M, A1, B1 ehliyeti yaş sınırı değişti. Ehliyet alma yaşı düştü!

EHLİYET YAŞ SINIRI DÜŞÜRÜLDÜ MÜ, KAÇ YAŞINDAKİLER ALABİLİR?

Ehliyet yaş sınırı 16'ya düştü. 16 yaşında ehliyet almayı mümkün kılan yeni değişiklik M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için geçerli. Gençler, motorlu araç kullanımına daha erken yaşta başlayarak trafik kurallarını uygulama ve bilinçli bir sürücü olma sürecine daha hızlı dahil olabilecek. Böylece 16 yaşını dolduran gençler, motorlu bisiklet, 125 cc motosiklet ve dört tekerlekli motosiklet gibi araçları kullanmak için ehliyet alabilecek.

HANGİ EHLİYETLERDE YAŞ SINIRI DÜŞÜRÜLDÜ?

9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararıyla M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16’ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24’e düşürüldü. A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette 20 yaş sınırı, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette 21 yaş sınırı ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı devam edecek.

Yeni gelen kararla M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar kullanabilecek.

A1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc’yi geçmeyen, azami gücü 11 kW’ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg’ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu araçlar (güç sınırı 15 kW) sürebilecek.

B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW’ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek.

D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler (sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar), ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanılabilecek. Resmi gazete kararıyla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla düşürüldü. 65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit kaldığı açıklandı.

B1 EHLİYET NEDİR?

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisidir. B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil, kamyonet, traktör ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin veren bir ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.

A1 Sınıfı Motosiklet Ehliyeti

A1 Motosiklet ehliyet iki ve üç tekerlekli sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanan kişilere verilir. Motor gücü 11 kilovat ve altında olan, silindir hacminin 125 santimetre küp ve aşağısında olan, kilovat / kilogram (güç / ağırlık) oranının ise max < 0,1 olduğu durumlardır.

A1 manuel ve A1 otomatik olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır.

A1 Sınıfı Manuel Vites

A1 manuel vites olarak seçen sürücü adayı, sürüş eğitimlerini manuel(düz) şanzımanlı motosiklet ile alır ve yine manuel vites motosiklet ile Uygulamalı Direksiyon Sınavı'na katılır.

A1 sınıfı manuel vites ehliyetini alan sürücü adayı, her iki vites grubundaki motosikletleri kullanabilir.

A1 Sınıfı Otomatik Vites

A1 sınıfı otomatik vites olarak seçen sürücü adayı, sürüş eğitimlerini otomatik şanzımanlı motosikletler ile alır ve yine otomatik vitesli motosiklet ile Uygulamalı Direksiyon Sınavı'na katılır.

A1 sınıfı otomatik vites ehliyetini alan sürücü adayı, sadece otomatik vitesli motosikletleri kullanabilmektedir.

A1 Sınıfı Ehliyet almak için gerekenler

Kimlik fotokopisi
Yaş şartı (16 yaşını doldurmuş olması)
Öğrenim şartı (En az ilkokul 4. sınıfı bitirmiş olması)
Sağlık şartı (Aile hekimliğinden Sürücü Olabilir Raporu alınması)
Adli sicil kaydı şartı (E-Devlet üzerinden alınabilir)
2 Adet Fotoğraf (Biometrik olması)

B1 EHLİYET NEDİR?

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisidir. B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil, kamyonet, traktör ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin veren bir ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfından ayıran en büyük fark, bu ehliyetin alınabilme yaşıdır. B1 sınıfı ehliyeti alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. Oysa B sınıfı ehliyet için asgari yaş sınırı 18'dir. B1 sınıfı ehliyetin de geçerlilik süresi 10 yıldır.

B1 SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

B1 sınıfı ehliyet sadece bir araç tipini kapsamaktadır. Bu açıdan oldukça özel ve kısıtlayıcı bir ehliyet türüdür. B1 sınıfı ehliyet ancak şu şartları taşıyan motorları kullanabilir;

- Motor gücü 15Kw'ı geçmeyen,

- Net ağırlığı 400 kilogram olan, yük taşıyanlar içinse 550 kilogramı geçmeyen,

- 4 tekerleği olan.

- Bu kilo hesaplamasında, elektrikle çalışan motorlarda, elektrik bataryasının ağırlığı kilo hesabına katılmamaktadır.

Ekli dosyalar

• M-A1-B1-sinifi-ehliyet-yas-siniri.jpg
    M-A1-B1-sinifi-ehliyet-yas-siniri.jpg
    80.4 KB · Görüntüleme: 6,347
Motosikleti
Ns200 15"
İyi oldu zamlı fiyat gelmeden yazılırım hemen A için. Fakat 16 yaşındaki çocukların araba kullanması pek iyi değil sanki?

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
A1 sınıfı ehliyet yaş sınırı önceden de 16 yaş değil miydi zaten? Ben mi yanlış hatırlıyorum?
A2 için 18 yaş sınırı vardı A1 zaten 16 yaş diye kalmış aklımda.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Evet A1 yaş sınırı önceden de 16 idi.

Motosikleti
D400
A1 zaten 16ydı da birşey merak ediyorum.

17.9 yaşındaki gelse sen gasp etse "cocuk" olarak değerlendiriliyor ama 16 yaşında kişi araç kullanıyor.

bu şimdi cocuk mu yetişkin mi? cocuk ise neden araç kullanıyor?

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
A1 zaten 16ydı da birşey merak ediyorum.

17.9 yaşındaki gelse sen gasp etse "cocuk" olarak değerlendiriliyor ama 16 yaşında kişi araç kullanıyor.

bu şimdi cocuk mu yetişkin mi? cocuk ise neden araç kullanıyor?

Güzel bir noktaya temas ettiniz.

Motosiklet kazalarında en riskli gurup, en fazla can kaybı 17' dir. (Mavi Kitap S.3)

Bu yaşlarda genç bir motosiklet sürücüsü ile instagramda yazışıyorum;

Abisi ben Motosiklet İleri ve Güvenlü Sürüş Teknikleri eğitmeniyim. Şu şu şu hareketler trafiğin güvenliğini, kendi güvenliğini riske atıyor. vs.vs. Aldığım cevap şu "Hocam bize kefen de yakışır"

Yoldaki ve trafikteki tehlikelerin farkında olacak bir yaş değil maalesef, hiç incinmeyecekmiş gibi geliyor, kendi hatalarından ders çıkarsa desem ne kadar tecrübesi var da ders çıkaracak, ders çıkaracak olgunluğu da yok.

Stajyer sürücülük gibi belli cc sınırı, belirli yollara çıkma vs sınır getirilmesi uygun olur.

Şöyle düşünmek lazım 16 yaşında B ehliyeti yok. Trafik tecrübesi de yok. Bu genç nasıl trafik okuyacak. Trafik tecrübesi olmamış ki. Bildiğiniz üzere motosiklet sürücüleri trafiği kat be kat daha dikkatli ve ayrıntılı okumak zorunda. Belirli bir süre otomobil kullanmayanlara direkt motor ehliyeti verilmemesi bile düşünülebilir. (Sadece B ehliyeti olanların da ehliyet gerektirmeden motosiklet kullanmaları da çok saçma)

Bunlar tartışmaya açık anlık aklıma gelenler. Doğrudur veya değildir. Fakat eğitim ve bilinçlendirme çok önemli.

5-10-30 bin km tecrübeli olanlara eğitim verebiliyorum fakat hiç motor sürmemiş, hatta bisiklete binmemişlere eğitim verebilir miyim? merakıyla bir ay sürücü kursunda çalıştım.

aman Allahım rezalet bir tablo. Yanımda hoca dedikleri adamın motor ehliyeti yoktu. diğeri de sandalyesinden kalkmadan millete motor sürmeyi öğretiyordu. Ben ise sabah 08.30 akşam 17.00 ayakta ve birebir ilgileniyordum. Tüm adaylar teşekkür için kurs sahibini aradı. Sonuçta bana gelen cevap; hocam burada kara düzen ilgileneceksin, bu kadar uğraşmana gerek yok"

Bu eğitim sistemi ile olmayacağı kesin.

Motosikleti
Ns200 15"
İyi oldu zamlı fiyat gelmeden yazılırım hemen A için. Fakat 16 yaşındaki çocukların araba kullanması pek iyi değil sanki?

Ben hiç okumamışım yahu, B ehliyete gitti benim kafa. Eğer böyle bir şey olsaymış çok saçma olurmuş. A için sevindim ama :).

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:36 ----------

Güzel bir noktaya temas ettiniz.

Motosiklet kazalarında en riskli gurup, en fazla can kaybı 17' dir. (Mavi Kitap S.3)

Bu yaşlarda genç bir motosiklet sürücüsü ile instagramda yazışıyorum;

Abisi ben Motosiklet İleri ve Güvenlü Sürüş Teknikleri eğitmeniyim. Şu şu şu hareketler trafiğin güvenliğini, kendi güvenliğini riske atıyor. vs.vs. Aldığım cevap şu "Hocam bize kefen de yakışır"

Yoldaki ve trafikteki tehlikelerin farkında olacak bir yaş değil maalesef, hiç incinmeyecekmiş gibi geliyor, kendi hatalarından ders çıkarsa desem ne kadar tecrübesi var da ders çıkaracak, ders çıkaracak olgunluğu da yok.

Stajyer sürücülük gibi belli cc sınırı, belirli yollara çıkma vs sınır getirilmesi uygun olur.

Şöyle düşünmek lazım 16 yaşında B ehliyeti yok. Trafik tecrübesi de yok. Bu genç nasıl trafik okuyacak. Trafik tecrübesi olmamış ki. Bildiğiniz üzere motosiklet sürücüleri trafiği kat be kat daha dikkatli ve ayrıntılı okumak zorunda. Belirli bir süre otomobil kullanmayanlara direkt motor ehliyeti verilmemesi bile düşünülebilir. (Sadece B ehliyeti olanların da ehliyet gerektirmeden motosiklet kullanmaları da çok saçma)

Bunlar tartışmaya açık anlık aklıma gelenler. Doğrudur veya değildir. Fakat eğitim ve bilinçlendirme çok önemli.

5-10-30 bin km tecrübeli olanlara eğitim verebiliyorum fakat hiç motor sürmemiş, hatta bisiklete binmemişlere eğitim verebilir miyim? merakıyla bir ay sürücü kursunda çalıştım.

aman Allahım rezalet bir tablo. Yanımda hoca dedikleri adamın motor ehliyeti yoktu. diğeri de sandalyesinden kalkmadan millete motor sürmeyi öğretiyordu. Ben ise sabah 08.30 akşam 17.00 ayakta ve birebir ilgileniyordum. Tüm adaylar teşekkür için kurs sahibini aradı. Sonuçta bana gelen cevap; hocam burada kara düzen ilgileneceksin, bu kadar uğraşmana gerek yok"

Bu eğitim sistemi ile olmayacağı kesin.

Hocam kimi şeyler doğal seleksiyon ile hal oluyor, elbette 17 yaşında genç kardeşlerimizi kaybetmek üzücü bir durum ama "Hocam bize kefen de yakışır" diyen dingile ne anlatabiliriz orası muamma. Bu zihniyete ne yaparsanız yapın bişeler düzeleceğine inancım yok benim, ama bende şu an iyikide A2 ile motosikletle trafiğe çıkmışım diyorum. O zamanki görüş ile şu anki görüş arasında ciddi bir fark var.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
B1 ehliyet ile öyle normal araba kullanamıyorsun. zaten tr de o kategoride araba yok.

Citroen AMİ gibi elektrikli arabalar var sanırım Avrupada 16 yaşında kullanabiliyorlarmış, B1 ehliyet o tip arabalar için mi acaba?

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
A1 ehliyet yaş sınırı 16'dan 16'ya indirildi, törpülendi, çapağı atıldı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar