Bunu 100% dayanaklı şekilde net açıklayamayacağım muhtemelen o yüzden riskli bir topa giriyorum ama
En büyük ve çözülemeyecek problem yakıtların öz kütlelerinin aynı olmaması ve benzin denilen şeyin hacminin sıcaklıkla çok değişken olması. ECU MAF'tan gelen hava debi bilgisine bakıyor, giren havanın sıcaklık bilgisne bakıyor, oksijen sensörlerindeki veriye bakıyor ve optimum yanmayı sağlamak için tahmini bir fuel flow rate ayarlayarak enjektörlerin ne kadar süre açık kalacağına karar veriyor. Bunda her zaman 100% başarı da sağlayamıyor zaten ama tüm bunları kenara bırakırsak dediğin gibi enjektörlerden ne kadar süre yakıt çıkacağına bakarak toplamda ne kadar tüketim yaptığına karar verebilir - ama orada da işte benzinin özellikleri nedeniyle bunu 100% doğru yapması imkansız hale geliyor.
Bunu yapabilse bile l/100km'yi tamamen doğru ölçmesi hepten imkansız. 100km yol gittiğini sandığında 100km gidip gitmediği meçhul, benzin buharının ne kadarının emilip atıldığı (EU5'te artık atmosfere atamıyorlar falan daha da garipleşti işler) meçhul. Sıcaklık farkları nedeniyle depoların hacmi değişiyor, rölantideki yakıtı formülün bir tarafı olan mesafe 0 iken doğru hesaplamak ayrı mesele, cut-off devreye girip kompresyonda inilirken motordaki bir çok veriye göre zaman zaman benzin işemesi gerekebiliyor vs. Orası zaten imkansız hale geliyor.
Ama yakıtın özelliği nedeniyle "gerçekten" ne kadar yakıtın motora yollandığı da "100%" isabetle bilinemediği için tam doğru bir tüketim hesaplaması yapılamıyor. Ama tabii ki bunlar küçük farklar ve bir çok otomobil de ideal koşullarda ve çok fazla rölantide kalınmadığı, çok sıcaklık farkı oluşmadığı rotalarda gerçeğe oldukça yakın tüketimler hesaplayabiliyor.