Eskiden de her şey güllük gülistanlık değildi argümanı doğru bir yaklaşım değil.Eskinin kötüsü bu günün mazereti olmaması gerek.
Doğru diyorsun bankalar bankerler yüksek faiz vaadiyle mevduat toplar sonra kaçardı.Demekki o zamanlarda da birikim yapılabiliyormuş.
Birde bu araba ev konusunda eskiden bunlar alınamazdı şimdi daha ulaşılabilir olmasından bahsediyor.Tamam doğru söylüyor ama 80 lerden 2000 ler 2010 lara teknoloji akıl almaz gelişti.Üretim adetleri çok yükselip birim maliyetler düştü.Bununda etkisi var.Biz bile iş yerinde 15 sene öncesinde 20 kişi ile günde 5bin adet üretim yaparken şimdi 6 7 kişiyle aynı üretimi 1 saate yapıyoruz.Daha otomasyona geçsen 2 kişiye düşer çalışan sayısı.
Benden bir önceki jenerasyonda orta okul mezunu daktilo kursundan 10 parmak daktilo yazmayı öğrenen bir kız direk memur olabiliyordu.
Benim orada değinmek istediğim forumda sürekli eskiye güzellemeler dizmenin de mantıksız olduğuydu. Eskiden madem her şey güllük gülistanlıktı da bu badem bıyıklar başımıza gökten zembille mi indiler?
Etki tepkiyi doğurur dostlar. Takkeyi önümüze koyup tarafsız düşünmeden bir sonuca varamayız. Bu badem bıyıklılar gelmeden önce de ekonomik sıkıntılar, o zamanın siyasetçilerinin beceriksizliği yüzünden bir gecede tepetaklak olan ekonomi ve halkı aynı günümüzdeki gibi kutuplaştırılması hep vardı.
Eskiden de kıraatanelerde William Shakespeare okumuyordu bu millet, sağcı mısın solcu mu? DSPli misin, Refahcı mı? kavgaları ediliyordu.
Günümüzde kutuplaşmanın dozu çok daha fazla arttı kabul ama bu demek değil ki eskiden her şey mükemmeldi. Yani eskiden de çiftlik banklar vardı, eskiden de fakirlik vardı, eskiden de bir kesim ezilirken bir kesim bal kaymak içerisinde yaşıyordu, eskiden de küçük işletmeler en ufak krizde, döviz dalgalanmalarında iflas ediyordu.
Dünün cahili bugünün cahili oldu, sonuç yine elde var sıfır. Üniversite mezunu aklı başında sayabileceğim çevremde görüştüğüm gençlerin abartmıyorum yüzde 70'inin çok af buyurun "hüloğğğ diyen seçmen seviyesinde kara cahil" olduğunu görmek beni daha bir kahrediyor.
Bu zihniyet ve cehaletimiz devam ettikçe, yönetenler değişse de sömürü düzeni değişmez. Bir 3 harfli parti gider başka 3 harfli bir parti gelir, değişen sadece partinin adı olur.
Önemli olan gerçekten ülkeye faydası olacak kişi ve partileri yönetime getirebilmek. Yemişim ekonomiyi, ben kıtlık çekmeye razıyım, yeter ki ilk önce eğitim sistemini düzeltecek kişiler başa gelsin. Ben sıfır araba-motor almamaya razıyım, bana bozulan adalet sistemini düzeltecek kişiler lazım.
Ama halkımızın önceliği maalesef hiçbir zaman eğitim ve adalet olmadı.