kanuni seyhan 250 elektirik işi - (görselli) 3 net soru, 3 net cevap için uzmanlarından dönüş rica ederim

selamlar.

Kötü komşu insanı ev sahibi yapar misali , bildiğiniz üzere ben artık tamirciye gitmem ve kendim yapmak niyetindeyim. Daha önce dediğim gibi tüm sorumluluk bana ait. isterse motor çöp olsun umrumda değil. Kendim yapmak niyetindeyim ve malum arabalar konusunda çok iyiyim ama motorsiklete geldimi hiç birşey bilmiyorum.,

Şimdi adım adım gidip, gerektiğinde sizden ve forumdan destek almak niyetindeyim. Bu sebeple ilk sorumu açık bir şekilde görsel olarak oluşturdum. Bunlar bence püf noktalar geri kalan, sinyal filan kabloları işin ıvır zıvırı. Gerekirse tesisatı yeniden komple yapmak istiyorum. kafam karışmasın diye sadece şu an bu sorularıma cevap almak istiyorum. teşekkür ederim.

Bu resmi internete resim yükleme sitesine koydum ve aşağıda hem görselini direkt koydum, hemde indirip büyütmek falan isterseniz daha net okumanız için direkt linkinide veriyorum. görsel kendi motorumdan ve üstten bakış halinde. eğer yardımcı olursanız ve net sorulara açık cevaplar verirseniz sevinirim. bunlar nasıl olmalıİ? pcde açabiliyorsanız malum ekran daha geniş olacaktır.

resmin direkt linki : https://resmim.net/cdn/2025/03/02/NCVzHR.jpg eğer indirmek isterseniz.

resmin kendisi.

Merhaba
no1 muhtemelen aküden daha önce ekstra bir kablo çekmişler sigortada onun o sigortanın orda durması yada değiştirilmesi bir şey ifade etmez.
no2 direk marş motorunda elektrik olmaması normaldır, o büyük silindir gibi parça marş otomatiği bildiğin role gibi çalışır 4 pini vardır 2 büyük vidalı olanlardan aküden gelen kalın kablo diğer ucu marş motoruna gider marş motoru diğer ucu şasede bağlıdır, biz kontak açıp marş düğmesine bastığımızda marş otomatiğinin diğer iki ince ucuna gerilim gelir ve otomatiği açar ondan sonra otomatik üzerinden marş motoruna elektrik gider ve marş basar. Son sorunu anlaman kolay değil motorun herşeyinin doğru olduğundan emin olduktan sonra hala çalışmıyorsa değiştirirsin zaten ucuz bir şey.
Sizin sorununuz nedir marşmı basmıyor yoksa motormu çalışmıyor. marş basmıyorsa o marş otomatiğindeki büyük somunlu pinleri kısa devre et basması gerekli, basarsa kontak ve düğme tarafında aramanız lazzım sorunu yada otomatiğin kendisi bozuktur. Sorununuzu tam olarak söylerseniz iyi olur.

Merhaba
no1 muhtemelen aküden daha önce ekstra bir kablo çekmişler sigortada onun o sigortanın orda durması yada değiştirilmesi bir şey ifade etmez.
no2 direk marş motorunda elektrik olmaması normaldır, o büyük silindir gibi parça marş otomatiği bildiğin role gibi çalışır 4 pini vardır 2 büyük vidalı olanlardan aküden gelen kalın kablo diğer ucu marş motoruna gider marş motoru diğer ucu şasede bağlıdır, biz kontak açıp marş düğmesine bastığımızda marş otomatiğinin diğer iki ince ucuna gerilim gelir ve otomatiği açar ondan sonra otomatik üzerinden marş motoruna elektrik gider ve marş basar. Son sorunu anlaman kolay değil motorun herşeyinin doğru olduğundan emin olduktan sonra hala çalışmıyorsa değiştirirsin zaten ucuz bir şey.
Sizin sorununuz nedir marşmı basmıyor yoksa motormu çalışmıyor. marş basmıyorsa o marş otomatiğindeki büyük somunlu pinleri kısa devre et basması gerekli, basarsa kontak ve düğme tarafında aramanız lazzım sorunu yada otomatiğin kendisi bozuktur. Sorununuzu tam olarak söylerseniz iyi olur.
selamlar

iki tip sorunum var birisi psikolojik yani , 3 tamirciye gidip, 3 çünede motorun değerine göre servet ödeyip, 3 çünde de motoru teslim aldıktan sonra hemen bozulması ve tamircilere olan güvenimin sıfıra inmesi ve artık motorsiklet sıfır elektirik bilgim ile motor tesisatını sıfırdan yapmayı öğrenmeye azim etmem. yoksa katil olucam artık.

motorun sorunu ise aküsü sıfır olmasına karşın, sinyaller dahil, marşı dahil hiçbir yerine elektirik gelmemesi. yani tamirci artık ne yapıyorsa çalışır alıyorum, sonra marşa basıyorum, bırakın marşın riv riv etmesini, anahtarı açınca sinyaller bile çalışmıyor hale gelmiş oluyor. Akü bitmiyor . bir yerlerde yaptığı bağlantı kısa devremi ne yapıyor. bir keresınde tamirciden motoru aldım yolda o hale geldi. şimdi pek çok sorun olabilir ama dediğim gibi ben adım adım öğrenmek istiyorum. bu adımı anlamadan, geniş bir cevap almam sanırım sadece kafamı karıştırır. o yüzden bu speifik soruları sordum. bunları çözünce diğer adıma geçeceğim.

cevabınızda bilgime göre eksik bulduğum/anlayamadığım şu. NO2 de, marş motorunda civatalar varya oradan akım ölçtüğümde, akım var. yani marş motoruna aküden akım girişi oluyor. sonra marş motorundan çıkan siyah kablo bir sokete gidiyor. yani bir yerlere akım gönderiyor. ama siyah kablodan giden soketin içinde akım ölçemiyorum. şimdi siz şunumu diyorsunuz?

Evet marş motoruna akım gidiyor ve bağlantısı doğru. Ama siyah kablo ucundakı sokete akım gitmemesi normal. çünkü marş düğmesine bastıgınızda, siyah kablonun ucundaki sokete akım gelir, durduğu yerde akım gelmez. Buda normaldir. . Doğrumu anladım.?

no3 sorumu açarsam, bu beynin çalışıp çalışmadığını anlayabileceğim, motorun komple elektirik sorununu çözmeden önce , bir yöntem varmıdır?

teşekkür ederm.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
1. Ordaki ek ve sigorta zamanında ek bir donanım için yapılmış, normalde oradan voltaj okumanız lazım ama sigorta patlak olabilir, sigorta patlak değilse kablolarda bir temassızlık vardır, onu söküp atabilirsiniz.
2. Marş otomatiği aküden direkt kalın bir kabloyla + almalıdır. - kutbu ise yine kalın bir kabloyla şaseye bağlanmalıdır. Buradan motor kapalıyken akım alırsınız normaldir. Sağlamlığını kontrol için marş otomatiği + ve - kutuplarına bir tornavida ile kısa devre yaptırın, motorun o anda marş basması gerekmektedir.
3. CDI beyin, ölçerek arıza tespitini bilemiyorum ama bu bozulduğunda motor ateşleme yapmaz, eğer motorda ateşleme varsa bu sağlamdır.

Şimdi ben sizi tam olarak anlayamadım, durumunuzu yaşadığınız problemi tam olarak anlatırsanız ben yardımcı olmak isterim, uğraştığınız elektrik tesisatı çok basit bir tesisat, diğer konuda dediğim gibi cg elektrik tesisatı alırsanız ufak tefek eklemelerle komple değiştirme şansınız var. Size alırken konjektörü ve beyni kaç girişli diye soracaklar, bu bilgilerle gidin.

Bu kadar kurcalanmış bir tesisatla uğraşılmaz, değişseniz daha iyi. Zaten arka, orta ve ön grup var, soketleri birbirine bağlayacaksınız renkleri falan tutar genel olarak zorlanmazsınız.

cdi beyin marş basmamasına yada tesisata voltaj olmamasına engel değil, onu şimdilik eleyin onun işi motordan aldığı ateşleme zamanını bobine gönderip bujiyi ateşlemesini sağlar şuan onunla işiniz yok. Şuan motorda hiç elektirik yok anladığım onun için önce kontağa elektrik geliyor mu ona bakılması gerekli geliyorsa sonra marş butonuna bakılmalı. elektrik bilginiz yok ise o işin içinden zor çıkarsınız. dümdüz ordan marş motoruna elektrik çek olayı değil o.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hangi ildesiniz bu arada belki yardımcı olmak isteyen birileri çıkar.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
cdi beyin marş basmamasına yada tesisata voltaj olmamasına engel değil, onu şimdilik eleyin onun işi motordan aldığı ateşleme zamanını bobine gönderip bujiyi ateşlemesini sağlar şuan onunla işiniz yok. Şuan motorda hiç elektirik yok anladığım onun için önce kontağa elektrik geliyor mu ona bakılması gerekli geliyorsa sonra marş butonuna bakılmalı. elektrik bilginiz yok ise o işin içinden zor çıkarsınız. dümdüz ordan marş motoruna elektrik çek olayı değil o.

Hangi ildesiniz bu arada belki yardımcı olmak isteyen birileri çıkar.
evet, bursada olsa ben gelip bakarım bile :)

1. Ordaki ek ve sigorta zamanında ek bir donanım için yapılmış, normalde oradan voltaj okumanız lazım ama sigorta patlak olabilir, sigorta patlak değilse kablolarda bir temassızlık vardır, onu söküp atabilirsiniz.
2. Marş otomatiği aküden direkt kalın bir kabloyla + almalıdır. - kutbu ise yine kalın bir kabloyla şaseye bağlanmalıdır. Buradan motor kapalıyken akım alırsınız normaldir. Sağlamlığını kontrol için marş otomatiği + ve - kutuplarına bir tornavida ile kısa devre yaptırın, motorun o anda marş basması gerekmektedir.
3. CDI beyin, ölçerek arıza tespitini bilemiyorum ama bu bozulduğunda motor ateşleme yapmaz, eğer motorda ateşleme varsa bu sağlamdır.

Şimdi ben sizi tam olarak anlayamadım, durumunuzu yaşadığınız problemi tam olarak anlatırsanız ben yardımcı olmak isterim, uğraştığınız elektrik tesisatı çok basit bir tesisat, diğer konuda dediğim gibi cg elektrik tesisatı alırsanız ufak tefek eklemelerle komple değiştirme şansınız var. Size alırken konjektörü ve beyni kaç girişli diye soracaklar, bu bilgilerle gidin.

Bu kadar kurcalanmış bir tesisatla uğraşılmaz, değişseniz daha iyi. Zaten arka, orta ve ön grup var, soketleri birbirine bağlayacaksınız renkleri falan tutar genel olarak zorlanmazsınız.

selamlar

iki tip sorunum var birisi psikolojik yani , 3 tamirciye gidip, 3 çünede motorun değerine göre servet ödeyip, 3 çünde de motoru teslim aldıktan sonra hemen bozulması ve tamircilere olan güvenimin sıfıra inmesi ve artık motorsiklet sıfır elektirik bilgim ile motor tesisatını sıfırdan yapmayı öğrenmeye azim etmem. yoksa katil olucam artık.

motorun sorunu ise aküsü sıfır olmasına karşın, sinyaller dahil, marşı dahil hiçbir yerine elektirik gelmemesi. yani tamirci artık ne yapıyorsa çalışır alıyorum, ya yolda yada bir gün sonra sonra marşa basıyorum, bırakın marşın riv riv etmesini, anahtarı açınca sinyaller bile çalışmıyor hale gelmiş oluyor. Akü bitmiyor . bir yerlerde yaptığı bağlantı kısa devremi ne yapıyor, yaptığı bir kablomu kopuyor anlamıyorumç bir keresınde tamirciden motoru aldım yolda o hale geldi. şimdi pek çok sorun olabilir ama dediğim gibi ben adım adım öğrenmek istiyorum. bu adımı anlamadan, geniş bir cevap almam sanırım sadece kafamı karıştırır. o yüzden bu speifik soruları sordum. bunları çözünce diğer adıma geçeceğim.

yani yapmak istediğim bu tesisatı komple anlamak, gerektiğinde sıfırdan yapabilmek.

kablo renklerine gelirsek, gökkuşağı gibi, bir sürü kablo değiştirmişler. ek yapmışlar. o yüzden renk menk hak getire.

size bir soru sorayım. Tesisat artık bulmacaya dönmüş. tesisat şemasınıda bulamıyorum ki hangi kablo nereye gidecek çözemiyorum. Bir bulsam orada herşey belli zaten. şimdi ben zamanında tamirci yüzünden arabanın elektrik aksamını sıfırdan çekebilecek hale geldim ve motorunda elektirik tesisatını bu şekilde halledecek bilgiye sahip olmak istiyorum. belkide şöyle yapmalıyım, şu modelin sadece motorunu çalıştıracak, yani marşa bastınmı motor çalışacak, sürsen gidecek hale getirecek bir tesisatı nasıl çekerim anlatabilirmisiniz. sonra korna olur, lambası, sinyali olur onları çekmek kolay olur. bu şekilde hareket edebilirmiyim bunu bana sağlayabilirmisiniz? yoksa başka bir yöntemmi önerirsiniz.

teşekkür ederm.

antalya

kabaca marş ve ateşleme sistemi bu şekilde tabi burda marş butonu falan yok o da kontakla role arasında o turuncu kabloda var gibi düşünün.
bguoost.jpg

En basit bu şemadan anlarsınız.

hatta sadece marş sistemi bu şekilde.
g1hzeeh.jpg

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X Pulse 200
Tamadır, şimdi yapılacak şey şu motorun üzerindeki tesisatı komple söküp atıyorsun çünkü tesisatın sıfırı 450 lira alıp yenisini yerleştirmen gerekiyor, bir sürü ek olan karıştırılmış bir elektrik tesisatı yangına bile sebep olabilir. Elektrik gelmemesine gelecek olursa, tüm bağlantılar sağlam şekilde yapıldıktan sonra kontaktan başlayarak takip ederek sorunu bulmak gerekiyor ama 3 tane tamirci üstesinden gelemediyse demekki kısa devre ve kopukluklar çok fazla.

Motor normalde çalışıyorsa sorun çok büyük değil, kontak bozuktur, 2 kablo biribirine deymiyordur falan, ama yinede uğraşılmaz.

Aşağıya alacağınız tesisat ve baz almanız gereken diyagramları ekledim, piyasada sizin motora özel tesisat bulmanız zor ama cg tesisatı uyar buna

cgl 125 wiring diagram

cg elektrik tesisatı komple

Tamadır, şimdi yapılacak şey şu motorun üzerindeki tesisatı komple söküp atıyorsun çünkü tesisatın sıfırı 450 lira alıp yenisini yerleştirmen gerekiyor, bir sürü ek olan karıştırılmış bir elektrik tesisatı yangına bile sebep olabilir. Elektrik gelmemesine gelecek olursa, tüm bağlantılar sağlam şekilde yapıldıktan sonra kontaktan başlayarak takip ederek sorunu bulmak gerekiyor ama 3 tane tamirci üstesinden gelemediyse demekki kısa devre ve kopukluklar çok fazla.

Motor normalde çalışıyorsa sorun çok büyük değil, kontak bozuktur, 2 kablo biribirine deymiyordur falan, ama yinede uğraşılmaz.

Aşağıya alacağınız tesisat ve baz almanız gereken diyagramları ekledim, piyasada sizin motora özel tesisat bulmanız zor ama cg tesisatı uyar buna

cgl 125 wiring diagram

cg elektrik tesisatı komple

tamamdır teşekkür ederim. sıfır tesisat almak istemiyorum çünkü derdimi sanırım anlatabildim size. kendinizi benim yerine koyun lütfen. öğrenmem şart oldu.

şu şemaları, serdar dostumuzun dediği şekilde sadece motoru çalıştır, korna, sinyal falan olmasın. anahtarı çevirince, çalışşsın, yürüsün, kontağı kapatınca stop etsin olacak şekilde , bu şemalarla karşılaştırıp, extra sorum olursa yazarım.

her ikinizide teşekkür ederim.

kabaca marş ve ateşleme sistemi bu şekilde tabi burda marş butonu falan yok o da kontakla role arasında o turuncu kabloda var gibi düşünün.
bguoost.jpg

g1hzeeh.jpg

bguoost.jpg

g1hzeeh.jpg

@SerdarC ilk görselde yeşil olanlar - kutup sanırım ve bunlar direkt motorun metal iskeletine bağlanacak şekilde çizilmiş anladım. doğrumudur. o halde @ogzcngdk nin de verdiği şemalarla kontrol edip, olası bir sorumda tekrar sizleri rahatsız ederim.

Son düzenleme:
Merhaba sıkıntılı bir işin içine girdim bir türlü çıkamıyorum bir arkadaş ta 2006 model Kangda marka chopper motor var motor elektrik tesisatı komple söktüm cbf 150 elektrik tesisatı taktım ve stator CDI ve konjektor aynı uyumlu taktım sadece pick-up yerine oturmadi kestim eski olanı taktım fakat ateşleme bir türlü yapmıyor tekrar eski stator ve CDI takacağım deneyeceğim ne yapmalıyım yardımcı olacak kimse varmı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar