Motor zincir bakımı hakkında yardım ?

Motosikleti
ADV 350 (mefta)
Merhabalar herkese iyi forumlar dilerim birkaç sorum olacak bilgili kişiler cevaplarsa sevinirim.

2024 Model KTM DUKE 250 kullanıyorum.

1- Motorumun zincirini yağlamayı düşünüyorum fakat kafama takılan bir durum var motoru aldığımda bayinin bana söylediği 150 km de bir motor zincirini sürekli olarak yağla fakat bu aralık bir tek banamı kısa geliyor bilmiyorum kafama takıldığı için araştırma yaptım bazı forum larda 1000 km de bir yağlama ve temizleme yapmak yeterli olacağını yazmışlar. Doğrusu nedir nasıl yapmak gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

2- Motul marka zincir temizleme spreyini kullanmamı önerdiler fakat c1 c2 gibi birkaç farklı türü var bunların hangisini almam gerekiyor veya önerebileceğiniz başka bir marka varmı.

3- Bide bu temizleme işlemi 2 aşamadan oluşuyor sanırım 1 - temizleme spreyi sıkıyorlar 2- sanırım yağlıyorlar bu şekilde mi yapmak gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz

150 km çok az bir fırça motul zincir temizleme spreyi ve zincir yağı al 500 kmde bir temizle yağla bir süre sonra temizlemeye üşenip sadece yağlayacaksın :) 1500-2000 km bir filan da önceki dişlinin kapağını çıkarıp orayı temizleme yağ kalıntılarından berbat oluyor .Öndeki kapa sökmek için 8 lokma alman lazım bir de

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
c1 zincir temizleme spreyidir yağı sıkmadan önce zincirini c1le temizleyip fırçayla silmelisin ondan sonra c2yi sıkıcaksın

500 km idealdir tüm dünyada 300mil olarak kabul görüyor

tabiki bu asfalt için arazi veya bozuk yollara girerseniz her sürüşten sonra yağlamak gerekli

Merhabalar herkese iyi forumlar dilerim birkaç sorum olacak bilgili kişiler cevaplarsa sevinirim.

1- Motorumun zincirini yağlamayı düşünüyorum fakat kafama takılan bir durum var motoru aldığımda bayinin bana söylediği 150 km de bir motor zincirini sürekli olarak yağla fakat bu aralık bir tek banamı kısa geliyor bilmiyorum kafama takıldığı için araştırma yaptım bazı forum larda 1000 km de bir yağlama ve temizleme yapmak yeterli olacağını yazmışlar. Doğrusu nedir nasıl yapmak gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

2- Motul marka zincir temizleme spreyini kullanmamı önerdiler fakat c1 c2 gibi birkaç farklı türü var bunların hangisini almam gerekiyor veya önerebileceğiniz başka bir marka varmı.

3- Bide bu temizleme işlemi 2 aşamadan oluşuyor sanırım 1 - temizleme spreyi sıkıyorlar 2- sanırım yağlıyorlar bu şekilde mi yapmak gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz
Valla 200 km de bir falan yağla bence. Ktm duke 250 yanlış anlama çöp motor bana göre. Arkadaşımda var 3000 de giderken vitesi düştü garantide değil, servis fazla yağ koymuş 300 ml yağ çektik motordan hava filtresine ulaşmıştır garanti değil, motor ufak kaza yaptı radyatör kulaklarını kırdı garanti değil, tamam o olmasın da salıncaklar ve şaselerin arkası full pas oldu herşey kullanıcı hatası olur mu arkadaş. Bajaj'la iş yaparak bozdu ktm 2024 öncesi modelleri taş gibi

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Motul olur Putoline olur Hasan olur Hüseyin olur istediğiniz marka ürünle zincirinizi yağlayabilirsiniz, sıçramayı göze alacaksınız çıkma motor yağı bile olur. Ben otomatik yağlama sistemi taktırmadan önce 500 km'de bir yağlar, 2 yağlamada bir zinciri gazyağı ile temizlerdim.

Cub motosikletlerin zinciri yağlama gerektirmiyor.

Tecrübelerime dayanarak söylüyorum 25.000 km oldu. : D

Ben de 2 ay öncesinde 2024 Model Duke 250 aldım ve motosikleti teslim alırken 150 km'yi duyunca çok şaşırmıştım :D Sonrasında 30-40 km sürdükten sonra zincirin bayağı yağsız olduğunu gördüm ve yağladım. (Motul C2). Bu yağlamadan bi 100 km sonrasında zincir yine pek de yağlı gözükmüyordu. Zinciri bundan sonra c4 ile yağlayıp durumunu takip edeceğim bakalım farkedecek mi.. Bu modelin zinciri yağı daha çabuk mu tüketiyor anlamadım :D Bundan önce 250 nk kullanıyordum her 500 kmde yağlayıp 1000 kmde bir de zinciri komple temizliyordum.

Ben de 2 ay öncesinde 2024 Model Duke 250 aldım ve motosikleti teslim alırken 150 km'yi duyunca çok şaşırmıştım :D Sonrasında 30-40 km sürdükten sonra zincirin bayağı yağsız olduğunu gördüm ve yağladım. (Motul C2). Bu yağlamadan bi 100 km sonrasında zincir yine pek de yağlı gözükmüyordu. Zinciri bundan sonra c4 ile yağlayıp durumunu takip edeceğim bakalım farkedecek mi.. Bu modelin zinciri yağı daha çabuk mu tüketiyor anlamadım :D Bundan önce 250 nk kullanıyordum her 500 kmde yağlayıp 1000 kmde bir de zinciri komple temizliyordum.
Motul'un zincir yağı bende de var 100 km bile dayandığını sanmıyorum. Marka ile alakalı.

Motul'un zincir yağı bende de var 100 km bile dayandığını sanmıyorum. Marka ile alakalı.
Önceki motorumda da motul kullanıyordum ama bu kadar çabuk tükenmiyordu sanki. Belki 1-2 sene içerisinde ürünlerinin kalitesi düşmüştür. Elimdekiler bittikten sonra farklı bir marka deneyeceğim bakalım.

Motosikleti
Ns200 15"
Zincirin belli bir yağlama kilometresi yoktur bir yağmur yağar sil baştan başlamak gerekir. Zincirin yağlanmasını gereken yerde o-ring lerdir, hangi tipi daha iyi yağ tutar orası muamma (x ring gibi). Eski Ktm çalışanı olarak size uyarım serviste bakım yaptırdığınız zaman sistemde işlenilmesini mutlaka sorun, olduki garantilik bir işlem olduğunda bakımlarınız gözükmezse hiç bir geçerliliği olmaz. Ben bu problemi bir çok insanda gördüm ve servisler bakımları işlememişti, hatta rodaj bakımının kilometresini bile yanlış söyleyen bayi duydum :). Ktm güzel motosiklettir fakat doğru ellerde.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Cub motosikletlerin zinciri yağlama gerektirmiyor.

Tecrübelerime dayanarak söylüyorum 25.000 km oldu. : D
İsmet amca eğer muhafazalıysa zincirin artık orada habitat oluşmuştur, bence bu saatten sonra açmada içerdeki yavrucaklar rahat etsin :D.

Son düzenleme:
ufak cc lerde 300 400km arasına denk geliyor yağlama süresi.temizleme süresi açıkcası senin hangi şartlarda kullandığın ile alakalı.hep yağmur çamur vs 4 mevsim sürüyorsan 1000km de bir temizlesen olur.ben 1500km den önce temizlemiyorum gerekte olmuyor temizlediğimde bile öyle taş çakıl kum vs olmuyor sadece eski yağ kalıntısı çıkıyor.

yok Sehirler arasi yollarda seyahat ederken her mola verdigin yerde zinciri yagla neme lazim kopar mopar yolda kalirsin,fesuphanallah bu zincir yaglama isinide cocuk oyuncagina cevirdiniz, zinciri temizleyip yagladin, git, gez.toz,tura git tozlu toprakli yollardan gecmediysen 2000-2500 km sonra bak bakalim elini sür kurumus ise temizleyip yagla,yok hala yagin nemliligi duruyorsa devam et,ama 3000km yide gecirme scotoiler otomatik damlamali yaglama sistemi bile yapsan 3000 km sonra temizle sonra sistemi devreye al, slm ve saygilarimla.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Zincir temizleme meselesi matematiksel bir süreç değil. Verilen aralıklar çok subjektif. Burada kullanıcının sürüş dinamiklerinden, hava, yol, iklim şatlarına göre birçok değişken var. Sürekli temiz asfaltta mı sürülüyor, ortam tozlu mu, yağışlı havada kullanıyor musunuz, zincir yeni mi yoksa ekonomik ömrünün sonuna mı gelmiş, ne tür bir madde ile zincir temizleyip yağlıyorsunuz (eski motor yağı kullanan bile var) vs. vs.
Sizin motosiklet ve her koşulun ideal olduğu durumlar için zincir temizleme ve yağlama sürecini 1000 km'yi geçirmediğiniz sürece pek sorun yok. Bunu biraz da el ve göz yordamı ile siz ayarlayacaksınız. Yağmura falan yakalandıysanız, hiç yaptığınız mesafeyi düşünmeden zinciri yağlayın örneğin.
Bir de tabii bu motosikletinize ne kadar değer verdiğiniz ile ilgili bir durum. Kimisi umursamaz, adam sendecidir, kimisi de benim gibi bu konularda kıl denebilecek titizliktedir. Adam sendeciyseniz çok kafa yormaya gerek yok. Benim yazdıklarımı unutun. Yok eğer titiz bir kullanıcı iseniz aşağıda verdiğim ürünleri kullanın. Farkı göreceksiniz...

Zincir temizleme için;

Zincir yağlama için;

Zinciri temizlerken şu tür fırçaları kullanmanızı pek önermem;
Bunlar temizlemede fazla sert kaçıyor. O ringlere (veya X ring) zarar veriyor. Bunun yerine yumuşak bir diş fırçası çok daha iyidir. Tabii zincir toz, yağ, çamura bulandıysa o zaman başka.

Zincir temizleme ve yağlama ile ilgili yüzlerce video var youtube'da. Ama bunların içinde doğru yapan bir elin parmaklarını geçmez. Zaten izlerken anlarsınız.

Bir de en önemli mesele, zinciri temizlerken ve yağlarken sakın ola 1. vitese alıp tekeri döndürerek işi çabucak halletmeye kalkmayın. Bu nedenle parmaklarını kaybedenler var. Zincir temizleme ve yağlama işi bir sürücünün en önemli işidir ve aceleye gelmez. Rahat bir zamanınızda ve mutlaka özenerek yapın bu işi. Bu hem sizin sürüş güvenliğiniz ve konforunuz, hem de motosikletiniz için gerçekten çok önemli bir mesele. Çünkü bütün gücü tekerleklere aktaran organ zincir. Bunu aksattığınız veya baştan savma yaptığınız koşulda hem siz hem motosikletiniz üzülür.

Kolay gelsin.

kauçuk contalı zincirlerde (o/x/z-ring) yağlamanın amacı paslanmayı önlemek ; zincirin düzgün çalışmasını sağlayan yağa dışarıdan müdehale zaten mümkün değil.

yağmurda/karda biniyorsan 150-200 km belki olabilir; ama yağ baştan düzgün sürüldüyse zaten üzerinde su durmaz. kuru havalarda 1000 km'ye kadar çıkabilir yağlama aralığı.

C1 mükemmel bir temizleyici ve 4-5 yıldır heralde hiç satın almıyorum. Saçma sapan bir para. Gazyağı ile çok güzel temizleniyorken öyle bir ürüne verdiğim para manasız geliyor bana.

Buna harcadığın vakte, düşünmeye harcadığın beyin hücrelerine üzüleceksin ileride. Hiç bu kadar kafa patlatılacak bir konu olmadığını öğreneceksin çünkü zaman geçtikçe. 10 sene önce ben de MT25'in zincirini 250km'de bir pırıl pırıl temizliyor, sonra ayı gibi yağlıyordum.

Bugün geldiğimiz noktada, Tuareg'le araziden çıkıyorum, basıyorum suyu. Eve gelince biraz WD40 pıspıslıyorum devam ediyorum.
Başkası yazmadan ben yazayım, WD40 oringi haşat eder denir, ben de demişimdir geçmişte. bakalım ediyor mu görücez. :)

RS660'ta napıyorum hadi o biraz daha özenli.
1000km'de bir temizliyorum, asla eskisi gibi pırıl pırıl olana kadar uğraşmıyorum, sadece yüzeysel pas oluştuysa o kısmı diş fırçasıyla biraz özenli temizliyorum. Onun dışında da 500km'de bir yağlıyorum. XCP'nin pıspıs sıkılan spreyinden aldım ama şırıngayla çekiyorum, 3-5 baklada bir damla damlatarak yağlıyorum ve o 200-250ml'lik yağ yıllardır bitmiyor, zira 3ml-4ml bile fazla gelebiliyor. Geçmişte öküz gibi C2-C4 bitiriyorduk, deli saçması.

Boşluk vs ses yada bollaşma şikayeti yokmu ? Dişli hiçmi aşınmadı.. Bu rahatlık keşke bende olsa :)
Hiç bilmiyorum benzini doldurup devam ediyorum.

Bu şundan da olabilir bu güne kadar tepe tepe kullandım parasını hak etti onun verdiği rahatlıkta olabilir.

Sakınan göze çöp batar misali demek ki nasıl alıştırırsan öyle gidiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar