Motosikletle yokuş aşağı inmek

Merhaba, motosiklet kullanmaya yeni başladım. Yokuş çıkarken bir problem yaşamıyorum fakat yokuş inerken ne yapmam gerektiğini çok bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla yokuş aşağı inerken vites boşa alınmaz ve debriyaj sıkılarak inilmez, inerken vites ne kadar yüksekse motorun hızlanması da o oranda artar, inerken az olmak kaydıyla ön ve arka fren kombine kullanılır. Fakat örneğin 4. Viteste yokuş aşağı iniyorum motor fazla hızlandı yavaşlamak istiyorum vitesi 3e düşürücem bu durumda arka tekerde bir kilitlenme olur mu öyle bir şey duymuştum. Bu işin püf noktası nedir, yazdığım şeylerin doğrularını ve ne yapmam gerektiğini açıklayabilir misiniz?

Motosikleti
Ns200 15"
Teker kitlememesi için aragaz vererek vites düşürmeniz gerekmektedir, onun haricinde zaten düz mantık.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Teker kitlememesi için aragaz vererek vites düşürmeniz gerekmektedir, onun haricinde zaten düz mantık.
250srda kaydırmalı debriyaj olduğundan teker kitlemez ama aynı motor bende de var ondan kitliyor gibi geliyor çok iyi çalışmadığını düşünüyorum

işin püf noktası o yokuşu hangi viteste çıkıyorsan o viteste de inmek eğer güvende hissetmiyor vitesi düşürüp deviri arttır

Motosikleti
Ns200 15"
250srda kaydırmalı debriyaj olduğundan teker kitlemez ama aynı motor bende de var ondan kitliyor gibi geliyor çok iyi çalışmadığını düşünüyorum

işin püf noktası o yokuşu hangi viteste çıkıyorsan o viteste de inmek eğer güvende hissetmiyor vitesi düşürüp deviri arttır
Lastikte burada en büyük etkenlerden ama, eğer fabrika çıkışı CeSeT lastikler duruyorsa bu tepkiler normaldir.

Motosikleti
yok:(

Hiç bir motorun kaydırmalı debriyajına güvenmeyin. özellikle cf grubunda ve bajaj grubunda.
SR250 nin lastiğini eğer hala orjinal ise değiştirerek dünyanızı değiştirmiş olursunuz. orjinal lastiği dünya motosiklet lastiğinde en boktan lastik olabilir.

Vites olayını çok düşünmeyin minimal bir kompresyon ve gaz verdiğiniz zaman tepki alacağınız viteste olması lazım motosikletin.
Yokuş aşağı giderken çogu dede ben vitesle iniyorum sen fren basıyorsan yanlış yapıyorsun vs diyebilir çok dinlemeyin yokuş aşağı arka tekerden çok medet ummayın ön frenden yararlanın ama çok fazla yük bindirmeyin benim tecrübeme göre yokuşta bozulan ağırlık dengesini bozmadan minimal fren sıkarak devam edin tabi bu durum kesinlikle yokuşun dikliğine, uzunluğuna ve zeminin kayganlığına göre tamamen değişir.
Bir tek doğru diye bir şey maalesef yok bu işte her koşula göre değişkenlik gösteriyor.
En net doğruya sizin dötünüz karar verecektir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Hiç bir motorun kaydırmalı debriyajına güvenmeyin. özellikle cf grubunda ve bajaj grubunda.
SR250 nin lastiğini eğer hala orjinal ise değiştirerek dünyanızı değiştirmiş olursunuz. orjinal lastiği dünya motosiklet lastiğinde en boktan lastik olabilir.

Vites olayını çok düşünmeyin minimal bir kompresyon ve gaz verdiğiniz zaman tepki alacağınız viteste olması lazım motosikletin.
Yokuş aşağı giderken çogu dede ben vitesle iniyorum sen fren basıyorsan yanlış yapıyorsun vs diyebilir çok dinlemeyin yokuş aşağı arka tekerden çok medet ummayın ön frenden yararlanın ama çok fazla yük bindirmeyin benim tecrübeme göre yokuşta bozulan ağırlık dengesini bozmadan minimal fren sıkarak devam edin tabi bu durum kesinlikle yokuşun dikliğine, uzunluğuna ve zeminin kayganlığına göre tamamen değişir.
Bir tek doğru diye bir şey maalesef yok bu işte her koşula göre değişkenlik gösteriyor.
En net doğruya sizin dötünüz karar verecektir.
stok lastiğim var gerçekten de limitimi kısıtlıyor ayrıca motorun debriyajı vitesi de sorunlu ne boşa geçirebiliyorsun ne de düzgün geçiyor

Motosikleti
D400
Debriaj kesinlikle çekme.

yokuş aşağı düşük vitesle başla ki motor freni vs. derken motor hızlanmasın kendi kendine.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Öncelikle eğitim alarak, kaza riskini en aza indirerek, sürüşünüzde tehlike anında size zaman kazandıracak teknikleri ve bu sorduğunuz soru gibi sürüş dinamiğinizde olumlu katkısı olacak bir eğitim almanızı tavsiye ederim. Karadüzen ve ölümcül hata yapmaya açık bir şekilde motosiklet kullanmamanız faydanıza olacaktır.
yokuş aşağı giderken düşük vites, yüksek devirde gitmeniz yararlı olacaktır. Hızlanırsanız yük ön tekerde olduğu için sadece arka değil tozunu alacak kadar ön fren kontrollü inmeniz sizi kolaylıkla yavaşlatır. önce hız kontrolü sonra vites sıralaması en doğrusudur.
Daha da yüzlerce kombinasyon var, bakış, konumlanma, güvenlik balonu, trafik okuma, defansif sürüş becerileri, tetikle olmak vb. sürüş tekniklerini öğrenmek için eğitim al abisi. Çok memnun kalacak ve güvenli şekilde süreceksin. Kazasız sürüşler dilerim.

Merhaba, motosiklet kullanmaya yeni başladım. Yokuş çıkarken bir problem yaşamıyorum fakat yokuş inerken ne yapmam gerektiğini çok bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla yokuş aşağı inerken vites boşa alınmaz ve debriyaj sıkılarak inilmez, inerken vites ne kadar yüksekse motorun hızlanması da o oranda artar, inerken az olmak kaydıyla ön ve arka fren kombine kullanılır. Fakat örneğin 4. Viteste yokuş aşağı iniyorum motor fazla hızlandı yavaşlamak istiyorum vitesi 3e düşürücem bu durumda arka tekerde bir kilitlenme olur mu öyle bir şey duymuştum. Bu işin püf noktası nedir, yazdığım şeylerin doğrularını ve ne yapmam gerektiğini açıklayabilir misiniz?
Bu şey bence kişiden kişiye değişiyor , yukarıda motosikleti uzun yıllardır kullanan abilerim bir sürü örnek vermiş onları deneyerek veya ekleme/çıkartma yaparak en güvende hissettiğin ve bu çok rahatmış dediğin kombinasyonu kullanarak in. Örn: Ben çoğunlukla arka fren , tozunu alacak kadar ön fren ve yokuşu kaçıncı viteste çıktıysam o viteste gidiyorum tabi bu yokuşun dikliğine ve uzunluğuna göre değişiyor .

Motosikleti
(yok)
CESET marka lastikler ile hiçbirşey öğrenilemiyor gerçekten kardeşim, ben de yaklaşık 1 senedir motor kullanıyorum ilk kullandığım zamanlarda lastik öğrenme limitlerimi o kadar kısıtlıyordu ki anlatamam. Bunun sebebi de lastik güven vermediği için viraja yatmayı öğrenemiyorsun fren kombinlemeyi öğrenemiyorsun vesaire vesaire diye uzar gider

Düz yokuş inmek kolay bence virajlı inişleri tcrübe etmelisin.Arka tekerlek kitlemesi olayı debriyajı saldığında motor kompresöründen dolayı olur.Ya gazverip motor ile tekerleğin oranını ayarlayıp depriyajı ona gore salacaksınız yada fren sıkip tekerleği yavaşlatacaksınız.Akla karaya gerek yok eğer yokuş duzse zaten tekerlek kilitlese bile duz gidecektir ve bir zaman sonra motoru devirlendirecektir zaten asıl mesele donerken dikkat etmek gerek donerken fazla ön fren motorun on tekerlek kaymasi ile sonuçlanir

Motosikleti
D400
Bir de ek olarak frenli şekilde iniyorsan mutlaka yolu boydan boya tara. Yolda karşına çıkacak delik, yüzeydeki bir ıslaklık vs. nedeniyle konum değiştirmek istersen, fren yaparak indiğin için yerde bulursun kendini.

Bu nedenle en temizi düşük vites yüksek devirde inmek. freni sadece motor kendinden biraz hızlanırsa yavaşlatmak amaclı basıp bırakmak ıcın kullan.

Debriaj kesinlikle çekme.

yokuş aşağı düşük vitesle başla ki motor freni vs. derken motor hızlanmasın kendi kendine.

Trail braking bir pist tekniğidir kesinlikle yollarda kullanılmasını öenrmiyoruz, eke eke.

Vitesle gereken şeyleri yapma noktasını çalışabilmen için öncelikle bulunduğun durumda "konforlu" hale gelmen lazım. Bunu yapabilmek için de önce ön fren ile hızını kontrol ederek bu konfor alanını oluşturabilmen, hızını düşünmeden vites düşürmeye odaklanabileceğin bir durum oluşturman lazım. İkisini birden çalışma.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar