Lastiğin yönü buna sebep olamamalı aslında. Genelde ön lastiği ters takarlar, onun etkisi yağmurda fren attığında en çok bela olur, ancak düz şekilde lastik ortada gidiyorken bu sebepten bir sağa sola çekme olmamalı.
Beklerken lastik yamulmuş bana biraz fantastik geldi. Bu lastikler motosikletin ağırlığı ile frenajda devasa kuvvetlerle başa çıkan malzemeler. Janta takılı olmadan durduğu yerde yan şekilde beklemesinden ne olacakmış? Kaldı ki benim en son Mitas lastiği kısa ömründe bolca pistte kullandım, İstanbul Park malum hem sola viraj fazla hem de sert frenajların da büyük kısmı sola virajlı, üstüne bir de amortisör ayarındaki bir hata yüzünden ön lastiğin sol tarafını bayağı bir yaralamıştım, hala sola falan çekmiyordu. Temel mantığı anladım ama bana bu senaryo çok zorlama geldi.
Diyellim bu oldu, yine 400km sürdükten sonra artık toparlaması gerekirdi.
Çok daha basit bir ihtimal var, lastikler doğru hizalanmamış olabilir. Motosiklet lastikçisi değil tahmin ediyorum götürdüğün lastikçi, takarken hizalamayı bozmuştur dikkat etmemiştir.. Ustan da buna bakmamış diye tahmin ediyorum.. Eşit sıkılmış mı diye bakmış diyorsun ama verdiği cevaptan ötürü buna çok güven duyamadım açıkçası.
Geriye kalan ön takımdaki hasar eğilme bükülme vs gibi problemlerin hiç biri lastik değişiminden sonra bir anda ortaya çıkmamalı.
Bir de hangi lastikten hangi lastiğe geçtin? Lastiğin profil farkı nedeniyle bazı hissiyatlar artabilir, başka bir lastikte hissetmediğin ama motorun doğasındaki bir sağa sola çekmei yeni farklı profilde lastiğinle gün yüzüne çıkmış olabilir.