Fren balataları Hk. Kazık mı yiyorum?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

Hidrolik böyle sık değişmesi gereken bir şey mi? Hidrolik sıvısı kolay kolay eskimeyen binlerce, yüzlerce km götüren bir sıvı değil mi? Örneğin arabamı aldığımdan beri 35-40k km yaptım hiç değiştirmedim ben. Frenlemede hiç bir sıkıntım yok.

Ha motorumda 24k'da değiştirilmesi yazıyor, onda değiştiricem ama para tuzağı gibi sanki. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arkadaşa da yazdım da, hidrolik sıvısı 20-24k'da değişecek bir şey mi yav?
Frenleri aslında oldukça az kullanıyorum ben, motorun komprasyonu normal motorlardan çok daha yüksek olduğu için gazı saldığım anda frenliyormuş gibi ciddi bir şekilde yavaşlıyor.
Mecburiyetten değiştirmiştim arka fren hidroliğini, yaparken izledim de, basit bir iş gerçekten, kendim yapabilirim.
Yani çok pahalı bir iş değil ki para tuzağı olsun? Fren sıvısı havadan inanılmaz nem toplama kapasitesine sahip bir kimyasal. Zamanla topladığı bu nem yüzünden sıvının kaynama sıcaklığı epeyice düşüyor. Fren sıvısı bir kaynarsa o zaman frenler tutmaz - borularda hava olmasıyla eşdeğer bir durum... Hoş bunun ihtimali nedir ne kadardır o da ayrı bir tartışma konusu ama kafa rahatlığı için 2 seneden bir değiştirmekte sıkıntı çıkmaz. (Benim motoru alalı da 2 sene oldu, benim de bir ara değiştirtmem lazım. Yaz başı yaptırırım...)

İtibardan tasarruf olmaz diyen büyüğümüz gibi frenden de tasarruf olmaz.

Balata markasına karışmam ama ne var ön balata değişiminde dört cıvata diyenlere kanma. Değişim işini olur olmaz insanlara yaptırma bulabileceğin ve güvenebileceğin en iyi ustaya yaptır bu değildir ki en pahalı usta en iyi usta. Usta konusuna çok dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Fren en ufak ihmali, lakaytlığı kabul edebilecek bir şey değil.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
O arkadaş benim :) Öncelikle diskler de sarf malzemesidir diye belirtmek istedim. Bu arada önerilen balatalar ne tutmayacak ne de öyle tereyağı gibi disk eritecek balatalar değil. Adamlar ön tarafa 320mm diskli çift Stylema çakmışlar, disklerin malzemesini de illâ ki ona göre yapmışlardır.

Korlas'taki o fiyatlarla sanki full bir EBC disk seti de alsanız aynı fiyata çıkıyorsunuz gibi duruyor! Elde yedek disk de olur ne güzel. :D (Biraz mübalağa etmiş olabilirim ama durum yaklaşık böyle yani...) Sonrasında yine EBC balatalarla devam ederseniz zaten güzel tasarruf ediyor olacaksınız.
Üstadım kesinlikle sizi kastetmedim. Sizden önce yazan oldu. Ona istinaden bu yorumu yaptım.

Brembo EBC vb markalara tabiki güvenirim . Hafif motorum olan S1000XR a gözüm kapalı takarım da. OEM e de bu markaların üretim yaptığını biliyorum ama Rocket 3 GT artçılı sürüşte yarım tonlara varan ağırlıklara ulaşıyor. Makinası buharlı tren kadar torklu ve çok çabuk hızlanıyor. Wheelbase i çok uzun olduğu için özellikle arka frene çok yükleniyor . Ağırlık transferi çok geciktiği için öndeki frenlerin çok güçlü olması avantaj değil dezavantaj haline geliyor. Rocket III de progresive fren için ön fren manetine çok çok nazik davranmak gerekiyor. Eğer gereğinden hızlı ısırırsa ağırlık transferi tamamlanmadan ABS devreye girerek duruş mesafesini uzatabiliyor. Biz touring kullanıcıları (Ağır ve uzun wheelbase li) bunu biliriz ve ona göre kullanırız . İntegral ABS ye sahip olan K1200GT motorumda arka frene asla dokunmadığım halde arka fren balataları önden önce bitiyor. Uzun ve ağır motorlarda işler biraz farklı işliyor. Sizlerin kullandığı hafif motorlar gibi değil.

Motosikleti
Ns200 15"
Vallahi o kadar detay ben bilmiyorum. O kadar detaya da girersem ben işin içinden çıkamam. 😂
Kafam rahat etsin diye gidip orjinal alıcam en son. Aklımda hiç soru kalmayacak. 😵‍💫

Hidrolik böyle sık değişmesi gereken bir şey mi? Hidrolik sıvısı kolay kolay eskimeyen binlerce, yüzlerce km götüren bir sıvı değil mi? Örneğin arabamı aldığımdan beri 35-40k km yaptım hiç değiştirmedim ben. Frenlemede hiç bir sıkıntım yok.

Ha motorumda 24k'da değiştirilmesi yazıyor, onda değiştiricem ama para tuzağı gibi sanki. :D

Arkadaşa da yazdım da, hidrolik sıvısı 20-24k'da değişecek bir şey mi yav?
Frenleri aslında oldukça az kullanıyorum ben, motorun komprasyonu normal motorlardan çok daha yüksek olduğu için gazı saldığım anda frenliyormuş gibi ciddi bir şekilde yavaşlıyor.
Mecburiyetten değiştirmiştim arka fren hidroliğini, yaparken izledim de, basit bir iş gerçekten, kendim yapabilirim.
Fren sıvıları zamanla nem toplayan bir sıvıdır, kısa frenlemelerde pek sıkıntı yaşamazsınız ama virajlı yollarda performanslı sürmeye başladığınızda 3. veya 4. virajda frenler manetinde sünger gibi his olmaya başlayacaktır buda performans kaybı demektir. Ben en ufak siyahlanma gördüğümde değişirim, frenler aşırı ısınırsa içindeki sıvı siyahlaşmaya başlar. Hiç ölçme imkanım olmadı fakat bir kere yüksek sıcaklıklara çıkmış olan fren hidroliği benim için ömrünü tamamlamış oluyor.

Önde çift kaliper olduğu için soldan boşaltmaya başlamak doğru olacaktır.

Motosikleti
Hocam bu balata markası konusuda orijinale gerek yok çünkü onada Brembo üretiyor. Bahsettiğimiz markalar abuk subuk markalar değil, bir çok kişi bu markaları pist için kullanıyor ve belli bir kalite standartları içinde üretilmiş balatalar (Ebc'den bahsediyorum). Gidip Monero (Çin malı 100 TL civarında satılan marka) balata önersek tamam ama Ebc kullanılmayacak bir balata asla değil.
Dostum Brembonun ne olduğunu biliyorum tabiki ancak üzerinde konuştuğumuz motor bu dünyadan değil. Bu aygır artçılı sürüşte yarım ton ağırlığa ulasıyor. Pistte kullandığımız hafif siklet motorlar ile alakası yok. Kesinlikle çok güçlü ve çabuk hızlanabiliyor. Bu nedenle fren balataları çok çok önem kazanıyor. Hassasiyetim bundandır. Yoksa kendi motorumda Brembo kullanıyorum ve çok memnunum.

Motosikleti
...
Brembo EBC vb markalara tabiki güvenirim . Hafif motorum olan S1000XR a gözüm kapalı takarım da. OEM e de bu markaların üretim yaptığını biliyorum ama Rocket 3 GT artçılı sürüşte yarım tonlara varan ağırlıklara ulaşıyor. Makinası buharlı tren kadar torklu ve çok çabuk hızlanıyor. Wheelbase i çok uzun olduğu için özellikle arka frene çok yükleniyor . Ağırlık transferi çok geciktiği için öndeki frenlerin çok güçlü olması avantaj değil dezavantaj haline geliyor. Rocket III de progresive fren için ön fren manetine çok çok nazik davranmak gerekiyor. Eğer gereğinden hızlı ısırırsa ağırlık transferi tamamlanmadan ABS devreye girerek duruş mesafesini uzatabiliyor. Biz touring kullanıcıları (Ağır ve uzun wheelbase li) bunu biliriz ve ona göre kullanırız . İntegral ABS ye sahip olan K1200GT motorumda arka frene asla dokunmadığım halde arka fren balataları önden önce bitiyor. Uzun ve ağır motorlarda işler biraz farklı işliyor. Sizlerin kullandığı hafif motorlar gibi değil.
Öncelikle güzel bir bilgi paylaşımı için teşekkürler. Motosiklet konularında etraflıca düşünmek gerektiğine dair güzel bir örnek...

Bununla birlikte kendi motosikletimden örneklersem 213kg harekete hazır dolu depo motosiklet, 110kg ekipmanlı ben, 15kg ekstralar (koruma demirleri, orta sehpa, çanta demiri, çanta, çantanın içindeki laptop vs. ıvır zıvır) ile benim yola çıkma ağırlığım hemen hemen 338kg. Rocket 3'ün harekete hazır dolu depo ağırlığı 320kg. Sürücüsüyle birlikte ağırlığı iki kişi ile seyahat edilen V Strom kadar olacaktır. (V Strom istiap haddi 215kg) İki kişi yüklü seyahat edilen V Strom'un görece dandinik amortisörleri ve Tokico frenleri ile ölmüyorsak EBC balatalı Rocket 3'te de ölmeyiz sanki? :D

Motosikleti
Ns200 15"
Dostum Brembonun ne olduğunu biliyorum tabiki ancak üzerinde konuştuğumuz motor bu dünyadan değil. Bu aygır artçılı sürüşte yarım ton ağırlığa ulasıyor. Pistte kullandığımız hafif siklet motorlar ile alakası yok. Kesinlikle çok güçlü ve çabuk hızlanabiliyor. Bu nedenle fren balataları çok çok önem kazanıyor. Hassasiyetim bundandır. Yoksa kendi motorumda Brembo kullanıyorum ve çok memnunum.
O zaman yanlış anladım, ben ilk olarak fabrika harici olmaz algıladım :). Gerekli özellikler tutuyorsa gerisi kullanıcının bütçesine kalmış. Aslında bu konu yağ konusu gibi...

Motosikleti
cbf 150
Hacı dayı sen sıvılarınıda değiştirt çok para değil rocket 3 kullanıyorsun. Şansa bırakma motorda iki şey var şansa bırakmıyacağın biri fren diğeri lastik. Yarım ton motor freni zaten çabuk yer lastiğide. Gündelik motor baksan iyi olur kendine bu motor haftasonu arada çıkarmalık

Korlas'ın bana gönderdiği fiyatta adet fiyatlarıdır yazıyor. Montaj ile ilgili bir ibare geçmiyor. Ben kendim Fethiye'deyim zaten değiştirmek için İstanbul'a gidemem. 😂 Aklımı kurcalayan o oldu zaten, dediğim gibi pek anlamıyorum ama 3 tane balata değişcek 15.350 TL yapıyor. Özel bişiy falan mı var diye düşündüm. Birde burada fiyat aldım, Braking marka sinterli 6500TL işçilikle 3 takım değiştiriyorlar. Birde abi şey demişti, Daha da iyileri var, onu istersen 13bin TL civarlarına geliyor 1000 TL'de işçilik 14'e olur dedi.

Böyle diyince de iyisi olacaksa arada 1350TL fark var orjinal Brembo alırım daha mantıklı. Braking/EBC gibi markalar frenlememde bana fark yaratır mı peki hocam? Aynı fren mesafelerini verebilir mi bana? Motorun dolu ağırlığı artçıyla beraber yarım ton oluyor.

Daha önce kendim hiç yapmadığım için bilemiyorum. Basit bir işçilikse yaparım sorun da değil. Sadece birinin göstermesi lazım bana. 😂
yeri müsait olan biraz mekanik bilgisi olan herkes degiştirebilir. Uzman olmaya gerek yok.

Motosikleti
Öncelikle güzel bir bilgi paylaşımı için teşekkürler. Motosiklet konularında etraflıca düşünmek gerektiğine dair güzel bir örnek...

Bununla birlikte kendi motosikletimden örneklersem 213kg harekete hazır dolu depo motosiklet, 110kg ekipmanlı ben, 15kg ekstralar (koruma demirleri, orta sehpa, çanta demiri, çanta, çantanın içindeki laptop vs. ıvır zıvır) ile benim yola çıkma ağırlığım hemen hemen 338kg. Rocket 3'ün harekete hazır dolu depo ağırlığı 320kg. Sürücüsüyle birlikte ağırlığı iki kişi ile seyahat edilen V Strom kadar olacaktır. (V Strom istiap haddi 215kg) İki kişi yüklü seyahat edilen V Strom'un görece dandinik amortisörleri ve Tokico frenleri ile ölmüyorsak EBC balatalı Rocket 3'te de ölmeyiz sanki? :D
Üstad bir şeyi atlamayalım senin V Strom tam yüklüyken poposunu kaldırana kadar Rocket III uzaya çıkabiliyor. Sıkıntı burada zaten hem hızlı hem güçlü hemde küçük bir otomobil kadar ağır

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Üstad bir şeyi atlamayalım senin V Strom tam yüklüyken poposunu kaldırana kadar Rocket III uzaya çıkabiliyor. Sıkıntı burada zaten hem hızlı hem güçlü hemde küçük bir otomobil kadar ağır
Alamanya'da kaç para bu rocket3'ler? öyle bir anlattın ki alasım geldi ama burada çok paraymış. :)

Motosikleti
Mutlaka, ama EBC ve Galfer gibi markaların bu motosiklete uygun olmayacak / sürücüsünü tehlikeye atacak ürünler üretip kataloglarına bu motosikletle uyumludur diye koyacağını da düşünmüyorum. Sonuçta bunlar ağırlıkları ve saygınlıkları olan markalar. Böyle sabaha kadar yazışabiliriz ama en nihayetinde karar tabi ki motosikletin sahibi ve bu ürünlerin parasını cebinden çıkartacak olan kişiye kalmış.

Ben olsaydım yapacağım belli; çünkü dünyada hiçbir güç bana EBC muadili 5k olan bir OEM ürünü 15k fiyata aldıramaz. (Ruhum fakir galiba...) :D

Motosikleti
S1000XR
Yani çok pahalı bir iş değil ki para tuzağı olsun? Fren sıvısı havadan inanılmaz nem toplama kapasitesine sahip bir kimyasal. Zamanla topladığı bu nem yüzünden sıvının kaynama sıcaklığı epeyice düşüyor. Fren sıvısı bir kaynarsa o zaman frenler tutmaz - borularda hava olmasıyla eşdeğer bir durum... Hoş bunun ihtimali nedir ne kadardır o da ayrı bir tartışma konusu ama kafa rahatlığı için 2 seneden bir değiştirmekte sıkıntı çıkmaz. (Benim motoru alalı da 2 sene oldu, benim de bir ara değiştirtmem lazım. Yaz başı yaptırırım...)
Yani üstadım değişecek zaten 2k km sonra ama ne bileyim, önceki motorumda da 5 yıl aynı hidrolik sıvılarını kullandım. Hiç sorun yaşadım. Keza arabalarımda hiç bir zaman hidrolik sıvısı değiştirmedim. 😂 Ağır bakımında değiştiririm ama motorun.
İtibardan tasarruf olmaz diyen büyüğümüz gibi frenden de tasarruf olmaz.

Balata markasına karışmam ama ne var ön balata değişiminde dört cıvata diyenlere kanma. Değişim işini olur olmaz insanlara yaptırma bulabileceğin ve güvenebileceğin en iyi ustaya yaptır bu değildir ki en pahalı usta en iyi usta. Usta konusuna çok dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Fren en ufak ihmali, lakaytlığı kabul edebilecek bir şey değil.
Böyle bir motoru bilmediğim güvenmediğim birine emanet edemem zaten hocam. Ben en ufak şey için 200km ilerdeki servise gidiyorum 2,5 yıldır. Bu seferlik burda tanıdığım güvendiğim bir motorcuya götürücem. Kendisi de Triumph sürüyor yıllardır ve baya anladığını düşünüyorum.
Fren sıvıları zamanla nem toplayan bir sıvıdır, kısa frenlemelerde pek sıkıntı yaşamazsınız ama virajlı yollarda performanslı sürmeye başladığınızda 3. veya 4. virajda frenler manetinde sünger gibi his olmaya başlayacaktır buda performans kaybı demektir. Ben en ufak siyahlanma gördüğümde değişirim, frenler aşırı ısınırsa içindeki sıvı siyahlaşmaya başlar. Hiç ölçme imkanım olmadı fakat bir kere yüksek sıcaklıklara çıkmış olan fren hidroliği benim için ömrünü tamamlamış oluyor.

Önde çift kaliper olduğu için soldan boşaltmaya başlamak doğru olacaktır.
Şehir içi zaten sürmüyorum motoru, vaktini bulduğumda istikamet hanımla beraber virajlı yollara. :D Ben hidrolik sıvısını normalde değiştiren biri değilim ama ağır bakımda değiştirteceğim komple.
dayı sen sıvılarınıda değiştirt çok para değil rocket 3 kullanıyorsun. Şansa bırakma motorda iki şey var şansa bırakmıyacağın biri fren diğeri lastik. Yarım ton motor freni zaten çabuk yer lastiğide. Gündelik motor baksan iyi olur kendine bu motor haftasonu arada çıkarmalık
Gündelik motor bir sürü var hocam elimin altında ihtiyacım yok. Dediğiniz gibi haftasonları çıkarıyorum yada turlara çıkarıyorum, şehir içi kullanmıyorum. :D Şansa bırakmak istemediğimden bu konuyu açtım zaten, sanırım orjinalini alıp geçeceğim. Tam içime sindiremedim alternatif balataları.

Freni çabuk yemiyor aslında da, ben arka frende problemler yaşadığımdan motoru bir süre sadece ön fren ile kullandım, o süre zarfında çok yedim, yoksa tahminimce bir 4-5k km daha balata değiştirmezdim.

Birde şimdi çok masrafım olacak motora, akü gitti bu hafta. Akü değişcek, 2k km sonra ağır bakımları var, balatalar değişcek, lastiklerimin performansında en ufak sıkıntı yok ama onlarda iyice bitti artık. Nerden baksanız bir 50-60k'lık olacağım 2 ay içinde.
Alamanya'da kaç para bu rocket3'ler? öyle bir anlattın ki alasım geldi ama burada çok paraymış. :)
28,895 € Almanya fiyatı. Siz söyleyince baktım 1.332.000 TL olmuş Türkiye fiyatı. Aman Allah'ım. 3'te biri fiyata almıştım bu motoru. 😖

Mutlaka, ama EBC ve Galfer gibi markaların bu motosiklete uygun olmayacak / sürücüsünü tehlikeye atacak ürünler üretip kataloglarına bu motosikletle uyumludur diye koyacağını da düşünmüyorum. Sonuçta bunlar ağırlıkları ve saygınlıkları olan markalar. Böyle sabaha kadar yazışabiliriz ama en nihayetinde karar tabi ki motosikletin sahibi ve bu ürünlerin parasını cebinden çıkartacak olan kişiye kalmış.

Ben olsaydım yapacağım belli; çünkü dünyada hiçbir güç bana EBC muadili 5k olan bir OEM ürünü 15k fiyata aldıramaz. (Ruhum fakir galiba...) :D
Abi galiba bende Brembo almaya karar verdim ya. Fazla vericem evet ama aklım takılmayacak. Okan Bey konuya dahil olmasaydı alıyodum alternatif. 😂😂

Biraz daha bulandıralım, brembo o balataları kime ürettiriyor acaba sbs mi? =)))

Fren hidroliği söylendiği üzere suyu seven bir arkadaş. Hiç problem yaşamadım ekolü biraz riskli bir ekol. İhityacın olmamıştır bir sorun yaşamamışsındır. O kaliperleri söküp gayduruguppak bir tokico da taksak belki hiç problem yaşamazdın. 10 yaşında kabak lastikle de sorun yaşamadan motosiklete binenler var.. gibi gibi.
ya da şöyle de örneklendirebiliriz. 2020'den beri benim kaska da hiç ihtiyacım olmadı. =)

Fren hidroliğine ters bir zamanda ihtiyacın olmaz inşallah. Senede bir değiştirilmesini öneriyoruz genellikle. 2 sene ihtiyacın olmaz belki ama ihtiyacın olduğu zaman fren boşalırsa keşke dememek için değiştiriyoruz biz de. Yıllık bakımda söyle servise değiştirsinler, işleri ne?

Motosikleti
1190 ADV
Abi galiba bende Brembo almaya karar verdim ya. Fazla vericem evet ama aklım takılmayacak. Okan Bey konuya dahil olmasaydı alıyodum alternatif. 😂😂

Brembo piyasaya sattığı sinterli fren balatalarında bakır kullanmıyor. Hissiyat, ısı transferi, ses ve disk aşındırma konusunda bakır içerenler daha iyidir.

Kendim karşılaştırmadım ama Galfer'in Brembo'ya göre daha iyi olduğunu birkaç uzmandan duymuştum. (Normal kullanıcıya yönelik fren balatasıiçin)

EBC Galfer TRW Nissin Brembo bunlar dünya genelinde kalitesini ispatlamış markalar. Sorun yaşamazsınız.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ne alırsanız alın fren hidroliği 2 yılı geçtiyse değiştirtin, çok pahalı sayılmaz diğer masrafların yanında, kafa rahat olsun. :)

Motosikleti
S1000XR
Fren hidroliğine ters bir zamanda ihtiyacın olmaz inşallah. Senede bir değiştirilmesini öneriyoruz genellikle. 2 sene ihtiyacın olmaz belki ama ihtiyacın olduğu zaman fren boşalırsa keşke dememek için değiştiriyoruz biz de. Yıllık bakımda söyle servise değiştirsinler, işleri ne?
Amman Allah korusun. Ağır bakımlarda değişecek zaten. Az bişi kaldı.
Ne alırsanız alın fren hidroliği 2 yılı geçtiyse değiştirtin, çok pahalı sayılmaz diğer masrafların yanında, kafa rahat olsun. :)
Abi dediğim gibi, 2k km kaldı ağır bakımlara, o sırada değişecek, listede mevcut. Tahmini Nisan ayı ortası veya sonu gibi komple girişcez bu işlere.
Brembo piyasaya sattığı sinterli fren balatalarında bakır kullanmıyor. Hissiyat, ısı transferi, ses ve disk aşındırma konusunda bakır içerenler daha iyidir.

Kendim karşılaştırmadım ama Galfer'in Brembo'ya göre daha iyi olduğunu birkaç uzmandan duymuştum. (Normal kullanıcıya yönelik fren balatasıiçin)

EBC Galfer TRW Nissin Brembo bunlar dünya genelinde kalitesini ispatlamış markalar. Sorun yaşamazsınız.
Vallahi bilemedim, orjinalini alırsam hiç aklım kalmayacak ama EBC'yede sıcak bakıyorum ne yalan söyliyim. Onu biraz daha araştırmaya devam ediyim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Amman Allah korusun. Ağır bakımlarda değişecek zaten. Az bişi kaldı.

Abi dediğim gibi, 2k km kaldı ağır bakımlara, o sırada değişecek, listede mevcut. Tahmini Nisan ayı ortası veya sonu gibi komple girişcez bu işlere.

Vallahi bilemedim, orjinalini alırsam hiç aklım kalmayacak ama EBC'yede sıcak bakıyorum ne yalan söyliyim. Onu biraz daha araştırmaya devam ediyim.
İzmirdeki çoğu yarışçı pisste bile ebc kullanıyor..Gerçi pist mist kalmadı... Benim motorum yüklü ve artçılı yaklaşık 430 kg.. Frende ve durmada hiç sıkıntı yaşamadım şükür.. Ben de kullanıyorum.. Ben memnunum..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar