine geri isteyin. Bavulunuzu hemen gümrük ofisine götürün. Orada bavulunuzu açıp ürünlere tek tek bakacaklar ve tax free formunu mühürleyecekler. Bavulunuzu size geri vermeyecekler, gümrük ofisinin bandından uçağa gidecek. Eğer ürünleri yanınıza alacaksanız, bu gümrük ofisinden işlem yapmıyorlar, gümrük işlemi yapılan bir kapı var direkt oraya gidiyorsunuz, o kısmı bilmiyorum.

Fc-Moto aracı firmalarla çalışmadığı için havalimanındaki tax-free gişelerinden paranızı alamıyorsunuz. Gümrükten onaylattığınız formları fc-moto'nun mağaza adresine posta ile göndermeniz gerekiyor. Fc-moto'da kdv'yi banka hesabınıza iade ediyor. Yalnız benim tavsiyem alternatif ödeme yöntemlerini araştırmanız. Benim IBAN'ıma, ismimi yanlış yazdıkları için parayı gönderemediler. Geri dönen işleme 50 euro masraf ödemişler. Bunu benden düşmediler. Ama tekrar banka hesabına gönderme yapamayız dediler. Ya bize Avrupadan bir hesap numarası ya da paypal verin dediler. Ben de mecbur bir tanıdığın hesap numarasını bulup verdim. Ona gönderim yaptılar. Eğer Avrupa'da bir banka hesabınız yoksa, size tavsiyem böyle yapmanız. Türkiyeye isterseniz 100euro gibi bir kesintiyi göze alın. KDV aslında %19 ancak bazı kesintiler vs var galiba, bana ödediğim rakamın %16'sını iade ettiler.

Umarım faydalı olmuştur.

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:43 ----------



Ekleme: Gümrük formu ile birlikte faturayı da göndermeniz gerekiyor.
Merhaba, fatura ve gümrük formunu Türkiyeden mi postalamak gerekiyor yoksa ülkeden ayrılmadan Almanyadan mı? Son olarak Elden magazaya teslim edebilir miyiz evrakları bilginiz var mı? Teşekkürler
 
Katılım
30 Ağu 2014
Mesajlar
5,463
Merhaba, fatura ve gümrük formunu Türkiyeden mi postalamak gerekiyor yoksa ülkeden ayrılmadan Almanyadan mı? Son olarak Elden magazaya teslim edebilir miyiz evrakları bilginiz var mı? Teşekkürler
hocam tax free için soruyorsan şöyle oluyor. havalimanında veya gümrükte ülkeden çıkış yaptığın sırada pasaport kontrol işlemleri yapılırken evrakları damgalatıyorsun, sonrasında tekrar geri dönüş yapamıyorsun oradan. ülkeye vardığında ya posta ya da eposta ile göndermen gerekiyor evrakları, firmaların çoğu eposta kabul ediyor.
 
Katılım
8 Nis 2025
Mesajlar
2
Öncelikle hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Şöyleki ben bi yarış tulumu,hava yastığı ve bot aldırdım gelen bir arkadaşa. Tüm işlemleri yaptı ve evrakları bana getirdi ancak tulum zannedersem bir beden büyük oldu muhtemelen değiştirmek için günü birlik Almanyaya uçacağım. Dolayısıyla gidince ordan direkt teslim edebilir miyim o yüzden sordum. Ayrıca değişim yaparsam aynı gümrük sürecini tekrar sil baştan yapmam gerekir mi. Bilginiz var mı? Tşk
 
Katılım
30 Ağu 2014
Mesajlar
5,463
Öncelikle hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Şöyleki ben bi yarış tulumu,hava yastığı ve bot aldırdım gelen bir arkadaşa. Tüm işlemleri yaptı ve evrakları bana getirdi ancak tulum zannedersem bir beden büyük oldu muhtemelen değiştirmek için günü birlik Almanyaya uçacağım. Dolayısıyla gidince ordan direkt teslim edebilir miyim o yüzden sordum. Ayrıca değişim yaparsam aynı gümrük sürecini tekrar sil baştan yapmam gerekir mi. Bilginiz var mı? Tşk
o şekilde olur tabi hocam, elinizde gümrük damgalı evrakları mağazada teslim edebilirsiniz. genellikle şöyle bi yanılgı oluyor. ben evrakları gidip gümrükte veya havalimanında imzalatayım sonra şehre ineyim mağazaya vereyim, öyle bi durum olmuyor. pasaport kontrolünden geçtikten sonra ülkeden çıkış yapmış oluyorsunuz, giriş için aynı kapıyı kullanamıyorsunuz.
 
Katılım
21 Kas 2016
Mesajlar
5,660
Şimdi normalde senin götüreceğin o belgeler firmanın ithalatı gerçekleştirdiğini belgelemek için kullandığı evraklar olacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra o ürün için iade alınıp iptal gerçekleştirilirse iş bayağı karmaşıklaşabilir - doğrudan deneyimim yok ama ithalat ihracat işleriyle uğraştım biraz zamanında.
Lakin sen formu elden götüreceğin için yani daha ihracat tamamlanmadığı için şöyle bir şey yapılabilir. O formu adamlara ver, onlar da yırtıp atsınlar, o ürünün ithalatı iptal edilmiş olur, VAT'ı Alman hükümetinde kalır. Normal bir satış gibi kalır. Ondan sonra yeni ürün için aynı süreci tekrar işletirsin, formu postayla veya Almanya'ya gidince verirsin VAT'ını geri alırsın.
Ya da, firma bunu kabul ederse sadece beden değişimi olacağından işi resmiyete hiç dökmezsiniz, sen evrağını teslim eder ilk alışverişinden VAT'ını alırsın, eski tulumu verip yeniyi alırsın ve normal bagajın gibi ülkeden ayrılırsın. Stok kayıtları nedeniyle firma bunu yapmak istemeyebilir.

Her hâlükârda önceden adamlara bir alo demek iyi olur.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst