Sabun / deterjan kullanmazsanız yıkayabiliriniz sanırım. Sabun / deterjan gibi kimyasallar kullandığınız zaman durum "çevrenin kasten veya taksirle kirletilmesi suçu" kapsamına giriyor olabilir. Konu su değil kimyasallarla ilgili yani.
Hem sabun/deterjan'ın sokaklara çevreye dökülmesi konusundan ama asıl öncelikle zaten barajlar dolu değil su sıkıntısı var bu yüzden şebeke suyu ile oto/motosiklet yıkanmasını elediyeler istemiyor.
Fışır fışır bahçe çimlerini sulamaya ses etmiyorlar ama araba yıkayınca belediye ceza yazabiliyormuş.
Oto yıkama yerlerinde artezyen suyu kullanıyorlar. Onda da mevzu şu, kendin sondaj yaptırıp su çıkarıyorsun belediye gelip su sayacı takıp ona da para yazıyor.
2 litre pompalı püskürtme aleti ve 5litre su yetiyor aslında motoru yıkamaya.
Ben motoru yıkamak için deterjan olarak 3 harfli marketlerde satılan camsil ile en iyi sonucu aldım, leke de bırakmıyor. a101'de satılan silikonlu camsil en iyi sonucu veriyor, silince de güzel parlıyor, hatta yapışmış sinek ölüleri için de faydalı diye arabanın silecek suyu deposuna da biraz döküyorum, ön cam köpüklü köpüklü yıkanmış oluyor temiz oluyor, bir d ebu silikonlu cam siller arabalardaki silecek lastikleri için de faydalı, kuruyup sertleşip bozulmalarını önlüyor gibi.
Motoru önce hafiften ıslatıyorum sonra silikonlu camsil'i fış fış her yere sıkıyorum o su ve köpükle ıslanan yerlerde kirler akmaya başlıyor zaten, sonra su sıkıp durulayıp ön cam, göstergeler, gidon, sele falan gibi yerleri bezle silmek yetiyor. Ama üşendiğim için bunu yılda bir iki kere yapıyorum anca.
Şimdi de oto yıkamacıya gidip oradaki köpükleri kullanmak yerine yanımda camsil götürüp yıkatmayı düşünüyorum. Önümüzdeki 2-3 ay içinde bu düşüncemi eyleme geçiririm sanırım. Motorun tozlu görüntüsüne gözüm alıştı.