yağ kalınlığının hava sıcaklığı ile olan derecesi sadece motosikletler ile mi sınırlı ayrı konu.
Arabalar yaz/kış, eski yeni paso 5/30 kullanıyor. 10/40 kullanan baya az.
Otomobil endüstrisi motosikletten daha sert bir şekilde tüketim/emisyon değerlendirmesine sahip, tüketicileri tarafından. Bu yüzden garip garip düşük viskozitede yağlar kullanabiliyorlar. Benim arabaya tüm servisler 5W-30 koyuyorlar, ben bakım paketi bittikten sonra sürekli 5W-40 kullandım. Tabii ki kafama göre değil, 5W-40 da zaten kitapçıkta verilen yağlar arasında. Yazın ben Girit'e gittim mesela bu arabayla, 48c'de xW-30 yağ ile turbo araba sürmek istemem.
Honda, BMW'yi bilmem ama Ducati'deki arkadaşlar arge'yi yapıp kullanma klavuzunun 247. sayfasına koymuşlar
Ducati prescribes the only use of SAE 15W-50/JASO MA2 oil and recommends the use of Shell Advance DUCATI 15W-50 Fully Synthetic Oil.
Recommend'lerini yerim ben onların ya

15W-50 dediyse 15-50'dir elbette buna zırnık itirazım yok. Marka önermelerine takıntım.
Birden fazla viskoziteyle çalışabilecek / çalışması gereken bir motor tasarımı varsa, tommy'nin koyduğu görseldeki gibi zaten fabrika bunu belirtir. Şu anki motorum dümdüz 10W-50 öneriyor, kimsenin hele İstanbul'daki sıcağı söyleyip 60 koymasına gerek yok mesela.
Şakır şukurdan kasıt 10w30 yağın 35 derece üzeri sıcaklıkta 10w viskoziteyi korumayaması daha da incelmesinden ötürüdür, 10w30 yağ kışın daha iyidir ama yazın 10w40 yağ yüksek sıcaklıkta 10w viskoziteyi daha iyi koruyabilir.
Tam da öyle değil. 10W-35'i ikiye ayıralım.
10 yağın soğukken sahip olduğu viskozite, 35 ise sıcakken sahip olduğu viskozite.
Soğuk ne kadar soğukta peki? Onun detayları için SAE tablolarına bakılabilir. https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J300
Sıcakkenki ise sabit, 100 santigrat derecedeki viskozitesini veriyor. 30 viskoziteye sahip bir yağ, 40 viskozite yağdan %25 daha az viskoziteye yani kabaca "yapışma, sürtünme" gücüne sahip, yani görevini yapabilme kapasitesi gibi tarzanca çevirilebilir.
Temel prensibe itirazım yok tabii ki. 40 daha sıcak havalara dayanabilir. Ben İstanbul'da yaşıyorum ve kullandığım motor zaten 10W-50 ama mesela bir tur motorum olsa ben güneye falan da çok inerdim, otobanlarda da sıkıştırırdım ve eğer kitapçık izin veriyorsa 40 yağ kullanırdım.
Yapılmaması gereken daha anlamsız şey ise ilk soğuk viskozite W değerini yükseltmek. Soğukken daha zor hareket eden (daha yüksek viskoziteye sahip çünkü) yani motor ısınana kadar her yere daha zor ve geç ulaşacak yağa geçmenin hiç bir faydasını düşünemiyorum.