Ben hiç bir kanalı takip etmiyorum, kimseyi de tanımam.
Şimdi video'yu da 3-4 dk seyrettim, sonuna kadar devam etmedim.
İşin reklam, ıvır zıvır boyutunu da geçiyorum. Video'da takıldığım bir unsur var, Real fiyat, ve bir iki örneklem.
Burada sormak istediğim soru;
Neye göre kime göre real fiyat? Yani 2008 model 1000rr için verilen örnek 75 bin yazılmış, ama " Bana göre ederi 50 veya 55'dir gibi bir ifade var. Kişinin buradaki bana göre ifadesi hiç mantıklı gelmiyor, çünkü bir algoritma yok. Yani bana göre böyle.. Kısaca o motosiklete 75 bin TL isteyen şahıstan hiç bir farkı yok, Bana göre ederi 50-50 ise, satana göre de ederi 70-75 olabilir..
Maksadım yapılmaya çalışılan işi karalamak değil, sorgulamaktan ibaret. Anladığım kadarı ile herhangi bir matematik ile değil, kişisel görüş ile gidiliyor ve bence bu iş olmaz..
Konuda şöyle bir ibare var, " Örneğin; Km'si yılı ne olursa olsun 30.000TL üzerinde fiyat ile CBR250R yayınlanmıyor sayfada." CBR 250 r nedir, ne değildir, fiyatı nedir, piyasası nedir ben bilmem, benim için konu motorun ederi etmezi değil, neye göre edip, etmeyeceği.. Yani fiyat belirlemede bir matematik söz konusu olsaydı, o zaman çok daha akıllıca bulabilirdim, Örneğin;
Örnek Motosikletin
Model Yılı : ?
Aksesuarlar: ?
Km sayısı : ?
Yaş itibarı ile yıllık değer kayıp oranı : ?
Km değer kaybı ?
Bu şekilde kriterler belirlenerek ölçeklendirme yapılabilir, otomotiv sektöründe yıpranma ve değer kayıpları gibi temel unsurlar belirler değeri. Sigorta şirketlerinde bir aracın kasko bedeli nasıl belirleniyor ise, o şekilde olmalı.
Atıyorum yıllık değer kaybı %5 ila 10 arasında hesaplanır. Ortalama %7.5 diyelim. (5 yaş ve üzeri araçlar için %5 olarak hesaplanır)
Motor ömrü, yaptığı km'ye göre % olarak değerlendirilir, Örneğin cbr 250'nin motoru ortalama şartlarda 100 bin km gidiyor ise, 20'bindeki bir motorun km değer kaybı %15 hesaplanır.
Bir Sağlamasını yapalım;
Örneğin PCX 125 - Anahtar Teslim fiyatı 29,800 TL
Malum sitede 2017 Model bir PCX Fiyatı : 20.000 TL ile 24.000 TL arasında.
Bu motosikletin yaşı 4 Yani yıldan değer kaybı %30
Bu motosikletin km'si nedir? 20 bin, değer kaybı %15 olarak hesaplanır.
Yani sonuç ; Yenisi 30 bin TL olan 4 yaşındaki bir motosikletin çıplak halinin 2. el bedeli ; 20.700 TL olur.
1000RR 'i örnekleyelim ;
0 Fiyatı : 317.000 TL
Malum sitede 2008 model 1000RR fiyatı : 52.500 TL ile - 77.000 TL arasında.
Bu motosikletin yaşı : 13 Yani yıldan değer kaybı ; (%5 ile hesaplanınca) %65
Bu motosikletin km'si nedir? 39000, değer kaybı : %20
Sonuca bakacak olursak ; 47.500 TL gibi bir rakam çıkar ortaya.. aksesuarı vardır yoktur, iyi bakılmıştır, veya bakılmamıştır, fiyatı %10-20 fark ettirebilir.
Vermiş olduğum oranlara takılmayın hepsini ben uydurdum, ama bu işin temelinde böyle bir algoritma var, ve değer kişinin görüşüne göre değil, yıpranmaya ve yıllanmaya göre hesaplanır.
2. El Motosiklet alırken baz aldığımız kriterlerimiz nedir?
Model yılı
Motorun Km'si
Aksesuarları
Hasarı olup olmadığı...
Hepimizin mantığı bu, çünkü ne kadar az yıpranmış, ne kadar yeni o kadar değerli..
Dipnot: Ülkenin ve paramızın güncel değeri ortada,, Bulgaristan'ın levası bize neredeyse 5 çekmiş durumda,, ve bütün araçlar ithal, yani döviz ile geliyor, ve hiçbirimiz, motosikletini satarken yerine koyamayacağı bir paraya satmak istemiyor.. E çok mantıklı, sattığım fiyata aynısını alamayacağım bir motoru neden bu fiyata satayım? Hepimiz için geçerli, öyle değil mi?
O sitedeki bütün ilanlar bizlerin, senin, benim onun şunun.. Demem o ki, hiç kimse aslında kafasına göre fiyat yükseltmiyor, bu döviz ile ithal edilen bütün ürünlerde geçerli..
Adam 2020'de fiyatı ortalama 1.150 TL olan bir klavye satın almış, (ürünü tanıdığım için fiyat bilgisine hakimim) Markası modeli :Corsair Gaming K95 RGB Platinum - Şuanki fiyatı 2.500 TL ve 1 yıl kullandığı klavyeyi aldığı fiyattan daha fazla bir fiyata satışa sunuyor. Hatta faturasını paylaşmış ve çok komik bir şekilde;
[url]https://i.hizliresim.com/VfScix.png[/url]
Aldığın fiyatın üzerine mi satıyorsun kullanılmış bir ürünü demesinler diye kendince tutar bilgilerini gizlemiş..
Normal ülkelerde (Parasının değerini koruyan ülkelerde) bu hiç mantıklı bir hareket olmaz, zira o ürünün yenisi bu senede %3-5'lik fark ile (güncelleme ve yeni teknoloji farkı) satılıyor, yani 1000 birimlik malı 1.500 birim paraya ilana koysa, ömür boyu satamaz zaten. Ama bizim ülkemizde 1000 birim olan mal, 1 sene sonra 2.500 birim olarak satılıyor, yani bizim ülkemizde zaruri olarak mantıklı bir harekete dönüşüyor, çünkü yenisini almak için 2.500 birim ödemesi gerekecek, veya 2. elini almak icin 1.300-1500 TL ödemek zorunda kalacak.
Aslında her şey çok açık ve net.. Kıçını yaprak ile örten ülkelerin parası bile bizden kıymetli ise, biz neyi tartışıyoruz bi bakmak lazim.. Her konu siyasete geliyor diye isyan ediyoruz, ama durumumuz maalesef bu.