Yağın ömrünü toz toprak veya yoldaki çukur etkilemez. Yağ ömrünü etkileyen ana iki etmen var. Yakıt kalitesi ve motor çalışma saati. Devirli ve performanslı kullanımı saymıyorum. Az trafik olan bir şehirde 10 bin kilometreyi 200 motor saati kadar sürede kat edersiniz diyelim. İstanbul gibi bir şehirde sürekli şehir içi kullandığınızı varsayarsak 10 bin km'yi 300 motor saatinde kat edersiniz. Haliyle motor içindeki yağ sıcaklığa ve basınca 100 saat daha fazla dayanım göstermiş ve daha fazla eskimiş olacak.
Yakıt kalitesi konusu ise Türkiye'deki yakıt kalitesi malum. Yandığı zaman yüksek kurum üreten kalitesiz yakıt kullanıyoruz (mecburen). Her ne kadar yağ filtresi işini yapsa da kurumun bir kısmı yağa karışıyor ve yağı eskitiyor. Her halükarda Türkiye şartları için 10 bin km fazla. İdeali 7500 km. Canın isterse 5 bin km ama 5 bin km de düşük bir rakam.
Argümanlar çok mantıklı ve yerinde.
İstanbul için benim kullanımımda 10.000km 275 saat yapıyor. (Teknotakip var, bu hususu direkt takip edebiliyorum...)
Hava sıcaklıkları da (Türkiye için ortalama olarak kabul edebileceğimiz İzmir'e göre) örneğin İtalya Sicilya, Malta, İspanya Endülüs koşullarından daha fazla değil.
Geriye sadece yakıt kalitesi kalıyor; rafineri / dağıtıcı çıkışlarının da Avrupa'dan kötü olduğunu düşünmüyorum. Yeter ki benzin düzgün ve sürümü yüksek bayiden alınsın, orada da çok sıkıntı olmayacaktır.
Benim motosikletim için dünyanın kalanında bakım aralıkları tam sentetik yağ ile 12.000'de bir, Honda Türkiye 6.000'de bir veya yılda bir getir diyor. Biraz fazla çağırıyor aslında. Götürüyorum servise, bu tavsiyeye uyuyorum ama kendim yapsam herhalde 10.000 kullanırdım, çünkü CB500F zaten çok sıkıştırılarak kullanılan bir motosiklet değil ve A2 uyumu için aslında boğazı sıkılmış, tam kapasitesini vermeyen bir motora sahip.
Üretici tarafından tavsiye edilenden farklı yağ vizkositesi kullanılması ve daha sık yağ değişimi yapılmasını riskli veya gereksiz görüyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:17 ----------
Yaşadığın iklim şartlarına veya kullanım şekline göre yağ kullanmak bir motorun ömrü için yapacağın en iyi şeydir , çok soğuk bir yerde yaşıyorsan ve günlük işe git gel kısa mesafe kullanıyorsan 5/30 , 5/40 hatta 0/30 tercih etmeni tavsiye ederim , Adana Antalya gibi sıcak bir yerdeysen 10/40 veya 15/50 , sadece otobana çıkıp soluksuz yarım saat tapagaz gideceksen yahut pist gibi bir yerde gazlayacaksan 10/60 kullanmak iyidir..numara ne olursa olsun mutlaka tam sentetik yağ tercih et , dikkat et üzerinde SENTETİK yazıyorsa yarı sentetiktir , TAM SENTETİK ibaresi varsa satın al..
Bu da başka bir unsur, aşınmanın büyük kısmı motor henüz soğukken oluyor, demek ki özellikle dikkat edilmesi gereken soğuk vizkosite değeri olsa gerek. Benim motosiklet için her yerde 10W-30 öneriliyor bu arada. (Honda'nın çoğu motoru için sanırım hep böyle...)