Arkadaşlar merhaba. Qj motor srt550x motorum var. Sağ grenaj parçası lazım oldu. Birkaç servise sordum ama bulamadıkalrını söylediler. RKS ye yazıyorum cevap vermiyor. Bu durumda motoru kullanamıyorum parça kırık. Hukuki olarak ne yapılabilir. Süreç nasıl işliyor. Lütfen daha önce başına gelen varsa yazabilir mi?
Lütfen markadan bağımsız ve konu dışına çıkmadan. Hukuki olarak 10 yıl yedek parça vermek zorunda ama nasııl? Ben ne yaparak bu parçayı isteyebilirim?
Geldim...
Genel olarak izlenecek yol, ürünün garanti süresi içinde mi yoksa sonrasında mı arızalandığına göre değişir. Ancak sizin muhtemelen bir kaza sonrası motor kaportası ile ilgili bir talebiniz olduğuna göre, çıkış noktanız "satış sonrası hizmetler" olacaktır.
6502 Sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'un 58. maddesi satış sonrası hizmetleri düzenler. Buna göre;
(1) Üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundadır.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6502&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
Aynı şekilde 13.06.2014 tarih ve 29029 sayılı resmi gazetede yayınlanan SATIŞ SONRASI HİZMETLER YÖNETMELİĞİ'nin 14. maddesine göre
(1) Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarının ayrı bir tüzel kişiliği olsa dahi, satış sonrası hizmetlerin sağlanmasından ve yürütülmesinden yetkili servis istasyonları ile birlikte müteselsilen sorumludur.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=19783&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Motosikletler için yasal kullanım ömrü 10 yıl olduğuna göre, ithalatçı size bu parçayı sağlamak zorundadır. Bakın yönetmelik diyor ki; "yetkili servis istasyonlarının ayrı bir tüzel kişiliği olsa dahi", ithalatçı bu sorumluluktan kaçamaz.
Şimdi yapacağınız şey, öncelikle size en yakın yetkili servis istasyonuna talebinizi yazılı olarak bildirmek (mail, posta, iş talep formu, vb.) Olumsuz yanıt alıyorsanız, aynı talebi ithalatçıya bildireceksiniz. Biraz daha elim güçlü olsun diyorsanız noterden yazılı ihtarname de çekebilirsiniz.
Hepsinden olumsuz geri dönüş alıyor veya hiç yanıt gelmiyorsa, başvurunuzu kanıtlayan belgeler, talep dilekçeniz, faturanız, motor ruhsat örneği ve hatta talep ettiğiniz parçanın fotoğrafları ile ilinizdeki Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine başvuracaksınız. Hangisine başvurmanız gerektiğini, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından o yıl için belirlenen parasal sınır belirler. Örneğin 2024 yılı için bu sınır 104.000 TL olarak belirlenmiştir.
https://tuketici.ticaret.gov.tr/haberler/tuketici-hakem-heyetlerine-basvurularda-2024-yili-parasal-degerleri-yeniden-belirlendi
Yani talep edeceğiniz parçanın değerinin 104.000 TL'nin altında olduğunu düşünüyorsanız İl/İlçe Tüketici Hakem Heyetine, üstünde olduğunu düşünüyorsanız da Tüketici Mahkemesine başvuracaksınız.
Başvuru çok kolay ve ücretsiz. e-devlet üzerinde "UYAP" sistemine girerek yapacaksınız. Hele e imzanız varsa, kahvenizi yudumlarken QJ motora giydirebiliyorsunuz

Başvuru dilekçesi örnekleri google'da bolca mevcut. Derdinizi kısa ama anlaşılır cümlelerle ifade edin. Tüm süreci maddeler halinde yazın. Elinizdeki tüm belgeleri başvurunuza ekleyin.
Kolay gelsin...