- Motosikleti
- Suzuki Burgman UH200
Bilmediğimden soruyorum, ücretleri diğer yerlere göre nasıl?
Ben de bilmiyorum. Diğer yerlere göre daha iyi ücret ödediklerini varsayalım. Fiyatların katlanarak zamlandığı bir ortamda %8 ücret artışı yapmak. Sesini yükselteni kovmak... Benim takıldığım yer bu.
Migros’un Esenyurt’taki deposunda, yüzde 8'lik ücret artışına karşı eylem yapan 250 işçinin işine son verildi. (Link)
Sattığın ürünlere %150 zam yap. Çalıştırdığın işçiye %8 zammı layık gör. İtiraz edeni de işten at. Artık Migros'a gitmeyeceğim.
Migrosa neden gitmiyim ?
Kazikci ve geneli akp li olan bakkal marketten mi alisveris yapayim ?
A,101 ve Bim de kasiyerler mesela ne sartlarda calisiyor bilginiz var mi ?
Sorun migros degil.Sorun akp ve tek adam rejimi.
Adamlar aagari ucret alti mi isci calistiriyor ?
Mesai ucreti mi vermiyor ?
Sorun yok,oyna devam.Piyasa bu,gerekirse suriyeli afganlar alinsin.
Migrosa neden gitmiyim ?
Kazikci ve geneli akp li olan bakkal marketten mi alisveris yapayim ?
A,101 ve Bim de kasiyerler mesela ne sartlarda calisiyor bilginiz var mi ?
Sorun migros degil.Sorun akp ve tek adam rejimi.
Adamlar aagari ucret alti mi isci calistiriyor ?
Mesai ucreti mi vermiyor ?
Sorun yok,oyna devam.Piyasa bu,gerekirse suriyeli afganlar alinsin.
A101'de Bim'de kasiyerler sesini yükseltti de biz mi susturduk?
Binaenaleyh, yollar yürümekle, meydanlar konuşmakla aşınmaz.(1)
HYP'lilerin hepsi kardeştir. (2)
(1) Süleyman Demirel'den alıntıdır.
(2) HYP:Hak Yiyenlerin Partisi
Migros iyidir,iyidir.
Daha iyi alternatif varsa yazin ordan alis veris edelim.
Migros her bir calisanin maasini asgari ucret + 1000 tl yapsa alkislarsaniz.
Ama maliyet ve karliligi rakiplerine gore duser.
Simdi durust olmak lazim;
Sen calisanin hakkini,hukunu nispeten koruyan,kasiyerini butun gun ayakta bekletmeyen,gunluk 8 saat calisma suresini gecirmeyen ama urunleri pahali olan migros u mu tercih edersin yoksa bunlara uymayan ama ürünlerini daha ucuza satan a101 bim vs marketleri mi ?
A101 ve Bim gibi marketlerin arasındaki fark aynı ürünü daha ucuza sattığı için değil ,
Bir diğer malın düşük kaliteli ikâmesini sattıkları için. A101 ve Bim gibi firmalar,(şu an migrosta aynısını yapıyor.)
Temel gıda ürünlerinin tanınmış markalarının yanında, kendi ürettikleri ürünleri düşük karlilikla satarak büyüdüler.
Örneğin ; Makarnalar,yoğurtlar. Bunlar A101 gibi marketlerin kendi markaları. Kalitesiz dersek yanlış olur,hak yeriz. Ama asıl olay rakipleri kadar kaliteli mi? İşte buna rahatlıkla hayır diyebiliriz.(istisnai ürün illa vardır.)
Bu marketler aslında size ucuz mal vermiyor. Size farklı bir malı ucuz ikâme olarak sunuyor.
Bahsettiğiniz marketler Pınar sütü ucuza satmıyor,kendi sütlerini ucuza satıyorlar. Bazı gıdalar haricinde bir çok temel ürünü kendileri uretiyor-ürettiriyorlar. Örnek veriyorum;
A marka bir zeytinyagini 50liraya satıyorlarsa
Kendi urettikleri veya ürettirdikleri zeytinyağını 45 liraya satarak, zeytinyağı konusunda öne çıkmaya çalışıyor. Her ikiside onlar için kârlı. Şöyle dusunun. A markasından 35e alıp 50ye satiyorsa,kendi malını 30a mâl edip 45e satıyor.
A101 den bir kaç kere alışveriş yaptım. Öne çıkan markalardan daha az kaliteli olduğunu düşünüyorum. Bu kişiden kişiye değişir. Laboratuar görmesi lazım ama. Temel olarak olay şu.
Firmanın ürününü sat , yanına kendi ürününü koy ve tüketiciye daha uygun fiyata ucuz bir ikamesi olarak pazarla.
Fakat bu ürünlerin bir çoğunun "inferior good"
yani rakiplerine kıyasla düşük kaliteli olduğunu düşünüyorum. Aynı örneği verelim yine.
Migrosta Ton Balığı aldığınız düşünün. Dardanel 30₺ diyelim. Gramajı daha fazla olan Migros marka Ton Balığı 15₺.
Migros Marka Ton balığının ambalajında suna denk geliyorsunuz , " Dardanel tarafından üretilmiştir.."
Fakat iki ton balığını alıp ikisininde konservesini açınca iki ürün arasindaki kalite farkını anlayabiliyorsunuz. İşte bu anlattığım olayın somut bir örneğidir.
Aynı firmanın ürettiği iki ürün, farklı firmalar üretmiş ve farklı markalarmış gibi pazarlanıyor. Bu durumda hem ekonomik durum yönünden terazinin iki tarafında hitap ediliyor. Hemde rasyonel karar veren tüketiciye migros kendi malını satıyor.
Aynı örnek makarnalar,peynirler,sütler içinde geçerli.
Bu bir pazarlama stratejisidir ve iş yapar.
Çalışma şartları konusuna gelince bir çok arkadaşım A101 Bim gibi firmalardan koşarak kaçtılar.
Dediğiniz gibi olursa Migros.
Şu an sesler cılız ama dalga dalga geliyor.
Maşallah Trendyol, Banabi derken Migros'a sıçradı adaletsizliği protesto etmek.
Ülkede yavşak bir azınlık hariç kimse din tandanslı görünüp her türlü madrabazlığın yapıldığı, ekonomisinin içinden geçilmiş, göçmenlerle dolu bir haysiyetsiz ülkede yaşamak istemiyor.
Bu protestolar hangi şiddette bastırılırsa bastırılsın devleti yöneten kademelerin "ya daha büyüğü gelirse" diye uykularının kaçtığı bence mümkün. Daha büyüğü de gelecek..
Migros, Bim, A101, bakkal, market, trendyol vs kim geçinemediği için olay çıkarıyorsa, kim kol gibi artan faturalarını ödeyemiyorsa Ak Parti'ye oy vermeyecek milliyetçi, demokrat, sağcı, solcu, laik, anti laik kim varsa bu protestoları desteklemeli. Öyle "ben Migros'tan alışverişe devam edeceğim" demek de bir seçenek ama bilinsin ki 2023 de kaybedilirse bu yüzden kaybedilecek.
Olay sadece işçi, toplum, gezi vs değil. Memlekette birileri ses çıkarmaya başladı. Sahip çıkmak gerek.
Tommy protestolar bizi yonetenlere olmali.
5 sene once bu isciler asgari ucretin iki katıni mi aliyodu
Ne oldu da yuzde 50 rekor(!) zam bile herkesi mutsuz ediyor ?
ben alisveris yapmak zorundayim,o yuzden tercihim migros.
Sizler kucuk esnaf,asgari ucretle 12 saat isci/kasiyer calistirilan a101 bim de tercih edebilirsiniz.