Hangi kaskın diğerine göre ne kadar sağlam olduğuna dair "en ufak bir" bilgi, karşılaştırma sistematiği vb bulunmuyor.
Sorduğun soruyu çok iyi anlıyorum ama bunun bir cevabı yok maalesef.
Bir kaskın kafamızı korumaya ciğeri olup olmadığını anlayabilmemiz için tek geçerli yol 3 adet sertifikasyonu kontrol edebilmek.
1. ECE 22.05/06
AB'de satılan herhangi bir kaskın bu sertifikasyonu almış olması şart.
2. SNELL
Bazı kasklarda, genelde supersport kasklarda bulunabilen, gönüllülük esasına göre çalışan ayrı bir sertifikasyon programı.
3. FIM
Eskiden yarışlara girecek kişilerin kasklarında SNELL sertifikasyonu zorunluydu, sonra bu zorunluluk (biraz da SNELL kimseye bağlı olmayan, iyi/kötü anlamda kontrol edilemeyen bir vakıf olduğundan) bu şart kaldırıldı, sonra Dorna biraz işe uyandı, ben kendi sertifikamı bassam para kazanırım dedi ve 2-3 yıldır MotoGP'de yarışacak kişilerin kasklarında FIM'in kendi sertifikasyonu aranıyor.
Bunlardan birini gördüğün zaman kask tamamdır.
Geriye kalan tek şey senin konforun ve zevkin için kaskın sundukları. SHARP aklına gelenler olacaktır, SHARP'ın beni nazarımda zırnık bir değeri yok. Kurukluş felsefesi ile kurulduğu günden itibaren yaptıkları ve kendi tüzüğü(?) arasında dağlar kadar fark var, o yüzden gram ilgilenmiyorum.
En son geçenlerde biraz arazide de kullanırım diye bir kask baktım. O'Neal'ın bir kaskı vardı, €150 fiyatı var, acayip gürültülü, bağlantısı Double D olmayan "termoplastik" bir kask =) 22.06'sı var, aldım geçtim. Eski kaskım da Arai yani kaska para vermekten erinen biri de değilim. 22.06 almış güvenliği benim için makuldur bitti gitti.
Sana kimse kask öneremez. Önerenler kendi kullandıkları kaskı seven ve en iyi tercihi yaptığını düşündüğünden sana da bu yönde öneri verenlerdir.
Bütçen belli güzel, kullandığın motor türüne göre modelleri seç, hepsini dene ve mümkün olduğunca uzun süre (yaklaşık 30dk kadar) kafanda kalacak şekilde dükkanda dur. Kafana en iyi oturan, seni en az sıkboğaz eden, konforla ilgili mıçmıçları sana en uygun olanı al geç.
Benim nazarımda para harcanacaksa alınacak en iyi kaskları Arai ve Shoei üretiyor. Ama kafana iyi oturan herhangi bir kask, kafanda iyi durmayan en pahalı Arai'den daha güvenlidir.