Ben denz ürünlerinin her türlüsünü severim de kendim pişiremem. Sırf düzgün pişirilmiş taze deniz ürünü yiyebilmek için yazları tatillerde yunanistan'ı tercih ediyorum.
Bu ne bicim yorum? Deniz urunu yemek icin yaz beklenip ulke mi degistirilir yahu? Hem de uc tarafi deniz ulkede... Yuh. Balik hem saglikli hem de gerekli vucut icin. Tembel bireyler olarak bile haftada en az iki kez pisiriyoruz elin Amerikasinda. X adasindaki Y restoraninda yediginiz gibi olmayabilir ama gayet lezzetli yine de. Zoru da yok:
1. Balik yagliysa: Somon, levrek, uskumru, sarikanat, vs.
Varsa izgara. Yoksa firinin ust rafina koyup "broil" modunda 5-10 dakika maksimum. Bir kez ters ceviriyoruz. Biraz koku ve duman yapacaktir. Izgara bu acidan tercih sebebi.
2. Balik yagsizsa: Karides, kalamar, istiridye, tekir, barbun, mezgit, orfoz, dil
Baharatli una bulayip aycicek yagi dolu tencere 190 dereceyi gectiginde atiyoruz icine, buyuklugune gore en fazla 2-3 dakika icinde cikartiyoruz. Baligin hepsini atmiyoruz, azar azar pisiriyoruz, bir kac postada. Birden atarsak yagin sicakligi cok duser. Onun icin ucuzundan bir tencere termometresi lazim basarili sonuc icin.
Kizartma zannedildigi gibi asiri yagli olmuyor. Cunku yuksek sicaklikta baligin etrafi aninda kabuk bagliyor. Balik yagi emmiyor. Kendi sivisi icinde cabucak ve lezzetli sekilde pisiyor. Yagin sicakligi bunun icin onemli.
Bu iki metot icin maharete gerek yok. Rakamlara uyuldugu muddetce sonuc ayni.