Quick Shifther hakkında

Motosikleti
1190 ADV
Hata bende dünkü cocuklara laf anlatiyorum.

Jawa gaz kapatmadan debriyajsiz vites degistirir. Hemde ateslemeyi kesmeden motorun gücünün vites kutusu üzerindeki baskisini mekanik olarak azaltarak yapar bunu, sadece elektrik keserek degil mekanik olarak da bu islem mümkündür. Dikkatinizi cekiyorum MOTORUN GÜCÜNÜN VITES KUTUSU ÜZERINDEKI BASKISINI MEKANIK OLARAK AZALTARAK diyorum , yani güncel modellerde vites kutusu dagilmasin , rahat ve hizlica vites gecisi olsun diye elektronik olarak yapilan isi Jawa mekanik olarak yapabiliyordu. Bizim dünki sübyanlar henüz portakalda vitaminken isler böyle yürüyordu , dünyadan haberleri yok sabilerin.
Ben nereden mi biliyorum. Cevabi gayet basit , babam benim dogdugum yil 1969 da 350cc tek silindir cekoslovak Jawa almis. Daha bebekken anamin kucaginda Jawaya binmeye baslamisim. Motora binmeyi ögrendigim motor Jawa , kendime ait satin aldigim ilk motor Jawa , neredeyse bütün Türkiyeyi gezdigim motor Jawa , son civatasina kadar defalarca söküp taktigim , üzerinde modifikasyonlar yaptigim motor Jawa . Simdi yukarida iki tane yeni yetme cikmis bana Jawa ögretiyor.

Hade len gidin isinize. Cevrenizde varsa Jawaya binmis bir agabeyiniz , sorun anlatsin size. Daha fazla yormayin beni.

Normalde senin yaşında birine birşeyler kanıtlamaya çalışmam mantıklı değil zira alzheimer dan dolayı boşa gider ama senin için bir istisna yapayım hadi... Ölüye, fosile saygımız vardır.

Paylaşımlarımdan kullandığım motorlardan birinin 1190adv olduğunu görebilirsin.

Yukarı resimde beyaz volvo ve arkasında 1190adv göreceksin.

Aşağıdaki resimde de aynı beyaz volvo ve benim altımda bir jawa var.

vlcsnap-2025-01-18-23h31m06s021.png

Yani alzheimerlı amcacığım, senin 50 sene önce bindiğin yarım yamalak hatırladığın motora ben halen biniyorum :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Normalde senin yaşında birine birşeyler kanıtlamaya çalışmam mantıklı değil zira alzheimer dan dolayı boşa gider ama senin için bir istisna yapayım hadi... Ölüye, fosile saygımız vardır.

Paylaşımlarımdan kullandığım motorlardan birinin 1190adv olduğunu görebilirsin.

Yukarı resimde beyaz volvo ve arkasında 1190adv göreceksin.

Aşağıdaki resimde de aynı beyaz volvo ve benim altımda bir jawa var.

vlcsnap-2025-01-18-23h31m06s021.png

Yani alzheimerlı amcacığım, senin 50 sene önce bindiğin yarım yamalak hatırladığın motora ben halen biniyorum :)
Ve hala bindigin motoru tanimiyorsun

Motosikleti
1190 ADV
Ve hala bindigin motoru tanimiyorsun

Dert etme bunlar senin yaşına geldiğimizde bize de olacak büyük ihtimalle...

Seninde tecrübelerinden faydalanacağımız konular var elbet... Daha çok vakti var teknoloji falan gelişirde

Şu yetişkin bezlerinden bahsetsene biraz... hemen değiştiriyor musun yoksa belli bir süre idare ediyor mu ?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Elektronik terazini altında loadcell var. Üstüne yapılan baskı ile gerilimin değişmesi falan filan.
Buda mekanik autoblipper https://www.bikehps.com/acatalog/Me...V3at2ouKpjel32G5K11CHJz7RGz4lDlQfNK-_Fu7XtPq7

sb-250-500-1000-kg-yuk-hucresi-900x600%20(1).jpg
QS sensörü de strain gauge ile çalışır. Load cell'in ne olduğunu biliyormuşsun bak. QS sensörüne belli voltaj gelir, gerilim değişimini yine voltaj olarak ana beyine gönderir. QS beyni senin vites değiştirmek istediğini algıladığında motorun çevirdiği devire göre belli sürede ateşlemeyi keser. Tekrar edersem bu işlemlerin hiçbiri mekanik değildir.

Son düzenleme:
Motosikleti
Dert etme bunlar senin yaşına geldiğimizde bize de olacak büyük ihtimalle...

Seninde tecrübelerinden faydalanacağımız konular var elbet... Daha çok vakti var teknoloji falan gelişirde

Şu yetişkin bezlerinden bahsetsene biraz... hemen değiştiriyor musun yoksa belli bir süre idare ediyor mu

Öyle gaza getiremezsin cocugum beni.

Sirf altta kalmamak icin cirkefligin dozunu arttirmaktasin ama maalesef coktan rezil oldun benim gözümde.

Altindaki Jawanin vites kolunun uc islevi vardir.

1 . Kick start olarak calisir.
2 . Vites degistirir.
3 . Yukari yada asagi farketmez vites hilaline temas etmeden oncesindeki itme hareketinde debriyajini yarim olarak ayirir. Boylece sen debriyaj cekmedigin halde vites kutusu uzerindeki yuk kalkar oldukca hizli ve sarsintisiz vites degisimi gerceklesir. Bunun icin gaz kapatman gerekmez.

Gercekten Jawan varsa ve ayarlari dogru yapilmissa , motoru calistirmadan vites kolunu yukari yada asagi ittiginde debriyaj manetinde bosluk olustugunu gözlemlemen lazim.

Tabiki bunu deneyip dogru oldugunu gordugunde buraya ozur falan yazmani beklemiyorum, bunun ayibi sana yeter de artar bile.

Oyle bir hocayi gomme hirsi icindesiniz ki yakinda motosiklet 2 tekerlidir diye baslik acsam yok 3 tekerleklidir diye itiraz edeceksiniz.

Su videoyu da asagiya birakayim ki mekanik QS (o zamanlar QS falan demiyorduk tabiki) nasil calisir gör. Aynisi senin motorunda da var merak edersen söker bakarsin.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV
Öyle gaza getiremezsin cocugum beni.

Sirf altta kalmamak icin cirkefligin dozunu arttirmaktasin ama maalesef coktan rezil oldun benim gözümde.

Altindaki Jawanin vites kolunun uc islevi vardir.

1 . Kick start olarak calisir.
2 . Vites degistirir.
3 . Yukari yada asagi farketmez vites hilaline temas etmeden oncesindeki itme hareketinde debriyajini yarim olarak ayirir. Boylece sen debriyaj cekmedigin halde vites kutusu uzerindeki yuk kalkar oldukca hizli ve sarsintisiz vites degisimi gerceklesir. Bunun icin gaz kapatman gerekmez.

Gercekten Jawan varsa ve ayarlari dogru yapilmissa , motoru calistirmadan vites kolunu yukari yada asagi ittiginde debriyaj manetinde bosluk olustugunu gözlemlemen lazim.

Tabiki bunun deneyip dogru oldugunu gordugunde buraya ozur falan yazmani beklemiyorum, bunun ayibi sana yeter de artar bile.

Oyle bir hocayi gomme hirsi icindesiniz ki yakinda motosiklet 2 tekerlidir diye baslik acsam yok 3 tekerleklidir diye itiraz edeceksiniz.
Sen karşındaki daha genç diye dalga geçmeye çalışınca çirkeflik olmuyor da, senin yaşlılığın ile dalga geçilince mi çirkeflik oluyor.

QS sisteminin elektronik mi mekanik mi olduğunu tartışırken köşeye sıkışınca jawa nın QS ile alakası olmayan vites kutusunu konuya dahil etmen altta kalmama çaban olmuyor da, bu konuda da seni bozmam altta kalmama çabası mı oluyor.

Yarın jawanın üstünde video çeker gönderirim buraya ama yine kabul etmezsin, tutar o jawa orjinal değil bakımsız vs diye saçmalarsın.

İngilizce bir tabir vardır duymuşsundur belki, "giving him his own medicine" diye. Sana senin ilacını verdim... Tadını çıkar :)

Motosikleti
Sen karşındaki daha genç diye dalga geçmeye çalışınca çirkeflik olmuyor da, senin yaşlılığın ile dalga geçilince mi çirkeflik oluyor.

QS sisteminin elektronik mi mekanik mi olduğunu tartışırken köşeye sıkışınca jawa nın QS ile alakası olmayan vites kutusunu konuya dahil etmen altta kalmama çaban olmuyor da, bu konuda da seni bozmam altta kalmama çabası mı oluyor.

Yarın jawanın üstünde video çeker gönderirim buraya ama yine kabul etmezsin, tutar o jawa orjinal değil bakımsız vs diye saçmalarsın.

İngilizce bir tabir vardır duymuşsundur belki, "giving him his own medicine" diye. Sana senin ilacını verdim... Tadını çıkar :)
Gec te olsa aradigim videoyu buldum ve yukaridaki mesaja ekledim. Merakla bekliyorum buna nasil bir kulp takacaksin. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
1190 ADV
Gec te olsa aradigim videoyu buldum ve yukaridaki mesaja ekledim. Merakla bekliyorum buna nasil bir kulp takacaksin. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Zorlama bence iyice batıyorsun.

Paylaştığın videonun başlığında bile otomatik debriyaj yazıyor. Sen rekluse ye falan da QS diyorsun sanırım.

QS otomatik debriyaj değildir, QS mekanik değildir. İstediğin kadar takla at aksini ispat edemezsinnn :)

Tavsiyem önce yetişkin bezini değiştir, zıçtın batırdın zira... Sonra QS nedir adam akıllı öğren.

Motosikleti
Zorlama bence iyice batıyorsun.

Paylaştığın videonun başlığında bile otomatik debriyaj yazıyor. Sen rekluse ye falan da QS diyorsun sanırım.

QS otomatik debriyaj değildir, QS mekanik değildir. İstediğin kadar takla at aksini ispat edemezsinnn :)

Tavsiyem önce yetişkin bezini değiştir, zıçtın batırdın zira... Sonra QS nedir adam akıllı öğren.

English Lessons 101:

Quick : Çabuk

Shifter : Değiştiricı

Quick Shıfter : Çabuk değiştirici

Benim buradan anladığım , vıtesin daha çabuk değişmesıne yardımcı olan her türlü sistem.

Elektronik yada mekanik diye bir ayrım yok.

Jawanın bu sistemi üretme amacı otomatik vites olsun diye değil (öyle olsa kalkışı da debriyajsız yapabilmeliydi) , sadece hızlı vites değişimi yapabilmekti. Ama adamlar nereden bilsinler 2000 li yıllarda iki ergenin çıkıp bu kavramı eğip büküp hızlı vites değişimi sadece elektronik sistemle olur diye ortalığı birbirine katacağını :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Hadi canım sen git önce altındaki motorun özelliklerini bir tam öğren sonra abilerinin sohbetine katılırsın.

Öpüyorum güzel gözlerinden

Sevgilerimle

Motosikleti
1190 ADV
English Lessons 101:

Quick : Çabuk

Shifter : Değiştiricı

Quick Shıfter : Çabuk değiştirici

Benim buradan anladığım , vıtesin daha çabuk değişmesıne yardımcı olan her türlü sistem.

Elektronik yada mekanik diye bir ayrım yok.

Jawanın bu sistemi üretme amacı otomatik vites olsun diye değil (öyle olsa kalkışı da debriyajsız yapabilmeliydi) , sadece hızlı vites değişimi yapabilmekti. Ama adamlar nereden bilsinler 2000 li yıllarda iki ergenin çıkıp bu kavramı eğip büküp hızlı vites değişimi sadece elektronik sistemle olur diye ortalığı birbirine katacağını :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Hadi canım sen git önce altındaki motorun özelliklerini bir tam öğren sonra abilerinin sohbetine katılırsın.

Öpüyorum güzel gözlerinden

Sevgilerimle
İngilizce bilgin gözlerimi yaşarttı... Allahtan kick starter konuşmuyoruz, çabuk değiştirici, tekme başlatıcı... Kill switch ne işe yarıyordu bu çeviri yap da ortalık şenlensin :) paylaştığın sistem qs ise niye debriyaj ayırıyor anlatsana. Ben diyorum ki otomatik debriyaj ve qs farklı şeyler, tutup amacı otomatik vites değil yazmışsın. :) şimdi Almanya'nın bizi niye kıskandığını anladım... Her Almanya ya giden senin gibiyse gayet normal kıskanmaları... Biz niye kurtulamadık böyle tiplerden diye kıskanır insan.

Motosikleti
İngilizce bilgin gözlerimi yaşarttı... Allahtan kick starter konuşmuyoruz, çabuk değiştirici, tekme başlatıcı... Kill switch ne işe yarıyordu bu çeviri yap da ortalık şenlensin :) paylaştığın sistem qs ise niye debriyaj ayırıyor anlatsana. Ben diyorum ki otomatik debriyaj ve qs farklı şeyler, tutup amacı otomatik vites değil yazmışsın. :) şimdi Almanya'nın bizi niye kıskandığını anladım... Her Almanya ya giden senin gibiyse gayet normal kıskanmaları... Biz niye kurtulamadık böyle tiplerden diye kıskanır insan.

Teknik olarak söyleyecek bir seyin kalmayip tikaninca iyice cirkeflesmeye basladin.

Neden debriyaj ayirdigini , neden tam degil de yarim ayirdigini yukardaki mesajlarimda defalarca yazdim ama bir kez daha yazayim

MOTORUN VITES KUTUSU ÜZERINDEKI BASKISINI AZALTIP VITES DEGISIMININ HIZLI VE SARSINTISIZ OLMASINI SAGLAMAK

Yani QS ne yapiyorsa onu yapmak. Güncel QS ler bunu ateslemeyi keserek yapiyorlar . Arada teorik olarak hicbir fark yok .

Yine anlamamazliga getirip ergen gibi yazacagin aptalca cevabini bekliyor gözlerinden öpüyorum

Sevgilerimle

Motosikleti
1190 ADV
Teknik olarak söyleyecek bir seyin kalmayip tikaninca iyice cirkeflesmeye basladin.

Neden debriyaj ayirdigini , neden tam degil de yarim ayirdigini yukardaki mesajlarimda defalarca yazdim ama bir kez daha yazayim

MOTORUN VITES KUTUSU ÜZERINDEKI BASKISINI AZALTIP VITES DEGISIMININ HIZLI VE SARSINTISIZ OLMASINI SAGLAMAK

Yani QS ne yapiyorsa onu yapmak. Güncel QS ler bunu ateslemeyi keserek yapiyorlar . Arada teorik olarak hicbir fark yok .

Yine anlamamazliga getirip ergen gibi yazacagin aptalca cevabini bekliyor gözlerinden öpüyorum

Sevgilerimle

Çok eğlencelisin cidden. :)

Vites kutusunun üstündeki baskıyı niye azaltıyoruz ? Debriyaj ayırmaya gerek kalmadan sıralı vites geçiş yapsın diye.

Senin QS olduğunu söylediğin sistem debriyajı ayırıyor zaten, debiryaj ayırmamak için debriyaj ayırmak öyle mi... müthiş...

Ayrıca jawa da olsa başka birşey de olsa şanzıman yük altındayken (gaz açıkken) vites mili hareket etmez, hareket etsin diye ateşlemeyi kesiyor QS.

Senin jawada gösterdiğin debriyajı ayıran sistem vites milinin hareketi ile oluyor.

Boşver böyle teknik işleri... kafan basmıyor işte zorlama.

Hadi sen çeviri yap... Dinazorları falan anlat bize... gülelim biraz.

Motosikleti
Çok eğlencelisin cidden. :)

Vites kutusunun üstündeki baskıyı niye azaltıyoruz ? Debriyaj ayırmaya gerek kalmadan sıralı vites geçiş yapsın diye.

Senin QS olduğunu söylediğin sistem debriyajı ayırıyor zaten, debiryaj ayırmamak için debriyaj ayırmak öyle mi... müthiş...

Ayrıca jawa da olsa başka birşey de olsa şanzıman yük altındayken (gaz açıkken) vites mili hareket etmez, hareket etsin diye ateşlemeyi kesiyor QS.

Senin jawada gösterdiğin debriyajı ayıran sistem vites milinin hareketi ile oluyor.

Boşver böyle teknik işleri... kafan basmıyor işte zorlama.

Hadi sen çeviri yap... Dinazorları falan anlat bize... gülelim biraz.

Ah be evladim kendi bilgisizligini kendin ortaya döküyorsun.

Haklisin normal bir vites kutusunda yük altindayken vites kolu hareket etmez

Ama

Jawaninki hareket eder , bunun icin tasarlanmistir. Hareketin ilk kisminda sadece debriyaji yarim olarak ayirir ve böylece vites kutusu üzerindeki yükü kaldirir, böylece hareketin devaminda vites degisiminin hizli ve sarsintisiz olarak gerceklesmesini saglar.

Eeeee neymis Mekanik QS diye birsey varmis degilmi güzel evladim.

Hadi devam bakalim simdi neye kulp takacaksin

Su yasimda beni eglendirdin ya büyük sevaba giriyorsun

Sevgilerimle

Motosikleti
Ns200 15"
Buradan bu sistemleri icat eden kişilerin mezarda kemikleri sızlasın, onların yüzünden adamlar tartışıyor. Lanet olsun içimizdeki quick shifter sevdasına.

Motosikleti
Buradan bu sistemleri icat eden kişilerin mezarda kemikleri sızlasın, onların yüzünden adamlar tartışıyor. Lanet olsun içimizdeki quick shifter sevdasına.

Bu hizla Traction Controle gecer , ABS nin anasini aglatir , mesafe takip radari ile tüy diker 5 ciltlik eser cikaririz. Tutmayin kücük enisteyi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocam boşverin tcs, abs, cbs, trt... İlla tartışacaksak hep birlikte kasap köftenin kilo fiyatlarını tartışalım.
İzmir Seyrek'te Lukoil'in arka tarafında küçücük bir lokanta var, tesadüfen keşfettim, salaş bir yer. Adamlar bir köfte ekmek yapıyorlar, valla sıraya girilir, o derece lezzetli. Gitmeyenlere ve yolu düşenlere tavsiye ederim. Yarım ekmek köfte 140 TL, sonrasında da tahinli Kemalpaşa tatlısı, ohh misss

Motosikleti
1190 ADV
Ah be evladim kendi bilgisizligini kendin ortaya döküyorsun.

Haklisin normal bir vites kutusunda yük altindayken vites kolu hareket etmez

Ama

Jawaninki hareket eder , bunun icin tasarlanmistir. Hareketin ilk kisminda sadece debriyaji yarim olarak ayirir ve böylece vites kutusu üzerindeki yükü kaldirir, böylece hareketin devaminda vites degisiminin hizli ve sarsintisiz olarak gerceklesmesini saglar.

Eeeee neymis Mekanik QS diye birsey varmis degilmi güzel evladim.

Hadi devam bakalim simdi neye kulp takacaksin

Su yasimda beni eglendirdin ya büyük sevaba giriyorsun

Sevgilerimle

Jawanın da vites kutusu normaldir, milin diğer ucunda debriyaja düzeneğine bağlı bir parça var. Dünden beri 20 kere unutmuşsundur, çok iyi bildiğini sandığın Jawa'ya 50 sene önce bindiğini kendin söyledin. Ben halen biniyorum, söküyorum takıyorum tamir ediyorum. Hatta bak daha önce sökmeyen biri tekrar toplarken kick starterı kurmasını beceremez genelde. 13dk lık hafızanda birşeyler belirlemeye başladı mı Jawa ile alakalı...

Mil şanzıman yük altında iken hareket etmez :)

Normal manet yerine vites koluna bağlı bir parçanın debriyajı ayırması o parçayı QS yapmaz.

Birde mesajlarına yeni birşeyler kat, kırık plak gibisin, beceremiyorsan birilerinden espri, iğleneyici söz birşeyler ödünç al. Ama yazılı olarak al. Unutursun çünkü.

QS elektroniktir, mekanik değildir.

Motosikleti
Hocam boşverin tcs, abs, cbs, trt... İlla tartışacaksak hep birlikte kasap köftenin kilo fiyatlarını tartışalım.

Onada muhelefet eder bu herseyibilenbilirbilmezbilirkisiler. Yok köftenin icinde kullanilan kiymanin yag orani %23,8 olmazsa o köfte olmaz , eti elektronik makinada cekmezseniz köftesi olmaz. Mekanik kiyma makinasi yoktur. Satir arasi kiyma mi olur vb vb diye kafamizi sisirirler
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İzmir Seyrek'te Lukoil'in arka tarafında küçücük bir lokanta var, tesadüfen keşfettim, salaş bir yer. Adamlar bir köfte ekmek yapıyorlar, valla sıraya girilir, o derece lezzetli. Gitmeyenlere ve yolu düşenlere tavsiye ederim. Yarım ekmek köfte 140 TL, sonrasında da tahinli Kemalpaşa tatlısı, ohh misss
140 liraya yedigin köftenin icindekinin kiyma oldugunu düsünüyorsun degilmi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar