Arkadaşlar bu rodaj yağı hakkında güvenilir bir kaynaktan link verecek olan var mı ? bugüne kadar sıfır bir adet motosikletim oldu , onunda ilk bakımını kendim yaptım içinden öyle allı pullu alengirli bir yağ çıkmadı , forumlarda rodaj yağından bahsediliyor ama üreticilerin kataloglarında vs bu konuda bir bilgi göremedim , rodaj yağı diye bir nane varsa bu sadece motosiklettemi kullanılıyor ? çalışma hayatım boyunca onlarca yeni gemi makinasını işlettik , Man , Scania , Wartsila , Sulzer , Iveco , Abc gibi üreticilerden mühendisler bu makinalar hakkında brifing verdiler , hiçbiri rodaj yağından bahsetmedi , 2017 de sıfır km Fiat marka otomobil satın aldım , ilk bakımı tam 20.000 km'de idi rodaj yağı varsa bu kadar uzun km kullanılabilir miydi ? 90 lı yıllarda Renault da çalıştım , o yıllarda ne bir katalogda okudum nede birinin ağzından duydum.. konu hakkında yazılı bilgi rica ediyorum..
Bunun hakkında yazılı bir bilgi bulmak mümkün olmayacaktır, hiç karşılaşmadım.
Kimi üreticiler artık toleransları istedikleri seviyelere getirdikleri için rodaj diye bir şey yok diye de takılıyorlar, ama üreticiyi burada tek doğru olarak kabul etmek pek mantıklı değil, bir çok üretici şanzıman yağlarının "ömürlük" olduğunu da söylüyor.

BMW 2000'lerin ilk yarısından beri otomatik şanzıman yağlarını "for life" diye anlatıyor ve yetkili servise gidip "şanzıman yağını değiştirmek istiyorum" dediğinde suratına bön bön bakanlar da oluyor - hatta çoğunluktalar. Ama şanzımanı üreten ZF'ye sorduğun zaman "kullanıma göre 80bin-120bin arasında değişmelidir" diyor.

Sonradan BMW'yi çok sıkıştırdılar da, adamlar da "ya biz şanzımanın kullanım ömrünü dedik, o zamana kadar mutlaka bişeyler için açılır edilir falan o zamana kadar da ilk yağ gider işte" diye geçiştirdiler.
Rodajda özel bir yağ kullanılıp kullanılmadığını anlamanın tek geçerli yolu ilk yağı döküp analize götürmek.

RS660'ta var mesela, oldukça yüksek molibden içeriğe sahip bir yağ ile geliyor, simli gibi parlak bir görüntüsü var hatta ABD'de bu ilk yağı boşaltıp "bu ne lan milyorlarda metal parçası var motoru elimize mi alıyoruz" diye korkan çokça insan oldu. (Şimdi bakındım bir foto bulabilir miyim diye de bulamadım)
Gemi motorları, ağır taşıtların büyük dizel motorları vb. bir çok farklı motor tipine gittiğimizde üretim aşamaları, sonrasında yapılan diğer bir çok işlem falan onlarca değişken var, global bir tane doğru bulmak mümkün değil.
Honda mesela NSX'lerin rodajını fabrikada kendisi yaptığını alenen söylüyor, "track ready" veriyoruz arabayı bizden alıp piste doğru sürebilirsiniz diyor mesela. Sanayide Hilmi emmi de çayından bir yudum alıyor "rodaj modaj kalmadı yeğenim teknoloji çok gelişti, mülümettük yapıyorlar motorları" diyor.
Ama motosilkletimizin yağ tapasında mıknatıs var.

Fantazi olsun işte.
Motorların rodaj ihtiyacı olması ve sağır kalma denilen ismi garabet şey kullandığımız yakıtların ve içinde bulunduğumuz evrenin gerçekleri.
Teknoloji istediği yere gelsin, silindirler basınç altına girmeden parçalar birbirine alışmayacaktır ve fosil yakıt kullandığımız sürece de düşük verimde çalışan içten yanmalı motorlarda karbon birikmesi olacaktır.