- Motosikleti
- Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Evet Japon motosikletleri ek olarka 26% gümrük vergisine tabi. AB ile gümrük birliğinde olduğumuz için Avrupa üretimi motosikletlerde bu yok.
Her halukarda bir Avrupalı naked tercih ederim, bu 790 mı olur Street Triple olur Trident mi olur orası artık kişisel zevklere giren bir konu, kimseye Street Triple alma Tuono al demem yani. Benim bir motosikletten beklediklerim için Tuono aralarındaki en iyi reçete.
Bu tabii tamamen tercih ve beklenti meselesi. Ama en önemli değişken maalesef yaşadığınız coğrafya. Bu ülkenin dinamikleri çoğu zaman sizi istediğiniz değil, mecbur olduğunuz tercihlere mahkum ediyor.
İyi de bu motosikletler Japon rakiplerinden zaten pahalılar. Türkiye'de hem bu gümrük vergisi muhabbetlerinden hem de iki büyük Japon üreticinin bir ara girdiği triplerden iş tersine döndü. Eskiden Aprilia Ducati çok pahalı olarak görülürdü, ki zaten bütün Dünya'da da Japonlardan pahalı bu motorlar. Bahsedilen Avrupalıların fiyat avantajı bu.
Yoksa Almanya'da Tuono 660 €10.599, GSX-8S €8900.
TL karşılıklarına bakarsak Tuono 323bin TL, 8S ise 271bin TL. Almanya'daki VAT'ı 19% geri alıp Türkiye'ye GÜmrük Vergisini yok sayarak ÖTV+KDV ekleyerek getirirsek,
Tuono 439bin TL
GSX8S 368bin TL oluyor. Avrupa fiyatlarına göre Tuono burada 70bin TL daha pahalı yani. Ama yazdığın üzere bayide bu fark 20bin TL. Avrupalıların fiyat avantajı bu. Yoksa kimse de Tuono 660'ı 8S'ten MT07'den ucuza almayı beklemiyordur sanırım =)
Sevgili hocam, ilk mesajınızda GSX-8S için yazdığınız "bu fiyatlara almam" çıkarımı üzerine yazmıştım. Ben de diyorum ki, zaten diğer Avrupalı rakipleri daha pahalı. Belirleyici kriter fiyat ise, sizin önermeniz havada kalıyor. Motor, şase, konfor, donanım, vs tartışması zaten yapmıyoruz. Bu başka bir değerlendirme. Siz gümrük avantajı ve fiyat farkını öne çıkarırsanız, Avrupalı rakiplerin Türkiye'de daha ulaşılabilir bir alternatif olması beklenir. Halbuki tam tersi, doğru düzgün satılmayan/satılamayan Tuono'lar bile habire zam yiyorlar. Dediğim gibi Ağustos ayında ciddi niyetlendim, ama arka arkaya 2 zam gelince vazgeçtim. iyi ki de vazgeçmişim, benim niyetlendiğim motoru alanla sonradan Doğan Trend'de tanıştık, motosiklet mod sorunu vermiş, 3 aydır İstanbul'da bekliyormuş
Doğan Trend kusura bakmasın ama, Türkiye'de Japon hakimiyeti bu kadar yüksek iken, kimse gidip de Tuono 660 Factory 'e 8S'ten 70 bin TL fazla verip almaz. Almıyor da zaten...aslına bakarsanız, İtalya'da bile almıyor
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:16 ----------
@killingroad Bu arada, naçizane küçük bir eleştiri veya öneri olarak algılarsanız, tanıtım videosu çekmeden önce tanıtacağınız motosiklet hakkında tam ve detaylı ön çalışma yapmanızı söylemek gerek. Örneğin "bakmadım ama sele yüksekliği heralde şu kadar" falan demeniz (ekrana gerçek değerleri iliştirmeniz yetmiyor) veya "gücü sanıyorum 80 HP civarlarında" ifadeleri, sizin güvenilirliğinize olumsuz katkıda bulunabilir.
Örneğin ben detaycı biri olarak, sizin videonuzda (24:52) "bu motorda kaydırmalı debriyaj yok" demenizi de yadırgadım. Suzuki bu sistemi kaydırmalı debriyaj olarak değil de, Suzuki Debriyaj Destek Sistemi (Suzuki Clutch Assist System (SCAS)) olarak adlandırıyor. Sistem zaten kaydırmalı debriyaj mantığı ile çalışıyor. (The transmission’s output is managed by the Suzuki Clutch Assist System (SCAS). This system works like a slipper clutch by allowing a small amount of clutch slip for smoother downshifts. It also works as an assist clutch, increasing plate pressure under acceleration, but always keeps the clutch lever pull light and precise.)
https://suzukicycles.com/street/2024/gsx-8s
Selamlar...