şimdi kafam karıştı.
yaklaşık olarak, biri 3 milyarlık, biri 7 milyarlık iki fiyat oluştu.
atıyorum;
o günlerde, 1.700.000 TL borcum olsaydı birine, bugün ne kadar YTL vermem gerekiyordu?
Eğer borcun dolar üstünden olsaydı bu gün borç aldığın kişiye
1,700,000 karşılığı olan 17,83 dolar borcun olurdu (borç aldığın arkadaşın dolar üstünden faiz işletmediğini düşünerek)
ama arkadaş yıllık tüfe üzerinden borç ver deseydin 77,74 ytl borcun olurdu ..
borcu ne üzerinden aldıysan o değer üzerinden ödersin ..
demekki tüfe endexli borçlanmak pek iyi değil
rakamlarla 10 yıl önce aldığın 1,700,000 tl lik borcun bu güne
17,83$ = 26 ytl
tüfeye göre 77,74 ytl olurdu
gültekin ben 1,700,000 liradan hesap yaptım sen öle sormuşun çünki ...motorun fiyatı ise o zamanlar bu paranın tam 100 katı olan 170,000,000 tl imiş
dolar € £ anında kafadan çevrilir hatta kurlarda lehte ve alehte oynama yapılabilir çaprazlanır
zaten bu gibi turistik yerlerde dövizi kafadan bozamıyosan yandın
her gün döviz kurlarını takip edip en az 10 ülke parasının günlük kurunu bilmiyosan atarlar işten
hadibakalım 1980 yılında 1 gr altın kaç doçemark ediyodu bunu bulana madalya takacaz
TÜFE'den hesapladığınız rakamla dolar kurundan hesapladığınızın farklı çıkmasının sebebi, Türk lirasının şu anda yüksek reel değerde olması.
Dolardan hesaplamak sağlıksız bir yöntem, çünkü döviz fiyatları her zaman sabit bir değer değildir. ABD'deki enflasyon, Federal Reserve'in para arzı, piyasalardaki dolar talebi gibi bir sürü değişken vardır. Doların düşmesi ABD'deki enflasyondan, piyasalarda bulunan para miktarının artmasından (doalr bolluğu), ABD merkez bankasının para basmasından, Türkiye merkez bankasının para basmamasından, hazinenin piyasadan TL toplamasından, TCMB'nin dolar satmasından, ottan, b*ktan kaynaklı olabilir.Yesinler senin yüksek reel değerini.Bekliyorum, bekliyorum Kütük ne zaman olaya dalacak diye sonunda daldı.
Bu arada bu tarz hesaplamalarda en sağlıklı yol döviz hesaplamalarından ziyade TÜFE oranlarını kullanmaktır.Buna ragmen TÜFE oranları da kusursuz bir hesap sunamamaktadır.Nedenini açıklardım ama şimdi uzun sürer.Kütük, vaktin varsa sen açıklar mısın?
ben' Alıntı:hesap-kitap'tan anlayan arkadaşlar, yukarıdaki fiyatlara bakarak, bugün yaklaşık olarak kaç ytl'ye tekabül ettiğini yazarlarmı acep...
ulen çok kazık sormuşum beee...:cherry:
çıkamadınız işin içinden...
Bende şöyle bir yolla bu rakama yakın bir fiyat buldum :mrgreen:1783 + 535= 2318 $ bu günkü kurdan hesabı yaparsak 3121 ytl ye denk düşen bir rakam ortaya çıkar ..