Plakam düştü! Ne yapmalıyım?

Çok yeni aynı sebepten bende değiştirmek zorunda kaldım. APP bana da söylendi aklıma yatmadı, arkadaşların söylediği sebeplerden ötürü. Önce en yakın karakola gidip düşüp kaybolduğunu beyan ediyorsunuz orada yapılan işlemlerden hemen bir notere gitmem söylendi. Noter'de yeni ruhsat ve plaka basım kağıdı verildi ve oradan da bir plaka basım yerinden alıp taktırıyorsunuz. 2021 Kasım ayında bu işler bana 225 Noter + 25 TL plaka masrafı ve harcadığım bir kaç saate patladı.

Nurda yasal sürecten bahseden kişileri gercekten tanımak ıstıyorum ınsanları nıye zor yola sokuyolar anlamıyorum hayatınızda kac kere kaybolan plakayla bi olay yasandıgını gordunuz lutfen ınsanların parasını piç etmeyin , kardeşim star plaka yaz google a muhurlu plakanı kargoyla yolluyolar maslakta dukkan kargoyla heryere gonderırler

Yakın zaman da ben de kaybettim.
Bütün işlemleri noter başlangıcıyla yapıyorsun diye biliyorum.
Plakanı bulup götürürsen plaka yenileme hakkının birini kullanmış oluyor ve 50-75tl civarı bir ücrete yaptırabiliyorsun.
Plakan kayıp ise 500-650 tl civarı bir ücret ödeyip ruhsat ve yeni plaka alıyorsun.

siz herhalde arabanızın bir plakasını kaybettiniz.
4 teker ise dogru,ruhsat degişmeden aynı plakayı kullanıyorsun
2 teker isi plakayı kaybetsen hem plakan hemse ruhsatın degişiyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Nurda yasal sürecten bahseden kişileri gercekten tanımak ıstıyorum ınsanları nıye zor yola sokuyolar anlamıyorum hayatınızda kac kere kaybolan plakayla bi olay yasandıgını gordunuz lutfen ınsanların parasını piç etmeyin , kardeşim star plaka yaz google a muhurlu plakanı kargoyla yolluyolar maslakta dukkan kargoyla heryere gonderırler

Plaka kaybolması gibi bir basit konu yüzünden yasadışı iş yapmayı ben doğru bulmuyorum. İlle devletle zıtlaşılacaksa plak gibi konular dışında çok daha önemli konular var. O konular varken plaka gibi bir konuda standart işlemi yapmak daha mantıklı. Zaten başımız ağrıyor bir de bu saçma nedenle ağrımasın diyoruz bu yüzden yasal süreç neyse onu yapın başınıza dert açmayın diyoruz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:40 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:38 ----------

siz herhalde arabanızın bir plakasını kaybettiniz.
4 teker ise dogru,ruhsat degişmeden aynı plakayı kullanıyorsun
2 teker isi plakayı kaybetsen hem plakan hemse ruhsatın degişiyor.

Plaka kayıp değilse ama hazarlıysa, mesela buldunuz ama yolda üzerinden kamyon geçmiş yamulmuş vb. ya da vida deliği yüzünden muayeneden geçmez yenileyeyim dediğinizde eski hasarlı plaka ile notere gidince noter imha etmek üzere hasarlı plakayı teslim alıp yeni plaka çıkartmak için gerekli belgeyi veriyor. Bu arkadaş da bunu demek istemiş sanırım. Plaka komple kayıpsa noterde ruhsat da plaka numarası da değişiyor haliyle.

plakanın düşmesi nasıl bu kadar çok yaygın olmuş çözemedim. katlanır plaka tarzı şeyler mi yapıyor bu plakasını düşüren kişiler yoksa bildiğin motoru aldığında kendisiyle gelen plaka bildiğin düşebiliyor mu? enteresanmış. bir dahaki motora bindiğimde bir plakamı kontrol edeyim sallanıyor mu acaba :)
ha yok mevzu katlanır plaka ise. ki onu da bilmiyorum sadece sonradan işlem yapmışlar ve sağlam yapmamışlar diye düşürmüşlerdir düşüncesiyle söylüyorum, ne kadar illegal plakasını kapatma meraklısı adamlar varmış sözlükte. benim bilgisizliğime verin şaşırdım vallah.

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
plakanın düşmesi nasıl bu kadar çok yaygın olmuş çözemedim. katlanır plaka tarzı şeyler mi yapıyor bu plakasını düşüren kişiler yoksa bildiğin motoru aldığında kendisiyle gelen plaka bildiğin düşebiliyor mu? enteresanmış. bir dahaki motora bindiğimde bir plakamı kontrol edeyim sallanıyor mu acaba :)
ha yok mevzu katlanır plaka ise. ki onu da bilmiyorum sadece sonradan işlem yapmışlar ve sağlam yapmamışlar diye düşürmüşlerdir düşüncesiyle söylüyorum, ne kadar illegal plakasını kapatma meraklısı adamlar varmış sözlükte. benim bilgisizliğime verin şaşırdım vallah.
Plakalıkta çerçeve olmazsa ya da plakada yamukluk varsa düşüyor. Dediğim gibi 2 defa düştü geçen sene 2.el aldığım motoru kontrol ettiğimde plaka yamuktu dedim düşer bu satan kişi bir şey olmaz dedi. Bir kaç ay sonra düştü. Sonraki de bu yine düşer dedim. Ustaya delik açalım dedi. Kabul etmedim. Çerçeveli plakalık aldım takarken bile rahat girmedi. Şimdi düşme ihtimali yok. Önceki aynı marka model motorda plakalık çerçeveli idi 50 bin km dir düşmedi. Silikon, vida vs atmaya gerek yok. Yeter ki çerçevesi sağlam olsun.

Arkadaşlar öncelikle son yorumlara istinaden şunu söylemek isterim, plakam katlanır değil ki zaten ns 200 kullanıyorum öyle birşeye ihtiyaç duymadım. Gençlik vs demişsiniz kısmen o yaşlarıda geçtim 36 yaşındayım. Birde benim plakalığım çerçevesiz değil standart olması gerektiği gibiydi fakat benim geçtiğim yollar okadar kötüydükiplakayı kaybettiğim rotada, hızım biraz fazla olsa muhtemelen dengemide bozabilirdi. Devlet sağolsun plaka düştü diye bize yapıştırmayı biliyor fakat yollar patates tarlası...

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
Arkadaşlar öncelikle son yorumlara istinaden şunu söylemek isterim, plakam katlanır değil ki zaten ns 200 kullanıyorum öyle birşeye ihtiyaç duymadım. Gençlik vs demişsiniz kısmen o yaşlarıda geçtim 36 yaşındayım. Birde benim plakalığım çerçevesiz değil standart olması gerektiği gibiydi fakat benim geçtiğim yollar okadar kötüydükiplakayı kaybettiğim rotada, hızım biraz fazla olsa muhtemelen dengemide bozabilirdi. Devlet sağolsun plaka düştü diye bize yapıştırmayı biliyor fakat yollar patates tarlası...
İlk başta benimde standarttaydı. Bakıma gittiğimde servis yeni olan çerçeveli takmıştı. Ben Üsküdar beykoz sahil yolunda hızlı gitmeden de düştü. Hızdan ziyade bozuk yollar sebep oluyor.

Motosikleti
Yok

Konuyu siz actiniz diye her yazilan mesaji kendinize yorum olarak algilamayin, alinti yapmayi bilmeyenler olabilir o ayri.

Yukarıda benimde paylaştığım deneyimim Scooter'da gerçekleşti ki çok uzun yıllar içerisinde içinde SS 'lerin de dahil olduğu onlarca farklı motosiklet sahibi oldum ve hiçbirinde plaka düşmesi gibi bir durum yaşamamıştım. Plakanın düşme sebebi hakkında da hiç bir fikrim yok ve sadece kanuni yolu seçecek arkadaşlar için güncel prosedürü anlatmaya çalıştım. Sonuçta isteyen istediği yolu seçmekte özgür. Kanuni yoldan sapacağım tek durum şayet çuvalla para verip özel plaka almış olmam olabilirdi.

Plaka kaybolması gibi bir basit konu yüzünden yasadışı iş yapmayı ben doğru bulmuyorum. İlle devletle zıtlaşılacaksa plak gibi konular dışında çok daha önemli konular var. O konular varken plaka gibi bir konuda standart işlemi yapmak daha mantıklı. Zaten başımız ağrıyor bir de bu saçma nedenle ağrımasın diyoruz bu yüzden yasal süreç neyse onu yapın başınıza dert açmayın diyoruz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:40 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:38 ----------

Plaka kayıp değilse ama hazarlıysa, mesela buldunuz ama yolda üzerinden kamyon geçmiş yamulmuş vb. ya da vida deliği yüzünden muayeneden geçmez yenileyeyim dediğinizde eski hasarlı plaka ile notere gidince noter imha etmek üzere hasarlı plakayı teslim alıp yeni plaka çıkartmak için gerekli belgeyi veriyor. Bu arkadaş da bunu demek istemiş sanırım. Plaka komple kayıpsa noterde ruhsat da plaka numarası da değişiyor haliyle.

Yasadışı bi durum yokki bu zor günlerde insanlar gereksiz paralar verecegine ruhsat değiştirdiğinde nasıl sana muhurlu plaka veriyolarsa bu bahsettiğim yerde sana aynı şekilde mühürlü orjınal plaka veriyor. 500 600 lira vermek yerine 100 lira veriyorsun o kadar

Motosikleti
Ns200 15"

Kullandığım Cgde arka çamurlukta dehşet derecede titreşim mevcut ve plakanın vidalarının düşmesine sebebiyet veriyordu bende civatacıya gitmedim idareten bir tarafını plastik kelepçe ile tutturdum benim durumum ayrı benim plakalığı tutan yerlerde kırık o yüzden böyle şeye giriştim, ama genel olarak sağlamlaştırmak isterseniz plakanızda mutlaka çerçeve olsun ve çerçeveyi sıkılan civata ve somun varsa somunu mutlaka faturalı somun alın eskimediği sürece ve çok sökülüp takılmadığı sürece gevşeme yapmaz o somun türleri birde aklımdayken paylaşayım sıktığınız yerlere pul ve kalın plastik koyarak titreşimi plastiğe vermiş olursunuz böylelikle gevşeme düşme riskini en aza indirmiş olursunuz.

Plakanın düşme sebebini açıklıyorum toplanın.:cherry: Bu plastik plakalık lar hani servislerin falan reklam olsun diye taktığı.Bunları servisler bedava taktıkları için en ucuzunu temin ediyorlar.O plakalıkların kaliteli malzemeden basılmışı yoktur heralde çünkü öyle bir talep yok.Bu plakalıkları en adi plastikten hatta çöpten falan toplanan geri dönüşüm plastiklerden genelde içine moblende karıştırıp basarlar.Bu malzeme çok kırılgan ve serttir.
Eee zaten ucuz olsun diye plakalığın plastik et kalınlıklarıda incecik olunca fazla malzeme yemesin ucuz olsun diye.

Sonuç bu plastik parçayı plakalık sacına vidayla bağlıyorlar plakayıda bu plakalığın içine yerleştriyorlar.İşte titreşim ve kasislerden geçerken bu vidalı yerlerden kırılıp vidalr plakalık sacında kalıp plakaya elveda diyorlar.

Motosikleti
Yamaha Tracer 9 GT+ Honda Activa
Düşmüştü gittim yeni plaka çıkarttım, çünkü ne olur ne olmaz demek durumundayız, böyle bir ülkede düşen plakayı kötü amaçla kullanacak çok kişi ve ihtimal var, aklınız kalmasın yenisini çıkartın, sonrada plakalığa benim yaptığım gibi silikon ile yapıştırın. Geçmiş olsun.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Bayilerin veya servislerin üzerinde kendi markaları yazan plastik plakalıklar çok kolay çatlayabiliyor, plakaları da çok sağlam tutmuyor, bunları monte ederken arkalarından silikon yapıştırıcı ile yapıştırılmazsa plaka kolayca düşebiliyor.
Hep dandik plastik plakalıklar yüzünden yani.
Artık plakalara vida da yasak olunca yalnızca o plastik plakalığıa geçme plakaların düşmesi normal. silikonla vb. iyice sağlam yapıştırmak lazım.

Plakanın düşme sebebini açıklıyorum toplanın.:cherry: Bu plastik plakalık lar hani servislerin falan reklam olsun diye taktığı.Bunları servisler bedava taktıkları için en ucuzunu temin ediyorlar.O plakalıkların kaliteli malzemeden basılmışı yoktur heralde çünkü öyle bir talep yok.Bu plakalıkları en adi plastikten hatta çöpten falan toplanan geri dönüşüm plastiklerden genelde içine moblende karıştırıp basarlar.Bu malzeme çok kırılgan ve serttir.
Eee zaten ucuz olsun diye plakalığın plastik et kalınlıklarıda incecik olunca fazla malzeme yemesin ucuz olsun diye.

Sonuç bu plastik parçayı plakalık sacına vidayla bağlıyorlar plakayıda bu plakalığın içine yerleştriyorlar.İşte titreşim ve kasislerden geçerken bu vidalı yerlerden kırılıp vidalr plakalık sacında kalıp plakaya elveda diyorlar.

marmariste 09 u bakıma soktugumda kendı plakalıgını takmıstı bak bu duser dandık dedım yok abi taş gibi oldu daha kimse dusuremedi dedi ver bi tur atıp geleyım dedım 5 dakıka gazladım geldıgımde plaka yoktu elemana yenı plaka bastırttım bide saglam plastıkten plakalık aldırttım bana bi çıtır kurulmuş olabilir :queen:

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
App plaka (Ne demekse? hangi aklıevvel çıkarttı ise artık bu deyimi? Abartı egzoz gibi saçma sapan bir şey, neyse...) tavsiye edenler hiç haybeye otoyol ve köprü parası ödememişler anlaşılan. :) :) :)

Benim motosikletim çalındığında yenisini üç ay sonra almıştım (malum kasko işlemleri vs sürüyor biraz, sonrasında da uygun bir ikinci el bulmak falan, uzadı biraz...), HGS kartı yeni motosiklete / plakaya bağlarken farkettim, çalınan motosikletle veya plakasıyla kaç kere otoyol ve köprü kullanılmış. Büyük paralar değil ama o zamanlar Osmangazi köprüsü ve İzmir otobanı yoktu. Bugün düşen plaka ile birisi bu yolu yapsa yeni ruhsat parasından fazlaya çıkıyor zaten...

Motosikleti
1250 trofi
Plakada vida yasak değil, herkes ezbere aynı şeyi yazmış.

Vida, yazılar okunmayacak şekilde harf ve rakam aralarında olursa muayeneden geçemiyorsunuz. Benim plakada 1 adet alyan cıvata var, üzerini de beyaza boyadım, 2 kere muayeneden geçtim.

Bilginize, sonra plaka kaybediyorsunuz. :)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar