Benim istragram hesabım çalındı (hiç bi mesaja tıklamadım bi linke girmeidm hatta o gün istagrama bile girmemiştim, nasıl çalındı anlamadım.)
çalındıktan sonra story de foto paylaşmış şu akdar para kazandım falan filan gibisinden. bi arkadaşım da dm den konuştum, aynı senin gibi konuşuyordu diyor (eski konuşmalardan tarzımı taklit etmiş) arkadaş da inanmış 2000 tl göndermiş.
arkadaşım da 2000 tl gönderdiktensonra beni arıyor.. bende kızdım tabi nasıl inanırsın falan diye. sonra hemen bankayı aradı, 200 tl yerine yanlışlıkla 2000 tl gönderdim diye. banka 1800 tl si iade ediyor allahtan...
Forumda, motosiklet alım/satımıyla ilgili olarak ayda en az bir iki defa nasıl yapayım, parayı nasıl alayım diye soruluyor.
Öneriler çoğunlukla,
Parayı bankaya göndersin, parayı gönderen kişi kimse satışıda onun üzerine yap şeklinde.
Buraya kadar yanlış bir şey yok.
Fakat @Tundzhay'ın bahsettiği türden olaylar yaşanıyor. Bizim muhasebede yanlış yere para gönderip bankadan iptal ettirmişti ve banka bunu yapmıştı.
Bize yanlış gelen bir ödemede aynı şekilde gönderen banka tarafından aynı gün içerisinde geriye çekilmişti.
Birçok kez yazmayı düşünüp inanan çıkmayacağını savıyla vazgeçmiştim.
Şimdi bunu yaşayan biri çıkınca yazmak farz oldu.
Motosiklet, ev, araba satışı yapacaksanız,
Önce iki ayrı bankada hesap açın.
Kesinlikle birisi X, diğeri Y BANKASI olmalı.
Her iki bankadaki hesaplarınız internet bankacılığına açık olmalı.
Sattığınız mal örneğin motor ve 80.000 liraysa, X Bankasındaki günlük ve tek seferde internet bankacılığı EFT yetkinizde 80.000 lira olmalı.
X Bankasındaki hesabınızda para olmamalı.
Satıcıya X Bankasındaki hesaba motor bedeli olan 80.000 lirayı göndermesini söyleyin.
Banka hesabınızda 80.000 lirayı gördüğünüz anda hemen Y Bankasındaki hesabınıza EFT ile 80.000 lirayı gönderin.
Y bankası hesabınızda 80.000 lirayı gördükten sonra noter satışını verin.
Bu işlemi yaparsanız, alıcı kötü niyetli olsa bile,
X Bankasını arayıp "yanlış göndermişim, fazla göndermişim" dese dahi,
hesapta para olmadığı için gönderdiği 80.000 liranın iptalini isteyemeyecektir.
Y Bankasını arasa bile hükmü yok. Çünkü oraya parayı gönderen satıcı yani sizsiniz.
Ancak şunu yapabilir.
Savcılığa başvurup dolandırıldığını, parayı göndermesine rağmen motoru alamadığını söyleyebilir.
Bu durumda noter satış evrağı sizin elinizdeki ispat olacaktır.
(Satış bedeliyle bankaya gönderilen para mutlaka aynı meblağ olmalı)
Oh be. Biraz uzun oldu ama anlattım sonunda...