Bazen ayda 1 bazen ayda 2-3 kere yurtdışında olan biri olarak, hiç yurtdışına gitmediysen 1 gün bile olsa önce bir gezmeye git. Sokaklarında yürü yemeklerinden ye. Çünkü gemileri yakıp gidicem olayını ben çok duyuyorum, Türkiyede alt gelir sınıfında olmak avrupa'da alt gelir sınıfında olmaktan daha kolay. Ancak nitelikliysen çalışana her zaman karşılık var. (Kazancını bilmiyorum, iki tarafta da kötü senaryo için söylüyorum) Üstelik bizim mültecilere baktığımız gibi bakacaklar buradan giden herkese. Sürekli iş yaptığım adamlar bile hala eli ardında geziyo dolandırılmamak için. Bizi öyle görüyorlar o yüzden counter attack olarak onlar dolandırmaya çalışıyor. Ummanda senelerdir alamadığım 5k dolarım var. 2 sene önce Senegal'de TR'den dolandırılan adamın işini çözdük karşılığında o bizi dolandırdı

Hiç nitelik yoksa mesela almanya'ya gitsen 2 nesildir orada olan bir Türk'ün yanında sigortasız yarı parasına çalıştırılabilirsin. Aklıma sevdiğim bir parça geldi Metallica - Sad but true. Gemileri yakıp tüm düzen değiştirilmez. Daha fazla para kazanıp ucuza motosiklet ya da otomobil almaktan daha değerli şeyler olduğunu düşüneceksin muhtemelen. Yurtdışında yaşam çok kolay değil, Ben yeteri kadar para kazandığım sürece zimbabwe'de bile yaşarım, ama mesela eşime dünyaları versen yaşayamaz. Sosyal hayat yok çünkü.
Bu arada göçmenlik kısmından haberim yok ama en kolay adapte olabileceğimiz yer muhtemelen Bosna olur. Hem biz Türkleri seviyorlar, hem de müslüman nüfusun yoğunluğundan ötürü bizimkine biraz daha benzer adetler var.