Supap Ayarı Hakkında

Merhabalar,
Sorumu hikaye kısmıyla beraber sorayım;
10bin km önce supap ayarı yapıldı diyelim, sonrasında motor zorlandı. Supapların kendini sıkma olasılığı var mıdır? Yani supaplar kullanımdan ötürü gevşemesi gerekmez mi? Benim motorumdaki belirtiler sanki sıkı supap belirtisi gibi, ama 10bin km önce ayar yaparken zaten sıkıydı bir miktar gevşetmiştim. Yine kendini sıktı mı naptı acaba?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Üstten egzantrikli motorlar aşındıkça sıkılaşır genelde.

Üstten egzantrikli motorlar aşındıkça sıkılaşır genelde.

Bir motor kilometre yaptıkça subap ayarları gevşer çünkü subap tablası sitlere gömülür ve itecek yada egzantrikden uzaklaşır , bu aşınma sürecinde egzantrik konumu önemli değildir , sıkılaşma ise kötü yakıt yada ateşlemeden kaynaklı subap yanmasından sonra olur..subap ayarlarken yapılan en büyük hata sente zamanı ile subap bindirme zamanının karıştırılmasıdır..piston üst ölü noktaya her çıktığında subaplar ayar için uygun konumdadır diyemeyiz..

Son düzenleme:
Bir motor kilometre yaptıkça subap ayarları gevşer çünkü subap tablası sitlere gömülür ve itecek yada egzantrikden uzaklaşır , bu aşınma sürecinde egzantrik konumu önemli değildir , sıkılaşma ise kötü yakıt yada ateşlemeden kaynaklı subap yanmasından sonra olur..subap ayarlarken yapılan en büyük hata sente zamanı ile subap bindirme zamanının karıştırılmasıdır..piston üst ölü noktaya her çıktığında subaplar ayar için uygun konumdadır diyemeyiz..

Ayrica

Subap ayari yaparken onemli bir hatada,

Motorun tam soguk olmamasi ve ÜÖN iken subap manivelasini(piyanosunu)elimizle sağ sol yaparak hareket ettirmemek.

Birden fazla kranga tur attirarak dondurmemek.

Volandaki cizgileri tam eşitlememek

Hemen sentil cakisini sokup ayar tamam diyoruz.

Ayrica manivela tepesindeki somunuda tam saglam sıkmıyoruz.

Vs.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Egzoz valveleri sikilasma egilimde oluyormus..

Afrika twin forumlarinda birkac kullanicidan egzoz valve lerinin sikilastigindan bahsedildigini gordum.

Diger motorlarda da boylemidir bilmem.

Cevaplar için teşekkür ederim, manivelaları sağa sola sallamıştım, aha dedim tabla boşluk yapmış. Levend abi yüreğime su serptin. Supaplar sıkıydı, hallettim iyi güzel de külbütör kapağını açarken vidanın biri iç tarafın dişlerini yemiş vaziyette çıktı. Şuan sıkılmıyor, ne yapabilirim?

Yarın sanayi sitelerindeki torna tesviye atölyelerine git helikoil uygularlar 5 dk lık iş , daha sağlam olsun dersen klavuzla diş açılır yeni saplama takılır ama işlem biraz daha uzun sürer ve maliyetli olur..şimdi yolda kaldım ne yapabilirim dersen saplamanın ucunu bir çekiçle tek yönden şişirip hafifçe yerine vidalayabilirsin ama çok zorlama ..

Yarın sanayi sitelerindeki torna tesviye atölyelerine git helikoil uygularlar 5 dk lık iş , daha sağlam olsun dersen klavuzla diş açılır yeni saplama takılır ama işlem biraz daha uzun sürer ve maliyetli olur..şimdi yolda kaldım ne yapabilirim dersen saplamanın ucunu bir çekiçle tek yönden şişirip hafifçe yerine vidalayabilirsin ama çok zorlama ..

Yani şuan vidalanıyor ama sıkılmıyor, çalışan aksama bir etkisi olmadığı için deneme turu attım 3-5 km terleme yaptı vidanın olduğu taraftan. Saplama değil külbütör kapağının vidaları. Silindir kapağındaki yuva yalama oldu sanırsam.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:40 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:38 ----------

Fotoğrafını çekmiştim vidanın yuvası supap tablasındaymış, kolay iştir sanırım tornacıda hallettiririm. Teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar