1 ay kadar önce Merzifon'da bir dinlenme tesisinde gördüm kullanıcısı ile ufak bir sohbet ettim.
İstanbul'dan Giresun'a gitmiş dönüş yolundaydı. Genel olarak memnunum ama servislerine güvenmiyorum dedi.
Çok iyi bir usta tanıdığı olduğu için parça bulabildiğim sürece dert etmiyorum demişti.
Kanunlar çıkıp “bir ürün getiriyorsan on yıl parça garantisi vereceksin. Bir parçayı temin edemiyorsan şöyle şöyle ceza uygularım” falan demiyor.
Diyor...
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=19783&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Diyor da, bizim insanımızın kendi yasal haklarından haberi yok...
Ha, süreç kolay mı işliyor? Duruma göre değişmekle birlikte, bu topraklarda hiç bir şey kolay elde edilmiyor. Ama bu yasal haklarınız yok demek değil.
bak gene diyememiş sayfa 404 veriyor![]()
https://www.mevzuat.gov.tr/File/Gen...Tur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5
Mevzuat Bilgi Sisteminde SATIŞ SONRASI HİZMETLER YÖNETMELİĞİ olarak aratılabilir.
... 650 cc makineyle o hızlara 7-8000 devir gibi sakin diyebileceğimiz aralıklarda ulaşıyor ve 5,5 - 6 lt / 100 km tüketimim oluyor, hadi benim makinenin turşusu çıkmış diyelim, V-Strom da yanılmıyorsam benzer tüketimlere sahipken 46 bg makinenin üst devirlerde bağırta bağırta bu kadar az yakması gerçekten ilginç ve takdire şayan.
Anayasanın takılmadığı memleketimde kanun göstermenin maksadı faydası nedir? Sonuçta motosiklete parça lazımken sahibinin adliye mahkeme koridorlarında vakit kaybetmesinin ne motosiklete ne de sahibine bir faydası yok.Hele ki bazı kişiler için bildiğin zarar, vakit nakit çünkü.
Yasal haklar kimin umrunda yani? Pragmatik olmak lazım. Parçası bulunuyor mu, iyidir, parçası bulunmuyor mu, çöptür. Mevzu bu kadar basit ve dümdüz aslında...
Gösterdiğim "Kanun" değil, "Yönetmelik"Anayasanın takılıp takılmaması ise konjonktürel mesele. Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti Devletini var eden en önemli toplumsal sözleşme. Yasalar ve Yönetmelikler de, toplumsal yaşamın en önemli parametreleri. Yok saymak demek, kaosu çağırmak demektir. Yasaların yavaş ve düzensiz işlemesi, yasal haklarımızdan vazgeçme lüksünü tanımaz. Bu sadece Tüketici Hakları özelinde değil, tüm yaşamımız boyunca alacağımız bir kerteriz olmalı. En azından benim için öyle...
Bugüne dek, bir adet otomobil ve 2 adet telefon değişimi olmak üzere, farklı mal ve hizmet alımlarım için sonuna kadar kullandığım bir haktır Tüketici Yasası. Bunu zaman kaybı olarak gören zihinlere bir diyeceğim yok. Aslında var: Her birey haklarını öğrenip, erinmeden bunu sonuna kadar takip etse, inanın çok daha uygar bir ülke olacağız. Ama toplam 200 kelime ile konuşan bir topluluğa, bunu anlatmak nafile olabiliyor. Bu da bir süreç alacak.
Konumuz Voge markası ve bunun satış sonrası hizmetleri olduğuna göre, Kanun/Yönetmelik göstermenin elbet bir faydası olacaktır. Sadece Voge markası değil, Honda ve Yamaha da muaf değil yasal düzenlemelerden. Siz sanıyor musunuz ki, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun veya Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği gibi yasal düzenlemeler olmasa, o servis/yedek parça garantisi ile övündüğümüz bilindik markalar bize kara kaşımız kara gözümüz hürmetine koşulsuz hizmet edecekler. Bütün alışveriş işleyişini düzenleyen ve sizin para vererek aldığınız tüm ürünlerde geçerli düzenlemeler bunlar. Ha, "Voge distribütörü Honda kadar Türkiye koşullarında kurumsallaşmamıştır" dersiniz, "bu markayı alınca sorun yaşama ihtimali yüksektir" dersiniz, "ben o kadar parayı sonradan uğraşacağım bir markaya bağlamak istemem" dersiniz, anlarım. Ki ben de aynı taraftayım. Ama toptancı anlayışla yasa ve yönetmelikler kadüktür mantığı ile davranmak, kendi haklarınızdan vazgeçmektir ki, hiçbir yurttaşlık anlayışı ile bağdaşmaz...
Mevzu o kadar da düz ve basit değil anlayacağınız...
Ekşi sözlükte yazarın deneyimlerini okudum ama "- makinanın ciğerini sökerek, ulaşabildiğim maksimum hızlarda (170-180 arası) 4,6 lt. / 100 km..." cümlesi tuhafıma gitti, ben 650 cc makineyle o hızlara 7-8000 devir gibi sakin diyebileceğimiz aralıklarda ulaşıyor ve 5,5 - 6 lt / 100 km tüketimim oluyor, hadi benim makinenin turşusu çıkmış diyelim, V-Strom da yanılmıyorsam benzer tüketimlere sahipken 46 bg makinenin üst devirlerde bağırta bağırta bu kadar az yakması gerçekten ilginç ve takdire şayan.
Teorik olarak haklısınız ama pratik olarak yasa ve yönetmelikler kadüktür mantığı ile hareket etmek bizi kazık yemekten koruyabilir. Cyanın söylediği bu noktada doğru oluyor satış sonrası hizmet kötüyse çöptür böyle bakarsan kanun yönetmelik incelemek zorunda kalmazsın....