Aylar sonra konuyu güncelleyeyim.
Yaklaşık sekiz ay önce motoru garaja çekmiştim. Basit bi sigorta arızası sonrası kabloları soketleri değiştirmiştim. Tabi böyle bi işe girince "dur sökmüşken şunuda halledeyim" düşüncesi oluşuyor. Karbüratörüde değiştirdim. Arkadaşla takas ettik. Ben Mikuni verdim Dellarto aldım. Ama bi türlü düzgün çalıştıramadım dellartoyu. Orjinal ana jet 165 gelirken üzerine 195 takmışlar. Hatta onu takmakla kalmamışlar 250lik tığ ile delmişler. Yani aşırı benzin gidiyor buji bozuyor motor düzgün çalışmıyor vs.
Onları hallederken bir gün akşam motoru garaja koydum. Ertesi gün ne yaptımsa çalıştıramadım. Ateşleme gelmiyordu. Sonrada zaten sebebine bakamadım. İşler yoğundu bi türlü motora sıra gelmedi. Aylarca garajda yattı. Evi taşıdım motoruda taşıdım yeni garajda yattı. Ve sonunda geçen hafta zaman bulabildim.
YolAçık motosiklet grubundan arkadaşım Ali var. Dededen toruna motosiklet ustası. Ancak şimdi motosiklete bakmıyorlar. Çapa motoru hızar vb şeylerle ilgileniyorlar. Motosiklete çok samimi olduğu kişiler gelince hatıra bakıyorlar. Babası İrfan usta var birde. Motosiklet işinin kompedanı. Daha öncedende biliyordum zaten. Olmayan parçayı sıfırdan üretip motora takabilen bir adam. 1985 model Kawasaki'yi topladıklarını biliyorum. Çeşitli motosikletlerin parçalarını tornada frezede işleyip parça üretebilen biri.
Burayı günlük gibi kullandığım için uzun uzun anlatıyorum işte.
Baktım ben bu işi çözemeyeceğim. Motoru arkadaşın kamyonete yükleyip oraya götürdük. Beyin arızasını bulduk. Biraz araştırdım. Ebayda benim motorun çıkma beyni 230 euro. Yani 2300 lira. Türkiye'de sıfır beyinde varmış oda 2800 lira. Tabi ben o kadar para vermekde istemiyorum.
Dörtlü beyin namıyla anılan bi cdi var. Biçok motora takıldığını biliyorum. Aslında cup beyni. Dört fiş çıkışı var. Okuyucu, bobine giden, artı, eksi. Bunları takınca iş bitiyor. Jawa MZ gibi motosikletlere bile takıldığını biliyorum. Araya araya o beyni buldum Aksaray'da. Fiyat 50 lira. (internette 20 lira filan) Beyni bulduk ama hangi fiş nereye bağlanacak bilen yok. Aksaray'da motosiklet elektiriğine bakan yok. Zaten olsa direk ona yaptırırım kendim uğraşmam. Gülağaç ilçesinde bi abimiz var motosiklet ustası. Sağolsun o tarif etti neyin nereye bağlanacağını Denemek için bağladık ve ateşleme geldi. Sonra motoru topladım bindim aylar sonra.
Tabi ki tahmin edilen oldu ve avans tutmadı. Motosiklet yüksek devirlere çıkamıyor. 55 beygir makina altımda cg gibi kaldı. Basıyorum gitmiyor vs.
Diğer gün gittim yine mekana. İrfan usta ben bu işi çözerim dedi. Manyetoyu söküp tornaya bağladı.
Birde bi aparat yapmış onu takınca tornayı freze gibi kullanabiliyor.
Yeni kama yeri açtı. Oraya bağladık bu sefer.
Ateşleme aşırı güçlendi. Ama bazen marş kolu tepmeye başladı. Avans bu seferde fazla olmuştu. Diğer gün yeniden yanına gittim.
Bu sefer 2 tane olan kama yerini kaynakla doldurdu. Aslında ona kalsa sıfırdan volant imal edip takacak. Ama ben uğraşmasını istemedim daha kolay bi yoldan gidelim dedim. Kaynakla doldurup makinayla avans yerine baktı. Tam yerinden yeni kama yeri açtı. Sonra bağladık ve ateşleme hiç olmadığı kadar mükemmel oldu. Tekleme vb sıkıntılar yok. Soğuk motora bile tek basmayla çalışıyor. (statörde bozulmuş o yüzden ayak marşı kullanıyorum.)
Tabi karbüratör sorunuda devam ediyordu. Neyse onuda söktürdü. Ölçtü biçti yeniden meme yaptı tornada. Aksaray'da 150lik tığ bulabildiğim için yeni meme 150lik oldu. Benzin az gelince içini telle biraz daha genişletti. Tahmini 160 filan oldu yani. O işte halloldu. Denediğimde 140 civarı tıkanıyor motor. Yani az daha genişletilecek. İnternetten çeşitli ölçülerde tığ buldum. Memeyi 180lik tığla delersem o sorunda ortadan kalkacak.
Tek sorun statör kaldı. Üç kablo çıkışı var ve sadece birinden elektirik geliyor. Sargılar yanmış. Motosiklet yeterli elektirik üretemiyor. Ve bu taktığım beyin akü destekli olduğu için iyi elektirik üretmesi lazım. Dün Kayseri motosiklet festivaline gittim. Farı yakında elektirik yetmiyor stop ediyor mesela. Veya motoru çok zorlaıdğımda fan açınca elektiriği fan çekiyor ateşleme gidiyor. Statör sorunuda en kısa sürede halledilecek.
Ramzeyin bi statörü benimki gibi üç delikli. Orjinal statör yurtdışından gelecek 230 euro. Yani gerek yok almaya. Önce bi söküp bobinajcıda sardırmayı deneyeceğim. Olmazsa uygun bi çinlinin parçasını uyduracağım.
İşte bende uğraşmayı seviyorum. Bu motosikletide çok seviyorum. Aslında öyle arıza açan bi makina değildi. Ben genelde arızadan dolayı değil bakımdan dolayı uğraşırdım. Birde zaman sıkıntım var. 8 aydır motora binemiyorum ama toplasak 1 hafta uğraşamamışımdır. Bu hafta üç gün uğraştım ateşleme ve karbüratör sorunu halloldu. Ama önümüzdeki hafta yine yoğunum. Bakalım statöre ve yeni elektirik tesisatına ne zaman sıra gelecek.
Bu beyin bağlantısıyla alakalı ayrı bi konu açacağım. Beyin sorunu yaşayan çok kişi var. Onlara rehber olur. 20 liralık beyinle iş çözülür. Sonuçta bunlar enjeksiyonlu makine değil. Beynin işlevi aynı. Aslında beyinde değil cdi. Sadece ateşlemeyi ne zaman yapacağını belirleyen bi alet. Büyük paralar vermeye veya parça aramaya gerek yok.
Kayseri'ye gittim geldim yaklaşık 400 km yol yaptım ateşleme veya karbüratörle alakalı sorun yaşamadım. Bir ikide resim koyayım ordan.