"cordura" ile "cordura denim" (kot) ayni sey degil.
Cordura'nin de kendi icinde farkli seviyeleri var. Mesela Olympia overpant'imin kumasi genel olarak 500 Denier Cordura, diz gibi surtunecek yerleri yerleri ise 2000 Denier Cordura. Ama bu kumaslar kot degil.
"Cordura denim" ise, pamuk ipligin belli miktarda cordura materyal ile birlikte dokunmasiyla uretiliyor.
Tek kat cordura kot olayina gelince: Bu bana cok mantikli gelmiyor. Rev'it kotum Cordura denim kullaniyor; ancak kaza esnasinda surtunme ihtimali yuksek olan yerlerde (diz ve kalca) yine eski usul aramid astar mevcut.
Pantolon kalin mi kalin, agir mi agir. Peki yazin terletmiyor mu? Ilginc bir sekilde terletmiyor. Uzerinde yazdigina gore pamuk ve aramid iplikler yaninda bir de "Coolmax" isimli baska bir iplikle dokumuslar kotu, "Cordura denim with COOLMAX" diye geciyor. Genelde bu tip uyduruk isimli ozelliklere supheyle yaklasirim. Lakin harbiden de tipik (ince ve yumusak) Levis kotlar gibi hissediyor uzerinde insanin. Ama elinize aldiginizda en az iki kat, belki uc kat daha agir olmasina ragmen.
4Riders'in yeni bir modeli disinda, tek kat kumastan bir motosiklet kotu gormedim hic, Cordura denim dahi olsa.
Sicak hala sorunsa bir alternatif te sort uzerine yazlik overpants giymek.
bunların hepsi elyaf iplik yapılır iken karıştırılarak yapılıyor belli bir oranın altında etki etmez..
Coolmax , tencel 37,5 bunlar polyester elyaftır ama yapısı içerisinde hava boşlugu vardır.(YÜN ÖZELİĞİ GÖSTERİR) %30-35 altında etki uyguladıgınızda kışın üşütmez yazın terletmez özeliği ni vermez ama , su yu çok hızlı dagıtırak buharlaşmasını sağlar yinede bu da suyun (yani terin yüzeyi genişleyip çok hızlı buhar olması sizde ) pulvarize soguma etkisi yaratır yani bir mol su molekülü 1 derece sıcaklıgının arması 1 cal ısı alır iken 1 mol su molekülü buhar olması için 540 cal çevresinden ısı alır yani sizin üzerinden çıkan ter çok hızlı bir şekilde buhar oldugu için siz o sıcaklanma etkisi ni histetmiyorsunuz işin espirisi bu ..
Mesela coolmax zara ya satabilirisiniz ama 37,5 tencel elyafını alsanız bile zara ya satamazsını kumaş yapıp çünkü adamalar benim o ucuz cu ile adımı yan yana getirmeyin diyorlar
Cordura elyaf ise Türkiyede hızlı davranıp kullanım haklarını özelikle yün /yün pes de altın yıldız aldı ,,
Birde bunun dışında türkçesi apre ingilizcesi finisg olan bir operasyon daha var bu da dokunmuş olan kumaşa nihani halinin verildiği üzerine kimyasalların konudugu kısımdır , teflon apre ile leke tutmazlık , su iticilik yagmur geçirmemesi, lak ile parlaklık, kapsul(elyafın içine mikro kapsüller ) , yanmazlık vs vs vs kimyasallar ile işlemi bitirirsiniz.